Het ware gezicht van Hamas

Screenshot_18

(Door:  Timon Dias)

In het Westen wordt Hamas nog altijd gezien als een partij waarmee valt te onderhandelen. Ten onrechte. Tijdens de afgelopen escalaties tussen Israël en de Gazastrook landden er honderden raketten in Israël. Er zijn Israëlische burgers en een militair omgekomen, en voor het eerst sinds de Eerste Golfoorlog werden ook Tel Aviv en zelfs Jeruzalem geraakt door raketten. Bij Israëlische vergeldingen vielen in verhouding meer burgerdoden aan Palestijnse zijde. Men mag echter niet uit het oog verliezen dat Hamas het expliciete doel heeft Israëlische burgerslachtoffers te maken. De Israëlische strijdkrachten daarentegen doen hun best het aantal Palestijnse burgerslachtoffers te minimaliseren door precisieaanvallen en door bevolkte gebieden via verschillende kanalen van te voren te waarschuwen.

Dit is echter geen gemakkelijke taak. Want waar het Israëlische leger wordt ingezet ter bescherming van de Israëlische bevolking, wordt de Gazaanse bevolking door Hamas ingezet ter bescherming van de Hamas-strijdkrachten. Het gebruik van menselijke schilden door Hamas is breed gedocumenteerd en zelfs vol trots toegegeven door Hamas.

Misleidende berichten

De mainstream media rapporteren over de afgelopen gebeurtenissen als een ‘aaneenschakeling van incidenten’. Dit is een misleidend fenomeen en het verraadt het foutieve beeld dat de Westerse media nog steeds hebben van Hamas; een beeld, waarin Hamas wordt neergezet als een partij waarmee valt te onderhandelen. Dit beeld is geworteld in het Westerse paradigma, waarin materiële belangen bovengeschikt worden geacht aan ideologische motieven. In deze visie zouden genoeg geld en materiële welvaart vanzelf leiden tot matiging en daarmee tot vrede. Het gebruik van dit paradigma bij het evalueren van Hamas kan alleen maar tot een foutieve duiding van de realiteit leiden.

Het handvest

Ten eerste is er het handvest van Hamas, dat echt dubbel en dwars garandeert dat de strijd tegen Israël/Joden nooit gestaakt kan en mag worden. Hamas ontleent dus zijn hele bestaansrecht aan deze strijd, het bestaat bij de gratie van een eeuwige oorlog. Hamas zal dus waar mogelijk vrede saboteren, omdat vrede inhoudt dat het zichzelf zal moeten opheffen. Dit is doorgaans niet iets waar een expansiegerichte ideologische organisatie naar streeft.

Wapenstilstand?

Daarbij hanteert Hamas een doctrine die maakt dat elke concessie of wapenstilstand die het aangaat unilateraal verbroken mag worden zodra de eigen strijdmacht daartoe sterk genoeg is. Voor moderne westerlingen betekent een wapenstilstand het begin van een vrede. Voor Hamas betekent een wapenstilstand het begin van zijn overwinning.

Het betreft hier een hudna, gebaseerd op het verdrag van Hudaibiya, dat volgens overleveringen in 627 werd gesloten door de islamitische profeet Mohammed. In dat jaar trok hij met zijn leger richting Mekka, het bolwerk van zijn polytheïstische tegenstanders. Omdat Mohammed besefte dat zijn leger niet sterk genoeg was en de Mekkanen geen trek hadden in oorlog, kwam het tot een wapenstilstand voor tien jaar. In 629 voelde Mohammed zich militair voldoende gesterkt, verbrak unilateraal het verdrag en veroverde Mekka. Omdat Hamas het voorbeeld van zijn profeet opvolgt, zullen zijn beschietingen in de nabije toekomst opnieuw beginnen zodra het weer op krachten is. En dan begint de situatie weer van voor af aan. Zo is Hamas.

Giftige traditie

Het valt op dat er onder mainstream opiniemakers geen echte weerzin jegens Hamas klinkt. Vreemd, daar het een organisatie is die vrouwen behandelt zoals het de soldaten van Allah betaamt, die hun eigen dissidenten en homoseksuelen met handen achter de rug geboeid van daken gooit (en dit filmt), die als expliciet doel heeft zoveel mogelijk burgerslachtoffers te maken, die er trots op is dat haar vrouwen en kinderen ‘de weg naar de overwinning met hun lichaamsdelen zullen plaveien’ en die haar kinderen opvoedt in een traditie die het meest giftig is voor de kinderziel: de traditie van haat op basis van ras.

Fellow travelers van Hamas scanderen het veelvoudig: ‘Free Gaza!’ Dit blijft een frappant fenomeen, daar Israël zich in 2005 compleet terugtrok uit Gaza. Alsnog ben ik het met ze eens. Bevrijd Gaza inderdaad, van de genocidale doodscultus genaamd Hamas.

