Het ontstaan van Israël

(Door: Roelf-Jan Wentholt)

De hele Vermeersch/Pennings discussie heb ik gevolgd. In het stuk hieronder ga ik in op de kernbeschuldiging van Vermeersch cs. 

De kern van de beschuldiging tegen Israël luidt dat de Joden de Arabieren hebben verdreven. Preciezer gezegd: dat de Joden zich zonder de goedkeuring van de lokale bevolking in het gebied hebben gevestigd. Op het eerste gezicht klinkt dit best geloofwaardig.  Als het aan de Amerikaanse president Woodrow Wilson had gelegen, zou in het gebied van het huidige Israël de meerderheid van de bevolking bepaald hebben welke groep de soevereiniteit toegekend zou krijgen. Als het tot een stemming was gekomen zouden de Joden niet hebben gewonnen. Daarvoor waren zij met te weinigen. Het overgrote deel van de bevolking van het gebied bestond nu eenmaal uit Arabieren.

Dit onder ogen ziende, zou je denken dat het verwijt aan het huidige Israël over het vormen van een niet-democratisch gefundeerd bestuur terecht is. Ik meen dat de loop van de geschiedenis die leidde tot de stichting van de joodse staat Israël toch rechtvaardig is geweest. Want de werkelijkheid is moeilijker dan de politieke theorie over democratie en de volkswil.

Het is belangrijk om je in te leven in de omstandigheden. In “Lawrence and Aaronsohn”, een documentair boek over de periode 1900- 1922 in het Midden Oosten, kwam ik een anekdote tegen die veel verklaart.

Vlak voor de vorige eeuwwisseling vestigden Joden uit Roemenië zich in de landstreek Palestina. In Roemenië werden zij vervolgd. Roemenië viel ooit onder het Ottomaanse Rijk. De landstreek Palestina was nog altijd onder Ottomaans bestuur. De gevluchte Roemeense Joden stichtten kleine gemeenschappen. Zij ontdekten al snel dat de kwaliteit van de Ottomaanse rechtspraak te wensen over liet. Daarom stichtten deze Joden eigen rechtbanken. Deze stonden zo goed bekend, dat ook Arabieren zich tot deze rechtbanken wendden. De kern van deze anekdote is dat wie eenmaal een rechtbank sticht ook een eigen politieapparaat nodig heeft om te zorgen dat aan de uitspraken van de rechtbank gevolg wordt gegeven. Ziedaar de kiem van de joodse staat. Het is de grote voorsprong in ontwikkeling en beschaving van de Joden.

Is het argument vol te houden dat de Arabische meerderheid het recht heeft slecht bestuur te verkiezen boven goed bestuur en dat de joodse minderheid daar genoegen mee had moeten nemen? Of was het volstrekt onvermijdelijk dat de Joden zouden kiezen voor zelfbestuur? Ik wil twee momenten uit de geschiedenis van het ontstaan van Israël voor leggen om aan te tonen dat de meest rechtvaardige uitkomst de stichting van de staat Israël was.

Het Ottomaanse rijk kiest in de Eerste Wereldoorlog partij voor Duitsland/Oostenrijk-Hongarije. Het motief voor deze keuze was de imperialistische hang naar vergroting en versterking van het Rijk. Om niet te spreken van pure roofzucht.

De imperialistische Ottomanen vreesden nationale bewegingen. Zij zagen in die bewegingen een groot gevaar voor de eenheid van het Rijk. Daarom vermoordden zij op beestachtige wijze anderhalf miljoen Armeniërs. De Armeniërs werden eerst ontwapend en daarna op transport gezet. Zonder enige voorziening. Velen kwamen van honger en ellende om, velen werden doodgeschoten. Het is een enorme schandvlek op de geschiedenis. De leiding over deze genocide was mede in handen van een zekere Djemal Pasha. Deze man wordt later de baas over de landstreek Palestina en daarmee over de daar levende Joden. Djemal Pasha vreest de Joden om dezelfde reden als dat hij de Armeniërs vreesde. Hij begint de Joden te behandelen als de Armeniërs. Joden moeten hun wapens inleveren en zij worden met duizenden op transport gejaagd, in noordelijke richting. Is het raar dat de Joden toen vreesden dat zij het zelfde lot zouden ondergaan als de Armeniërs? Of is dit een onvermijdelijke conclusie?

Door het optreden van de Duitse generaal Erich von Falkenhayn worden de Jodentransporten gestopt. Meer daarover hier. Het is interessant te proberen te achterhalen welke de motieven van deze generaal waren, maar dat laat ik nu even liggen.

Het is van groot belang onder ogen te zien hoe gevaarlijk het Ottomaanse bestuur was voor de Joden. Dit gevaar beseffend kunnen de Joden mijns inziens niet op een andere uitkomst uitkomen dan soevereiniteit na te streven.

