Antizionisme, een nieuwe loot aan de antisemitische stam

(Door: Harry Polak)

Wat antisemitisme is voor Joden en Jodendom, is antizionisme voor de staat Israël.

Sinds het ontstaan van het politiek zionisme is er gaandeweg een nieuwe loot aan de stam van het antisemitisme bij gekomen: antizionisme. Wat antisemitisme is voor Joden en Jodendom, is antizionisme voor de staat Israël. Antizionisme is de volkenrechtelijke variant van het antisemitisme. Antizionisme is niet hetzelfde als kritiek op de staat Israël, zijn regering of zijn bewoners, dat is ieders goed recht; antizionisme gaat veel verder: het komt neer op het ontzeggen van het recht van het Joodse volk op een eigen staat.

Ieder volk heeft recht op een eigen land, dat recht geldt dus ook voor het Joodse volk. Net als voor Tibetanen en Koerden, of Palestijnen. Iemand die beweert dat Joden geen eigen land mogen hebben of dat Israël geen Joods land mag zijn, die verschilt niet principieel van iemand die zegt dat Joden niet Joods mogen zijn of dat Joden vernietigd moeten worden.

Antisemitisme

Sinds de Shoah is antisemitisme een beladen term. “Antisemiet” staat ongeveer gelijk aan “nazi”. Dat vertroebelt de discussie. Antisemitisme is er in vele vormen en gedaanten.

De lichtste vorm van antisemitisme bestaat uit het uitschelden en treiteren van Joden. Het kan gepaard gaan met fysiek geweld. Ook vernielen of beschadigen van Joodse objecten, zoals Joodse begraafplaatsen of synagogen past in deze categorie van antisemitisme. Hetzelfde geldt voor vernielen of beschadigen van eigendommen van Joden, zoals winkels in de Reichskristallnacht van 1938.

Een ergere vorm van antisemitisme is maatschappelijke discriminatie van Joden: aan Joden wordt het recht ontzegd op een baan, op een studie, op een woonplaats en ga zo maar door. Het verbod voor Joden om te wonen binnen de stadsmuren of om lid te worden van gildes zijn duidelijke voorbeelden van deze vorm van discriminatie uit het verleden. Meer recent zijn de niet-Joodverklaringen benodigd voor een zakenreis naar Saoedi Arabië.

Verboden

Nog een gradatie erger is het soort antisemitisme waarbij Joden in feite wordt belemmerd of verboden om er een Joodse levenswijze op na te houden. Verbod om jongens te besnijden, verbod om uit de Thora te lezen, verbranding van Talmoediem, om koosjer te slachten, het is allemaal voorgekomen in de geschiedenis. En de discussie over koosjer slachten en mannenbesnijdenis is weer terug van weggeweest.

De antisemitismeladder kent nog twee treden. De een na bovenste trede is die waarbij Joden het land worden uitgezet (“Spanje 1492” is het meest bekend, maar alle grote Europese landen hebben dergelijke uitzettingen gekend). Bij de ergste vorm van antisemitisme wordt Joden de kans niet geboden om hun leven te redden door te vertrekken, zij worden opgepakt en vermoord. Niet als individu maar als volk. Genocide dus.

Antizionisme

De voorgaande gradaties van antisemitisme kunnen ook toegepast worden op antizionisme. Antizionisme lijkt minder ingrijpend dan antisemitisme, omdat het niet tegen mensen maar tegen een land gericht is. Natuurlijk kunnen Israëli’s als Israël wordt opgeheven, een idee dat in veel kringen inmiddels bon ton is geworden, elders hun heenkomen zoeken. Maar dat konden de Spaanse Joden ook toen ze door de Inquisitie werden vervolgd. Wie zal durven volhouden dat dat niet verwerpelijk was?

Demoniseren

Antizionisme doet niet onder voor antisemitisme. Israël demoniseren, Israël boycotten, het Joodse karakter van Israël ontkennen, Israël uit de wereldgemeenschap te stoten of zelfs willen vernietigen (Iran!), het zijn dezelfde treden als op de eeuwenoude antisemitismeladder dat tegen Joden en het Jodendom was gericht.

Antizionisme bestond eerder gewoon niet, omdat Israël niet bestond, maar nu het land bestaat heeft het antizionisme zich gevoegd bij de bekende vormen van antisemitisme. Velen maken er gretig gebruik van nu het niet meer netjes is na de Shoah om je antisemiet te noemen. Je richt gewoon je pijlen op Israël in plaats van op Joden. Nogmaals, kritiek op dat land mag of moet als daar reden toe is; er wordt echter een grens overschreden als wordt gesteld dat dat land een vergissing is, geen recht van bestaan heeft of dient te verdwijnen. Als je dat zegt, ben je gewoon een antisemiet.

