Joden herinneren Europeanen aan verloren eigendom

Screenshot_8

De Europese landen van het voormalige Warschaupact moeten de Joden het eigendom teruggeven, dat tijdens de Holocaust onteigend werd. Of ze moeten de schadevergoedingen betalen. Dat heeft de president van het Joods Wereldcongres, Ron Lauder, geëist. Volgens schattingen van deskundigen gaat het om miljarden Amerikaanse dollars.

In zijn toespraak herinnerde Lauder er aan dat de landen van Oost-Europa zich niet zouden haasten om schadevergoedingen aan de Joden te betalen. Zo is Polen bijvoorbeeld gestopt met het proces van verandering van de wet, die een juridische basis voor zulke uitbetalingen zou moeten scheppen. Ook de Roemeense bureaucratie remt de uitbetaling van schadevergoedingen af. Maar het ergst is het gesteld in de Baltische staten. In Letland bijvoorbeeld bestaat überhaupt geen wet m.b.t. schadevergoedingen aan Joden, die in de jaren-40 het slachtoffer werden. Daarbij heeft Riga het er constant over hoeveel Rusland schuldig is aan het land, toen het nog deel uitmaakte van de USSR, zegt de leider van het onderzoeksprogramma van het fonds “Historische Nagedachtenis”, Wladimir Simindej.

“De elite van de Baltische staten beweert, dat ze veroverd werden enz. Hij vindt het moeilijk om toe te geven dat veel vertegenwoordigers van zijn land handlangers waren van de gruweldaden van de nazi´s. Zij vermoordden Joden en Slaven. Daarover zwijgen ze. En ze protesteren als de vraag over schadevergoedingen aan de joodse gemeente ter sprake komt.”

De kosten van het verloren eigendom belopen miljarden Amerikaanse dollars. Alleen al in Letland bezaten de joodse organisaties voor de oorlog ongeveer 270 gebouwen. Het gaat hier echter niet alleen om geld, zegt de president van het Israëlische Instituut voor Oost-partnerschap, Awraam Schmulewitsch.

“Er bestaat een joods spreekwoord – ´Wie doodt, die erft´. Precies dat is er gebeurd. Vanwege de gerechtigheid is het echter onze plicht tegenover de slachtoffers om dit eigendom terug te krijgen. Voor de Joden is dat niet alleen een kwestie van eigendom, maar een kwestie van herdenking van de slachtoffers, een kwestie van herstel van gerechtigheid.”

Ter vergelijking kun je zeggen dat het probleem van de schadevergoedingen in West-Europa al lang is opgelost. En het gaat hier niet alleen om Duitsland, waarvan de voormalige nazi-ledinig de Holocaust initieerde. Zo heeft Noorwegen al in 1998 450 miljoen Noorse Kronen aan de slachtoffers, hun familieleden en joodse organisaties uitbetaald. België betaalde 110 miljoen euro aan de joodse gemeente van het land. En de Zwitserse banken stemden ermee in om 1 miljard 250 miljoen dollar uit te betalen aan de nakomelingen van die slachtoffers van de Holocaust die bankrekeningen in Zwitserland hadden.

Bron:

http://german.ruvr.ru/2012_11_30/Juden-haben-den-Europaern-an-verlorene-Eigentum-erinnert/

Auteur: Artem Kobsew

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Holocaust, Joden, Oost-Europa. Bookmark de permalink .

11 reacties op Joden herinneren Europeanen aan verloren eigendom

 1. luckybee zegt:

  Hebben ze wel ged om dat alles terug te betalen?Ze waren toch totaal failliet na dat de socialisten daar geregeerd hebben?

  Like

 2. Daar zijn ze wel een beetje laat mee. De Tweede Wereldoorlog is al 67 jaar afgelopen.

  Like

 3. jowitteroos zegt:

  @ Ja Jack,…..rente over het bedrag…..maar beter laat dan nooit!!!

  Like

 4. Joop Klepzeiker zegt:

  Leo Fuld – Where can I go? (Wo Ahin soll Ich Geh’n?)