Maar de Ottomanen worden door de Britten verdreven. Dus de Joden hadden van hen niets meer te vrezen. Inderdaad, deze bestuurders waren uitgeschakeld. En zij verdienden dat ook, omdat zij in de oorlog de agressors waren. En de agressor moet worden gestraft. Helaas verdween met de Ottomaanse bestuurders niet de achterlijke mentaliteit. Die bleef. Het gebied Palestina kwam onder tijdelijk Brits bestuur.

De Joden zien zich dan gesteld tegenover een nieuwe, minstens even onverzoenlijke vijand: de Arabieren onder leiding van de Moefti van Jeruzalem. Zelfs de grootste pleiter voor het lot van de Palestijnse Arabieren ontkomt er niet aan te erkennen dat deze Moefti het uitroeien van de Joden nastreefde. En het belang van de Moefti als leider valt ook niet te ontkennen. Het conflict tussen Joden en Arabieren loopt zo hoog op dat een Engelse onderzoekscommissie concludeert dat Joden en Arabieren niet in een staat samen kunnen wonen. Deze commissie stelt in 1937 een deling van het land voor. Was dit onrechtvaardig? Of had de commissie moeten zeggen dat het rechtvaardig is als de meerderheid van een bevolking een minderheid over de kling jaagt?

De voorgestelde deling wordt door de Joden aanvaard en door de Arabieren afgewezen. De Arabieren kiezen voor geweld en strijd. En omdat zij deze strijd steeds verliezen, bestaat Israël.

Ik ontvang op dit stuk graag iedere mogelijke kritiek. Grappen en grollen graag een andere keer.

Door:

Roelf-Jan Wentholt

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Arabische wereld, Israël, Joden, Jodendom. Bookmark de permalink .

57 reacties op Het ontstaan van Israël

 1. Ik woon liever tussen Joden dan tussen moslims (Arabieren). Omdat moslims mij naar het leven staan omdat ik een ‘ongelovige’ ben volgens hen en de koran. Joden staan mij niet naar het leven. Het frappante wil dat ik helaas tussen moslims woon…

  Like

 2. Geen grappen en grollen, maar ook geen kritiek van mijn kant. Ik vind het artikel interessant en wist niet van de toestand indertijd en de Duitse generaal. De koppeling naar het andere artikel is ook reuze interessant.

  Meneer Balfour wordt niet genoemd in het artikel. Had zijn verklaring helemaal geen invloed?

  Like

 3. Peter Selie 1 zegt:

  Europa dient de Ottomaanse expansie drift en bestuur in te perken en Turkije geen volwaardig lid van de EUSSR te maken ondanks het aandringen van de Amerikanen, zodoende ontkomen wij nog meer islamitische ellende, die ongetwijfeld toch wel doorgang vindt. Ik bewonder de moed van de Israëliërs dat zij stand houden in hun land, wat omsloten wordt door een vijandige extremistische, islamitische landen die er op uit zijn om Israël te vernietigen.

  Like

 4. Peter Selie 1 zegt:

  “De pro-Palestijnse activist Dries van Agt heeft weer voor opschudding gezorgd met een anti-Israëlische uitspraak. De oud-premier zei bij een bijeenkomst dat de Joden na de Tweede Wereldoorlog een staat in Duitsland hadden moeten krijgen.”

  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Cultuur-Televisie/354202/Van-Agt-Joden-hadden-staat-in-Duitsland-moeten-krijgen.htm

  Like

 5. Jan zegt:

  Nog een aantal interessante impressies van weleer.
  Let op foto 3. Zoveel hadden de Turken op met de Arabieren
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3518998,00.html

  Like

 6. vlieger zegt:

  En Markx Rutte Turkije komt zo wie zo bij Europa.

  Like

 7. Sterker nog, ook de Arabieren van Oost-Jeruzalem wonen liever in de Joodse rechtsstaat dan in een Islamitische dictatuur:
  http://likud.nl/2011/01/arabieren-willen-liever-israeli-zijn-dan-palestijn-oost-jeruzalem-nederzetting/

  Like

 8. Als het aan dries had gelezen, dan was dit artikeltje heel anders geschreven.
  Dan zat ik nu in duitsland achter de computer.
  Is die man nog normaal??? Okay, he is een anti-semiet, blijkbaar. Maar om voor te stellen dat de Joden na de oorlog in Duitsland zouden leven??? Moet ik de koppeling er bij zoeken, of lezen jullie het zelf wel, bijv. in Elsevier?