Onderscheiden

Toch is het belangrijk om antisemitisme en antizionisme van elkaar te onderscheiden. Je kunt namelijk heel goed een antisemiet zijn en toch geen antizionist. Rechts-radicalen zullen Joden graag zien verdwijnen door hen een enkeltje Israël te gunnen.

Het omgekeerde komt ook voor. Bepaalde ultrareligieuze Joden kun je niet van antisemitisme beschuldigen, al zijn het felle antizionisten en heulen ze met de vijand, zoals Iran.

Het duidelijkste voorbeeld van een antisemiet én een antizionist is Holocaustontkenner Mahmoud Ahmadinejad, de president van Iran.

Hoe ziet u zichzelf? Als iemand die noch antisemiet, noch antizionist is? Dus geen afkeer of haat jegens Joden, Jodendom en Israël heeft? Vooroordelen zult u vast wel hebben, want wie heeft die niet. De vriendelijkste definitie van een antisemiet is: iemand die een grotere hekel heeft aan Joden dan strikt nodig is. Antisemitisme, het is van alle tijden en plaatsen.

Door:

Harry Polak (13-12-2010)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, antizionisme, Israël, Joden, Jodendom, Jodenhaat. Bookmark de permalink .

12 reacties op Antizionisme, een nieuwe loot aan de antisemitische stam

 1. Martien Pennings zegt:

  “De vriendelijkste definitie van een antisemiet is: iemand die een grotere hekel heeft aan Joden dan strikt nodig is.”

  Niet alleen de vriendelijkste, ook de grappigste definitie, met Joodse zelfspot.
  “Nogmaals, kritiek op dat land mag of moet als daar reden toe is; er wordt echter een grens overschreden als wordt gesteld dat dat land een vergissing is, geen recht van bestaan heeft of dient te verdwijnen. Als je dat zegt, ben je gewoon een antisemiet.”

  Ik heb ook een keer een artikel geschreven onder de titel “Israël is een vergissing: het is niet de ´armoede´, niet de ´bezetting´, maar de islamitische haat”, maar dat was toch echt een-pro-Israël-stuk. Die term “vergissing” sloeg op de mate waarin ook de Joden zich sinds de 19e eeuw hebben vergist in het totalitair-antihumane karakter van de islam.

  Ik citeer het slot van dat artikel:

  “We hebben nu gezegd wat er pleit vóór de stelling van Wilders dat Israël Samaria-Judea moet annexeren. Maar wat pleit er tegen? Eigenlijk alleen een tempoverschil. Als Israël Samaria-Judea annexeert zal de haat tegen de Joden en Israël sneller het kookpunt bereiken. Niemand kan de kettingreactie die dat vervolgens zou opleveren voorspellen. Als Israël Samaria-Judea plus Jeruzalem opgeeft, dan zal de haat andere, langzamere wegen vinden. Maar vast staat dat Israël nooit, nooit veilig zal zijn. En dat komt omdat het haatsysteem dat islam heet, onhervormbaar is. Hervorming is theoretisch onmogelijk, want de islam definieert zichzelf als onhervormbaar en praktisch wordt de onmogelijkheid bewezen door 1400 jaar geschiedenis. Alleen al de ijzeren islamitische wet dat grondgebied dat ooit islamitisch is geweest altijd islamitisch moet blijven of opnieuw worden, maakt vrede met Israël onmogelijk. DAAROM IS ISRAËL EEN VERGISSING, OMDAT ISRAËL GOED IS, MAAR GELEGEN IN EEN OCEAAN VAN ULTIEME HAAT EN ONHERVORMBAAR KWAAD: DE ISLAM.”

  Ik wil er hier nog wel aan toevoegen: ik hoop dat de God van Abraham, Izaak en Jacob alsnog blijkt te bestaan en dat hij ingrijpt ten gunste van Israël.

  Like

 2. Martien Pennings zegt:

  “En de discussie over koosjer slachten en mannenbesnijdenis is weer terug van weggeweest.”

