Palestijnse Autoriteit betrokken bij Hamas-terreur in Zuid-Israël

President Abbas van de Palestijnse Autoriteit reist deze week naar New York waar hij de VN  formeel zal vragen om de PA de status van waarnemend lid te geven. Dit moet de eerste stap worden naar volledige erkenning van de PA als onafhankelijke staat.Israël en de VS zien deze stap als een schending van eerder gesloten akkoorden en hebben al aangekondigd dat de actie de PA duur zal komen te staan. In de Oslo-akkoorden staat bijvoorbeeld dat alle uitstaande kwesties tussen Israël en de Palestijnen slechts via bilaterale onderhandelingen kunnen worden opgelost.De PA heeft de afgelopen periode intensief gelobbyd om de EU-lidstaten over te halen voor het VN-lidmaatschap van de PA te stemmen. Abbas heeft daarom de EU beloofd terug te keren naar de vredesonderhandelingen met Israël zodra de VN een positief besluit heeft genomen over het PA-lidmaatschap.Deze belofte lijkt echter slechts bedoeld om de Europeanen zand in de ogen te strooien.

Zo is er sprake van een nieuwe toenaderingspoging van Abbas richting Hamas. Al tijdens de recente oorlog tussen Israël en Hamas werd duidelijk dat Abbas niet Israël, maar Hamas als een partner ziet. Zo feliciteerde Abbas Hamas’ premier Haniyeh met de ‘overwinning’ op Israël en besloot deze week om Hamas-leden die in PA gevangenissen zitten vrij te laten. Ook werd duidelijk dat Fatah, de partij van Abbas, direct heeft deelgenomen aan de raketbeschietingen van Israëlische steden. De Al Aqsa brigade van Fatah vuurde 516 raketten op Israël af. Een woordvoerder voor Al Aqsa prees ook de aanslag op een autobus in Tel Aviv vorige week.

Eerder had Abbas al gezegd dat de raketbeschietingen vanuit Gaza niet zijn probleem zijn, maar dat van Israël. Met andere woorden, hij zal er niets tegen ondernemen. De relatie tussen de Palestijnse Autoriteit en de Hamas-regering in Gaza zou voor de EU reden moeten zijn om tegen het VN-lidmaatschap van de Palestijnen te stemmen. Al eerder was namelijk duidelijk geworden dat de PA –  en met haar de donoren  waaronder de EU – indirect verantwoordelijk is voor de bewapening van Hamas.

Volgens Mahmoud Abbas en PA-premier Salam Fayad gaat 58% van het PA-budget naar Gaza, waar slechts 38% van de Palestijnen woont. In totaal maakt de PA 120 miljoen dollar per maand over naar Gaza. Een aanzienlijk deel van dat geld is afkomstig van internationale donoren. Er lijkt echter geen  sprake te zijn van adequate controle op de besteding van die gelden. Hamas legt immers geen verantwoording af over de financiële huishouding in Gaza. Zo betaalt de PA de salarissen van 80.000 (!) employees in Gaza die  of voor Hamas werken of thuis zitten sinds de bloedige coup in 2006. Verder betaalt de PA o.a. de rekening voor medicijnen, onderwijs en voor door Israël geleverde elektriciteit aan Gaza. Hamas laat de burgers van Gaza echter ook voor de elektriciteit betalen, maar behoudt de opbrengst daarvan zelf. Hamas koopt verder tegen een spotprijs benzine in Egypte, maar verkoopt dat tegen reguliere prijzen aan de burgers in Gaza. Daarnaast verdient Hamas aanzienlijke bedragen met de tunnelindustrie op de grens met Egypte. Er zijn overigens bewijzen dat Hamas-leiders een deel van deze opbrengsten hebben verduisterd.

Hamas krijgt heeft ook zijn eigen donoren. Qatar sponsort Hamas dit jaar bijvoorbeeld met een bedrag van 400 miljoen dollar. Iran is een andere belangrijke sponsor. Hamas ontvangt niet alleen wapens, maar ook geld uit Teheran.

Doordat de PA uit haar budget allerlei kosten betaalt in Gaza kan Hamas dus aanzienlijke bedragen besteden aan de aankoop van wapens, de ontwikkeling van raketten en de training van haar milities. Het resultaat hiervan was dat de positie van Hamas werd versterkt in plaats van verzwakt. Dit resulteerde uiteindelijk in nieuwe aanvallen op de burgers van Israël en uiteindelijk in oorlog. De uitkomst van die oorlog was echter niet – zoals de meerderheid van de Israëli’s hoopte – de val van het Hamas-regime in Gaza. Integendeel. De positie van Hamas tegenover de PA  is door de oorlog juist versterkt. Dit is de reden waarom Abbas nu opnieuw toenadering zoekt tot Hamas.

De internationale gemeenschap zorgde opnieuw voor vroegtijdige beëindiging van een oorlog, waarin Israël duidelijk aan de winnende hand was. Het probleem van twee Palestijnse entiteiten bleef daardoor bestaan en de positie van Hamas in de Palestijnse samenleving werd erdoor versterkt.

