Egypte stevent af op nog meer sharia

De Salafisten in Egypte zijn bij elkaar gekomen voor een grote manifestatie in Cairo. Ze eisten de strikte toepassing van de sharia in de nieuwe grondwet.

Gisteren was het Tahrirplein van de Salafisten. Mannen met baarden en lange gewaden of te korte broeken en in het zwart gehulde vrouwen bepalen het beeld. De avond daarvoor waren er al duizenden op het plein bij elkaar gekomen. “85 miljoen willen de toepassing van de sharia”, staat er op een spandoek. “Ik houd van Allah, daarom houd ik van de sharia”, luidt een andere leuze. In spreekkoren wordt de zuivering van justitie en het afzetten van de hoofdofficier van justitie Abdelmagid Mahmud geëist, die ondanks heftige kritiek tot nu toe de verwaaring van de revolutie heeft doorstaan. Op het Tahrirplein wordt een handtekeningenactie gehouden voor de strikte toepassing van de sharia. “We willen geen Afghanistan, Saoedi-Arabië of Iran, maar in de grondwet mag niets staan dat tegenstrijdig is met de koran”, zegt Nesrin, een partijloze jonge arts. De koran zou een catalogus van voorschriften zijn die strikt toegepast zouden moeten worden, net zoals christenen en Joden volgens hun heilige boeken zouden willen leven, motiveert ze haar deelname aan de demonstratie. Vooral tegenover buitenlanders wordt op het plein steeds opnieuw de nadruk gelegd op het vreedzame karakter van de demonstratie. De sfeer is inderdaad losjes. De Salafisten zijn onder elkaar.

Hun tegenstanders moet men buiten het Tahrirplein zoeken. Door een veiligheidschef van een hotel in het centrum worden de Salafisten kortzichtig en naar het verleden toe gericht genoemd. Na de revolutie zouden de Salafisten opeens luid zijn geworden. Hun optreden zou het land schaden, vooral het toerisme.

Ongeveer 30 Salafistische groeperingen hadden opgeroepen tot de demonstratie. De partij an-Nur, die tweede werd bij de parlementsverkiezingen, behoorde hier echter niet toe. Op een persconferentie hebben de organisatoren voor “het seculiere gevaar” gewaarschuwd. De seculieren zouden uit schaamte voor hun ondersteuning van Moebarak moeten verdwijnen. Zij zouden met buitenlandse steun de islam bestrijden en campagnes financieren tegen besnijdenis en de sluier, verklaarde Khaled ash-Shendowany van de coalitie ter bescherming van de sharia. Egypte zonder sharia zou een land zijn zonder waarden, veiligheid en stabiliteit.

De strijd om de sharia is ontbrand n.a.v. een artikel in de nieuwe grondwet, waarvan het ontwerp de komende dagen gepubliceerd zal worden. De meerderheid van de grondwetcommissie, inclusief de Moslimbroeders, wil artikel 2 onveranderd handhaven, die vastlegt dat de principes van de sharia de belangrijkste rechtsbronnen zijn. De Salafisten vrezen dat onder zulke principes ook waarden zoals rechtvaardigheid, waarheid en gelijkheid zouden kunnen vallen en niet-islamitische doctrines, die alle levensterreinen omvat. Voor de regerende Moslimbroeders is het een lastig onderwerp, omdat zij zoeken naar een brede maatschappelijke consensus, die ook onderschreven kan worden door liberalen en christenen. Zij hebben een deelname aan de shariademonstratie nadrukkelijk afgewezen.

Bron:

http://www.nzz.ch/aktuell/international/aegyptens-salafisten-machen-mobil-1.17784277

Auteur: Astrid Frefel

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

(Voorts ben ik van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl [Populistische Omroep Nederland]. Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 en 2013 gratis.)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Egypte, Moslimbroederschap, Salafisten. Bookmark de permalink .

