EU-commissaris Reding wil vetorecht voor lidstaten afschaffen

De EU-commissaris van Justitie Vivane Reding heeft zich uitgesproken voor de afschaffing van het vetorecht. Veel landen dreigen ermee om de nieuwe EU-begroting voor 2014-2020 laten mislukken.

Het verzet van de lidstaten voor de stemming over de nieuwe EU-begroting op de volgende EU-top op 22 en 23 november neemt toe. Nu neemt de EU-commissie met een standpunt van de EU-commissaris van Justitie het woord: “Het vetorecht in de EU moet verworpen worden”. In plaats daarvan dienen beslissingen in het vervolg op basis van een eenvoudige meerderheid tot stand te kunnen komen, zei Viviane Reding volgens een bericht van de EU-Observer. “Het meerderheidskiesrecht zou op meerdere politieke terreinen ingevoerd moeten worden, bijvoorbeeld bij de belastingen”, zei Reding zaterdag tijdens een burgerdiscussie in Berlijn.

Al wekenlang neemt de ontevredenheid van de EU-lidstaten over het ontwerp voor de nieuwe EU-begroting voor de jaren 2014-2020 toe. De omvang van de begroting zou ongeveer een biljoen euro bedragen. De Britse minister-president David Cameron bekritiseerde dit recordbedrag openlijk en kondigde zijn veto aan bij de stemming op de volgende EU-top (meer hier). Ook in Frankrijk en Ierland is de bereidheid tot een blokkade aanwezig.

Wat betreft Reding zouden de EU-stemmingen onderworpen moeten worden aan een ander principe. “Het lukt een grote familie alleen als ze samenhang en gemeenschappelijke beslissingen wil bereiken”. Als 26 landen een beslissing willen en het 27e land blokkeert deze, zou dat niet juist zijn.

Voor deze verandering zouden de EU-verdragen veranderd moeten worden. Gezien een gespleten Europa bij het thema EU-begroting is zo´n verandering onwaarschijnlijk. Vanuit verschillende kringen wordt echter steeds opnieuw geprobeerd om de beslissingsprocedure van de EU eenvoudiger te maken en haar handelingsbevoegdheid te vergroten. Een belastingheffing van de EU-landen gaat daarbij in dezelfde richting, zoals het voorstel van de Duise Minister van Financiën Wolfgang Schäuble om de EU-commissaris van Economische en Monetaire Zaken meer competenties te geven (hier).

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2012/11/12/eu-kommissarin-reding-will-veto-recht-fuer-mitgliedstaaten-abschaffen/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Elite, EU, Eurocrisis, Europa, Europeanisering. Bookmark de permalink .

29 reacties op EU-commissaris Reding wil vetorecht voor lidstaten afschaffen

 1. Martha N zegt:

  Martha N zegt:

  Het vetorecht was en is afgesproken.
  Maar wat is een afspraak voor deze mensen..?
  Zoveel politici hebben hun woord al gebroken, maar dit is helemaal grof!
  Er moeten nog veel meer protesten komen..!
  1 Biljoen Euro voor wat..? Waaraan, Waarnaar toe?
  Zij hoeven zich niet te verantwoorden! Noch uitleg te geven.
  Hier ga je toch zot van worden niet..?

  Like

 2. BertG. zegt:

  Hadden we als NL dan nog een veto recht. Daar waren we toch veel te klein en onbenullig voor. Ik dacht dat we volgens mij allang niks meer uitmaakten of nog iets te vertellen. De NL’er is alleen nog maar goed voor ze poen en voor de rest hebben we ons smoel te houden.
  Luisteren naar de baas. Meer wordt er niet verwacht.
  Een beetje commentaar leveren op al dat goede werk wat zij verrichten. Hoe komen we der op.
  Bek houden en betalen dat is onze taak.

  Like

 3. Aegolius cs zegt:

  Dé commissie versus landsvertegenwoordiging. In geval van obstructie, hoewel dat in het verleden met prachtig democratische waarborgen onderling werd beklonken, zal nu en met welk doel omzeep worden geholpen?
  Ja, geen tegenstander te vinden voor de aloude EEG. Dus en mogelijkheden, deze Reding tegen te houden.
  Dat hebben we eerder gezien met EU commissaris Édith Cresson, waarna enige “gemompel” het gehele zooitje moest aftreden.
  Dat nu aan de orde brengen is wel wat lastig, doordat beloofd wordt dat zonder commissie, de Euro redeloos, redeloos en radeloos zal worden overgeleverd aan de machten van de markt.
  Foei, nietwaar?!

