ANC wordt de ziekte, niet het geneesmiddel

Zuid-Afrika lijkt niet meer in staat om de tegenstellingen en gefrustreerde verwachtingen die onder het tapijt zijn geveegd te beheersen, sinds in 1994 in het land de eerste vrij gekozen regering aan de macht kwam. Met de nieuwe verkiezingen in 2014 is er steeds duidelijker publieke woede over het regerende Afrikaans Nationaal Congres (ANC) – de partij van de bevrijding van de apartheid en een blank minderheidsbewind – over het tekortschieten in haar belofte te voldoen een ​​beter leven aan iedereen te bieden.

In plaats daarvan is het ANC uitgegroeid tot een zeer corrupte partij van vriendjespolitiek en patronage. Inderdaad, het hebben van een ANC-positie in overheden op alle niveaus is uitgegroeid tot zo’n zekere route naar rijkdom dat aspiranten ervoor zullen moorden om deze te krijgen.

Vorige week heeft persbureau Reuters gemeld dat een intern ANC-rapport vaststelt dat in KwaZulu Natal – de grootste van Zuid-Afrika’s negen provincies en de thuisbasis van president Jacob Zuma – sinds februari vorig jaar 38 partijleden zijn vermoord in gevechten om lucratieve posities. Er zijn vergelijkbare moorddadige conflicten tussen ANC-leden in het hele land.

De buit is enorm

Een krachtige beeld van de voordelen van het hebben van macht dat nu veel Zuid-Afrikanen tot razernij brengt, is dat in Natal het equivalent van $ 27 miljoen overheidsgeld wordt besteed aan de renovatie van de particuliere woning van KwaZulu president Zuma.

Een verslag van de accountant van een andere belangrijke provincie, de Oost-Kaap, in 2009, bevond dat driekwart van alle contracten met de overheid ging naar bedrijven die eigendom zijn van overheidsambtenaren of hun familieleden.

Een rapport van de nationale auditeur-generaal van vorig jaar stelde dat 95% van alle gemeentelijke overheden zijn uitgaven niet konden verantwoorden.

Maar terwijl Zuid-Afrika deze enorm rijke en arrogante zwarte aristocratie heeft verworven – en een van de grootste verschillen tussen rijk en arm van de hele wereld – wonen de meesten van de 50 miljoen mensen van het land in gelijke omstandigheden van extreme armoede die het tijdperk van de apartheid kenmerkten.

Ondanks veel gepraat en een aantal prestaties met betrekking tot verbetering van de huisvesting en sociale diensten blijven de meeste Zuid-Afrikanen in krotten leven zonder stromend water of elektriciteit.

De gezondheidszorg is een nachtmerrie en het schoolsysteem is niet in staat talent te produceren. De werkloosheid onder jongeren bedraagt meer dan 50%.

Volgens sommige schattingen leeft ongeveer 65% van de Zuid-Afrikanen in wat de Verenigde Naties omstandigheden van extreme armoede noemen, ook al is dit de grootste en meest geavanceerde economie in Afrika.

En zoals in de laatste twee maanden is te zien, kunnen zelfs die mensen die werk hebben meestal niet rondkomen.

De staking in augustus bij de platinamijn Lonmin in Marikana door mijnwerkers die een leefbaar loon eisen heeft geleid tot een golf van wilde stakingen door ten minste 100.000 mijnwerkers in de heel essentiële ertswinning van Zuid-Afrika.

De grimmig dwingende beelden van de Marikanastaking leken direct afkomstig uit de slechtste jaren van de apartheid, met een politie die salvo’s van geweervuur ​​op de stakers afgeeft en daarbij 34 mensen doodt.

Het geweld is doorgegaan en de stakingen hebben zich verspreid naar de vrachtwagenindustrie en onder de gemeenteambtenaren.

Voorspellingen dat Zuid-Afrika met Brazilië, Rusland, India en China behoort tot de toekomstige economische machten, worden snel opnieuw doordacht.

Het gebrek aan respons op het Marikanabloedbad door president Zuma en zijn regering heeft zijn imago versterkt als een ineffectief leider van een regering met alleen belangstelling voor haar eigen bankrekeningen en activa.

Zuma, die in de ANC-leiding kwam en het voorzitterschap kreeg in 2009, ligt al langere tijd  binnen de partij onder vuur.

Meest voor de hand liggend is zijn zeer publieke gevecht met de radicale voormalige leider van de ANC Youth, Julius Malema.

Sinds zijn uitzetting uit de partij heeft Malema zijn eigen jeugdorganisatie opgericht en zijn vorm van direct activisme – zoals de gedwongen onteigening van de resterende blanke boerderijen – verzekert hem van een ​​sterke aanhang onder jonge ANC-leden.

