Slowakije houdt vast aan religieuze symbolen op euromunten – “EU-commissie respectloos”

Screenshot_37

Slowakije wil niet tegemoetkomen aan de eis om religieuze symbolen op haar nieuwe muntstuk van twee euro te verwijderen. Enkele dagen geleden deed het bericht de ronde door Europa dat Slowakije op haar nieuwe muntstukken van twee euro ter ere van de landelijke beschermheiligen Cyrillus en Methodius geen aureool mag afbeelden. Religieuze symbolen op de munten zouden ongewenst zijn, hadden de Europese Commissie en enkele EU-lidstaten laten weten, nadat het ontwerp voor de nieuwe munt bekend werd.

Deze antichristelijke eis werd gemotiveerd met een “principe van religieuze neutraliteit”, zoals Jana Kovacova, de woordvoerster van de Slowaakse Centrale Bank, bekendmaakte.

Na heftige protesten in de Slowaakse publieke opinie, met voorop de kerken, ook in andere EU-landen, houdt de Slowaakse Centrale Bank vast aan het oorspronkelijke ontwerp inclusief aureolen en kleine kruisen. De Centrale Bank had eerst meegedeeld tegemoet te willen komen aan de eisen van de Europese Commissie.

Screenshot_39

De Slowaakse bisschoppenconferentie bekritiseerde de inmenging door de Europese Commissie als “gebrek aan respect voor de Slowaakse bevolking en de christelijke waarden”. Tegelijkertijd prees zij het besluit van de Centrale Bank om “vast te houden aan het originele ontwerp voor de herdenkingsmunt, waarop de christelijke wortels van het land tot uitdrukking komen”. De nieuwe munten van twee euro worden geslagen ter gelegenheid van de 1150e verjaardag van de aankomst van de beide heiligen uit Thessaloniki in Groot-Moravië, die volgend jaar wordt gevierd.

“De eurocraten hebben weinig scrupules om de Europese cultuur en de christenen te vernederen”, was het commentaar van de bekende historicus Roberto de Mattei, die wees op het “paradoxe” denken van de Brusselse bureaucraten. Volgens hen zouden de aureolen en de kleine kruisen van de munten moeten verdwijnen, terwijl het aartsbisschoppelijke kruis zou kunnen blijven, omdat dit deel uitmaakt van het Slowaakse wapen “en daarom geen christelijk symbool voorstelt?”, vroeg de Mattei daarna nog op provocatieve wijze.

De beide broers Cyrillus en Methodius waren in de 9e eeuw als missionarissen door Byzantium naar het toenmalige Groot-Moravische Rijk gestuurd. Van hen komt de vertaling van de Bijbel in het Oudkerkslavisch. Ze ontwikkelden hiervoor een speciaal alfabet, het glagolitische alfabet. De prestaties van de beide Slavenapostelen voor de taal en de cultuur moeten erkend worden, niet echter de evangelisering, in de context waarvan ze plaatsvonden. “Een dergelijke terugwerkende opsplitsing en zuivering van de Europese cultuur van het christendom is een ongehoorde breuk met de cultuur”, aldus de Mattei.

Screenshot_29

Bron:

http://www.katholisches.info/2012/11/28/slowakei-halt-an-religiosen-symbolen-fur-euro-munzen-fest-eu-kommission-respektlos/

Auteur: Giuseppe Nardi

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", Brussel, Christendom, Elite, EU, Historie, Slowakije. Bookmark de permalink .

17 reacties op Slowakije houdt vast aan religieuze symbolen op euromunten – “EU-commissie respectloos”

 1. Henk der Niederländer zegt:

  Dan zou het voor ons dus langzaamaan tijd worden om deze Slowaakse munten te bemachtigen en mee te gaan betalen in de Halal supermarkt, of zo nodig in de nachtwinkel om je cigaretten mee te betalen.
  Vergeet niet dat ook de Slowaakse Euro een wettig betaalmiddel is en dus door de Dames en Heren aangenomen dienen te worden.
  Kan leuk worden als een moslim daar moeilijk over gaat doen.

