EU wil niet betalen: Griekenland is volgende week bankroet

De positie van Christine Lagarde (IMF) is duidelijk: als de EU niet betaalt, gaat Griekenland bankroet. Dus zal Herman Van Rompuy (laten) betalen.

Ondanks het besloten nieuwe bezuinigingspakket is er voor eind november geen geld voor Griekenland. Achter de coulissen ruziën de EU en het IMF over een schuldenvermindering: vermoedelijk zal de EU toegeven – en de Europese belastingbetalers zullen enkele miljarden verliezen. De ECB alleen al ongeveer 5 miljard euro.

Griekenland zou volgende week serieus in de problemen kunnen komen. Hoewel het land eigenlijk al twee jaar lang insolvent is, zou nu ook het officiële einde kunnen komen: Griekse officials zeggen in ieder geval dat ze volgende week geen geld meer hebben. Vooral Mario Draghi en de ECB zullen bezorgd naar Athene kijken: volgende week vrijdag dient er een lening van 5 miljard terugbetaald te worden, die, nadat de banken tactvol afscheid hadden genomen, nu volledig bij de ECB ligt. De ECB heeft verklaard niet af te willen zien van de betaling en een onzekere schuldsanering afwijst.

Maar de EU kan – nog niet –helpen: tussen de EU en het IMF woedt namelijk een heftige strijd over wanneer het volgende bedrag moet worden overgemaakt. Het IMF gelooft niet meer in de positieve prognoses van de EU en eist dat de Europeanen verliezen realiseren. De EU weigert nog: volgens informatie van de Financial Times bestaan er signalen dat de Europeanen uiteindelijk toch zullen toestemmen, omdat ze bang zijn voor uitbreiding van de problemen in Europa.

Daarom helpt het Griekenland ook niet dat er woensdag een nieuw bezuinigingspakket werd besloten. Sinds juni is de volgende betaling van de financiële hulp aan Griekenland ter waarde van 31,5 miljard euro bevroren. En tot eind november is op EU-niveau ook niet met de betaling van de volgende som te rekenen. Weliswaar is het Griekse parlement onder luid protest van de bevolking en van de oppositie met het nieuwe bezuinigingspakket akkoord gegaan, maar dat vinden de Ministers van de Financiën van de EU niet voldoende. Oorspronkelijk ging de Griekse regering er van uit dat de Ministers van Financiën op 12 november akkoord zouden gaan met de uitbetaling, maar daartoe zal het niet komen, zei een EU-ambtenaar tegen het persbureau Bloomberg.

Officieel willen de ministers het definitieve bericht van de trojka afwachten voordat ze een beslissing nemen, aldus de ambtenaar. Tijdens de vergadering op 12 november zal er een voorlopige versie van het rapport op tafel liggen, maar dat zal niet voldoende zijn. “Volgende week zal misschien nog te vroeg zijn om een beslissing voor meer hulp aan Griekenland te nemen”, zei ook de Duitse Minister van Financiën Wolfgang Schäuble donderdag tijdens een bijeenkomst in Hamburg. Kort na de stemming in het Griekse parlement kondigde de EU-commissaris voor Economische en monetaire Zaken Olli Rehn bovendien aan, dat er meer maatregelen genomen zouden moeten worden. Hij sloot een gedeeltelijke kwijtschelding van de Europeanen uit.

Bron:

http://www.deutsche-mittelstands-nachrichten.de/2012/11/48015/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

(Voorts ben ik van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl [Populistische Omroep Nederland]. Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 en 2013 gratis.)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Europa, Griekenland. Bookmark de permalink .

21 reacties op EU wil niet betalen: Griekenland is volgende week bankroet

 1. Het verhaal Griekenland lijkt wel eindeloos te zijn. De hoeveelste keer is het dat Griekenland binnen 1-2 weken geen cent meer heeft om te kunnen betalen? 2e keer? 3e keer? En reken er maar op dat de EUSSR alsnog gaat betalen. Het ESM is toch al bekrachtigd? Mark heeft zijn vergulde Parker pen al in de aanslag!

  Dit hele geouwehoer gaat ons toch zo veel geld kosten! Niet de regering maar ons, de bevolking van Europa! En wat zien we er voor terug? Tot op heden: niets, nada, nakkes!

  Bedankt!

  Like

 2. jowitteroos zegt:

  …..Griekenland lijkt inmiddels wel een soort doorsluisroute voor de miljarden…………….

  Like

 3. Via Griekenland naar de banken in Zwitserland, bedoel je?

  Like

 4. Marcel zegt:

  Als dat eens waar mocht zijn zeg, ik hoop het zo …

  Niet dat ik de Grieken nu zoveel slechts wens
  maar het zou voor ons allemaal het beste zijn.
  Voor de Grieken, voor de Nederlanders, en voor alle andere europeanen.

  Daarom geloof ik er helemaal niets van dat de Grieken volgende week het beste sinds tijden gaat overkomen. Er zijn nog veel teveel politici op machtige plaatsen die absoluut willen verhinderen dat zo’n zegening plaats zou vinden.

