Amerika heeft gekozen – de verkeerde

Het is ongepast om te klagen over het resultaat van een democratische verkiezing en toch moet ik zeggen: de herverkiezing van Obama is geen goed nieuws – voor Amerika niet en voor het hele Westen niet.

Sinds Woodrow Wilson is Obama de eerste president die minder stemmen haalt dan de eerste keer bij zijn verkiezing tot president. Altijd wanneer er tot nu toe een president herkozen werd, kreeg hij altijd duidelijk meer vertrouwen van de bevolking – of werd hij niet herkozen. Helaas zal Obama dat er niet van weerhouden om zijn mandaat extensief te interpreteren – net zoals hij dat met een betere reden vanaf 2008 had gedaan. Amerika zal dus nog eens vier jaar lang aan een sociaaldemocratisch experiment onderworpen worden en gaan lijken op het – onsuccesvolle – Europese voorbeeld. American Exceptionalism? Wat blijft er over van het Amerikaanse unieke geval? Wij klassieke liberalen zullen zien – met toenemend onbehagen, met serieuze angst.

Professor aan de macht

Het zal Obama, de intellectueel, die zelfs intussen op veel aanhangers als arrogant en eigenwijs overkomt, niet moeilijk vallen om zijn politiek nog steeds als de enige juiste te blijven beschouwen. Anders dan Bill Clinton behoort hij niet tot die politici, die zich door de veranderde meerderheidsverhoudingen lieten imponeren. Integendeel: ook al was het nipt: gekozen is gekozen. Niemand zal dat meer beamen dan Obama.

Dat geeft aanleiding tot zorg. In Washington blijft het Huis van Afgevaardigden onder controle van de Republikeinen, terwijl in de Senaat de Democraten de dienst blijven uitmaken. Waarmee nu al valt te verwachten dat de blokkade, die al twee jaar lang het politieke leven van de VS beïnvloedt, blijft bestaan. Voor Amerika is dat schadelijk, omdat daardoor vermoedelijk de schulden en het record begrotingstekort niet zullen worden aangepakt – en daarom denk ik, dat de kwakkelende economie niet spoedig zal herstellen.

Het klopt: het was zijn voorganger George W. Bush die het tekort naar duizelingwekkende hoogtes heeft gedreven – Obama echter, die beloofd had het tekort te halveren, heeft het in plaats daarvan zelfs nog een keer verdubbeld. Het zijn astronomische dimensies, men rekent in lichtjaren: intussen bedraagt de staatsschuld van Amerika 16 biljoen dollar, 27 miljoen Amerikanen zijn op zoek naar een baan. Dat Obama ondanks deze cijfers tocht werd herkozen: God moet echt van hem houden.

Wie blokkeert de zaak?

In Europa denken de meeste mensen dat het de schuld zou zijn van de onbuigzame, ja kleingeestige Republikeinen, dat er geen samenwerking tussen het Witte Huis en de oppositie meer tot stand komt. In werkelijkheid ligt het echter grotendeels aan Obama zelf. Aan zijn persoonlijkheid, aan zijn programma, aan zijn missie.

Hij zou Amerika willen veranderen – zoals dat Franklin D. Roosevelt en Lyndon B. Johnson voor hem gelukt zou zijn, heeft Obama herhaaldelijk bevestigd. Met andere woorden – gemeten aan deze historische giganten is zijn ambitie niet klein – en het is een antiliberaal Amerika dat hem voor ogen zweeft, waar de staat de mensen bij de hand neemt, aanstuurt en leidt. Wat in Parijs of Berlijn respectievelijk Bonn al tientallen jaren in de praktijk wordt gebracht, dient ook in Washington zijn intrede te doen. De man uit Hawaï of Indonesië of Kenia of Chicago, die niet schijnt te weten wie hij is en waar hij vandaan komt, creëert voor zichzelf een nieuw, eigen Amerika, dat weinig meer gemeen zal hebben met “The Land of the Free, Home of the Brave”.

Niet bereid om compromissen te sluiten

“A City upon a Hill”, een stad op een heuvel, die straalt als het voorbeeld voor de hele wereld, waarna de puriteinse pelgrims uit Engeland ooit streefden: Obama´s Amerika wil dat niet meer zijn, tenzij de VN dit goedkeurt.

Nog nooit heeft er zo´n linkse Amerikaanse president in het Witte Huis gewoond, nog nooit heeft zo´n overtuigde sociaaldemocraat zich zo onwillig getoond om compromissen te sluiten. DFat de Tea Party überhaupt ontstaan is – slechts enkele maanden na de bitterste nederlaag van de Conservatieven vier jaar geleden: dat heeft men te danken aan Obama. Hij heeft de Conservatieven opnieuw sterker gemaakt. Dat zijn herverkiezing bijna mislukt is: Obama heeft dat aan zichzelf te danken. Nooit is het hem gelukt om een president voor alle Amerikanen te worden. Niemand polariseert inmiddels meer dan uitgerekend de eerste zwarte president, die aangetreden was om een einde aan de polarisatie te maken.