Abbas  is nu van plan om na het verkrijgen van beperkt VN-lidmaatschap een eenheidsregering te vormen met Hamas. Dat zal de deur sluiten naar ieder compromis met Israël. Onder deze omstandigheden zal een stem voor het beperkte Palestijnse  lidmaatschap van de VN de oplossing van het Midden-Oosten conflict slechts verder compliceren.

Bron:

http://missingpeace.eu/nl/2012/11/palestijnse-autoriteit-betrokken-bij-hamas-terreur-in-zuid-israel/

(h/t jowitteroos)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestina", "Westbank", Gazastrook, Hamas. Bookmark de permalink .

10 reacties op Palestijnse Autoriteit betrokken bij Hamas-terreur in Zuid-Israël

 1. Lucky9 zegt:

  Wie kan daar nu nog over verwonderd zijn?

  Like

 2. Petrossa zegt:

  Al keert die intens corrupte zak terug naar de onderhandelingstafel, dan is het nog steeds met idiote eisen die onacceptabel zijn. En dan is het weer de schuld van Israel. Die arme Calimero, met zijn privejet.

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  Uiteraard is hij daarbij betrokken.
  Zolang die congsi lekker kan leven, zonder iets te presteren, van westers geld zal er niets veranderen.

  Like

 4. Marcel zegt:

  Idioten hier in de EU

  wie dat soort gebabbel en gebazel nu nog serieus neemt die mankeert het aan zijn bovenkamer.

  Like

 5. DonnaDolce zegt:

  Hahahaha, Marcel, dat is, helaas, het hele kabinet, uiteraard op Dhr. Wilders na, die niets heeft met die onzin.

  Like

 6. Anneke zegt:

  Ben er van overtuigd dat de gehele terroristen rattenplan EXPLODEERT….binnen afzienbare tijd. Onderling is er enorm veel spanning tussen deze partijen…Hezbollah, Hamas en de PA. “Kunnen elkaar eigenlijk niet luchten of zien”. Heb met verschillende Israelische Arabieren gesproken en met enkele Palestijnse taxichauffeurs…”Toeven liever onder Israelische vlag, dan onder hun eigen autoriteit. Bemerken dat de Israelische werkgever een hart voor z’n werkgevers heeft. Worden niet buitengesloten, kunnen gewoon hun gangetje gaan” !!! HELAAS; deze feiten mag de westerling niet weten van hun politieke leidinggevenden. De media heeft zich al tijden geleden gewillig !!! (noem het OMKOPEN) om de GIFvinger van hun autoriteiten laten winden!!! Overigens wat een ENORM verschil; de Israelisch Arabische moslims, of de EU-moslims….Het lijkt wel of het ‘uitschot’ in Europa terecht is gekomen!!! Shalom…

  Like

 7. Anneke zegt:

  Hoe hebben ze het lef om over schending te spreken!!! De grootste valsspelers blijven maar vingertje wijzen!!! Tot de gekte helemaal in hun gedachten op hol slaat…blazen elkaar eens op. Doen ze nu al..!!! Gebruiken al tijden met grote regelmaat hun eigen bevolking; specifiek de zwakkeren uit ‘Palestijnse’ samenleving als ‘wapenschild’. “Europa en Amerika willen dit gruwelijke feit maar niet onder ogen zien….De rekening zal zeer hoog oplopen voor deze twee continenten” Het is zeker niet zonder toeval dat het westen al enige tijd zelf in NOG STEEDS groeiende zee van problemen ‘zwemt’. Door de toenemende verwoestende stromingen wordt het westen meegezogen en zal naar de ‘zeebodem’ worden gezogen!!! “Houdoe….rijke, welvarende westerse continenten….Fijne reis naar nog meer ellende”.

  Like

 8. Jan zegt:

  Americans in Israel sue United States for funding Palestinian terrorism
  A group of 24 Americans living in Israel, some of them victims of terror, on Tuesday filed a civil action lawsuit against the United States government over what they claim is its funding of Palestinian terrorism in the West Bank and the Gaza Strip.

  The lawsuit, which was filed in Washington, DC, contends that the State Department and Secretary of State Hillary Clinton ignored Congressional safeguards and transparency requirements attached to US aid to the Palestinian Authority, thus allowing for the funneling of funds to Hamas, the Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP), and the Palestine Liberation Front. It also accuses the White House of not complying with the regulations and reporting obligations governing presidential waivers which facilitate emergency funding to the Palestinians.
  http://www.timesofisrael.com/americans-in-israel-sue-united-states-for-funding-palestinian-terrorism/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

  Like

 9. Petrossa zegt:

  Leuk initiatief en brengt wat aandacht. Maar de kans dat die zaak ergens komt is -1.

  Like

 10. Tom Hendrix zegt:

  @Anneke 12.07 en 12.18. uur, helemaal mee eens Anneke. Maar de gore RODEN en LINKS LIBERALEN in Europa blijven maar terroristen steunen, en laten ONS daar belasting voor betalen. Ik walg van alle politici!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s