  Gezichts- en standsverlies zou het gevolg zijn.

  Bovendien is het helemaal geen kwestie van geld dat de Grieken tekort zouden komen. Geld in de ware zin van het woord is afgeschaft, alweer een jaar of wat hoor. Waardeloos voor politici omdat ze het slecht kunnen manipuleren. Het bestaat niet meer, anders als in onze herinnering, wen er maar aan.

  Wat Griekenland tekort komt is een fiat
  als men dat krijgt dan verspringt er ergens in de virtuele ruimte een bit, een 1 word een 0, of andersom. Misschien verspringen er zelfs wel meerdere nits tegelijk als we genereus zijn, en hebben we helemaal een goeie bui dan schenken we een hele byte aan nieuw gecreerde bestedingsruimte.

  Op te brengen door de produktieven hier, en er komt geen metalen muntje meer aan te pas.

  Wat bazelt u nu nog over geld ?

  Like

 5. Piet Klont zegt:

  Ik hoorde dat het met Frankrijk financiëel ook errrug goed gaat momenteel.
  Dat belooft nog wat!

  Dat lidmaatschap van PopNed, hoeveel kost dat in 2014?

  Like

 6. guusvelraeds zegt:

  De EU en de ECB zijn van plan in 2013 het Euro bankpapier te voorzien van nieuwe kleuren, nieuwe watermerken en andere voorzieningen om fraude m.b.t. valse Euro’s te voorkomen. Op een of de andere manier heb ik het gevoel dat met deze operatie de drukpersen langer zullen doordraaien dan oorspronkelijke voorzien was. Hebben anderen dat gevoel ook?

  Like

 7. hans-e-pans zegt:

  Zolang de Duitse- en Franse banken het aan Griekenland geleende/belegde geld niet terug hebben zal het leveren van geld door de ESM door blijven gaan.

  Dat is ook te zien aan het doen en laten van mvr. Merkel en mnr. Hollande, dat wil zeggen rekken en toestemming blijven geven/eisen voor steun aan Griekenland.

  Like

 8. Leto 2 zegt:

  De NAVO wil Griekenland koste wat kost in de EU houden.
  Griekenland heeft geen nagel om aan de kont te krabben maar geeft talloze miljarden uit aan defensie.
  Juist nu als Turkije heeft aangekondigd zijn leger uit te breiden naar 1 miljoen soldaten (verdubbeling).
  En mannetje Erdogan openlijk een herleving van het Ottomaanse Rijk romantiseert.

  Ook zijn er ten westen van Griekenland in de Middellandse Zee grote gas- en olievelden gevonden.
  Net als bij Israël.
  En zo grijpen de belangen van de rijken en megarijken in elkaar en floreert de wapenhandel.
  Bussiness as usual…

  Like

 9. oogenhand zegt:

  Olievelden ten westen van Griekenland klinkt zeer interessant. Overigens heeft het nieuwe Ottomaanse Rijk ernstige theologische problemen. Het zeer machtige Saoedi-Arabië is immers ontstaan door een opstand, voorafgegaan door een niet-moslim verklaring(takfeer).

  Like

 10. oogenhand zegt:

  Reblogged this on oogenhand and commented:
  De EU wordt een steeds groter circus. Esperanto had veel kosten kunnen besparen.

  Like

 11. Martha N zegt:

  Martha N zegt:

  En WIE riep in Nederland luidkeels, dat Griekenland alles zou terugbetalen..?
  Het geld kwam terug met rente..?
  Was dat niet die plofkip van een de Jager.

  Like

 12. 2Crazy2bTrue zegt:

  We kunnen tekst lezen, we kunnen daarbij tussen de regeltjes lezen, we kunnen ook foto’s lezen.
  Soms zegt een foto meer dan duizend woorden.

  Kijk hierboven nog eens naar de uitdrukking op het gezicht van die mevrouw Lagarde, dat spreekt boekdelen op het moment dat ze verplicht is even Van Rompuy aan te raken voor een hand. Ze doet daarbij zo haar best haar persoonlijke afkeer voor die man te verbergen, maar haar lichaamstaal zegt duidelijk: “Ook al word je president, met jou zou ik nooit naar bed willen!”

  Like

 13. Tom Hendrix zegt:

  @Guusvelraeds, ” en ik heb het idee dat de geldpersen langer blijven doordraaien”, nou dat zal zeker gebeuren Hr.Velraeds. De bedoeling is namelijk, dat we gewoon naar de kloten gaan. De hele EU is een gigantisch complot, om heel Europa aan de bedelstaf te brengen, en ons tot slaven te degraderen!

