GB: Shariarechtbanken soms niet meer dan “instemmen met” verkrachting

Barones Cox

Moslima’s in Groot-Brittannië worden gedwongen om “in angst te leven” als gevolg van de verspreiding van niet-officiële en niet-gereglementeerde shariarechtbanken die islamitische wetten handhaven, werd in de House of Lords verteld. Uitspraken van informele religieuze “raden” en rechtbanken zijn soms niet meer dan “instemming met” verkrachting, werd collega’s verteld. De waarschuwingen kwamen in het eerste volledige parlementaire debat over dit onderwerp in het Verenigd Koninkrijk. Baroness Cox, de onafhankelijke peer en Derde Wereld campagnevoerder, heeft vorig jaar een initiatiefwetsvoorstel in de House of Lords ingediend, met daarin plannen voor het in toom houden van een netwerk van niet-officiële, zelfbenoemde “rechtbanken”, die islamitische principes toepassen.

Een studie schat dat er ongeveer 85 sharia-instanties in Groot-Brittannië zijn, hoewel er geen officiële schatting is. Dit inclusief de wettelijk erkende arbitrage tribunalen, voornamelijk opgezet om financiële geschillen met behulp van de islamitische rechtsbeginselen te slechten, maar die het op zich hebben genomen om een breder scala van gevallen op te lossen. Er is ook een netwerk van informele sharia “raden”, vaak opererend vanuit moskeeën, dat zich bezighoudt met religieuze echtscheidingen en zelfs voogdijzaken in overeenstemming met de islamitische leer.

Het wetsvoorstel dat gisteren onderwerp van het eerste volledige debat was, zou het tot een strafbaar feit maken als die organisaties zich als rechtbanken of als rechters voordoen. Het zou ook de activiteiten beperken van scheidsgerechten en expliciet eisen dat zij gelijkheidswetten met inbegrip van de rechten van vrouwen verdedigen.

Baroness Cox vertelde het Huis van de zaken die ze had ontmoet, waaronder een vrouw die in het ziekenhuis werd gebracht door haar gewelddadige man, die haar had verlaten voor een andere vrouw, maar haar nog steeds een godsdienstige scheiding onthoudt zodat ze kan hertrouwen. Een andere vrouw werd gedwongen om naar Jordanië te reizen om toestemming te vragen om te mogen hertrouwen aan een zeven jaar oude jongen die ze nog nooit had ontmoet, want ze had geen andere mannelijke familieleden, zei ze. Een derde vrouw, die bij haar kwam, was zo bang om gezien te worden dat ze zich achter een boom verborg bij het vertellen van haar verhaal: “Ik voel me verraden door Groot-Brittannië. Ik kwam ik naar dit land om aan dit alles te ontsnappen, maar de situatie is hier nog erger dan in mijn land van herkomst.”

Baroness Cox zei: “Deze voorbeelden zijn slechts het topje van de ijsberg als veel vrouwen in angst leven, zo geïntimideerd door de familie en de gemeenschap dat ze niet durven spreken of om hulp te vragen.” Ondertussen voegde Baroness Donaghy eraan toe: “De definitie van wederkerigheid wordt soms zover opgerekt dat tegen een vrouw wordt gezegd in te stemmen met een proces, waarbij in de praktijk als gevolg van een taalbarrière, grote culturele of familiale druk, onwetendheid met de wet, een misplaatst vertrouwen in het systeem of een dreiging van volledige isolatie, dat wederkerigheid is als instemmen met verkrachting. ”

Lord Carlile, de jurist, was een van degenen die het wetsvoorstel steunt, maar de bisschop van Manchester drong aan op voorzichtigheid met het argument dat het zou kunnen komen tot “het stigmatiseren van die individuen in gemeenschappen die zij bedoelt te helpen”. En Baroness Uddin, de eerste vrouwelijke moslimpeer, zei dat het zou worden beschouwd als “weer een aanval op moslims”.

Lord Kalms, de zakenman, beweerde dat zelfbenoemde sharia-rechtbanken al veel verder gaan dan bemiddeling tot zelfs gebieden zoals het strafrecht. “Voor zover ik weet, heeft geen van deze gevallen ooit aandacht van de politie gehad of is in onderzoek geweest en dit is een schandaal waarvoor de politie, en andere overheden, verantwoordelijk  moeten worden gesteld,” zei hij.

Bron:

http://www.telegraph.co.uk/news/religion/9621319/Sharia-courts-as-consensual-as-rape-House-of-Lords-told.html

Auteur: John Bingham

Vertaling: Vederso (voor https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Groot-Brittannië, Islam, Islamisering, Mensenrechten, Moslims. Bookmark de permalink .

3 reacties op GB: Shariarechtbanken soms niet meer dan “instemmen met” verkrachting

 1. Sharia-rechtbanken zijn er alleen om de moslimmannen rechten te geven. De beklaagden zullen nagenoeg altijd vrouwen zijn die uiteindelijk ALTIJD aan het kortste touw trekken, letterlijk en figuurlijk!

  Like

 2. Lucky9 zegt:

  Linkse troela’s zoals Kristien Hemmerechts zouden op het schavot moeten belanden!
  Ik zou de eerste zijn om een kamelendrol op haar linkse fascistische smoel te drukken.
  Dit is écht intellectueel uitschot!

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  Lucky ik ken haar gelukkig niet.
  Hoef ik mij ook niet te ergeren,
  We hebben hier in Nederland genoeg van die haaiebaajen die vroeger gelijke rechten voor vrouwen eisten en nu bij die onderdrukte moslimvrouwen niet te horen zijn.
  OPZIJ is een mooi voorbeeld.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s