  Like

 9. Jan zegt:

  Het Ottomaanse rijk was onderverdeeld in sanjaks en vilayets. Van Palestina was dus géén sprake. Men sprak dus van Jerusalem Sanjak. Het waren de Britten die de naam Palestina herintroduceerden:
  ‘For nearly 500 years during the Ottomon Empire rule the name of Palestine was not used.The name was revived as an official title when the British were granted a mandate from the League of Nations after World War I.’
  http://www.patriotsforisrael.com/britishpalestine.htm

  Administrative divisions of the Ottoman Empire
  http://en.wikipedia.org/wiki/Administrative_divisions_of_the_Ottoman_Empire

  Vilayet
  http://en.wikipedia.org/wiki/Vilayet

  Sanjak
  http://en.wikipedia.org/wiki/Sanjak

  Like

 10. Jan zegt:

  Het Ottomaanse rijk was onderverdeeld in sanjaks en vilayets. Van Palestina was dus géén sprake. Men sprak dus van Jerusalem Sanjak. Het waren de Britten die de naam Palestina herintroduceerden:
  ‘For nearly 500 years during the Ottomon Empire rule the name of Palestine was not used.The name was revived as an official title when the British were granted a mandate from the League of Nations after World War I.’
  http://www.patriotsforisrael.com/britishpalestine.htm

  Administrative divisions of the Ottoman Empire
  (zie wikipedia onder deze titel)

  Vilayet
  (zie wikipedia)

  Sanjak
  (zie wikipedia)

  Dus ‘Palestina’ bedacht door de Romeinen bestond nooit zoals iedere keer weer wordt gezegd en bestond dus al helemaal niet onder de Ottomanen want toen maakt het huidige Israël deel uit van Groot Syrië (zie kaarten)

  Like

 11. luckybee zegt:

  Dries van Agt is een door de Jesuiten opgevoede Katholiek.Je kan van hem niets anders verwachten.Daar om is mijn vraag hoezo kunnen gereformeerden met hem zamen in een Partij zitten?

  Like

 12. Jan zegt:

  De PKN is ontstaan door fusie van de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk.
  Dat men het samen kan vinden is natuurlijk onzin en dus begrijp ik niets van dit samengaan. Is bij mij overgekomen als “wij zijn toch allemaal Christenen en dus is er geen verschil in visie.” Dit is niet zo, want een fiks aantal was laaiend toen het Kairos-document verscheen.
  http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/felle_reacties_uit_pkn_op_kairos_document_1_376692
  https://ejbron.wordpress.com/2012/06/03/israel-haat-islam-liefde-in-christelijk-nederland-i/

  Ik heb het in het verleden ook onbegrijpelijk gevonden dat ARP, CHU en KVP één partij konden vormen. Een ARP-stemmer is geen katholiek, konden niet eens samen door één deur.
  Enfin, wij zien wat er van het gedachtegoed binnen het CDA is overgebleven: niets, behalve de lachwekkende bevrijdingsideologie en het gevrij met de islam.

  Like

 13. oogenhand zegt:

  Saoedi-Arabië is ontstaan door een opstand tegen het Ottomaanse Rijk. Dit is een erg belangijk gegeven.

  Like

 14. Jan zegt:

  Misschien heeft Van Agt een stille liefde: Helen Thomas

  Helen Thomas tells Jews to go back to Germany

  Like

 15. De christenheid hoereert met de islam. Zoals de Hoer van Babylon hoereert met de Valse Profeet (Mohammed). De hoer van Babylon berijdt het Wilde Beest. Zoals de Christenheid de politiek berijdt. De Hoer van Babylon (de Christenheid) drinkt uit de grote beker het bloed van heiligen en is dronken… Zie de Openbaring, het laatste boek van de bijbel.

  Like

 16. Tom Hendrix zegt:

  Op de eerste plaats respect voor Roelf-jan Wentholt. En ja, ook ik als CHRISTEN sta 100% achter ERETZ ISRAEL. @ Jack Terrible, U mag van mij weten, dat ik als lidmaat van de PKN een zeer lastige LUIS in de Protestantse Gemeente alhier en in Nederland ben. Ik ga dwars ertegen in, als de PALESTIJNEN voor zielig worden uitgemaakt, en ISRAEL als agressor wordt gezien. Graag akte hiervan Jack!

  Like

 17. Tom Hendrix zegt:

  Aanvulling, ik denk ook aan de OPENBARING van JOHANNES, en zie de huidige tekenen des tijds! Weest WAAKZAAM zegt de HEERE, de GOD van Abraham, Isaac en Jacob! Hem wil ik DIENEN en geen satan als allah.