  Like

 14. Jan zegt:

  Wie macht overdraagt aan marxisten moet niet achteraf raar staan kijken bedrogen uit te komen en dat hij wel eens letterlijk zijn hoofd kan verliezen zoals in 1793 in Frankrijk gebeurde. En als fascisten de macht in handen hebben zullen zij die koste wat het kost in handen houden al zullen zij een land in hen ondergang moeten meeslepen.
  Iedereen kon de afgelopen vier jaar zien wat in de VS gebeurde en weet wat nu met de VS gebeuren gaat, maar links jubelt dat nu eindelijk het marxisme wordt verwezenlijkt.

  In Duitsland jubelden enkele Groenen dat zij het schitterend vinden dat ook Duitsland dezelfde kant opgaat als Griekenland. En in het verleden is vaak door links gezegd dat de Duitse staat kapot gemaakt moet worden(1), inclusief het Duitse volk. Dat een normaal, geestelijk gezond niets in een openbaar krankzinnigengesticht ziet zoals Brussel, komt bij de gestoorden niet op, eenvoudigweg omdat zij de geestelijke capaciteiten daarvoor niet hebben.

  1. “Deutschland verschwindet jeden Tag immer mehr, und das finde ich einfach großartig.” Jürgen Trittin, Bündnis90/Die Grünen.

  “Ich wollte, daß Frankreich bis zur Elbe reicht und Polen direkt an Frankreich grenzt.” Sieglinde Frieß, Bündnis90/Die Grünen

  “Wir, die Grünen, müssen dafür sorgen, so viele Ausländer wie möglich nach Deutschland zu holen. Wenn sie in Deutschland sind, müssen wir für ihr Wahlrecht kämpfen. Wenn wir das erreicht haben, werden wir den Stimmenanteil haben, den wir brauchen, um diese Republik zu verändern.” Daniel Cohn-Bendit, Bündnis90/Die Grünen

  “Die Frage,ob die Deutschen aussterben, das ist für mich eine, die ich an allerletzter Stelle stelle, weil dieses ist mir, also so wie sie hier gestellt wird, verhältnismäßig wurscht.” Renate Schmidt, SPD

  “Deutsche Nation, das ist für mich überhaupt nichts, worauf ich mich positiv beziehe – würde ich politisch sogar bekämpfen.” Franziska Drohsel, SPD”…

  En nota bene is een product van de fascistische DDR, Angela Merkel Staatsoberhaupt van Deutsland en Kaiserin van de EU camoufleert zij zich met het kleed van de CDU maar is zij knalrood van binnen.

  Like

 15. Tom Hendrix zegt:

  @Jan 08.57. uur, klopt helemaal Jan. By the way, ik heb het boek “Strijd om Spanje”, kunnen bestellen Jan, bij bol.com Nog bedankt voor de hint!

  Like

 16. G.Deckzeijl zegt:

  Grotendeels on topic: http://tinyurl.com/auvnuls

  Like

 17. Jan zegt:

  @Tom Hendrix zegt:
  10 november 2012 om 09:05

  Handig bij het lezen is dat je een lijst voor jezelf maakt wie de strijdende partijen zijn en aan welke kaant zij staan. Er waren nogal wat in die tijd. Anders kun je het overzicht verliezen en moet je steeds weer terug bladeren.

  Like

 18. Jan zegt:

  ‘Nederlanders weigeren te betalen in Griekse restaurants’
  ”Ik heb serieus meer dan eens klachten gekregen dat Nederlanders in een Grieks restaurant zeggen dat ze de rekening niet willen voldoen omdat ze via de EU al hebben betaald”
  http://www.nu.nl/griekenland/2836036/nederlanders-weigeren-betalen-in-griekse-restaurants.html

  Like

 19. louis-portugal zegt:

  Jan dat niet betalen zal wel een vorm van humor zijn die die griek niet begrijpt. maar dat failliet gaan gaat toch een keer gebeuren.
  Hoe vlugger hoe beter.

  Like

 20. Mirjam zegt:

  Misschien zijn de Grieken een beetje lui. Waarom zelf werken als het geld ook door de kabel komt:

  Gigantische Öl- und Gasvorkommen in Griechenland
  Die Existenz von Öl- und Gasvorkommen in das finanziel angeschlagene Griechenland ist keine Sensationsnachricht.
  Große Gold-, Uran-, Bauxit(Aluminiumerz)-, Nickel-, Kohle- und Kupfervorkommen bleiben seit Jahrzehneten unerschöpft oder nur in Kleinstmengen abgebaut.
  Seit den 70en Jahren gab es Probebohrungen in Thessalien und um die Nordgriechische Insel Thasos, wo große Vorräte von Gas und Öl gefunden wurden und bis heute garnicht oder nur in Kleinstmengen über die Firma Energean Oil & Gas AG gefördert wurden. Die Bodenschätze in der ostgriechischen Präfektur Thraki(Uranvorkommen), in der halbinsel Chalkidiki(Goldvorkommen) und um die Stadt Servia(Goldvorkommen) wurden genauso wenig abgebaut.
  http://www.niederrheintotal.de/47/gigantische-öl-und-gasvorkommen-in-griechenland.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s