Zweedse journalisten krijgen les in vrijheid van meningsuiting

Ingrid Carlqvist: “U laat de mensen in de steek wanneer u de bestaande problemen niet beschrijft”

De Publicistklubben Södra (een discussieclub voor journalisten) werd akelig wakker, toen deze maandag de chef-redactrice van Dispatch International, Ingrid Carlqvist, samen met de omstreden kunstenaar Lars Vilks had uitgenodigd voor een discussieavond in Malmö.

Al dagen voor de bijeenkomst werd de website met boze opmerkingen en protesten overspoeld – hoe durfde men deze “van haat vervulde fascisten” uit te nodigen voor een serieuze discussie? Er verzamelden zich demonstranten buiten het auditorium, maar deze keer kwamen ze (anders dan onlangs bij de manifestatie met Geert Wilders) zonder eieren en zakjes urine en stront. De voorzitter van de Publicistklubben Södra, de cultuurjournalist Per Svensson, voelde zich genoodzaakt om de bijeenkomst te beginnen met een apologetische toespraak. Hij gaf o.a. uiting aan zijn spijt, dat de club gedwongen was om deze ontmoeting alleen tot leden te beperken.

“Er bestaan bijzondere omstandigheden rondom onze huidige ontmoeting”. Veel mensen schijnen niet te begrijpen dat het deze club erom gaat conflicten uit te spreken, hij is een forum voor discussies rondom controversiële thema´s”, zei Svensson.

Zijn interview met Ingrid Carlqvist, de enige gast deze avond op de “hete stoel” voor de belangrijkste discussie (over kunst in tegenstelling tot journalistiek) concentreerde zich er voor een groot deel op hoe journalisten thema´s behandelen waarbij ze zich zelf niet goed voelen.

“De meeste tijd brengen de journalisten door met de opvoeding van de burgers. Het is net alsof ze denken dat zij een soort intellectueel Nirwana bereikt hebben – nu weten we alles, nu zijn we het erover eens wat juist is. Al het nieuwe is fout en verboden. Dat is een gevaarlijke opvatting, want het is het gesprek op zich, dat het fundament van de democratie is”, zei Ingrid Carlqvist.

Svensson: “U hebt het over de verdediging van de vrijheid van meningsuiting, maar wat u eigenlijk doet is bijna uitsluitend de islam bekritiseren. Is de islam werkelijk de enige bedreiging van de vrijheid van meningsuiting?”

Ingrid: “De enige bedreiging? Nee, natuurlijk niet. Maar hij is de grootste bedreiging die we hebben. Zodra iemand de islam bekritiseert of satirische karikaturen tekent, vindt er in de islamitische wereld een opstand plaats. Hebt u ooit zulke reacties van christelijke groepen gezien vanwege bijvoorbeeld ´The Life of Brian´? Het is de hoogste tijd dat de moslims leren hoe ze kritiek kunnen tolereren.”

Per Svensson had het moeilijk om de campagnes van Dispatch International tegen de islamitische gebedsoproep in overeenstemming te brengen met eisen naar een onbeperkte vrijheid van meningsuiting.

“Bedenk, dat religievrijheid ook de vrijheid van religies betekent. De gebedsoproep bevat een uitspraak, die ook als dreiging kan worden opgevat – ´er bestaat geen gezag of macht behalve die van Allah´. Ze moeten leren onderscheid te maken tussen bedreigingen en kritiek”, zei Ingrid Carlqvist.

Ze legde zorgvuldig uit dat ze überhaupt niets tegen moslims zou hebben, het is de islam als politieke ideologie waar ze kritisch tegenover staat. Ze wees fel de insinuatie van de hand dat Dispatch International en de (Zweedse) Free Press Society (waarvan Carlqvist de voorzitter is) strategische stappen van een zogenaamde Counterjihad beweging zouden zijn om van Malmö het “bruggenhoofd van anti-islamitische propaganda” te maken.