Duistere eeuw

Voor het Westen is de situatie beangstigend. Hebben we een toekomst? Omdat de Europese Unie geen echte regering heeft en niet beschikt over de noodzakelijke geloofwaardige democratische instellingen om te zorgen voor harde hervormingen, kun je je moeilijk voorstellen dat de Europeanen spoedig grip zullen krijgen op hun eurocrisis. Europa blijft een lazaret voor gebroken dromen, een intensive care afdeling voor utopisten, een lijkenhal van schulden en mislukte projecten.

Nu kunnen we rekenen op eenzelfde zich voortslepende, halfhartige, rusteloze politiek in de VS. Zo zal het Westen niet genezen. Economisch, cultureel, politiek: we zuchten en we beven, we wankelen. Ondertussen zal de concurrentie van de Europese en Amerikaanse nalatigheden profiteren.

In China wordt gewoon een nieuwe leidende generatie geïnstalleerd. Het respect van de Chinezen voor het westerse optreden is sowieso gering – met vier extra jaren Obama en het doorworstelen in het teken van de euro onder de niet-leiding van Angela Merkel zal er niets veranderen aan het toenemende superioriteitsgevoel van de Chinezen. Integendeel. Gezien de ondemocratische, diep zittende nationalistische tradities in ieder land: God zij ons genadig. Liever plaatsen we ons onder een wereldmacht Amerika.

De teloorgang van het Westen: misschien is hij begonnen. En niemand zal er achteraf bij zijn geweest.

Bron:

http://bazonline.ch/ausland/us-wahlen/Amerika-hat-gewaehlt–den-Falschen/story/16427115

Auteur: Markus Somm

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Linkse Kerk, Obama, Verenigde Staten, Westen. Bookmark de permalink .

28 reacties op Amerika heeft gekozen – de verkeerde

 1. M.A.L. Sion zegt:

  Een ernstig aspect is dat door de herverkiezing van Obama de slagkracht van Israël, afhankelijk als het is van de steun van Amerika, wel eens ernstig in gevaar kan komen. Her is te hopen dat de Republikeinen met hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden Obama de goede kant op proberen te duwen.

  Like

 2. BertG. zegt:

  Die man is toch niet meer een poppetje die is geplaatst door de NWO.
  Ongeacht de uitslag. Dit moest zo gebeuren. Net zoals het hier in NL is gebeurt.
  Het maakt allang niet meer uit op wie of wat je stemt. Alles ligt allang vast.
  Je hebt toch gestemd, maar wie controleert dat allemaal? Wie telt alles? Alles is te manipuleren.
  Er is/zijn geen onafhankelijke controle hier over. Je moet het maar aannemen.
  De NWO bepaalt ALLES. We hebben al heel lang NIETS meer te vertellen of nog uit te maken.

  Like

 3. Sinds de herverzkiezing van Mobama bin Laden bestaat ‘the land of the free, home of the brave’ niet langer meer…

  Like

 4. Lucky9 zegt:

  @Pieter Veenstra om 16:55
  Ben het niet met je eens. De “brave” moeten nu maar eens eindelijk hun gezond verstand gaan gebruiken alvorens hun land onvrij wordt.

  Like

 5. Misschien ik ik in plaats van ‘brave’ gewoon het Nederlandse ‘braaf’ moeten typen?

  Like

 6. BertG. zegt:

  Ik kwam deze tegen. Het zegt het al.

  Like

 7. Da’s een hele fijne, Bert!

  Like

 8. Tom Hendrix zegt:

  @BertG 16.35. uur, helemaal goed gezien Bert. De SATANISTEN van de NWO en hun HANDLANGERS maken nu de dienst uit. Moslim OBAMA is ” a puppet on a string”.

  Like

 9. Jan zegt:

  Fraud in PA: Obama Got Over 99% of Vote at Polls Where GOP Inspectors were Removed; Turnout Somehow “30%” Above Gov’t Numbers

  Across Philadelphia, GOP poll inspectors were forcibly (and illegally) removed from polling locations. Coincidentally (or not), Mr. Obama received “astronomical” numbers in those very same regions, including locations where he received “over 99%” of the vote.

  Ward 4, which also had a poll watcher dressed in Obama attire, went massively for Obama. Mr. Obama received 99.5% of the vote, defeating Mr. Romney 9,955 to 55.

  Is it odd that a county that dispelled GOP inspectors and had people openly campaigning for Obama ended with 99.5% for Obama and 9955 votes for him? It’s up to you to decide.

  Another problem: “Voter turnout in Philadelphia was around 60 percent, according to state election figures.” In these precincts it was well over 90%.
  http://www.punditpress.com/2012/11/fraud-in-pa-obama-got-over-99-of-vote.html

  Like

 10. OBAMA is een links-radikale charlatan die niet het beste met de U>S>A voorheeft.De enige reden dat hij weer verkozen is, is dat de demografische bevolkingsssamenstelling in Amerika sterk veranderd is. Zwarten en Latino,s zijn sterk gegroeid als bevolkingsgroep en die hebben natuurlijk
  dit land niet groot gebracht!! integendeel ze ontwrichten het dagelijks dus het zal alleen maar meer bergafwaarts gaan met Amerika.

