Hoe Israël Achmed Jabari liquideerde, de grootste vijand in Gaza

De liquidatie van Achmed Jabari, de militaire leider van Hamas, was een complexe en controversiële operatie, uitgevoerd volgens het boekje.

Achmed Jabari heeft vermoedelijk de raket die hem doodde niet eens gehoord, die afgevuurd werd door een drone ergens boven Gaza-stad terwijl hij in zijn auto door een rustige straat reed.

Het was een opmerkelijk succesvolle operatie, zelfs voor de Israëlische veiligheidstroepen, die zichzelf op de borst slaan voor hun deskundigheid om hun vijanden op te sporen. Nogal vage beelden, opgenomen vanuit de drone, lieten een minibusje vol passagiers zien dat op veilige afstand langs het doelwit rijdt, seconden voordat de raket explodeerde. Er is te zien hoe een deel van het chassis de lucht invliegt, terwijl de brandende auto nog enkele meters doorrijdt.

Anders dan bij liquidaties in het verleden was er geen sprake van zijdelingse schade, afgezien van enkele kleine verwondingen door rondvliegend glas. Israël is door schade en schande wijs geworden dat het per ongeluk doden van burgers ten koste gaat van politiek verlies.

“Praktisch gezien was het een briljante operatie”, zei Uri Dromi, een kolonel bij de Israëlische luchtmacht. “Wanneer besloten is om een operatie uit te voeren, zijn er vaak een stuk of tien mogelijkheden. Dan is het een kwestie van gelegenheid”.

De vijand lokaliseren is het moeilijkste gedeelte. “Er is geen mogelijkheid om het doelwit elektronisch te volgen. Je hebt menselijke spionnen nodig”, zei kolonel Dromi.

Op het moment dat Jabari woensdagmiddag stierf, had hij al vier pogingen tot aanslagen overleefd – inclusief eentje in 2004, waarbij zijn broer, een van zijn zoons en meerdere mannelijke familieleden om het leven kwamen.

Hij zat achter tientallen terroristische acties, inclusief zelfmoordaanslagen, en was het brein achter de brutale militaire overname van Gaza van Fatah, de meer gematigde politieke rivaal. Hij klom op tot leider van de militaire vleugel van Hamas in Gaza, het Palestijnse “verzet” dat gezworen heeft de Israëlische staat te vernietigen, nadat hij een 13-jarige straf in een Israëlische gevangenis had uitgezeten, waar hij radicaliseerde.

Zijn dood in Israëls eerste “doelgerichte liquidatie” sinds 2009 was een enorme klap tegen Hamas en wellicht het begin van Israëls achtste oorlog.

Iemand van het persbureau van het Israëlische leger postte snel een triomfantelijk Twitter-bericht dat zijn afbeelding met het woord “Eliminated” er overheen liet zien, zelfs toen de Israëlische luchtmacht begonnen was met het aanvallen van honderden Hamas-doelen.

Zijn begrafenis, minder dan 24 uur na zijn dood, was emotioneel en woedend. Aanhangers riepen op tot wraak, eisten meer raketaanvallen en schoten met geweren in de lucht. Maar de gebruikelijke gemaskerde Hamas-strijders bleven weg, bang voor een Israëlische aanval, en enige angst nam bezit van de Hamas-aanhangers: Israël had een van zijn ergste vijanden gelokaliseerd en gedood in het hart van zijn eigen bolwerk.

Jabari nam beveiliging zo serieus, dat slechts enkele gewone Palestijnen hem ooit in de drukke straten van Gaza hebben gezien, hoewel iedereen zijn naam kende. Velen beschouwden hem als een held. Hij bleef zijn Israëlische vijanden jaren achter elkaar steeds een stap voor, veranderde constant van woning en liet zich bijna nooit in het openbaar zien.

Nu werd hij gedood in een tijd van enorme spanningen, wanneer Hamas-leiders zichzelf normaalgesproken verstoppen uit angst voor Israëlische aanvallen. Langs de grenzen van Gaza hadden al enkele dagen lang schermutselingen plaatsgevonden, met raketaanvallen vanuit Gaza en sporadische Israëlische luchtaanvallen.

Voor iedereen was het duidelijk dat er een crisis broeide en Israëlische politici hadden slechts enkele uren daarvoor gewaarschuwd dat zij op het punt stonden een operatie te starten – hoewel Hamas-leiders abusievelijk gedacht hebben dat zij een staakt het vuren hadden geregeld. Eigenwijs veegden ze de Israëlische dreigingen opzij. Dit was een fataal teveel aan zelfvertrouwen.

“Hij dacht dat hij immuun was”, zei Amos Harel, militair correspondent bij de Israëlische krant “Ha´aretz”. “Vooral omdat hij nauwe banden onderhield met de nieuwe Egyptische regering. En minstens tot afgelopen maandag dacht Hamas dat zij aan de touwtjes trok.”

Er kan ook sprake geweest zijn van een andere reden; sommige Israëlische waarnemers denken dat Jabari gedacht kan hebben dat Israël hem in leven wilde laten, omdat, als zij hem zouden doden, er meer radicale Palestijnen naar voren zouden stappen om hem te vervangen.

Hij kan ook gedacht hebben dat hij veilig was op eigen grondgebied in Gaza, de kleine enclave die wordt gecontroleerd door Hamas. Maar Israëls verbazingwekkende succes in de eerste dagen van de operatie heeft de effectiviteit van zijn netwerk van informanten aangetoond en zorgt voor hevige paranoia in de gelederen van Hamas.

