De schuldige is zoals gebruikelijk alleen Israël

De nieuwe Gaza-escalatie werd veroorzaakt door Palestijnse extremisten met raketaanvallen. Maar van Israël wordt blijkbaar verwacht dat het zich laat bombarderen.

De Tunesische Minister van Buitenlandse Zaken Rafik Abdessalem toonde zich zaterdag tijdens zijn solidariteitsbezoek aan de Palestijnse Gazastrook minstens net zo strijdlustig als eenzijdig. Israël zou niet boven het volkerenrecht staan. De luchtaanvallen zouden volledig onacceptabel zijn, zei de diplomaat, toen hij het gebombardeerde gebouw van Hamas bezichtigde. Hij liet ongenoemd waarom het tot de nieuwe geweldsuitbraak was gekomen. Hij vergat, net zoals zoveel andere verontrusten, de oorspronkelijke agressor bij de naam te noemen. In In het klassieke omdraaien van de dader-slachtoffer rol legde meneer Abdessalem de schuld bij Israël neer.

Het asymmetrische fenomeen is inmiddels bekend. Zodra Israël op aanvallen reageert, wordt het niet alleen direct op hetzelfde niveau als de agressor geplaatst, maar in een handomdraai tot de alleen verantwoordelijke misdadiger bestempeld. Ook deze keer: de huidige crisis begon, relatief onopgemerkt, een week geleden. Militante Palestijnen vuurden vanuit de Gazastrook een pantserafweerraket af op een Israëlisch patrouillevoertuig aan de andere kant van de grens; hierbij raakten twee soldaten zwaargewond. Het Israëlische leger beantwoordde het vuur en daarna kwamen er binnen 48 uur meer dan 100 raketten op Zuid-Israël terecht. Al in de weken daarvoor waren de raketaanvallen vanuit de Gazastrook duidelijk toegenomen.

De provocateurs moesten weten wat ze veroorzaakten. Niet alleen, omdat in Israël de verkiezingscampagne gaande is. Ook dat is een factor waarvan de betekenis wordt overdreven. Israëls minister-president Benjamin Netanyahu heeft geen oorlog nodig om de verkiezingen te winnen. In peilingen ligt hij ver voor. Geen regering ter wereld kan schouderophalend accepteren dat haar burgers gebombardeerd worden. Ook de staat Israël heeft een recht op zelfverdediging, die echter adequaat moet blijven. Het afschrikkingeffect, die de laatste bloedige Gaza-oorlog (1400 Palestijnse doden) na de jaarwisseling in 2009 had, is in rook opgegaan. Meer dan drie jaar lang was de radicaalislamitische Hamas, die regeert in de Gazastrook, van plan en in staat om de raketaanvallen op Israël in te dammen. Uiteindelijk was dit om redenen, die vermoedelijk te maken hebben met een interne Palestijnse machtsstrijd, niet het geval. Daarom had Israël in de treurige logica van het conflict geen andere keuze dan terug te slaan. Met de doelgerichte liquidatie van de militaire chef van Hamas, Achmed Al-Jabari, nam het echter eerst bewust een escalatie op de koop toe.

Conflict zonder oplossing. De centrale vraag, voor velen een overlevingsvraag, is nu of en wanneer de geweldsspiraal gestopt kan worden. Een goede gelegenheid werd al gemist. Tijdens het bezoek aan Gaza van de Egyptische minister-president Kandil kiemde vrijdag even de hoop op een wapenstilstand op, maar de Palestijnse extremisten bleven schieten en pakten Iraanse importgoederen uit: raketten met een reikwijdte van 75 kilometer, tot Tel Aviv en Jeruzalem. Intussen heeft Israël reservisten opgeroepen. Zaterdag was er sprake van een grondoffensief. Volgens de “New York Times” waarschuwde de Amerikaanse president Obama de Israëlische minister-president hiervoor en verzocht de Egyptische president Morsi, een Moslimbroeder, matigend op diens kameraden bij Hamas in te werken.

Door de “Arabische Lente” is de diplomatieke druk op de Joodse staat verhoogd, in ieder geval qua volume. Een oorlog, dat is nu al duidelijk, zal een public relations ramp voor Israël worden en het land verder isoleren. De regering in Jeruzalem zou desondanks kunnen besluiten tot een grondoffensief: als zij namelijk tot de conclusie komt dat zij anders geen afschrikkend effect behalen en haar burgers niet tegen raketaanvallen kan beschermen. Voor een bepaalde tijd in ieder geval. Want iedereen weet, en daarin ligt de tragiek: duurzaam valt het probleem niet militair op de lossen. Politiek echter ook niet met een opponent zoals Hamas, waarvoor raketterreur een probaat middel vormt en de vernietiging van Israël het hoogste doel blijft. De prijs zal uiteindelijk weer betaald worden door burgers.

Bron:

http://diepresse.com/home/meinung/kommentare/leitartikel/1313997/Schuld-ist-immer-nur-Israel

Auteur: Christian Ultsch

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Hypocrisie, Israël, mainstream-media, Terrorisme, Westen. Bookmark de permalink .