  Like

 2. koddebeier zegt:

  Dat is een leuk idee Henk.

  Die walgelijke EU dictators bemoeien zich ook overal mee.

  Like

 3. Marcel zegt:

  Ik sta er ook wel eens van te kijken Henk. Volgens mij zijn winkels e.d. inderdaad verplicht om geld aan te nemen, zo is de wet.

  Probeert u maar eens een gemeente aan te klagen omdat u de parkeerbelasting nog met een chipknip kunt betalen (anders word de automaat gekraakt)

  Of koop eens iets voor € 0,98 zou ik zeggen en tel de centen netjes uit.
  Of tank eens voor € 470,- diesel met uw vrachtwagen en probeer eens te betalen met een briefje van € 500,-

  In alle gevallen kunt u het vergeten volgens mij.

  Like

 4. Jan zegt:

  In de VS is men even mesjogge als in Brussel:

  A North Carolina community is embroiled in controversy after a school ordered a six-year-old girl to remove the word “God” from a poem that she was supposed to read during a Veteran’s Day ceremony.
  http://weaselzippers.us/2012/11/29/north-carolina-school-orders-6-year-old-girl-to-remove-word-god-from-poem-she-wrote-for-veterans-day/

  Like

 5. Petrossa zegt:

  Vraag me af als turkije toetreedt en er een islam symbool op de euro komt wat dan de reactie zou zijn. B.v. zoals de gouden ring van Obama waarin de beginstrofe van een islamitisch gebed staat gegraveerd.

  Like

 6. Trucker zegt:

  het verwijderen van Christelijke symbolen waar dan ook is i,n de eerste plaats het werk van socialisten.
  Voor wie het niet weet socialisten zijn lieden die links georienteerd zijn en niks vinden aan Katholiek of andere religies…behalve de islam (maar dat is dan ook geen religie eerder een eeuwenoude woestijncultuur).
  Dat vinden die linkse smeerlapjes nu eens leuk, stenigen, handen afhakken, ophangen en al het fraaie werk dat die babrbaarse cultuur kent daar smullen ze van, maar die paus en zijn clubje bah dat zijn viezerikken die aan kinderen zitten.
  Het eerste wat ik ga doen is meerdere Slowaakse twee euro munten te pakken krijgen, het is verheugend vast te stellen dat oud communistische staten weten dat europa Christelijke (en Joodse) wortels heeft en daar nog trots op willen zijn.
  De schoften die in het euaribia nest zitten en beslissen dat er geen religieuze symbolen mogen gebruikt worden zijn in welke openbare plaats dan ook zijn de handlangers van de soldaten van alah en denken dat overgaven hun vel zal redden.
  Niet te vergeten dat de socilaisten als echte beeldenstormers in de tachtiger jaren in belgie alle kruisbeelden lieten weghalen uit publieke ruimtes maar geen gaten zien in om vrouwvolk met kopvodden of tenten te zien.
  Socialisten ze hebben het over gelijkheid van ieder…hoe gelijk ben je als je je eigen dochter vermoord enkel omdat ze een verhouding heeft met een iemand die niet is “gearangeerd”, hoe gelijk ben je als je Joden apen noemt, als je overspel bestraft door steniging…
  Socialisten de doodgravers van de vrijheid en democratie.

  Like

 7. Tom Hendrix zegt:

  Trucker 21.17. uur, daar ben ik het helemaal mee eens Trucker. Door de RODEN en hun infiltratie van alle geledingen van onze maatschappij zitten we nu met de gebakken peren! Het zijn grote huichelaars, die het fijn vonden in het jongste verleden om christenen belachelijk te maken, en ze tot in hun ziel te krenken. Ik begin verdomme steeds meer begrip te krijgen voor wijlen GENERAAL FRANCO, die de RODEN tussen 1936 en 1939 in SPANJE heeft verslagen. Eigenlijk is deze man net als de servische president milosevic een held. Beiden waren vaderlandslievend, en dat zijn RODEN NOOIT!