“Ik wil u graag geruststellen – zo´n plan bestaat er niet. De belangrijkste zaak is het verdedigen van de vrijheid van meningsuiting. Ik ben er zat van dat journalisten dingen en mensen bestempelen als “extremistisch”, “Breivik-achtig” en “buitenlandervijandig”. Ik maak me zorgen over de ontwikkeling in de maatschappij en ik denk, dat u mensen in de steek laat wanneer u de bestaande problemen niet beschrijft. De journalisten maken het zichzelf te gemakkelijk.”

Per Svensson beweerde dat islamcritici hem zouden herinneren aan antisemitische netwerken, die in de 19e eeuw opbloeiden en vroeg zich af of Ingrid Carlqvist zich geen zorgen zou maken over het oordeel van de geschiedenis als er iets dergelijks met de islamitische bevolking zou gebeuren, net zoals bij de vervolging en de gepoogde vernietiging van de Joden door de nazi´s.

“U vergeet, dat Hitler de Joden van allerlei mogelijke afschuwelijke dingen heeft beschuldigd, pure fantasie. Wij bekritiseren de ideologie en het streven van de islam naar onderdrukking, dat is een groot verschil”, zei Carlqvist.

Bron:

http://www.d-intl.com/de/articles/sweden/2012-11-22/schwedische-journalisten-erhalten-eine-lehrstunde-redefreiheit

Auteur: Maria Celander

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", Elite, Hypocrisie, Islamisering, landverraad, Linkse Kerk, mainstream-media, political correctness, Socialisten, Vrijheid van meningsuiting, Zweden. Bookmark de permalink .

11 reacties op Zweedse journalisten krijgen les in vrijheid van meningsuiting

 1. Peter Hart zegt:

  HOERA en wanneer beginnen hun hier bij ons ?[ NIET ALLE hoor ,] VOOR JULLIE HAAL IK MIJN PETJE AF ]; en Geschiedenis Les ,ook erg nodig , om niet te vergeten ,om te weten waarom ,en POLITIEK , en niet alleen voor Journalisten , maar voor iedereen ,,om te voorkomen ,en te begrijpen ,, TIP mijn mening is Kinderen worden niet alleen van Boterhammen groot ,OUDEREN moeten weer op hun strepen staan , Groetjes Peter

  Like

 2. Dit was een goede actie
  is mijn reactie!

  Like

 3. Henk Der Niederländer zegt:

  “De meeste tijd brengen de journalisten door met de opvoeding van de burgers. Het is net alsof ze denken dat zij een soort intellectueel Nirwana bereikt hebben – nu weten we alles, nu zijn we het erover eens wat juist is. Al het nieuwe is fout en verboden.

  Dat het Journaille denkt dat ze het intellectueel Nirwana bereikt zouden hebben speelt alleen in hun eigen kopjes.
  Mensen die kritisch zijn weten wel beter.
  Zoals hier en op ander Blogs waar de burgerjournalisten hun werk doen is meer nieuws van waarde te vinden dan op het overgrote deel van het politiek correcte scala van nieuwsbronnen.

  Like

 4. guusvelraeds zegt:

  Jammer dat Ingrid Carlqvist geen tijd of wellicht er niet aan gedacht heeft te benoemen dat de Islam en haar doctrine het meest gewelddadige anti semitische instrument ooit is uitgevonden door mensen. Dit had ze naar mijn idee moeten uiten toen Svensson begon te leuteren (wat natuurlijk uiterst ver gezocht en aan de haren erbij getrokken is) over Islam kritiek en dat dit hem deed herinneren aan de vroegere anti semitische netwerken. De smeerlap zal zelf naar alle schijn pro Palestijnse terreur en anti zionistisch op de koop toe zijn. Hoe durft hij het vergelijk te maken. Maar enfin dit is de vaste tactiek van het politiek correct fascisme. Zet je opponent maar gelijk aan iets walgelijks ook als dat niet zo is en de opponent heeft meteen alle handen vol het tegendeel aan te tonen waardoor het wezenlijke probleem “”de totalitaire politieke correctheid”” onaangetast blijft.