  Like

 18. Lucky9 zegt:

  Goed dat we nog eens herinnerd worden aan het bestaan van het Ottomaanse rijk dat vandaag gelukkig beperkt is tot Turkije.
  Voor zover ik heb kunnen nagaan grepen er tussen 1822 en 1918 regelmatig massamoorden plaats op tienduizenden en altijd met niet-moslims als slachtoffer.
  De laatste was de Armeense genocide maar die werd enkele jaren voordien voorafgegaan door de Assyrische genocide ook met hoofdzakelijk zo’n 175.000 Christenen als slachtoffer.

  Like

 19. marie zegt:

  Well said Roelf-Jan. Verbijsterend hoe een groot deel van de mensheid de historie wenst te herschrijven om de angst voor de realiteit buiten het bewustzijn te houden. Liever magisch denken dan begrijpen. Je legt de vinger op een mondiale plaag van vervalsing van de realiteit.

  Like

  • @Tom Hendrix 15,48 uur; Laat JHWH je Helper zijn, Ton! Ik ben aangesloten bij de islamcriticus en Joods Pastor Ben Kok. Hij noemt Jezus Yeshua. Dat doet Anneke ook. Is er geen Tora-Yeshua gemeente bij je in de buurt, Tom, kijk eens op Google! Ik heb begrepen dat er verscheidene ware Christenen tandenknarsend in hun kerk zitten wegens de hoererij die hun kerk met de islam voert. Ik heb zelf jarenlang tandenknarsend in allerlei kerken gezeten en toen heb ik me maar bij de Jehovah’s Getuigen aangesloten. Die zien Mohammed als een valse profeet en Allah als de Duivel maar die zijn toch politiek links; “Heb de vreemdeling in uw midden lief”. Omdat die uitspraak in de bijbel staat. Ik houd moslims recht voor me!

   Like

 20. vederso zegt:

  @ DeWitt. Geen paniek, er komen hier soms zelfs atheïsten voorbij en zeggen dat ook nog eens hardop. Waar ik overigens nooit wat van geloof.

  Like

 21. @DeWitt Ik ben al dertien jaar geen Jehovah’s Getuige meer en ik vind ze een vervloekt volk. Toch hebben de Jehovah’s Getuigen een schat aan informatie. Waar gelovigen wat aan hebben. Daarom heb ik me toen ook bij ze aangesloten ondanks dat iedereen me dat met klem afraadde. Ben Kok is een islamcriticus en Joods Pastor maar die heeft een veel betere kijk op de islam dan jij, geachte De Witt. Van die man zou jij nog een hoop kunnen leren! Ik bezoek eens in de twee weken een bijeenkomst van 2,5 uur bij Ben Kok in Amersfoort. En ik leer er elke keer weer meer van. Ook steun ik Ben in zijn demonstraties tegen Palestijnse groeperingen en de islam in Nederland. We staan in de frontlinie, geachte De Witt. En waar sta jij? Oh ja, wij zijn godsdienstgekken…

  Like

 22. Piet Klont zegt:

  Is er bijkans ook nog een DeZwartt aanwezig op dit blog? Dat zou een wat genuanceerder beeld kunnen opleveren bij mijnheer DeWitt.

  Het artikel laat aan duidelijkheid in elk geval niets te wensen over. Een andere uitkomst dan het oprichten van een Joodse staat was/is gewoon ondenkbaar. Al het andere aan eventuele opties zou pure zelfmoord betend hebben.

  Like

 23. Ben je wel de zestien gepasseerd, DeWitt? Want je geeft van die kinderachtige reacties.

  Like

 24. oogenhand zegt:

  En dan wordt iedereen boos als ik míjn religieuze gedachten verkondig tegen de atheïstische stroom in.

  Like

  • @ Alf Janszoon 10.37 uur; Beste kerel, je schrijft dat je al aardig op leeftijd bent. Maar je weet nog steeds niet dat JHWH (de Inspirator van de bijbel) en Allah (de inspirator van de koran) twee uitersten van elkaar zijn… je schrijft eigenlijk dat ze gelijk aan elkaar zijn. Wat heeft de ware Schepper (JHWH) van hemel en aarde te maken met een valse ‘profeet’ (Mohammed) en Adolf Hitler? Niks toch! Profeten van JHWH hebben wel aangekondigd in de bijbel dat er vervolgingen onder Joden en ware Christenen zouden plaatsvinden wegens hun geloof in JHWH. Die vervolgingen zijn afkomstig van de Duivel (Allah) en zijn helpers (moslims en hun vrienden). Alf Janszoon, als man op leeftijd moet je dit toch allemaal weten?