  Like

 4. guusvelraeds zegt:

  Ik heb sinds de vorige week de 12 sterren op mijn autonummerbord voor en achter afgeplakt met een rood, wit, blauw sticker. Gaf meteen een goed gevoel. Maar of het zal helpen?

  Like

 5. BertG. zegt:

  @guus,
  Ga je nog een niet aan te vechten bekeuring voor krijgen. Als het ze opvalt.
  Geklooi met kenteken. enz…Mag niet.

  Like

 6. Frans Brassens zegt:

  Puur ‘europees’ fascisme. Niets anders.
  En gaan de nationale regeringen dit slikken?
  Dan is het duidelijk waar we aan bloot staan, als het dat al niet was.

  Like

 7. Tom Hendrix zegt:

  EU VAL HELEMAAL DOOD STELLETJE GORE SCHOFTEN! Barosso, von Rompui, Verrotstad, jullie moesten ze opknopen aan de hoogste boom, ongezien de middelvinger, dat kunnen jullie van mij hebben!

  Like

 8. Piet Klont zegt:

  @Tom H:

  Jaja, jaja, ben al druk bezig, duurt nog even.

  Like

 9. E.J. Bron zegt:

  Laat je niet opnaaien door Tom hoor Piet! 😉 😀

  Like

 10. E.J. Bron zegt:

  Ik eis geen snelheid, maar kwaliteitscartoons! LOL! 😆

  Like

 11. Piet Klont zegt:

  E.J.:

  Pas maar op met die lol, grapjurk. Nog even en je blijft er in!

  Like

 12. E.J. Bron zegt:

  @Piet

  Lul niet zoveel en maak je cartoon gewoon af man!!! 😉

  Like

 13. Henk der Niederländer zegt:

  Maar Bert ben je nou bezig om onze piet op te jagen.
  Kunst heeft zijn tijd nodig.
  Word de tijd niet gegeven gaat dat ten koste van de kunst en het Blog, of zie Ik dat verkeerd.

  Like

 14. Henk der Niederländer zegt:

  Piet met een hoofdletter natuurlijk Sorry Piet

  Like

 15. E.J. Bron zegt:

  @Henk

  No mercy met Klont! Dan vreet hij helemaal geen flikker meer uit! 😉 😀

  Like

 16. Ik sprak vanmiddag iemand die melde dat de EU ons zoveel goeds heeft gebracht. Ik vroeg hem om duidelijk aantoonbare voorbeelden te noemen. Nou toen kwam me er toch een wazig verhaal, het was alsof ik naar Marx Kutte zat te luisteren. Stelde hem vervolgens de vraag of hij op de VVD had gestemd. Hij bevestigde dit lachend. Ik vroeg hem gelijk,met een smile van oor tot oor, of hij een knal op zijn bek wou hebben als een laffe landverrader. Rende de lul vloekend en tierend weg… achterom schreeuwend dat ik zeker een vuile PVVer en een racist moest zijn. Goh wel een beetje dom dat hij meteen de ABM-Amro inliep en achter zijn bureau ging zitten…

  Goed om te weten, morgen wil ik bij hem eens proberen een ABN rekening openen 😆

  Like

 17. Piet Klont zegt:

  @E.T.: Bron(tosaurus)

  Je Kunt aan Henk der Holderdebolderkolderpolderhollander nog een voorbeeld nemen!
  Dank voor je steun Henk! 😉

  Like

 18. Piet Klont zegt:

  @Pieter V:

  Wat is me dat voor taal!
  ABN staat nog altijd voor: Algemeen Beschaafd Nederlandsch !

  Like

 19. Nee, blijkbaar geldt dat niet voor de medewerkers van de ABN. Maar geen zorgen. Ik zal nooit van m’n leven daar een rekening openen. Als arme sloeber ben je niet welkom bij die bank. Zit al jaren bij een andere bank waarmee ik zeer tevreden ben. Alleen jammer dat ze die wielrennersellende zo nodig moesten sponsoren, dat geld hadden ze beter anders kunnen besteden 😉

  Like

 20. Piet Klont zegt:

  Meuh…die ABN/AMRO, daar moet ik ook niks van hebben. Ook als klein bedrijf kreeg ik daar destijds met pijn en moeite een mini-lening los.
  En die zgn. ‘meedenk-bank’? Vergeet ’t maar!

  Like

 21. Meedenken? ja als het in HUN EIGEN VOORDEEL is. Je bent er pas echt welkom als je op z’n minst 2x modaal per maand kan aanbrengen. Anders kun je maar beter zo snel mogelijk optyphen naar een burgerbank…

  Like

 22. Avidia zegt:

  Piet Klont zegt:
  14 november 2012 om 23:05
  Piet, ik moet altijd zo lachen om jou! :-}}}

  Like

 23. Avidia zegt:

  Pieter Veenstra zegt:
  14 november 2012 om 23:15

  Welke bank is dat? Ik wil al jaren weg bij ABN, maar ik weet niet waar naar toe.