  Maar dat hoeft niks met antisemitisme te maken te hebben.
  Ik heb begrepen dat de mythe luidt dat de Joden zo vreselijk goed zijn in dat koosjer slachten dat de dieren minder lijden dan in de gewone slachthuizen waar men onder verdoving slacht.
  Maar ik heb beelden gezien uit Joodse slachthuizen, die ik nooit meer wil zien, en waarvan ik gelukkig vergeten ben waar ik ze kan vinden, en die echt in grofheid niet onderdoen voor beelden uit islamitische slachthuizen.

  En dan dat besnijden van onmondige jongetjes: verbieden!
  Op 18-jarige leeftijd zelf laten beslissen.

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  @Martien Pennings 21.19 uur, mee eens Hr.Pennings! En op de laatste zin zeg ik bewust AMEN,AMEN!

  Like

 4. Leto 2 zegt:

  En weer iemand die “Palestijnen” als volk bestempelt.
  Leren ze het nu nooit?

  Like

 5. Alf Janszoon zegt:

  Helemaal mee eens heer Pennings.
  Over antisemitisme gesproken: wist u dat een zekere Barack Husein Obama ooit op 19 jarige leeftijd een islamitisch jodenhatend gedicht geschreven heeft?
  http://www.americanthinker.com/2012/10/did_obama_write_anti-semitic_poetry.html

  Like

 6. Alf Janszoon zegt:

  Wat zou er gebeuren indien de Israëli’s zouden besluiten om hun strijdkrachten af te schaffen en volledig op JHWH en zijn heerscharen te vertrouwen? Hij was ook niet komen opdagen toen Banu Qurayza werd vernietigd noch greep hij in toen de verbrandingsovens van Auschwitz op volle kracht rookten.
  Israël heeft geen ander keus dan op zijn state of the art militaire technologie en zijn strijdkrachten te bouwen.

  Like

 7. Jan zegt:

  Daar zijn zij weer, de antisemieten. Komen weer uit hun holen om vervolgens ‘rechts’ de les te lezen:

  9 november Kristallnachtherdenking in Amsterdam. Aanwezigen zullen zijn die pleiten voor het economisch ruïneren van Israël, ruïneren van bedrijven die zaken doen met Israël en groeperingen die Joden in elkaar slaan:
  * Inetrnationale Socialisten (mogen ook graag Joden ‘cultureel verrijken’ als zij iemand zien)
  * Platform Stop Racisme en Uitsluiting (wordt gesteund door de antisemitische FNV, voor BDS)
  * de Nederlandse Neturei Karta, alias EAJG
  * Humanistisch Vredesberaad (“Koop geen dadels van Israël”)
  * Stichting Nederland Bekent Kleur (van René Danen die vooral van dode Joden houdt)
  * Komitee Marokkaanse Arbeiders Amsterdam (werkt samen met Nederlandse Palestina Komitee) Bekend figuur is Jamal Ftieh, beroeps-Jodenhater die het altijd heeft over ‘aanvallen op Palestina’.
  * stichting Ibn Khaldoun met Nora el Jebli, initiatiefneemster van de Poldermoslima Hoofddoekbrigade(‘Mijn hoofddoek staat symbool voor de liefde voor het geloof. Ik geloof meer in participatie dan in integratie’, bevriend met Meulenbelt)
  * Abvakabo afdeling Amsterdam (voor BDS)
  * Vrouwen tegen Uitzetting (voor generaal pardons). Betere naam zou zijn: Dwaze Vrouwen want een van hun leuzen is; Stop de wapenproductie, Stop de oorlog
  * STIL Utrecht (organisatie die illegalen helpt, dus oplicht en bedriegt)
  * Solidariteitsfonds XminY
  Peter Siebelt: Terreur financier XminY en Ybo Buruma
  http://www.pim-fortuyn.nl/pfforum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=74349
  * Abdelkader Benali (“Haitham al-Haddad is niet met voldoende respect behandeld” (Haddad: “Stenigen van vrouwen moet ingevoerd worden”)
  * Lalla Weiss, noem haar de ‘zigeunerkoningin’ met grote bek. Illegale zigeuners die hier komen dienen te blijven. Hen terug sturen is schending van mensenrechten.