   Like

 25. Alf Janszoon zegt:

  Mee eens DeWitt.
  “@Tom Hendrix 15,48 uur; Laat JHWH je Helper zijn, Ton!”
  Right, dankzij JHWH was er nooit een Muhammad geweest en zijn de Joden van Bani Qurayza nooit afgeslacht, was er nooit een holocaust geweest, en zijn er geen zes miljoen Joden vermoord.
  De staat Israel was er gekomen door de bekwaamheid van de Haganah strijders, niet door de hemelse heirscharen van JHWH en zijn vleesgeworden Woord. Get real. Als kind wordt je uit sprookjesboeken (Bijbel, Qur’an) voorgelezen en geloof je in de Sint. Bij het bereiken van een zekere leeftijd niet meer.
  Je kunt op JHWH en zijn zoontje Jeshua wachten tot Sint Juttemis. Samuel Beckett: Waiting for Godot.

  Like

 26. Jan zegt:

  @Alf Janszoon zegt:
  10 november 2012 om 10:37
  Je vat het godsbegrip totaal verkeerd op. Komt er van als men onwetend is en dit wenst te blijven.

  Overigens zou ‘dankzij’ ‘als’ moeten zijn en vergeet je de natuur van en plunderaar die altijd een excuus heeft. Het shintoïsme doet niet onder voor het nazisme van Hitler, iets dat graag wordt vergeten zoals al bleek uit de poster van de EU waarop het shinto-symbool vrolijk prijkt naast hamer en sikkel. Japan ten tijde van Hirohito was geen haar beter dan Duitsland onder Hitler.

  Like

 27. Alf Janszoon zegt:

  In het muhammadanisme wordt iedereen die de onzin van Muhammad ibn Abdullah niet met huid en haar verslindt, als onwetend gediskwalificeerd. Ik draag de kwalificatie bij deze als een geuzennaam, Alf de Onwetende.

  Like

 28. Jan zegt:

  Dat is erger dan een nar want die weet tenminste terwijl jij onwetend wenst te blijven maar wel meent een ander de les te moeten lezen.
  Overigens, viel jou niet op dat je schreef dat als er geen Joden waren geweest er ook geen plunderende Arabieren waren geweest. Er zijn meer die dat zeiden en nu nog zeggen.

  Like

 29. Alf Janszoon zegt:

  Iedereen heeft het recht om in de allergrootste onzin te geloven mits hij of zij de lichamelijke integriteit van anderen niet schaadt. Ik heb er na het drinken van een paar glaasje wijn ooit wel eens gedacht om in een of andere gefantaseerde bovennatuurlijk wezen die uiteraard onzichtbaar is te gaan geloven. Welke zal het worden? Zeus, Wodan, Nidintu Bel, Tlaloc? Of El Shadai, El Elyon (de Oude van Dagen) en zijn echtgenote Asherah, de koningin des hemels?
  Na lange strijd met mijn innerlijke zelf ben ik tot de conclusie gekomen dat er maar een opperwezen is die werkelijk bestaat. In een apocalyptisch visioen ontwaar ik dat de Vliegende Spaghetti Monster de ware god is. Omdat de taal waarin zijn leer geopenbaard is de Engelse is, is het van canoniek belang dat zijn gelovigen hem aanbidden onder de triagram FSM.
  Ik getuig hierbij dat sinds ik de FSM (zijn naam zij geloofd tot in alle eeuwigheid) in mijn leven heb toegelaten, er een diepe vrede in mij is nedergedaald. Ere aan de FSM tot in alle eeuwigheid.
  Uw JHWH echter is een wrede meester. Mensen ter dood te veroordelen bijv. omdat zij op een zaterdag hout sprokkelen is buiten alle proporties streng.

  Like

 30. Tom Hendrix zegt:

  @Jack Terrible 13.23. uur, nog bedankt voor uw reactie van gisteravond. Bij de weg, ik ben van mening, dat ieder zijn mening moet kunnen uiten, en als Alf Janszoon niets heeft met wat voor geloof ook, dan respecteer ik dat. Dat is de liberale geest in mij. Verder ben ook ik gecharmeerd van het optreden van pastor Ben Kok, ik spreek regelmatig na de zondag dienst met twee Joodse heren, die wat regelmatiger contact hebben met Ben. Verder ben ik de mening toegedaan, dat we voor een groot deel 1 gezamelijke opvatting hebben, namelijk dat de ISLAM de VIJAND van de gehele MENSHEID is. Laten we daar pal voor staan, gelovig, of ongelovig we hebben 1 strijd te voeren!

  Like

 31. Tom Hendrix zegt:

  @Alf Janszoon 14.01. uur, dat van het Vliegend Spaghettimonster vind ik geweldig. Kan er mee lachen! LOL

  Like

 32. Alf Janszoon zegt:

  De geachte heer Jan zegt: “Overigens, viel jou niet op dat je schreef dat als er geen Joden waren geweest er ook geen plunderende Arabieren waren geweest. Er zijn meer die dat zeiden en nu nog zeggen.”
  Nee, oh Wijze Heer. Kunt u mij tonen waar ik dat geschreven heb????????? Ik ben bereid om een ruw haren boetekleed om te doen en as op (ik heb nog enkele verstokte rokers onder mijn familieleden) mijn hoofd te strooien indien Uwe Wijze Tegenwoordigheid toont waar ik die Jodenhatende enormiteit ten beste heb gegeven. Vrede Zij Met u.