  Like

 5. Marcel zegt:

  …Ze wees fel de insinuatie van de hand dat Dispatch International en de (Zweedse) Free Press Society (waarvan Carlqvist de voorzitter is) strategische stappen van een zogenaamde Counterjihad beweging zouden zijn om van Malmö het “bruggenhoofd van anti-islamitische propaganda” te maken…

  Mevrouw Carlqvist had veel harder van leer moeten trekken.

  Nou en ?
  Wat maakt dat nou helemaal precies uit ? M.a.w. wat heeft u erop tegen dat Malmö of welke andere stad dan maar ook “een bruggenhoofd van anti islamitische berichtgeving” is ?Vind u dan soms dat tegen de islam helemaal geen bezwaren meer ingebracht mogen worden ?

  Like

 6. Lucky9 zegt:

  De naam Abou Jahjah ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Dyab_Abou_Jahjah ) een notoir aanhanger van Hezbollah, zal jullie in Nederland weinig zeggen.

  Maar de beledigingen die een rechtse Vlaamse politicus zich moet laten welgevallen uit de bek van de linkse “obersturmgruppenführer” en baas van alle bazen (CEO van de “nieuwsdienst”) van de islamofiele en door elke burger van het Vlaamse volk op gedwongen wijze gefinancierde regimetelevisie zender VRT (Vlaamse radio en Televisie), kan U hierna waarnemen.
  Noteer dat de opmerkingen verondersteld werden alleen in de studio te horen te zijn en niet daarbuiten!

  Like

 7. maria zegt:

  Een paar weken geleden stond er een interview met Ed van Thijn in het Parool, waarin hij zijn onderduik-tijd benoemde. De volgende dag stond er een ingezonden brief van een lieve oudere joodse dame, Channah Walvisch, waarin zij hieraan refereerde en in dezelfde beweging als Gutmensch het opnam voor “vreemdelingen”. Ja het is spijtig voor mevrouw Walvisch maar we hebben het hier toch echt over een ander soort “vreemdelingen”. En nee, de treinen gaan dit keer niet naar het oosten. De treinen komen van het oosten!

  Like

 8. luckybee zegt:

  Tsia een zwaluw betekent nog lang niet dat het lente is.De Scandinaviers zijn Lutheranen en die hebben de adelstand nog steeds gehandhaafd.Alle mensen zijn gelijk zo als wij dat leerden als Calvinist, kennen ze niet, daar om herkennen ze ook hun vijanden niet.Net als bij ons de RKK.
  De SGP Moeten het eigenlijk wel kennen, ook in hun bijbel staat het geschreven Matheus 7 DE SMALLE WEG vers 13-23.

  Like

 9. G.Deckzeijl zegt:

  Analoog aan Ingrid Carlqvist vind ik ook dat moslims moeten leren hoe ze kritiek kunnen verdragen en dat ze ook moeten leren dat er onderscheid is tussen bedreigingen en kritiek.
  Ik heb er een hard hoofd in dat ze dat ooit zullen leren. Als ze niet eens weten hoe ze hun vrouwen moeten behandelen, hoe kunnen ze dan leren dat kritiek op hun woestijngeloof geen bedreiging inhoudt? Aan de andere kant moeten we wel rekening houden met het feit dat iedere moslim vanaf de wieg te horen krijgt dat allah sowieso bestaat en dat de koran alleen maar feiten bevat en dat hij zich daaraan heeft te houden. Zoniet, dan zal allah hem straffen.
  Hoe dat laatste in z’n werk gaat is weer een heel ander verhaal, maar ook als een niet-moslim zegt dat dat straffen niet mogelijk is(vanwege voor de hand liggende redenen), kan dat door een moslim als een bedreiging uitgelegd worden.
  Kortom: jammer dat de boel in 1878* niet werd aangepakt, dat had ik nu het voorgaande niet hier hoeven te parkeren.
  *Zie quote onderaan deze pagina: http://tinyurl.com/3wdvven

  Like

 10. Tom Hendrix zegt:

  En LINKS in heel EUROPA en de rest van de WERELD zijn de 5e colonne van de moslims. Als een links iemand goede morgen zegt, is dat al gelogen want dan is het al 12 uur geweest. Linksen zijn de grootste huichelaars die er bestaan, en tevens de grootste landverraders!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s