  Like

 11. Alf Janszoon zegt:

  “Het zal Obama, de intellectueel, die zelfs intussen op veel aanhangers als arrogant en eigenwijs overkomt.”.
  Obama is een would be (möchte gern) intellectueel, die zijn diploma’s dankzij affirmative action kado heeft gekregen. Hij stond bekend als een luie student die de voorkeur geeft aan pret maken boven studeren.
  Zonder teleprompter ontpopt hij zich als een nogal ignorante poseur, die het bijv. heeft over Poolse concentratiekampen. De Polen waren witheet over deze blunder.
  Zijn 2009 toespraak te Cairo staat bol van de historische fouten.
  Bronco Bama is een empty suit of empty chair.

  Like

 12. Tom Hendrix zegt:

  @Jan 20.15. uur, hieruit blijkt zonneklaar dat er een grote fraude heeft plaatsgehad! Grote schande U.S.A. Ze kunnen de strofe, in het amerikaanse volkslied land of the brave, wel eruit knippen. De RODEN hebben dus ook Amerika overgenomen!

  Like

 13. Er is mi evengoed fraude gepleegd bij onze verkiezingen en die in the home of the braaf. Het stinkt aan alle kanten. Bij de laatste verkiezingen in ons land, nog voordat de stembussen dicht gingen, feliciteerden Diederik en Mark elkaar al. Als dan blijkt dat na een uur of 7 de uitslag duidelijk wordt, dan zeg ik op mijn beurt dat de hele verkiezingen een groot fraude-circus is geweest. Onze regering? Neen, helemaal niet ‘onze regering’. Het is één grote farce!

  Ze hebben ons allemaal genaaid en niet te zuinig ook! En Hare Graaiestijt Bea Constrictor van Bilderbergen maar lachen met dat schijnheilige, uitgestreken smoelwerk van d’r… Teef!

  Like

 14. Jan zegt:

  A revealing map of which world leaders Obama called back today
  It is interesting that Obama called Egyptian President Mohamed Morsi
  http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2012/11/08/a-revealing-map-of-which-world-leaders-obama-called-back-today/

  Like

 15. Jan zegt:

  Dankzij de ‘nieuwe’ juntaleider, Odrama

  Iranian jets fire on U.S. drone
  The drone was on routine maritime surveillance in international airspace east of Kuwait, 16 miles off the coast of Iran
  http://security.blogs.cnn.com/2012/11/08/first-on-cnn-iranian-jets-fire-on-u-s-drone/

  Like

 16. louis-portugal zegt:

  Idd. Alf J. een möchte gern een heleboel.
  Voor mij is hij een hoop lucht zonder inhoud.

  Like

 17. Jan zegt:

  The Gospel According to Apostle Barack. In Search of a More Perfect Political Union as Heaven Here on Earth
  (te koop bij Amazon)

  Like

 18. Jan zegt:

  Obama’s banenplan

  Like

 19. Jan zegt:

  Peacefully grant the State of Louisiana to withdraw from the United States of America and create its own NEW government.
  As the founding fathers of the United States of America made clear in the Declaration of Independence in 1776:

  “When in the Course of human events, it becomes necessary for one people to dissolve the political bands which have connected them with another, and to assume among the powers of the earth, the separate and equal station to which the Laws of Nature and of Nature’s God entitle them, a decent respect to the opinions of mankind requires that they should declare the causes which impel them to the separation.”

  “…Governments are instituted among Men, deriving their just powers from the consent of the governed, that whenever any Form of Government becomes destructive of these ends, it is the Right of the People to alter or abolish it, and institute new Government…”
  https://petitions.whitehouse.gov/petition/peacefully-grant-state-louisiana-withdraw-united-states-america-and-create-its-own-new-government/1wrvtngl

  Obama kan nu thuis zijn oorlog gaan uitvechten

  Like

 20. Jan zegt:

  De haat van de Democraten (waarom noemen zij zich zo en niet ‘communisten’?) tegen het leger verwoord door Bill Clinton in 1992:
  “…I am writing too in the hope that my telling this one story will help you to understand more clearly how so many fine people have come to find themselves still loving their country but LOATHING the military…”
  http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/clinton/etc/draftletter.html

  Like

 21. Jan zegt:

  Dr. Ben Carson, neurochirurg, denkt er over om mee te doen bij de volgende presidentsverkiezingen in 2016 aangezien hij binnenkort met pensioen gaat.
  Hier zijn speech enkele dagen terug en een zure Obama die onder vuur komt te liggen

  Like

 22. Jan zegt:

  Toenemende racistische haat tegen blanken in de VS:

  A school principal said no white children were allowed at an after-school tutoring program, and now some parents call it discrimination.

  De rector is niet voor commentaar bereikbaar
  http://denver.cbslocal.com/2013/02/13/parents-complain-about-school-ad-for-colored-only-tutoring-program/

  Like

 23. Jan zegt:

  ‘Randdebiel’, dat is wat het meisje denkt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s