Maar Malema – die op 31 jarige leeftijd een aanzienlijk onroerend goed imperium heeft verworven,  ​​veel gouden sieraden draagt, in dure auto’s rijdt en ervan houdt de betere Scotch te drinken – is nauwelijks reclame voor de hervorming van het ANC.

Noch zijn er andere uitdagers van Zuma’s leiderschap die rustig, maar doelbewust de rij staan ​om op de nationale bijeenkomst van het ANC in het begin van december als de presidentskandidaat voor de nationale verkiezingen in 2014 te worden gekozen.

Leider onder hen is de huidige vicepresident, Kgalema Motlanthe (63). Hij heeft goede referenties voor een ANC-leider. Hij bracht 10 jaar door in de Robbeneiland-gevangenis met Nelson Mandela na een veroordeling voor het lidmaatschap van de gewapende vleugel van het ANC, Umkhonto we Sizwe.

Maar terwijl Motlanthe zich gedraagt als een kandidaat, heeft hij dit zo nog niet naar buiten gebracht. Ook is hij net zo goed een lid van de corrupte heersende klasse van het ANC als Zuma. Reeds een aantal van de ANC afdelingen in de kleinere provincies hebben ervoor gekozen om Motlanthe te steunen op de in december te houden conferentie in Mangaung bij Bloemfontein.

Maar het zullen de brigades van afgevaardigden van de grote provincies zijn die de kwestie zullen beslissen en op dit moment is het waarschijnlijk dat Zuma een tweede termijn als president zal krijgen.

Wat onwaarschijnlijk lijkt, is dat Zuid-Afrika een tweede kans krijgt wat betreft de 20 jaar geleden gemaakte belofte van vernieuwing.

Bron:

http://cape-report.blogspot.nl/2012/10/anc-becomes-disease-not-cure.html

Auteur: Jonathan Manthorpe

Vertaling: Vederso (voor https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Zuid-Afrika. Bookmark de permalink .

8 reacties op ANC wordt de ziekte, niet het geneesmiddel

 1. Henk der Niederländer zegt:

  Hier is maar een reactie op te geven.
  De zwarte zuid Afrikanen wilden zo graag met het ANC aan de slag en hebben het ANC gekregen Geen tijd voor klagen dus.

  Like

 2. lucky9 zegt:

  Follow the money.
  Het is steeds hetzelfde oplichters-liedje en alleen West-Europese gutmenschen trekken aan de verkeerde kar.

  Like

 3. Het volk krijgt wat ze verdient! Niet alleen in Nederland maar evengoed in Zuid-Afrika…

  Like

 4. Stradi zegt:

  ….ook al is dit de grootste en meest geavanceerde economie in Afrika.??
  De herverdeling van landbouwgrond in Zuid-Afrika dreigt te mislukken. Van alle grond die zwarte boeren sinds 1994 hebben gekregen, is maar 10 procent in gebruik. Dertig procent is door de zwarte boeren alweer verkocht, vaak aan de vroegere, blanke eigenaar.
  Na de apartheid kocht de overheid grond van blanke boeren. Minister Nkwinti van Landhervorming zegt dat de groepen zwarte boeren op boerderijen vervolgens te weinig steun kregen.
  Het doel is dat in 2014 ruim 24 miljoen hectare grond toebehoort aan zwarte boeren. Momenteel is nog geen 6 miljoen hectare aangekocht.
  Mislukt? echt?
  http://censorbugbear-reports.blogspot.com/2009/12/visagie-couple-murdered-on-fs-farm-dec.html

  Like

 5. Stradi zegt:

  Subject: Sorry for Apartheid –
  Mij toegezonden door mijn correspondent vanuit Zuid Afrika, Peter Murray.
  Het is een reactie op een artikel verschenen in het ZA dagblad ‘Mercury’, waar de zwarten stellen dat het nooit te laat is voor alle anders gekleurde bevoorrechte zuid afrikanen om excuses aan te bieden voor de apartheid. Nu het goed mis aan het lopen is wordt de slachtofferstatus terug opgevist door het zwart regime. Bijna twintig jaar onafhankelijkheid en zelfs de basisbehoeften voor de inwoners van dat eens zo modern Afrikaans land, zoals water en elektriciteit worden met de grootste moeite geleverd. Dan hebben we het nog niet over de criminaliteit, de hoogste ter wereld, de gezondheidszorg, de binnenlandse veiligheid enz. die verziekt zijn door de positieve discriminatie. De linkse weekdieren in het westen draaien hun hoofd als ze het resultaat aanschouwen van HUN antiapartheidsstrijd en weigeren daaruit pertinent lessen te leren voor wat het resultaat in europa zal zijn als men blijft toegeven aan geïmporteerde achterlijkheid.
  Zal dat een brief zijn, enigszins aangepast, die ieder van ons zal kunnen schrijven over twintig jaar?