22 reacties op Egypte stevent af op nog meer sharia

 1. M.A.L. Sion zegt:

  citaat uit artikel:
  De koran zou een catalogus van voorschriften zijn die strikt toegepast zouden moeten worden, net zoals christenen en Joden volgens hun heilige boeken zouden willen leven, motiveert ze haar deelname aan de demonstratie. (einde citaat)

  Hier zit de pijn. Andere religies worden er bijgesleept om hun hang aan de koran te verdedigen. Er is maar één uitweg. We moeten de wereldbevolking de ogen openen. Alle religies zijn leugens. Alles in de geschiedenis van het bolletje waar we op leven en alles wat we nu zien op de aarde en in het oneindige heelal wijzen onverbiddelijk op een evolutie en GEEN SCHEPPING. Laten we ons zo krachtig mogelijk inzetten voor het atheïsme. Er is in het atheïstisch humanisme voldoende te vinden om een samenleving te onderhouden met medemenselijkheid. Daar hebben we al die verzonnen verhaaltjes over Jehovah en Allah niet vcor nodig. Een grote dosis nuchter verstand is alles wat we nodig hebben.

  Like

 2. Alf Janszoon zegt:

  Het is te hopen dat de onversneden Sharia zo gauw als maar mogelijk is wordt ingevoerd, niet alleen in Egypte maar ook in de rest van de Arabische wereld. Dan zal blijken of het muhammadanisme een panacee of een gif van de allerergste soort is. Een soort verifiëren of falsificeren van een muhammadaanse versie van de Verelendungstheorie.
  LAAT ZE IN DE HEL LEVEN DIE ZE ZELF GESCHAPEN HEBBEN.

  Like

 3. Alf Janszoon zegt:

  Volgens ene Maurits Berger is de sharia compatibel met het grootste gedeelte van de Nederlandse wetgeving.
  Wie iets wil weten over de shari’a kan hier terecht:

  Klik om toegang te krijgen tot relianceoftraveller.pdf

  Like

 4. BertG. zegt:

  Als het er van kleins af aan er uit geslagen is om een eigen mening te hebben of zelfstandig ergens over na te denken dan heb je een levenslang probleem zonder het grote boek erbij.
  Zelfstandig leven zit er dus voor vele niet meer in. Want dat mag niet. Vandaar deze oproep.
  Ze weten niet beter. Ga daar maar een gesprek mee aan. Totaal zinloos.
  En verder ben ik geheel eens met Alf Janszoon. Laat ze er maar in leven als ze daar zo graag voor willen gaan.

  Like

 5. Alf Janszoon zegt:

  @ M.A.L. Sion
  Helemaal mee eens.

  Like

 6. daiyu-ninja zegt:

  We willen geen Afghanistan, Saoedi-Arabië of Iran, maar in de grondwet mag niets staan dat tegenstrijdig is met de koran”, zegt Nesrin, een partijloze jonge arts. De koran zou een catalogus van voorschriften zijn die strikt toegepast zouden moeten worden, ……………………………………….

  euhhh……………….. er is toch maar een soort sharia en maar een koran?

  net zoals christenen en Joden volgens hun heilige boeken zouden willen leven……………

  Inderdaad……………. ZOUDEN WILLEN LEVEN!
  Maar het wordt hen, door jullie salafisten verboden om naar hun Heilige boeken te KUNNEN en MOGEN leven.

  Like

 7. louis-portugal zegt:

  De Witt je papagaait Donner na.
  Het is alleen een beetje vervelend als ze bij hun paradijs weglopen en ons ook willen bekeren en zonder enig schaamtegevoel van de door ons opgebouwde sociale voorzieningen willen profiteren zonder er iets voor te doen en ook nog RESPECT te eisen.

  Like

 8. max zegt:

  DeWitt zegt om 12:49
  “Als de meerderheid van het volk wil dat het islamitisch recht moet worden ingevoerd, dan moet het worden ingevoerd. Dat is het uitvloeisel van de democratie.”

