VN verantwoordelijk voor verdere escalatie Palestijns-Israëlisch conflict

Screenshot_57

Een week nadat de internationale gemeenschap in grote meerderheid besloot om de Palestijnse Autoriteit beperkt VN lidmaatschap te geven wordt duidelijk wat de gevolgen zijn.

De VN-beslissing betekent in feite het definitieve einde van het Oslo-proces. De internationale gemeenschap hielp de Palestijnen immers om de belangrijkste afspraken in de Oslo-akkoorden te schenden.

In die akkoorden werd afgesproken om alle openstaande kwesties tussen Israël en de Palestijnen uitsluitend via onderhandelingen op te lossen (Oslo 1 artikel 15)) en geen unilaterale stappen te ondernemen (Oslo 2 artikel 31.7). De Palestijnse weigering om verder met Israël te onderhandelen en de daaropvolgende unilaterale stappen richting de VN, staan in feite gelijk aan het opzeggen van de Oslo-akkoorden en het wijzigen van de status quo die sinds die tijd bestaat.

Israël

Israël heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat het zelf ook eenzijdige stappen zou nemen indien de PA bij haar besluit bleef om zonder vredesakkoord het VN-lidmaatschap aan te vragen. Het kwam dus niet als een verrassing dat Israël na de VN-beslissing de bouw van nieuwe huizen in Joodse gemeenschappen op de “West Bank” aankondigde en besloot om openstaande schulden van de PA nu daadwerkelijk te innen. Beide maatregelen betekenen echter in geen geval een schending van ondertekende en internationaal erkende akkoorden zoals Oslo 1 en 2.

Hypocrisie

De internationale gemeenschap, en in het bijzonder de Europese landen, gaven vervolgens blijk van hypocrisie en een ontstellend gebrek aan inzicht in het conflict toen men massaal over Israël heen viel.

Het Palestijnse leiderschap werd bijvoorbeeld geen strobreed in de weg gelegd toen men eerst weigerde de staat Israël als Joodse staat te erkennen en vervolgens wegliep van de onderhandelingstafel.

Ook bleef het stil toen de Palestijnse Autoriteit, ondanks een door Israël afgekondigde bouwstop in de Joodse gemeenschappen op de “West Bank”, volhardde in de weigering om te praten over vrede.

Vervolgens hielp de VN de PA mee om via unilaterale stappen de Oslo-akkoorden te schenden en om zo de volgende stap in de diplomatieke oorlog tegen Israël te zetten.

Zodra Israël echter haar eigen eenzijdige maatregelen nam, stak er een storm van protest op. Daarbij werden de feiten over die maatregelen ook nog eens verdraaid.

De aankondiging om een bestemmingsplan te maken voor het zogenaamde E-1 gebied tussen Jeruzalem en Ma’aleh Adumiem werd bijvoorbeeld gebracht als het ‘bouwen van huizen’ en een poging om een toekomstige Palestijnse staat in tweeën te splitsen.

De Amerikaanse organisatie Camera bracht echter het bewijs dat dit volledig gebaseerd is op propaganda.

Escalatie

De Palestijnen verspilden na de VN-beslissing geen tijd en lieten zien wat de werkelijke reden was voor het aanvragen van het beperkte VN-lidmaatschap, namelijk het gebruiken van internationale organen om de politieke oorlog tegen Israël uit te breiden.

De PA kondigde aan dat men Israël zou aanklagen bij het Internationaal Gerechtshof (ICC) voor het plegen van ‘oorlogsmisdaden’. Volgens Nabil Sha’ath van de PA steelt Israël land en geld van de Palestijnen en is het bouwen van huizen voor Joden op de “West Bank” een oorlogsmisdaad.

Dit was niet het enige bewijs dat de VN-beslissing voor een escalatie heeft gezorgd.

De leiders van Hamas en de Islamitische Jihad spreken al over de volgende oorlog tegen Israël en enkele leiders van Fatah kondigden een nieuwe ‘Intifada’ aan. Het staakt het vuren tussen Israël en Hamas werd ook door Fatah-leiders (incl. Abbas) gevierd als een overwinning op Israël. Tijdens feestelijkheden op de “West Bank” en in Gaza werd zelfs opgeroepen om Tel Aviv te bombarderen en de oorlog voort te zetten totdat Palestina Israël zou vervangen.