  ” It’s not too late for whites to say sorry for Apartheid………….”

  ‘To the Previously Disadvantaged’
  We are sorry that our ancestors were intelligent, advanced and daring enough to explore the wild oceans to discover new countries and develop them.
  We are sorry that those who came before us took you out of the bush and taught you that there was more to life than beating drums, killing each other and chasing animals with sticks and stones.
  We are sorry that they planned, funded and developed roads, towns, mines, factories, airports and harbours, all of which you now claim to be your long deprived inheritance, giving you every right to change and rename these at your discretion.
  We are sorry that our parents taught us the value of small but strong families, to not breed like rabbits and end up as underfed, diseased, illiterate shack dwellers living in poverty.
  We are sorry that when the evil apartheid government provided you with schools, you decided they’d look better without windows or in piles of ashes.
  We happily gave up those bad days of getting spanked in our all white Schools for doing something wrong, and much prefer these days of freedom where problems can be resolved with knives and guns.
  We are sorry that it is hard to shake off the bitterness of the past when you keep on raping, torturing and killing our friends and family members, and then hide behind the fence of ‘human rights’ with smiles on your faces.
  We are sorry that we do not trust the government… We have no reason to be so suspicious because none of these poor “hard working intellectuals” have ever been involved in any form of “corruption or irregularities”.
  We are sorry that we do not trust the police force and, even though they have openly admitted that they have lost the war against crime and criminals, we should not be negative and just ignore their corruption and carry on hoping for the best.
  We are sorry that it is more important to you to have players of colour in our national teams than winning games and promoting patriotism.
  We know that sponsorship doesn’t depend on a team’s success.
  We are sorry that our border posts have been flung open and now left you competing for jobs against illegal immigrants from our beautiful neighbouring countries.
  All of them, countries that have grown into economic powerhouses after kicking out the ‘settlers’.
  We are sorry that we don’t believe in witchcraft, beet root and garlic cures, urinating on street corners, virginity testing, slaughtering of bulls in our back yards, trading women for cattle and other barbaric practices.
  Maybe we just grew up differently.
  We are sorry that your medical care, water supplies, roads, railways and electricity supplies are going down the toilet because skilled people who could have planned for and resolved these issues had to be thrown away because they were of the wrong ethnic background and now have to work in foreign countries where their skills are highly appreciated.
  We are so sorry that we’d like this country to fulfill its potential so we can once again be proud South Africans.
  The Previously ‘Advantaged’
  PS In the old regime… we had lights and water

  Like

 6. treintrien zegt:

  Ik zou willen dat ik de laatste reactie hier ook vijf sterren kon geven……
  Mooie brief. Stradi.

  Like

 7. Peter Murray zegt:

  Beste vriend Stradi,
  Baie dankie vir die bewoording van jou brief, maar ook baie dankie vir die plasing daarvan op hierdie webwerf.
  Ek hoop vele Europeërs lees hierdie skrywe van jou – ten minste alle lede van die Europese parlement in Brussel, asook alle joernaliste wat in Brussel werk. Al sou slegs 50% van hulle daarop reageer, sou dit ’n reuse verskil maak.
  ’n Mens verwag nie van almal om positief te reageer nie, maar as 1 000 van hulle slegs maar ’n neutrale houding inneem en die feite weergee soos dit is (sonder kommentaar), sal dit ’n oorwinning vir die Westerse beskawing wees.
  Aan almal wat oor die feite twyfel; gaan lees maar wat in HANZARD gesklryf staan. Elke woord wat in die parlement in Kaapstad gesê word, moet (volgens wet) in die publikasie Hanzard gedokumenteer word. Alles waarvan die opposisiepartye die ANC-regering beskuldig, en die ANC se patetiese verskonings daarop, is in Hanzard te lees.
  U kan ook die verskillende koerante in Suid-Afrika lees. Indien die Afrikaanstalige koerante vir u “ongeloofwaardig” klink, lees dan wat die linkse Engelstalige koerante skryf. Aan die einde van die dag sal u vind dat ’n “gedeelte” van die waarheid tog deurgesypel het.
  Dit is net jammer dat duisende mense (swart, bruin en wit) die hoogste prys vir hierdie afskuwelike eksperiment van die ANC moes betaal. Sowat 1-miljoen mense is sedert 1990 in Suid-Afrika vermoor, waaronder seker 70 000 blankes – die room van die beskawing in Afrika.

  Like

 8. E.J. Bron zegt:

  @Stradi & Peter Murray

  Op dit moment wordt er door vederso gewerkt aan een vertaling van het comment. Daarna maakt de webmaster er een apart artikel van!

  E.J.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s