  Like

 33. Alf Janszoon zegt:

  Prima Tom Hendrix. Ook al ben ik een ongelovige hond, toch kan ik het Nieuwe Testament best waarderen. Jezus van Nazareth was wel van een ander kaliber dan de massamoordenaar en kinderverkrachter Muhammad ibn Abdallah. Ik ben maar al te dankbaar om zijn uitspraak: “Geef Caesar wat Caesar toebehoort, geeft God wat God toebehoort”. Het embryo van de principe van de scheiding van kerk en staat. De Bergrede is ook niet te versmaden.
  Zaak is dat ongelovigen geen atheïstische Gestapo oprichten (zoals in de Sovjet Unie met de Tsjeka, GPOe, NKWD,MVD) om gelovigen te vervolgen en dat gelovigen geen religieuze politie oprichten (was er ooit geweest, de Heilige Hermandad) om ongelovigen te vervolgen. Bij de muhammadanen van Saudi Arabië bestaat zoiets nog wel, de Mutawa.

  Like

 34. Martien Pennings zegt:

  DeWitt 9 november om 22:48 .

  Je weet niet waarover je praat.
  Wat is “linksdraaiende chocolade” voor geouwehoer?
  Het Christendom is voortgekomen uit het Jodendom en heeft de allerbelangrijkste Joodse eigenschap overgenomen: DE TWIJFEL, DE REDE, HET RUZIE MAKEN MET “GOD”.
  De bijbel zit vol met TWIJFEL.
  Ga dat eens in de koran zoeken, gemakzuchtige mekkeraar.
  Dit is de motor van beschaving ueberhaupt, druiloor.
  Er is niks méér voor de hand liggende dan de term “Joods-Christelijk” als je op die traditie teruggrijpt, nitwit.
  Dus als iemand als Ben Kok de titel “Joods-Christelijke pastor” voert dan getuigt dat van een degelijker bewustzijn dan bij degenen die het gewoon bij ”pastor” laten.