  Like

 24. Piet Klont zegt:

  @Avidia:

  Pieter heeft het over een parkbankje.

  Like

 25. toetssteen zegt:

  Het is wel hel erg USSR aan het worden. Dezelfde mevrouw heeft het ook voor elkaar gekregen een verplicht vrouwenquotum erdoor te drukken.
  Mooi, maar dan eis ik:

  Vrouwenquote hè….? Oké, nu oplijnen van de timmervrouwen, de stucadores, de metselaressen, de vuilnisvrouwen, de havenvrouwen (niet op de administratie) en de loodgieteressen.
  Rare vrouw die Reding.

  Like

 26. Jan zegt:

  Daar gaan de miljarden, naar de moordenaars en terroristen:

  EU heeft met economische crisis niets te maken, $6.3 miljard voor de moordenaars en terroristen, ofwel, Moslim Broederschap in Egypte

  De verraders en handlangers van de moordenaarsbendes in Egypte betalen dus niets anders dan jiziya, net zolang tot heel Europa een islamitische hel en varkenskot is.
  http://rt.com/news/eu-egypt-aid-billions-680/

  Like

 27. @Avidia: Ik kom van de Postbank met een tussenstapje naar de ABN en sinds jaren nu Rabobank. Volgens mij zo’n beetje de enige bank die nog geen staatssteun nodig heeft gehad. Service is goed, zeker voor mij als arme sloeber en kan nog steeds terecht in het regiokantoor, dit in tegenstelling tot veel andere banken…
  Het was geen probleem om een rekening te openen, Er werd mij zelfs nog netjes gevraagd of ik ook een credit wou. Internetbankieren werkt tot op heden perfect en ik kan, ondanks dat ik via Internet mijn bankzaken regel, ook nog steeds probleemloos gebruik maken van overschrijfkaarten of gewoon een Acceptgiro bij de balie inleveren. Kwartaalkosten vallen reuze mee en daar kan ik mee leven. Leningen doet Pieter niet aan.

  Oke het is en blijft een bank met graaiers aan de top maar tot zover voor mij wel de meest vriendelijke bank, ook aan de balie. Keurig. Een heel verschil met ABN, ING en andere banken die je wel graag willen hebben als klant maar je daarna gewoon laten vallen en je puur en alleen zien als een privé geldautomaat.

  Nu zullen er wel negatieve berichten zijn over de Rabobank maar ik blijf niet wisselen en zonder een bankrekening nummer kun je wel vergeten dat je geld krijgt van werkgever, uitkeringsinstantie of wat dan maar ook.
  Persoonlijk had ik liever de loonzakje/enveloppe met week/maandgeld gehad maar hey, dat is helaas niet meer mogelijk volgens mij…

  Like

 28. Henk der Niederländer zegt:

  Heb Ik een mooie voor je Toets.
  Ongeveer 25 jaar geleden hadden we van die timmermutsen op een bouw in Utrecht.
  Er moesten Gordingen gelegd worden en daar zouden die meiden zich mee bezig houden zodat wij met stelwerk verder konden.
  Nou waren die Gordingen van een nogal redelijk formaat iets van 50 kg per stuk maar de nok gordingen waren iets heftiger zo’n 70 kg en die moesten dan geplaatst worden met behulp van een trapje.
  Dat vonden deze dames toch wel te veel van het goede want daar was hun broze lichaampje niet op gebouwd.
  Het gevolg was dat in een rij van een stuk of 10 woningen de gordingen lagen maar de nokken niet.
  Je kent dat, uitvoerder erbij die toch ook wel vond dat zo iets te zwaar was voor die mutsen en ons dus kwam vertellen dat wij die dan maar moesten leggen.
  Ik vraag dus aan die l*l of hij misschien van plan was om met die twee van bil te gaan en dat wij daar het zware werk dan maar voor op moesten knappen.
  Was het bestdoenertje dus niet van gediend en beloofde me dat als wij het niet zouden doen wij op staande voet mochten vertrekken.
  Wij nergens op gewacht en onze spullen gepakt en aan de overkant bij een andere aannemer gesoliciteerd en direct gestart.
  Je snapt wel dat dat lachen was toen wij vanaf de overkant zagen dat mijnheer de uitvoerder samen met de mutsen dus alsnog die rommel geplaatst zagen worden met het nodige comment voorzien van ons hehehehehe.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s