  En daarmee ook direct het einde van de democratie! Moet je niet willen DeWitt, regels invoeren die haaks staan op de democratie.

  Like

 9. Wachteres zegt:

  Heeft Laarmans zich hier onder een ander pseudoniem (DeWitt) naar binnen gesmokkeld? 😉

  Like

 10. daiyu-ninja zegt:

  De Witt,
  Moslims,’salafisten’ weten niet wat democratie is.
  Het recht om zelf te mogen denken, zelf te mogen beslissen, kritiek te mogen hebben etc, is hen ontnomen. En gevoelens als, zelfrespect, eigenwaarde, gewetensbezwaar etc,hebben de geestelijke leiders/imams in hen vernietigd.
  Deze moslims zijn zo gehersenspoeld en geindoctrineerd, dat ze denken, dat wat hun leiders zeggen het enige juiste is.
  Moslims weten niet wat vrijheid en democratie is.
  Het enige wat ze weten is dat de koran hen voorschrijft, dat ze alle niet-moslims moeten afmaken en mo moeten aanbidden en vereren.

  Like

 11. luckybee zegt:

  Dit heb ik vanaf het begin van de Arabische lente verwacht.Ze willen geen democratie ze willen een Khakifaat en die gaat niet zonder Sharia.

  Like

 12. Tom Hendrix zegt:

  @daiyu-ninja 12.43. uur, zo denk ik er ook over. Een kanttekenig wil ik echter plaatsen n.a.v. de reactie van M.A.L. Sion, het huidige christendom en ook het jodendom, zijn ABSOLUUT niet vergelijkbaar met de weerzinwekkende ISLAM. Onder invloed van de VERLICHTING en de SECULIERE STAAT, is het christendom geheel in de geest van de vreedzaamheid en barmhartigheid van Jezus van Nazareth geraakt. En van het JODENDOM hebben alhier NOOIT PROBLEMEN gehad, maar van de islam geiteneukers iedere dag. AMEN!

  Like

 13. Joop Klepzeiker zegt:

  de wittr weet nog niet dat zelfmoord niet is toegestaan, dan moet je behandelt worden .
  Maar hij is best grappig diegene die dus niet vrijwillig aan het touw willen bungelen moeten dan maar onvrijwillig opgeknoopt worden democratie weet je wel, ieder normaal mens zou dat moord noemen maar ach zoals ik al gezegd heb ze moeten benadeelt worden.

  Maar maak je geen zorgen als jij hangt te trappelen aan je touw zal ik je rustig laten hangen hoor.

  Ik ben namelijk heel milieu bewust en ook groen, zal niet ingrijpen in het natuurlijke lemmingen gedrag.

  Misschien moeten we wel wat meer bomen planten voor de toekomst, goed voor het milieu !

  Like

 14. Tom Hendrix zegt:

  @Joop Klepzeiker 14.00. uur, prima weerwoord tegen de Witt!

  Like

 15. Joop Klepzeiker zegt:

  M*A*S*H Lyrics

  Through early morning fog I see
  visions of the things to be
  the pains that are withheld for me
  I realize and I can see…

  [chorus]:

  That suicide is painless
  It brings on many changes
  and I can take or leave it if I please.

  I try to find a way to make
  all our little joys relate
  without that ever-present hate
  but now I know that it’s too late, and…

  [Chorus]

  The game of life is hard to play
  I’m gonna lose it anyway
  The losing card I’ll someday lay
  so this is all I have to say.

  [Chorus]

  The only way to win is cheat
  And lay it down before I’m beat
  and to another give my seat
  for that’s the only painless feat.

  [Chorus]

  MASH
  The sword of time will pierce our skins
  It doesn’t hurt when it begins
  But as it works its way on in
  The pain grows stronger…watch it grin, but…

  [Chorus]

  A brave man once requested me
  to answer questions that are key
  ‘is it to be or not to be’
  and I replied ‘oh why ask me?’

