Vrij Tel Aviv is spiegel voor het Midden-Oosten

Screenshot_17

Tel Aviv zou als voorbeeld moeten dienen

(Door: Asfhin Ellian)

De westerse media geven bewust of onbewust een vreemd beeld van Israël. Hebt u ooit reportages gezien over hoe normaal en vrolijk het leven er is? Nee. Het zou kunnen dat u denkt dat Israël een heel gevaarlijk land is, waar op elke straathoek pantserwagens of gewapende mannen staan.

Maar ik weet nog steeds niet in welk type auto de Israëlische politie rijdt. Ik heb ze niet gezien. Alle gebouwen hebben een bewaker – dat is simpelweg de Amerikaanse manier van handelen. Maar die bewaking is niet dreigend.

Bewapende mannen en vrouwen in de publieke ruimte? Ik heb ze een paar keer gezien. Het zijn soldaten op weg naar huis. In Israël geldt de dienstplicht. De soldaten zijn allesbehalve angstaanjagend: het kogelmagazijn is demonstratief op het wapen geplakt. Ze mogen in Israël niet met een geladen wapen rondlopen, tenzij de noodtoestand is afgeroepen.

Kalm

Ik heb ook de ambtswoning van de Israëlische president van buitenaf gezien: tegenover de poort zijn verschillende parkeerplaatsen waar iedereen mag parkeren. Dat kan echt niet in Amerika of in Den Haag. Alles is er erg kalm. Op Ben Gurion Airport heb ik geen gewapende mannen gezien; op Schiphol, in Pisa, in Parijs en in Washington zie je ze wel.

Deze vreedzaamheid vormt niet het beeld van Israël dat door westerse media wordt verspreid. Het westerse beeld van Israël komt min of meer overeen met wat de Iraanse staatstelevisie uitzendt: Israël is een angstaanjagende militaire staat die de Palestijnen onderdrukt.

Een waarachtig beeld van Israël en minder overdreven aandacht voor Palestijnse terroristen en corrupte charlatans zou het vredesproces tussen de Palestijnen en Israëliërs kunnen bevorderen. Dus naar Tel Aviv om de proef op de som nemen.

Prachtige stad

Tel Aviv is een prachtige stad waar homo’s zonder vrees voor vervolging of uitsluiting kunnen leven. Dat is bijzonder, we zijn hier immers in een regio waar de islam en andere religies een belangrijke rol spelen.

Tel Aviv ontvouwt zich als een metropool langs de kust en vormt het visioen dat de Iraanse jongeren koesteren. Wat wilden de demonstranten in 2009 in Teheran en andere grote Iraanse steden?

Een vrije samenleving waar de meisjes zich naar eigen goeddunken mogen kleden. Waar homo’s vrij zijn, waar vrij internetverkeer bestaat, waar alcohol niet verboden is, waar vreugde geen strafbaar feit is, waar talloze kranten en krantjes worden uitgegeven zonder vrees voor vervolging, waar de universiteit het bolwerk van vrijheid en onderzoek is.

Nostalgie

Toen ik met de Iraanse intellectueel en onderzoeker Meir Javedanfar op een terras koffie zat te drinken, maakten nostalgie en verdriet zich van mij meester. Meir zag in mijn ogen een diep ravijn vol verdriet. Plotseling zei hij: ‘Tel Aviv doet je denken aan ons Teheran van voor de islamitische revolutie.’

Door die revolutie is het ons niet gelukt om van Teheran een volledig Tel Aviv te maken. We hebben Teheran cadeau gegeven aan fanatici die er terreur en tirannie hebben gevestigd.

Tel Aviv, de stad waar de mensenrechten worden nagekomen en de stad van vrijheid, waardoor je niet opvalt. Ach, zo veel mensen hebben in Iran geleden voor deze droom. Vrienden, wij moeten voortaan zeggen: voor de verovering van vrijheid moeten we via Tel Aviv gaan. Wij moeten het idee ‘Tel Aviv’ gaan veroveren.

Vergeet Jeruzalem, denk aan Tel Aviv! Tel Aviv als ideaal is heilzamer dan Jeruzalem is voor Perzen en Arabieren.