12 reacties op De schuldige is zoals gebruikelijk alleen Israël

 1. baksteen zegt:

  Kun je je voorstellen: 6 mln joden is 0,5% van 1,2 mld moslims en de staat Israel beslaat 0,6% van de Arabische wereld en daar hebben ze dan het grootste probleem van de wereld mee, blazen zichzelf op en verwijten de joden dat ze hun eigen wereld niet kunnen opbouwen. Hoe eindeloos zielig kun je zijn!

  Kan iemand mij het verschil tussen de hr Abdessalem en Radio 1 uitleggen.

  Like

 2. Op diverse media wordt nu gesproken van een wapenstilstand tussen Israël en Hamas. Eens kijken hoelang het duurt voordat de eerste hamas-raket weer richting Israël afgevuurd wordt… kan nooit zo gekke lang duren lijkt me. Het enige voordeel van deze wapenstilstand is dat de Hamas en gelieerde militanten zich kunnen hergroeperen en herbewapenen…

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  @Pieter Veenstra 19.17. uur, U begrijpt het helemaal! Zo kunnen de HAATBAARDEN in “alle rust”, zich weer voorzien van nieuw wapentuig!

  Like

 4. Jan zegt:

  “Wij zijn solidair met het Palestijnse volk (behalve als het ons hachje betreft)”

  Arab students whos protesting for the hamas, run away when the siren comes, result of hamas

  Like

 5. oogenhand zegt:

  Moslims beweren abortus moord te vinden. Er zijn vijftig millioen abortussen per jaar. Dat is met gemak erger dan het “Lijden van het Palestijnse Volk”. Wrijf hen dat voortdurend in. Trouwens, wat betreft het lijdende Palestijnse volk, heeft Bin Laden niet gezegd dat je op het sterke paard moest wedden? Zijn Palestijnen huilerig en zwak?

  Like

 6. Alf Janszoon zegt:

  In hun haat tegen Israël zijn shiïten en soennieten verenigd. Ironisch is wel dat de shiïtische leuze: “Every day is ashura, every land is Kerbala” op bovenstaande foto, betrekking heeft, niet op een strijd tussen muzelmannen en de ongelovige Yahood maar tussen soennieten en shiïten.
  Op Ashura (de tiende dag van de maand moeharram AH 61, AD 683) werd een bloedige veldslag geleverd tussen kalief Yazid (zoon van Muawiya en kleinzoon van Sahr ibn Harb beter bekend als Abu Soefyan ) en Hussein de kleinzoon van de nepprofeet Muhammad te Kerbala waabij Hussein het leven liet. De steunbetoging van de shiïten gold de soennitische Hamas. Logica was en is nog steeds geen sterke punt van mohammedanen, soennieten zowel als shiïten

  Like

 7. daiyu-ninja zegt:

  For world peace Israel must be destroyed.
  Het joch loopt met de verkeerde tekst.

  MOET ZIJN,
  For world peace islam must be destoyed.

  Alsof er vrede op de aarde komt als de Joden dood zijn.
  E komt pas vrede op aarde als er geen de islam/koran meer is.

  Like

 8. DonnaDolce zegt:

  @Daiyu-Ninja

  H-E-L-E-M-A-A-L mee eens 😉

  Like

 9. Lucky9 zegt:

  Intussen vervalst links de geschiedenis terwijl we er bij staan. Zie bvb: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/11/19/gaza-hamasleider-jabari-vermoord-tijdens-onderhandelingen-wapenstilstand
  Schaamteloze leugenaars en bedriegers: zowel de linkse eurofielen als de moslims en Palestijnen.

  Like

 10. Jan zegt:

  Al-Awda roept op Israël te vernietigen in….Cleveland

  Al-Awda is de organisatie die wil alle gevluchte ‘Palestijnen’ terug in Israël (bitter weinig) maar ook hun nakomelingen, wat einde Israël betekent:
  Filmpje van de krijsers (of zouden zij menen dat zij ‘krijgers’ zijn?)
  h**p://www.investigativeproject.org/3822/video-following-gaza-ceasefire-cleveland-rally

  Is natuurlijk bekend maar kan niet vaak genoeg gezegd worden. De EAJG (sekteleider Jaap Hamburger) werkt samen met Al-Awda Nederland
  De volgende organisaties werken samen aan het burgerinitiatief ‘Sloop de Muur’
  h**p://www.sloopdemuur.nl/wie_zijn_wij.php
  Zie ook:
  Laat Anja Meulenbelt haar geliefde propagandasite zelf maar betalen
  http://israel-palestijnen.blogspot.nl/2010/12/laat-anja-meulenbelt-maar-zelf.html

  Like

 11. Jan zegt:

  Omdat wij Palestijnen niet mogen schieten gaan wij steken

  Soldiers killed a suspected Gaza terrorist early Monday after he broke into a Jewish home and stabbed a girl before fleeing.

  The IDF discovered a hole in the nearby Gaza security fence, and footprints from the area matched the shoes of the intruder, who had escaped to the Moshav Sde Avraham’s greenhouses after he tried to kill the girl.

  Soldiers caught up with him and tried to arrest him, and then shot and killed him when he tried to escape.
  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162519#.ULScICBtAZT

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s