Sicilië op anti-EU koers: Cabaretier Beppe Grillo wint verkiezingen

Vlag van Sicilië

Rosario Crocetta wordt de nieuwe president op Sicilië. De Democratische Partij en de christelijke Centrumpartij vormen de regeringscoalitie. Stille winnaar is Beppe Grillo, wiens eurosceptische partij zich duidelijk verzet tegen de bezuinigingspolitiek van Monti.

Met 30,48% wordt Rosario Crocetta de nieuwe president van Sicilië. Daarbij wordt hij gesteund door een regeringscoalitie van de Democratische Partij, de Centrumpartij en Beppe Grillo´s Movimento Cinque Stele, bericht Reuters Italië. De stille winnaar van de verkiezingen is echter Beppe Grillo.

De Siciliaanse verkiezingsopkomst bereikte afgelopen een record dieptepunt. Slechts 47,44% van de kiezers van de 4,5 miljoen stemgerechtigden ging naar de stembus (hier). De meeste stemmen kreeg daadwerkelijk de eurosceptische Movimento Cinque Stele van de voormalige cabaretier Beppe Grillo met 14,88% van de stemmen. De Democratische Partij van Crocetta werd door 13,43% gekozen. Berlusconi´s Popolo della Libertà kreeg slechts 12,91% van de stemmen. De Centrumpartij zit met 10,84% in het parlement.

“Het is de eerste keer dat een middenlinkse kandidaat van de regio Sicilië wordt gekozen. Dit is een rendez-vous met de historie”, citeert Reuters de nieuwe president n.a.v. de verkiezingsuitslag. Het verkiezingsresultaat op Sicilië geldt als graadmeter voor de aanstaande presidentschapverkiezingen in april (hier). Hoewel Beppe Grillo´s Movimento Cinque Stele ondanks de verkiezingsoverwinning de nieuwe regering niet zal vormen, is haar aantal stemmen toch een duidelijke afwijzing van de bezuinigingskoers van Monti. In ieder geval ging hij tijdens zijn optredens steeds opnieuw tekeer tegen de bezuinigingspolitiek van Monti. De Popolo della Libertà van Berlusconi kreeg een duidelijke domper te verwerken. Afgelopen weekend dreigde deze nog om de regering van Monti ten val te brengen (hier).  

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2012/10/30/sizilien-auf-anti-eu-kurs-comedian-beppe-grillo-gewinnt-sizilien-wahl/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Eurocrisis, Europa, Italië. Bookmark de permalink .

2 reacties op Sicilië op anti-EU koers: Cabaretier Beppe Grillo wint verkiezingen

 1. Tom Hendrix zegt:

  Overal waar de EU fiele partijen verliezen, komt er licht aan het einde van de tunnel. Hoe eerder de vervloekte EU het loodje legt hoe beter.

  Like

 2. sprx zegt:

  Dit toont aan dat er ook linkse mensen zijn die nog over gezond verstand beschikken.
  Grillo is communist.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s