  ‘Cause suicide is painless
  it brings on many changes
  and I can take or leave it if I please.
  …and you can do the same thing if you choose.

  Like

 16. G.Deckzeijl zegt:

  Wat is het verschil tussen sharia en meer sharia? Heeft dat soms te maken met het aantal afgehakte handen en/of hoofden..???
  Nog zoiets: islam en meer islam. Het veroorzaakt hoe dan ook grote rotzooi.

  Like

 17. daiyu-ninja zegt:

  G. Deckzeijl 14:36.

  Misschien bedoelen ze daarmee, dat moslims vinden dat er te weinig sharia en islam is omdat de Westerse landen niet islamitisch zijn?
  Het MO is la islamitisch. Met het Westen erbij zou er dus MEER islam zijn en MEER sharia.

  Like

 18. Tom Hendrix zegt:

  @Joop Klepzeiker, bedankt voor MASH. Geweldig, ik heb er altijd van genoten.

  Like

 19. Martha N zegt:

  Martha N zegt:

  Gelijk heb je je M.A.L.Sion, maar ik blijf op mijn stok paardje

  WAT doen we eraan, we schrijven, we zijn het allemaal eens met de berichten, maar WAAR blijven de daden!

  Ieder heeft een goed excuus, ik ook, ben al over de pensioengerechtigde leeftijd, kan niet meer hard weglopen bij acties… dus deze knar hebben ze als eerste…

  WIE o WIE gaat zijn hartewens nu eens in vervulling laten gaat, weg met die rotzooi.
  Maak een plan, een geniaal plan dat de wereld de ogen zal openen… in die zin dat we er genoeg van hebben..!

  Ik heb zo het idee, dat we liever praten dan daden doen, omdat we weten dat wij er niet tegenop kunnen.

  We spartelen aan de haak en kuchen wat voor ons heen.

  Lieve lezers voel U niet aangesproken, ik ben niet tegen U, maar MET U!]

  Ik denk na, maar we kunnen alleen maar iets bereiken met een massale eenheid.

  Like

 20. guusvelraeds zegt:

  DeWitt zegt:

  10 november 2012 om 12:49

  Als de meerderheid van het volk wil dat het islamitisch recht moet worden ingevoerd, dan moet het worden ingevoerd. Dat is het uitvloeisel van de democratie.

  Hoe olie dom kunnen mensen zijn dit te schrijven!!

  Juist door invoering van het Islamitisch recht (sharia) wordt elk humanitair rechtsbeginsel en ook elk democratisch beginsel volledig om zeep geholpen. Het sharia recht omvat het totale menselijke gedrag hetzij individueel als in groepsverband. De sharia is het meest uitgewerkte totalitaire macht, straf, geboden en verboden controle middel ooit door mensen ontworpen. De sharia is in 1400 jaar voortdurend bijgeslepen en beheerst het menselijk laten en doen 24 x7. Maar wat veel mensen niet weten de sharia is ook geschreven voor de controle en aansturing van allen die niet moslim zijn. Wee de christen of Jood of helemaal niet gelovige die ooit komt te vallen onder de jurisdictie van de sharia. Alhoewel ik weet er wel een paar die ik het zou gunnen. Mensen als Van Acht, Meulenbelt, Halsema, Pechtholt, van Bommel, Cohen en vooral niet te vergeten onze koningin. Ook haar gun ik een behoorlijk portie sharia richtlijnen.

  Like

 21. Jan zegt:

  Nieuwe terreurorganisatie opgericht in Egypte: Ansar al Sharia , met bendeleider Ahmed Ashush (dat is die op de foto met vloeien-en luizenbaard)
  De organisatie heeft ook heus een programma: Preken & Moorden
  http://www.longwarjournal.org/archives/2012/11/_defending_al_qaeda.php

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s