  Ik citeer een paragraaf uit dit http://bit.ly/AsTQMc artikel.
  Christendom, Verlichting, Islam.
  Het nazisme zou je, voorzover het de Jodenhaat betreft, een ontsporing van de christelijke leer kunnen noemen. Maar in de islam past het juist precies in het spoor. In het christendom heeft het tegengeluid tegen het antisemitisme nooit ontbroken, maar waar was dat tegengeluid in de islam? Wie ging de Profeet en de Koran en de “oelema” op dat punt tegenspreken? Niemand! Nooit! Voor het overige is het nazisme het anti-christendom bij uitstek: in de irrationaliteit, de oorlogszucht, de haat en de genadeloze wreedheid. Om in de christelijke traditie te staan, is er iets meer nodig dan de inval in Rusland van juni 1941“Operatie Barbarossa” te noemen naar een bekende kruisvaarder en keizer van “Het Heilige Rooms Rijk”.
  De kern van de christelijke cultuur is de Rede en de Liefde en daarop heeft het christendom altijd kunnen teruggrijpen, hoezeer de geïnstitutionaliseerde kerk ook verbonden raakte met de wereldse macht en deel kreeg aan de wreedheden en onrechtvaardigheden ervan. Belangrijk is vast te stellen dat het christendom in zijn oorsprong een godsdienst is van vervolgden in het Romeinse Rijk. Mensen die stierven voor hun geloof van “de andere wang toekeren”. Zij waren niet de doders maar de vermoorden, niet de vervolgers maar de slachtoffers, niet de veroveraars maar de contemplatieven. De islam daarentegen is in zijn oorsprong agressief-expansief, daar is onder historici geen enkele discussie over. Bernard Lewis heeft ooit gezegd dat het begin van de islam een paar duizend “bekeringen” zijn en dat de rest bestaat uit geweld en dwang.
  Jezus is ook echt een andere figuur dan Mohammed, de “lachende moordenaar” en de grote afslachter van ongelovigen. Jezus is degene die als een verachte sterft aan het kruis en roept “Mijn God, waarom hebt ge mij verlaten?” Als het alleen maar een mythe is, dan wel een die voor het christendom tekenend is. Het christendom was dus in zijn oorsprong een godsdienst van de verdrukten in het Romeinse Rijk met een Jood als profeet die zich van louter Liefde liet vermoorden. Mohammed is een roverhoofdman die hele Joodse stammen afslachtte. Het christendom verspreidt zich, vanaf de 4e eeuw, erg geholpen door Constantijn de Grote, vervolgens in het algemeen relatief vreedzaam over West-Europa. Dat lieve karakter is, nogmaals, niet steeds zo gebleven. Als onder het latere Romeinse Rijk het Christendom staatsgodsdienst wordt en institutionaliseert, ook in Noord-West Europa, raakt de oorsprong grotendeels vergeten en wordt de kerk niet zelden een gewelddadig, vervolgend en onderdrukkend instituut.
  Het geïnstitutionaliseerde christendom heeft twee kanten, een zich op de Rede baserende, kennis, welvaart en humaniteit brengende kant, met name via de kloosters, maar ook een wrede, corrupte, obscurantistische en onderdrukkende kant die zich vooral manifesteerde in de feodale machts-structuur. Voor de Redelijke kant van het christendom, zonder welke de Lichte Kant van de Verlichting niet mogelijk geweest zou zijn, leze men bijvoorbeeld Rodney Stark , “The Victory of Reason”. De Duistere Kant van de Verlichting komt tot uiting in de traditie van het soort linksgerichte “maakbaarheid” die begint met Robespierre en via Stalin en Mao naar Pol Pot loopt. Maar zowel christendom als Verlichting hebben dus nog altijd twéé kanten. Maar waar is de humane, redelijke, tolerante, constructieve, liefdevolle kant van het Mohammedanisme? De oorspronkelijk kern van het christelijk geloof – vervat in de Gouden Regel “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet” – is nooit verloren gegaan Zo is de slavernij in het Westen afgeschaft onder christelijk morele impuls. In de wereld van de islam heeft slavernij altijd bestaan, wreder ook, en tot op de dag van vandaag. In Soedan bestaat het bijvoorbeeld nog steeds en verder overal waar geen christen het ziet en dat is op veel plaatsen in de moslimwereld. Achter de voorhangen van een bloedige dictatuur als Saoedie-Arabië bijvoorbeeld, waarheen Nederlandse moslimkinderen op schoolreisje gaan (bedevaart naar Mekka), waarna het jeugdjournaal van de Nederlandse staats-tv vrolijk verslag doet zonder enige kritische noot.
  Het Oude Testament bevat ook behoorlijk wat wrede scènes. Een essentieel verschil is echter dat op de Koran nooit een Nieuwe Testament is gevolgd. Nog een essentieel verschil: oproepen tot geweld in het OT zijn altijd concreet en in een specifieke situatie gedaan en worden nooit universele oproepen tot geweld tegen alle ongelovigen. Dit laatste is in de Koran (en de hele islamitische traditie) voortdurend juist wel het geval. In het Oude Testament zijn bovendien mensen aan het woord die iets beweren over wat God gezegd zou hebben. In de Koran is een agressieve Allah zelf aan het woord.

  Like

 35. Tom Hendrix zegt:

  @MP 15.35. uur, ik heb vol respect uw betoog gevolgd. Hulde hiervoor, en inderdaad de ISLAM vergelijken met het CHRISTEN- of JODENDOM is een SCHOFTENSTREEK van de rode losers!

  Like

 36. Tom Hendrix zegt:

  @Alf Janszoon 14.47. uur, bedankt, we staan dichter bij elkaar dan we zelf denken. VRIJHEID van meningsuiting en wezen, daar wees de filosoof Voltaire al op! Ook ik sta 100% achter de seculiere staat, en ik wijs iedere vorm van theocratie af!

  Like

 37. @Martien Pennings 15.35 uur; je hebt een mooi stukje geschreven omdat het allemaal klopt. Jezus zei ook; “Heb uw vijanden lief”! Dus iets anders dan Mohammed brabbelde. De priesters van de Katholieke kerk lazen de bijbel in het Grieks en vertaalden het niet. Dus de gewone Christenen wisten tot aan de middeleeuwen niet wat er in de bijbel stond. Mensen als Calvijn en Luther hebben ervoor gezorgd dat de bijbel vertaald werd voor het volk. Toen kon het volk zelf denken. Want de priesters, koningen en keizers konden het volk sturen hoe ze het maar wensten. Denk aan de heksenverbrandingen, kruistochten en oorlogen. Calvijn, Luther en anderen moesten hun strijd wel met de dood bekopen.

  Like

 38. Tom Hendrix zegt:

  Twijfel wat Hr.Pennings noemt, is nog niet zo slecht. Ik denk aan de filosoof die altijd twijfelde, maar de gevleugelde uitspraak deed: “cogito ergo sum”, ik denk, ik besta. Dezelfde denker die ook opmerkte, zet al je zgn. zekerheden maar op een rij, en ga daar maar eens een duchtig potje bij twijfelen. Het was René Descartes, gelukkig valt mij de naam te binnen… of zou ik ook aan het dementeren gaan?