Meer problemen

Maar Hamas is niet het enige probleem waarmee Israël zich geconfronteerd ziet. Er zijn Egypte onder de dictatoriale Moslimbroederschap, Turkije onder de stealth-islamist Erdoğan, Hezbollah in Zuid-Libanon, de aanstaande dominantie van radicale soennieten in Syrië, Jordanië dat in de nabije toekomst kan bezwijken onder het islamisme en de immer sluimerende dreiging van een nucleair Iran.

Ongeacht wat men van Israël vindt: niemand kan er omheen dat het onze enige echte bondgenoot in de regio is. De krachten die Israël bedreigen, bedreigen tevens de gehele vrije wereld. Alleen al om deze reden verdient Israël onze steun.

Timon Dias is masterstudent klinische psychologie aan de Universiteit Leiden en onderzoeker voor Missing Peace Middle East News (zie missingpeace.eu).

Screenshot_19

Bron:

http://www.katholieknieuwsblad.nl/opinie/item/2970-het-ware-gezicht-van-hamas.html

Auteur: Timon Dias

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Hamas. Bookmark de permalink .

11 reacties op Het ware gezicht van Hamas

 1. Alf Janszoon zegt:

  Eindelijk iemand van de jongere generatie die de moeite neemt om de geschriften en de geschiedenis van de barbaarse abominatie te bestuderen. Chapeau Timon Dias. You’ve discern the true character of the beast.

  Like

 2. Jan zegt:

  Het gaat niet over vrede of een staat maar over het uitmoorden van Joden en het vernietigen van Israël, dat is wat ook de PA wil.

  Gewoon officieel Judea en Samaria annexeren. Wie tegen is vertrekt (naar het oosten of een paar meter naar beneden) In ieder geval houdt Israël het bedrag van $100 miljoen in eigen zak omdat de Arabieren menen dat zij gratis stroom kunnen krijgen (en dan heeft Israël nog eens $100 miljoen tegoed)

  Osama Hamdan says Palestinian state without an armed struggle against Israel is an illusion
  The Hamas leader said that the UN vote in favor of upgrading the Palestinians’ status would be considered a political achievement “only if it were part of a comprehensive strategy for liberation, with the resistance being its main basis.”
  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=294367

  ‘Incitement against Israel in PA is getting worse’
  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=294303

  Like

 3. Dorith zegt:

  Als Puntje Precies moet ik een kleine correctie maken, er zijn nl. twee militairen omgekomen. De ene, een jongen van 18, was direkt dood en de ander, een jonge man van 28, is aan zijn verwondingen overleden. Hoe het verder gaat met de mensen die gewond raakten, weet ik niet.

  Aan de andere kant is natuurlijk ook veel ellende, dat zal ik niet ontkennen.

  Like

 4. louis-portugal zegt:

  En dan hoor ik net vertellen dat Engeland en Frankrijk hun ambassadeurs uit Israel terug hebben getrokken door die aankondiging van die 3000 woningen.

  Like

 5. Dorith zegt:

  De aankondiging van 3000 woningen is dan ook erg provokatief.
  Gewoon pesterij, daar lijkt het op.

  Like

 6. Ach Engeland en Frankrijk: Zo zover bekend de twee landen die het liefs de Sharia zouden willen invoeren samen met een aantal Scandinavische landen die het ook al niet zo op hebben met de vrijheid van meningsuiting… Het valt me nog mee dat Nederland zijn ambassadeur niet heeft teruggeroepen. Zal wel niet zo lang meer duren gezien ze behoorlijk anti-Israël zijn. Het lijkt er godverdomme er wel op alsof Nederland er wel eens trots op kon zijn dat ze zoveel Joden de dood in hebben gejaagd; helemaal met de pro-islam instelling die ze tegenwoordig uitstralen en uitdragen!

  Like

 7. Martien Pennings zegt:

  Goed stuk.

  Like

 8. Tom Hendrix zegt:

  Timon Dias heeft een goed artikel geschreven. En het is zo, dat Israel de enige democratie is in het Midden-Oosten. Hun strijd tegen de Hamas en de Islam, dient ook onze strijd te zijn. Helaas denken onze linkse leiders er anders over.

  Like

 9. luckybee zegt:

  Niet alleen Hamas maar ook onze NOS is niet te vertrouwen.

  Like

 10. Hebben jullie nou nooit gedacht dat al die huizen gebouw meschien geen verdedegings linis zjin voor Israel. of heb ik het verkeerd!!

  Like

 11. Onze leidersbestaan uit Feestvierders.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s