Essentie

De Israëlische premier Netanyahu liet in een reactie op deze ontwikkelingen weten dat de internationale gemeenschap er goed aan doet om eindelijk de essentie van het conflict te doorgronden. Hij zei opnieuw dat het conflict niet gaat over nederzettingen, grondgebied of grenzen, maar om het bestaan van een Joodse staat in het (in toenemende mate islamistische) Midden-Oosten. Hij zei ook dat dit gegeven ten grondslag lag aan de recente oorlog in Gaza.

De Duitse ex-minister van buitenlandse zaken Joschka Fischer is één van de weinige Europese politici die deze essentie van het Midden-Oosten conflict wel doorgrondt. Fischer schreef in een recent artikel dat de Palestijnse reactie op de veranderingen in het Midden-Oosten waarschijnlijk het einde betekent van de Twee-Staten-oplossing.

Het is in ieder geval duidelijk dat die veranderingen hebben bijgedragen aan de verharding in de positie van de Palestijnse Autoriteit.

De steun die de internationale gemeenschap vervolgens heeft gegeven aan de unilaterale stappen van de PA heeft de Palestijnen er verder van overtuigd dat Israël via andere middelen dan terreur op de knieën te krijgen is. Als gevolg daarvan lijkt vrede nu verder weg dan ooit.

Bron:

http://missingpeace.eu/nl/2012/12/vn-verantwoordelijk-voor-escaltatie-mo-conflic/#content

Auteur: Missing Peace

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestina", Europa, Hamas, Islam, Israël, Verenigde Naties. Bookmark de permalink .

7 reacties op VN verantwoordelijk voor verdere escalatie Palestijns-Israëlisch conflict

 1. aquarius4422 zegt:

  De VN is een door en door verrot en corrupt instituut geworden, dank zij de islam.

  Like

 2. Paardestaart zegt:

  Dank zij islam? Die supra-org gedachte is altijd een accident waiting to happen geweest; een typisch produkt van de eeuw van het fascisme, waarin iedere brutale snotaap meende dat de wereld vervolmaakt zou worden als je maar nauwkeurig de ontwerpschets volgde. Top down, omdat het anders te lang duurt..Socialisme of de dood.
  Jammer dat het op hetzelfde neerkomt. Wereldverbeteraars en gelovigen; vroeg of laat beginnen de schoorstenen weer te roken..

  Like

 3. Louis-Portugal zegt:

  Ik vrees voor Israel dat er een oorlog gaat komen.
  Ook hoop ik dat ze bij de tegenstanders zoveel schade aanrichten dat ze weer een tijdje stil zijn.
  Israel kan toch niets goed doen bij velen in der rest van de wereld.

  Like

 4. Marc Bouwman zegt:

  En hoe ‘intelligent’ gaat onze Timmermans op dit alles reageren? Leert hij van zijn Duitse collega? Ten slotte vond hij dat iedereen ook Duits moet leren.

  Zo lang er nog maar sites zijn zoals deze, bestaat er ten minste nog iets van objectieve berichtgeving.

  Israël: hold on!

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  De Verenigde Nazies zijn het schoothondje geworden, van de islamitische landen. We hoeven daar niets meer van te verwachten, zij heulen volkomen met de ISLAM!

  Like

 6. Jan zegt:

  Netanyahu: Bron van het conflikt is niet het bouwen maar de weigering Israël te accepteren

  “What was the war about?” he asked. “The war was about our very existence. We left areas that we captured in the Six Day War, like the Gaza Strip, and they fire missiles at us.”
  For 45 years since the 1967, Arabs “day in, day out, and hour by hour, have been preaching the complete opposite” of Israel’s right to exist, he added.
  http://www.algemeiner.com/2012/12/05/netanyahu-root-of-conflict-not-construction-but-refusal-of-israel’s-right-to-exist/

  Like

 7. Louis-Portugal zegt:

  Jan psies.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s