  Like

 39. Martien Pennings zegt:

  Ik geloof dat Chantal Lumbus dat filmpje van Koot & Bie nou een keer of zes heeft geplaatst.

  Like

 40. E.J. Bron zegt:

  @ Ko Lumbus

  Het gezuig wordt me nu toch echt teveel. Ik heb er geen zin meer in eigenlijk.
  Dat betekent dat ik je ga blokkeren. Het allerbeste.

  Webmaster

  Like

 41. @Alf Janszoon 14.47 uur; in ieder islamitisch land worden Christenen, Joden, ongelovigen en afvalligen vervolgd. Vaak moeten ze het met de dood bekopen. Draag maar eens zo’n Joods keppeltje en maak een wandeling door Amsterdam… dan hoor je vaak “kankerjood” en wordt je fysiek bedreigd of krijg je doodsbedreigingen te horen. Je kan ook met zo’n keppeltje hier voor mijn flat gaan lopen langs groepen Amersfoortse hangjongeren. Dan heb je hetzelfde probleem.

  Like

 42. Alf Janszoon zegt:

  @ Jack Terrible
  Helemaal mee eens heer Terrible. Ik kan mij vergissen maar volgens mij is Amsterdam een soort PyongYang aan de Amstel, een een partijenstad, gedomineerd door de PvdA. Ik kan er niet bij dat een stad die vele bestuurders met een Joodse achtergrond heeft (Van Thijn, Job Cohen, Lodewijk Ascher om maar een paar te noemen) niet voor de veiligheid van de Joodse (maar ook homofiele)medeburgers kan zorgen.

  Like

 43. Alf Janszoon zegt:

  @ Tom Hendrix
  De filosoof van Cogito Ergo Sum was inderdaad Decartes. de filosoof die in navolging van de Sceptici (Phyrro) aan alles twijfelde was Montaigne. Zijn motto, geslagen op een door hem gedrragen medaillon was: “Que sais je”.

  Like

 44. Tom Hendrix zegt:

  @Alf Janszoon 2019.uur, bedankt, zo leer ik iedere dag zelf ook nog bij. Montaigne is dan in mijn optiek een zeer waardevol denker geweest!

  Like

 45. Petrossa zegt:

  Het probleem blijft, dat je dit tot barstende koppijn aan toe kunt blijven herhalen tegen tegen de aanhangers van het tegenwoordig zo salonfahige anti-judaisme, ze weigeren gewoon domweg om het te erkennen.

  Een ander probleem is, dat als je naar informatie wilt verwijzen, dit veelal op pro-israelische sites staat en dan lezen ze het niet eens.

  Nog een ander probleem is, dat Wikipedia de UN versie van eht verhaal weergeeft. Waarin dus de Israelis de slechten zijn, en de lieve aardige palestijnen de onderdrukte zwakkeren.

  Al met al kun je er weinig mee, behalve preaching to the already converted.

  Teveel oliedollars zijn besteed aan het herschrijven van de geschiedenis, dat draai je niet meer terug.

  Like

 46. Tom Hendrix zegt:

  @Petrossa 09.25. uur, inderdaad, deze verraders hebben een heel andere agenda. Het gaat om MACHT,GRONDSTOFFEN en WERELDHEERSCHAPPIJ- leest U maar HET PROJECT en de relevante informatie die @ Linsky hier over heeft geleverd!

  Like

 47. oogenhand zegt:

  Een belangrijk voordeel dat de globalisten hebben over de anti-globalisten, is dat de globalisten de Joden opdelen in slechte Zionisten en goede Anti-Zionisten. Er bestaat nog geen goed woord voor tegenstanders van (alleen) Anti-Zionisten. Misschien Anti-Globalisten. Wanneer Links dit “ontmaskert” als “Anti-Semitisme”, zeg dan dat ZIJ “Joden” bedoelen wanneer zij schelden op “Zionisten”. Dan zal de Linkse janken:”Maar veel Joden zijn Anti-Zionist!”, zeg dan:”Zij hebben Islam geïnternaliseerd, en zijn verraders van de Joodse zaak”.

  Like

 48. oogenhand zegt:

  Nóg beter:”Anti-Cosmopolieten”.

  Like

 49. oogenhand zegt:

  Geen Joden in Europa = Anti-Semitisme???
  Geen Joden in het Midden-Oosten = Anti-Semitisme!!!

  Like

 50. @oogenhand 15.18 uur;
  De Joodse club Ajax geen kampioen = Anti-Semitisme.
  Ajax Wereldkampioen = Semitisme! Joden!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s