  Like

 8. vlieger zegt:

  Trucker ook ik geef je gelijk. Ben benieuwd wat de paus vindt van dit hakkefietje zins hij goede sier met Iran en de moslimbroeders onderhoud. Misschien komt er wel een pauselijke veto of hoe dat ook op zijn kerks heet.

  Like

 9. Slowakije zou als een lichtend voorbeeld moeten dienen voor de rest van Europa. Het is nu wel duidelijk wie er binnen de EUSSR de baas denken te zijn: Islamisten!

  Like

 10. nicolazien zegt:

  De aureolen zijn van de 2 euro munt overigens wel degelijk verdwenen zo te zien! Ik zie ook nergens kleine kruisen!

  Like

 11. henk schroemges zegt:

  Bovendien kan je je ook afvragen of die linkse politiek correcte wegkijkers het neuken van geiten zelf ook lekker vinden?

  Like

 12. reageerbuis zegt:

  Gelukkig zijn er nog Nederlandse munten van 2 euro met GOD ZIJ MET ONS op de rand, tenminste ik vind er een uit 2001 in mijn portemonnaie. Laten we die in ere houden.

  Like

 13. Tom Hendrix zegt:

  @Henk Schroemges 14.33.uur, zeker weten Henk. De RODEN zijn altijd te porren voor de meest weerzinwekkende praktijken!

  Like

 14. Puvar Murray zegt:

  Helemaal met jullie eens mensen. Islam hoort in de Moslimwereld, Christendom en Jodendom in de Westerse wereld en het atheisme had nooit moeten ontstaan, dat levert toch alleen maar elende op. (meer zelfmoorden, meer verkrachtingen, meer racisme, meer asociaal gedrag.) Sinds de jaren ’60 nam het atheisme toe en sinds die tijd steeg het aantal misdaden eveneens. Waarom zijn er problemen in de Islamitische landen? Waarom zijn er problemen in atheistische landen zoals ex-USSR, Noord-Korea, China (communistisch). En waarom zijn in vrijwel alle christelijke landen bijna overal vrede? Dat zegt genoeg dat het Christendom goed is. Dus Trucker, Tom Hendrix, Pieter Veenstra, ik heb respect voor jullie dat jullie voor het Christendom opkomen. En die atheisten en moslims mogen nooit het Christendom afpakken. Stelletje sufferds die atheisten en moslims.

  Like

  • Tom Hendrix. zegt:

   @Puvar Murray 08.46. uur. Bedankt voor uw hartelijke woorden Puvar. Een enkele kanttekening van mijn kant. Persoonlijk heb ik geen moeite met mensen, die geen geloofsovertuiging hebben. En waarom, dat zal ik U zeggen, de vrijheid die de Verlichting heeft gebracht, zeg maar de lichte kant, heeft ook vooruitgang gebracht. En uiteraard de seculiere staat, zeg maar de scheiding tussen kerk (geloof) en staat (overheid). Deze vrijheid is van wezenlijk belang, daar waar het de ruimte geeft aan mensen om vrij, en zonder dwang hun overtuiging na te kunnen gaan. We hebben teveel ellende gezien, als overheid en geloof niet van elkaar gescheiden zijn. Ik hang de woorden aan van de eerste Willem van Oranje, namelijk: ” een vorst, kan niet heersen over het geweten van zijn onderdanen”. En zo is dat, wie zou ik zijn, om een ander te verplichten om te denken zoals ik denk. Dat moeten we niet willen beste Puvar. En natuurlijk blijf ik staan, in mijn overtuiging dat Jezus Christus voor mij, mijn redder is. Met vriendelijke groet.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s