  Like

 5. Joop Klepzeiker zegt:

  Nu ik ouder wordt komt er een steeds sterker gevoel van een verbintenis met Israël, dit is heel vreemd voor een pragmatisch realistisch atheïstische mens die ik denk te zijn.
  Er is echter wel een familie band met het volk., is het dan toch waar dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan ?

  Ben nu te oud om van enig nut te zijn.

  Like

 6. Marc Bouwman zegt:

  Ach Joop, leeftijd heeft er niet zoveel mee te maken, denk ik. Een mens is nooit te oud…

  Hoewel geen familiebanden met Israël of het joodse volk, vraag ik mij regelmatig af wat ik zal doen wanneer Israël door Iran, Egypte of wat dies meer zij in hun bestaan bedreigt wordt. Wellicht reis ik op mij leeftijd (52) zonder enige militaire ervaring wel af voor de verdediging van dit land?

  Ik blijft het te wild voor woorden vinden dat een specifiek volk vanuit verschillende invalshoeken en door verschillende volken en culturen telkens weer dezelfde beschuldigingen op zich afgevuurd krijgt en daarom vermoord wordt.

  Een racist zou uit dit kale feit joden verdacht vinden. Ik maak uit dit feit op dat de menselijke natuur iets verraderlijks over zich heeft. Een verraderlijkheid dat bestreden moet worden.

  Het menszijn, zoals het jodendom dit het westen geleerd, heeft verdiend verdediging. Dat in ieder geval wel.

  Als ik mij weet los te maken van verplichtingen aan mijn eigen gezin, iets wat mij zeker niet zo maar toe zal vallen, sluit ik inzet ter verdediging van Israël en inzet voor de menswaardigheid van het menselijke ras zeker niet uit.

  Like

 7. rommel zegt:

  En wanneer krijg ik eindelijk is die fiets van mijn opa terug?

  Like

 8. Tom Hendrix zegt:

  @Marc Bouwman 00.34. uur, kan mij vinden in uw verdediging van Israel. Het joodse volk verdient alle mogelijke steun! En wij in west-europa dienen te beseffen dat Israel de enige democratie is in het midden-oosten. En ja, ook in een democratie worden fouten gemaakt, en gebeuren dingen die niet juist zijn, maar een betere regeringsvorm is nog niet uitgevonden. Maar ja LINKS vind de PALESTIJNEN en de ISLAMISTEN heel erg zielig. En dat is nu hun doelgroep!

  Like

 9. Jan zegt:

  Hillary Clinton zei in juni dit jaar toen zij door de Baltische staten toerde dat Letland de bezittingen dient terug te geven aan de Joodse gemeenschap. Dat is een merkwaardige opmerking als ik let naar haar onophoudelijk onbeschofte en leugenachtig gedrag tegen Israël én dat zij tegen geen énkel islamitisch land haar mond opentrekt wat compensatie betreft.

  30 november, dus enkele dagen terug zei zij over de Joden in Israël dat zij vrekken zijn en gevoelloos tegenover islamitische moordenaars en terroristen:
  “I’m not making excuses for the missed opportunities of the Israelis, or the lack of generosity, the lack of empathy that I think goes hand-in-hand with the suspicion,”

  “So, yes, there is more that the Israelis need to do to really demonstrate that they do understand the pain of an oppressed people in their minds, and they want to figure out, within the bounds of security and a Jewish democratic state, what can be accomplished,”
  http://www.state.gov/secretary/rm/2012/11/201343.htm

  Like

 10. Jan zegt:

  Hillary Clinton is letterlijk in de huid van Ahmed Tibi (bezocht Durban 2 en was het roerend eens met het antisemitisch gebral en gedrag) gekropen: “Wij Palestijnen lijden zoals jullie lijden.” Niets zeggend gebral en geblaat.

  Tibi: “Settlements are a cancer spreading all over Palestinian land, and cancer should be treated and eradicated. I am talking about a peaceful and non-violent way by not buying or selling or dealing in these products from these settlements.”
  h**p://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/162645#.ULxxiiBtAZQ

  Tibi was adviseur van Arafat en kan zijn geluk niet op met moordenaars van Joden
  h**p://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153463#.ULxzjCBtAZQ

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s