Ideaal

Zodra het idee of het ideaal van Tel Aviv over het hele Midden-Oosten heerst, komt er vrede. Zonder vrijheid, rechtsstatelijkheid en tolerantie voor andersdenkenden, zonder homo’s, ketters, vrouwen en religieuzen zal er nooit vrede heersen over het Midden-Oosten.

Ik heb nog geen Palestijnse politicus of intellectueel gezien die de moed had om het voor Israëliërs op te nemen en zijn eigen Palestijnse volk te bekritiseren. Daarentegen heb ik in Tel Aviv collega’s ontmoet die kritiek uiten op het Israëlische beleid aangaande de Westelijke Jordaanoever. En ze waren zeer kritisch over religieuze Joden – hun landgenoten, hun broeders.

Nogmaals, de nieuwe leuze moet luiden: de verovering van vrijheid gaat via Tel Aviv. De werkelijkheid van Tel Aviv is grosso modo de werkelijkheid van het leven in Israël. Maar er is ook een werkelijkheid buiten de grenzen van Israël – en die bedreigt de existentie van dat land.

Bron:

http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Afshin-Ellian/356147/Vrij-Tel-Aviv-is-spiegel-voor-het-MiddenOosten.htm

Auteur: Afshin Ellian

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Israël, Midden-Oosten. Bookmark de permalink .

7 reacties op Vrij Tel Aviv is spiegel voor het Midden-Oosten

 1. Lucky9 zegt:

  Vrijheid is geen aureool die over samenlevingen hangt. Ze bestaat alleen daar waar mensen geloven in de vrijheid en methodes ontwikkelen om ze te ondersteunen.
  Rodney Stark (The Victory of Reason, pagina 158)

  Like

 2. baksteen zegt:

  Afshin,
  Geweldige stukken schrijf je voor de Elsevier, een eikpunt net als Leon de Winter. Volgens mij geniet je je een slag in de rondte in Israel. Ben benieuwd naar de stukken die je nog gaat schrijven daar, positief nieuws over dat land is nodig in Nederland. Als je de haat-reacties leest op een site als het NRC is het droevig gesteld met de kennis over dat land .
  Ik weet niet hoe dit stuk op deze site komt maar dit betekent dus dat je vanaf nu een rechts extremist bent, je zal maar bij P&W zitten en je moeten verantwoorden voor je bijdrage hier.

  Like

 3. baksteen zegt:

  Ijkpunt brrrr.

  Like

 4. Henk der Niederländer zegt:

  Ik heb het Artikel geplaatst bij Irani Azad.
  Die pagina heeft ongeveer 15000 lezers waarvan zeer veel in Iran.
  Ik vond het nodig om hem daar even te plaatsen.

  Like

 5. E.J. Bron zegt:

  @baksteen

  Wat dacht je van gewoon opletten, kopiëren en plakken!? 😉

  Like

 6. Martien Pennings zegt:

  En wat vinden van deze Sinterklaas?

  Like

 7. Dorith zegt:

  Martien, dat is niet Sinterklaas! Dat is Chanoeklaas!! A.s. zaterdagavond begint het chanoekafeest.

  Leuk dat prof. Ellian zich zo goed voelde (al hoewel ook ietwat treurig) in Tel Aviv. Ik woon hier nu al 46 jaar in januari en weet ook niet in welke soort auto de politie rijdt 🙂 We hadden zelfs een zeer hoge politiepiet precies tegenover ons wonen. Ik weet alleen dat de auto’s wit zijn 🙂

  Dat “alle gebouwen” een bewaker hebben is nogal overdreven. Winkelcentra hebben een bewaker, officiele instanties ook, bij het treinstation, en er zullen wel meer locaties zijn met een man of meisje die even in je tas gluurt, en vooral de mannen even aait over de rug met een zwart ding, maar lang niet alle gebouwen.

  Ja, Tel Aviv is een leuke stad en de naam symboliseert het oude (tel) met het nieuwe. Aviv betekent lente, Herzl had het over Altneuland. Tel Aviv is in 1909 gesticht. Jaffo bestaat al veel langer en is later bij de gemeente Tel Aviv gekomen. In Jaffo wonen Arabieren en Joden door en naast elkaar. Ik heb geen idee hoeveel Arabieren er in Tel Aviv “proper” wonen en heb geen moskees in de stad zelf gezien.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s