  Disco is ook op de herdenking want toen de slachtpartij begon in 1938 was dat natuurlijk dikke pret:
  # 1574 synagoges en gebedsplaatsen verwoest
  # 7.500 winkels
  # duizenden woningen, begraafplaatsen, gemeenschapshuizen
  # 1500 doden, waaronder 91 moorden
  # massale verkrachtingen en toebrengen van zwaar lichamelijk letsel
  # 30.000 arrestaties
  # 11.000 verdwenen naar Dachau, waar 207 werden vermoord
  # 9845 verdwenen naar Buchenwald, waar 176 werden vermoord
  # 6.000 verdwenen naar Sachsenhausen, aantal vermoorden onbekend

  Hitler en zijn bende legden vervolgens de Joden een boete op wegens de ontstane schade tijdens de Kristallnacht en de schade die daaruit voort kwam
  Reichskristallnacht – Novemberpogrome 1938
  http://www.ashkenazhouse.org/kndefger.htm

  Van de website van Hamas-Nederland:

  P.S. Ik vergat te vermelden dat het Centraal Joods Overleg (CJO) en het CIDI er de voorkeur aan geven een eigen aparte herdenking te houden. Die vindt plaats op donderdag 8 november op 18.00 uur in de Portugese snoge op het Jonas Daniel Meijerplein (9 november valt dit jaar op een vrijdag, shabbatavond). CIDI en CJO deden in 2010 een aanval op de herdenking van het Platform Stop Racisme en Uitbuiting die neerkwam op een poging deze herdenking te saboteren. Sindsdien houden CIDI en CJO hun eigen herdenking, waarbij meer de nadruk meer ligt op het waarschuwen tegen een veronderstelde herleving van het antisemitisme dan tegen racisme en discriminatie in bredere zin. Ik vind dit een betreurenswaardige ontwikkeling. Volgens mij is dit een aanwijzing dat de georganiseerde Joodse gemeenschap in Nederland dreigt af te glijden naar een sektarische stellingname.
  http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2012/10/ook-dsit-jaar-weer-herdenking.html

  Like

 8. Jan zegt:

  Irish broadcaster calls Israel a ‘cancer’

  A popular Irish broadcaster and columnist said he is not anti-Semitic, after calling Israel “the cancer in foreign affairs” during a broadcast.

  “Israel is the cancer in foreign affairs. It polarizes the Islamic community of the world against the rest of the world,” Vincent Browne said last week on his TV3 channel show, “Tonight With Vincent Browne.”
  http://www.timesofisrael.com/irish-broadcaster-calls-israel-a-cancer/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

  Vanaf 2013 wordt Ierland voorzitter van het EP

  Antisemitism and Anti-Zionism in modern Ireland
  http://anneinpt.wordpress.com/2011/06/27/antisemitism-and-antizionism-in-modern-ireland/

  Like

 9. Tom Hendrix zegt:

  @Jan 15.25. uur, bedankt voor deze informatie Jan, weten we gelijk waar de verraders van onze samenleving zitten. Trouwens hoe zouden deze “gutmenschen”, het vinden als wij eens hun feestje verstoorden?

  Like

 10. Tom Hendrix zegt:

  @ DeWitt 09.33. uur, bedankt voor de verduidelijking.

  Like

 11. Ik vindt dat er geen Joodse staat mag zijn. Waarom? Omdat zo’n staat dan de wetten van een religie nastreeft. Ik ben net zo fel tegen een Christelijke staat of een Islamitische staat. Dat dit blog tegen het islamisme is zie ik wel. Maar het stoort me dat ze kritiekloos de Joodse dictatuur in Israël verdedigd. Ik ben niet tegen de Joods religie, maar ik vindt dat een religie geen politiek mag bedrijven. Dat geld ook voor de Islam en daarom ben ik ook tegen Hamas en het theocratische regime in Iran!

  Echter in Israël was het tot zeer recent nog heel gewoon dat alleen het Joodse huwelijk legaal was. Daarnaast hoeven Torah studenten niet in het leger in, puur omdat dat dan hun religieuze verplichtingen niet nageleefd kunnen worden. Om nog maar te zwijgen van het militarisme dat heerst in Israël en de misdadige bezetting van Palestina ( West Bank ). Israel is bezig met staatsterrorisme en is geen seculiere natie zolang Israël gezien wordt als Joodse natie. Precies op dezelfde wijze waarop Iran gezien wordt als Islamitische natie. Een staat op religieuze basis kan geen seculiere democratie zijn. Israël mag dan toleranter zijn voor andersdenkenden dan Iran. Maar beidde landen zullen nooit 100% democratisch worden zolang één religie voorrang krijgt. In Israël is dat het Jodendom en in Iran is dat de Islam!

  Like

 12. Tom Hendrix zegt:

  @Jorein Versteege 14.o6. uur, ook ik ben tegen elke vorm van theocratie. Bij uw comment bespeur ik echter een dubbele bodem, namelijk een vilein trachten Israel negatief neer te zetten!
  En aan trollen hebben wij op dit blog geen boodschap!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s