Vrijdagmiddag maakten ze een openbare en bloederige show van wat een “collaborateur” kan verwachten. Ze executeerden een man, die zei informatie te hebben verschaft aan de Israëlische luchtmacht.

Het slachtoffer, Ashraf Ouaida, werd uit de gevangenis gehaald en toen door gewapende mannen uit een auto gegooid in een drukke straat. Hij werd gedwongen te knielen op de grond en werd meerdere keren in het hoofd geschoten, terwijl voorbijgangers en winkelende mensen toekeken. Ze lieten zijn lichaam in een plas bloed liggen, met daarop een boodschap in het Arabisch: “De Ezzedine Al-Kassam brigades maken de liquidatie van een collaborateur bekend… die meedeed aan meer dan vijftien aanslagen op de leiders van het Palestijnse volk”, luidde de boodschap. Bronnen in Gaza zeiden dat hij niet werd beschuldigd van het verraden van Jabari.

Israëlische officials waren erop gebrand om te vermelden hoe belangrijk Jabari was – een van hen omschreef hem zelfs als de Bin Laden van Hamas. Luitenant-kolonel Avital Leibovitch, de militaire woordvoerster, zij dat hij “veel bloed aan zijn handen had”.

De politici echter, vermoedelijk met één oog gericht op de grote risico´s als alles fout gaat in hun laatste Gaza-operatie – een enorme gok slechts enkele weken voor de algemene verkiezingen – hebben ervan afgezien teveel victorie te kraaien.

Jabari, de vader van 14 kinderen, werd in 1960 in Gaza geboren, werd in 2006 de leider van de militaire vleugel van Hamas toen zijn voorganger zwaargewond raakte tijdens een Israëlische aanval.

Als commandant hielp hij mee aan het plannen van zelfmoordaanslagen, waarvan honderden Israëlische burgers het slachtoffer werden gedurende de bloederige Tweede Intifada van 2000 tot 2005.

In 2007 voerde hij het bevel over de Hamas-strijders, toen Gaza ontworsteld werd aan de controle van de meer gematigde Fatah-strijdkrachten – zijn oude kameraden. Zijn politieke carrière begon in hun gelederen, en net zoals zoveel Palestijnen raakte hij gedesillusioneerd door hun corruptie en ineffectiviteit en maakte de overstap naar Hamas.

In Israël is hij het meest bekend door zijn aanwezigheid bij de vrijlating van de Israëlische soldaat Gilad Shalit een jaar geleden, toen hij de Israëli begeleidde naar het checkpoint Rafah met Egypte. De vrijlating – in ruil voor 1000 Palestijnse gevangenen, inclusief meer dan 300 veroordeelde moordenaars – was een overwinning voor Hamas, zo belangrijk, dat voor deze ene keer Jabari ervoor zorgde dat hij op de foto kwam, naast de uitgeput ogende krijgsgevangene.

Achteraf vertelde hij aan een Arabische journalist dat de vrijgelaten gevangenen verantwoordelijk waren voor de dood van 569 Israëli´s. Maar er wordt ook over hem gezegd dat hij probeerde radicalen in toom te houden, die raketten op Israël wilden afvuren en dat hij in zijn laatste levensjaren een gematigder kracht is geweest. De Israëlische vredesactivist Gershon Baskin zei dat hij “aan de beurt was om te sterven, geen engel en geen echte man van de vrede”.

De vrijlating van sergeant Gilad Shalit zou het hoogtepunt van Jabari´s succes zijn. De hoogste militairen van Israël bevonden zich onder diegenen, die aanwezig waren bij het moment van zijn triomf. Israëlische bronnen bleven volhouden dat zijn liquidatie vorige week pure berekening zou zijn, niets persoonlijks en geen wraak.

Maar net iets langer dan een jaar later, toen het tijd werd om opdracht te geven voor nog een liquidatie, was het Jabari´s naam die bovenaan de lijst stond.

Video´s:

 

 

Bron:

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/israel/9685598/How-Israel-killed-Ahmed-Jabari-its-toughest-enemy-in-Gaza.html

Auteur: Nick Meo

Vertaald uit het Engels door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestina", Gazastrook, Hamas, Israël. Bookmark de permalink .

7 reacties op Hoe Israël Achmed Jabari liquideerde, de grootste vijand in Gaza

 1. DonnaDolce zegt:

  Het is heel moeilijk om onkruid uit te roeien, maar de aanhouder wint……………….uiteindelijk.

  Like

 2. lucky9 zegt:

  Piece of cake: no mercy. Géén genade voor islamofielen! En de islamieten hebben nog veel méér uit te leggen!

  Like

 3. koddebeier zegt:

  Chapeau Israel !!

  Like

 4. Marcel zegt:

  Goed gedaan Israël !

  Rest in pieces, Jabari.

  Like

 5. louis-portugal zegt:

  Donna D. je kunt het ook proberen kort te houden.
  En dat kan niet genoeg gebeuren.

  Like

 6. ronald zegt:

  Echt een mooi inhoudelijk artikel,veel aandacht aan besteed.
  Dank u dank u.

  Like

 7. Jan zegt:

  IDF stuurt terrorist eerder dan verwacht naar maagden

  At approximately 09:00, an Israeli drone fired a missile in the vicinity of Dabbour farmland in Jabalya. As a result, Mustafa Awadh Mustafa Abu Hmaidan, 23, was killed.
  Killed while in an act of “jihad.
  http://elderofziyon.blogspot.nl/2012/11/todays-fake-pchr-civilian.html

  Ben benieuwd hoe lang het duurt voor links schreeuwt dat dit een oorlogsmisdaad is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s