Turkije: schooluniformen tabee – en jongens mogen lang haar dragen

De Turkse regering schaft de schooluniformen af. Zoals de staatstelevisie woensdag berichtte, mogen vanaf komend schooljaar de ongeveer 17 miljoen kinderen en jongeren in de scholen van het land voor het eerst een spijkerbroek dragen. Bovendien mogen jongens in het vervolg hun haar laten groeien. Voor ruzie in de laïcistische staat zorgt de beslissing om in het kader van de hervorming de islamitische hoofddoek voor vrouwelijke scholieren tijdens korancursussen toe te staan.

Strakke en doorzichtige kleding, hemden zonder mouwen evenals symbolen met politieke statements zijn echter verboden. Bovendien mag de gedragen kleding niet smerig of van gaten voorzien zijn.

“Past niet bij de democratie”

Minister van Onderwijs Ömer Dincer zei over de hervorming dat de schooluniformen “uitdrukking zouden zijn van een autoriteit staatsbegrip, dat niet bij een democratie zou passen”. Critici echter brachten hier tegenin, dat zonder schooluniformen de sociale en economische verschillen benadrukt zouden worden. Er zou weldra een duidelijke scheiding plaatsvinden tussen diegenen, die zich zouden kleden in dure merkkleding uit dure winkels en diegenen, die zich dat niet zouden kunnen permitteren, zei bijvoorbeeld de chef van de lerarenvakbond Türk Egitim-Sen, Ismail Koncuk, woensdag tegen de krant “Habertürk”.

Strikt hoofddoekverbod versoepeld

De secularistische oppositiepoliticus Refik Eryilmaz verweet de islamitisch-conservatieve regering van minister-president Recep Tayyip Erdoğan bovendien om met de hervorming het tot nu toe geldende strikte hoofddoekverbod op scholen te willen uithollen. Want tot nu toe mochten alleen vrouwelijke leerlingen aan de religiescholen van de staat de hoofddoek dragen – met het van kracht worden van de nieuwe regels het komende schooljaar zullen ook andere meisjes op andere scholen dit mogen tijdens het keuzevak korankunde. Buiten de korancursus blijft de hoofddoek echter taboe.

Secularisten vrezen islamitische staat

Twee jaar geleden had de regering-Erdoğan het hoofddoekverbod voor studentes aan universiteiten opgeheven. Sindsdien verdenken Turkse secularisten Erdoğan ervan om van Turkije een islamitische staat te willen maken.

Bron:

http://www.krone.at/Welt/Schuluniformen_ade_-_und_Buben_duerfen_lange_Haare_haben-Reform_in_der_Tuerkei-Story-342451

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islamisering, Turkije. Bookmark de permalink .

3 reacties op Turkije: schooluniformen tabee – en jongens mogen lang haar dragen

 1. guusvelraeds zegt:

  Dit is puur en alleen een verandering in regelgeving om stap voor stap te bereiken dat het dragen van een hoofddoek door meisjes weer algemeen gangbaar wordt in het publieke domein. De islamisering heeft dit symbool nodig om tot uitdrukking te brengen dat het gebied hernieuwd onderworpen is aan de islam.

  Like

 2. Seculiere zegt:

  Ik ben voor de schooluniform ik vind dit zijn charmes hebben,en inderdaad er zal een kloof komen tussen rijk en arm

  Like

 3. fr zegt:

  Bovendien mag de kleding niet van gaten voorzien zijn. Ooit nog in het kort in de winkels geweest? Om een broek te vinden zonder gaten in de pijpen, moet je bijna naar een kleermaker gaan en die laten maken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s