Nieuwe richtlijnen voor Israëlische grenssoldaten

Screenshot_6

Strikte terughouding was het hoogste gebod voor Israëlische soldaten langs de grens met de “Westelijke Jordaanoever”. Maar tegen opstandelingen, stenengooiers en Molotovcocktails stonden ze met deze richtlijn machteloos. Nu heeft het legercommando de soldaten meer vrijheid van handelen toegestaan.

“Onze handen zijn gebonden”, klaagden de soldaten, die langs de grens tegenover tot geweld bereide Palestijnen stonden. Tot nu toe was het bevel om terughoudend tegen de opstandelingen op te treden. In plaats van aan te vallen, zat er voor de soldaten dan vaak niets anders op dan te vluchten. Slimme Palestijnen maakten video-opnames van de vluchtende Israëlische soldaten en lieten de “overwinning” in eigen gelederen zien.

De afgelopen tijd stapelen de incidenten tussen het Israëlische leger en de Palestijnen zich op. Discutabel was vooral een incident begin oktober: Israëlische soldaten sloegen op de vlucht voor een stenen gooiende meute. Een daarop volgens onderzoek verweet de soldaten onprofessioneel gehandeld te hebben. De soldaten klaagden echter dat ze helemaal niet zouden hebben mogen handelen; bovendien zouden de richtlijnen van het legercommando vaag gehouden zijn.

Nauwkeurige handelingswijzer verstrekt

Het legercommando heeft nu gereageerd en opdracht gegeven voor een nieuwe handelingswijzer voor de “afdeling Judea en Samaria”, meldt de krant “Yediot Aharonot”. Volgens het bericht gelden daarin nog steeds terughoudendheid en voorzichtigheid. Maar op het moment dat de soldaten onder vuur liggen, mogen ze dit vuur beantwoorden. Datzelfde geldt bij het bekogelen van auto´s met stenen of van de soldaten zelf evenals bij het gooien van Molotovcocktails, waarbij hier eerst waarschuwingsschoten en schoten op de benen van de aanvallers moeten worden gelost.

Ook zijn er aanwijzingen voor de grenscontrolepunten. Mocht een aanvaller de soldaten met een auto willen overrijden, dan mag het voertuig worden beschoten. “Mocht er echter twijfel bestaan over de mogelijkheid dat het om een ongeluk gaat, dan moeten de soldaten stoppen met vuren”.

“Yediot Aharonot” citeert een ongenoemde bron in kringen van het leger wat betreft de interpretatie van de nieuwe aanwijzingen: “Tot nu toe is gebleken dat de richtlijn van de indamming en terughouding escalatie vermijdt. Deze aanwijzingen zijn afkomstig uit de oorlogsethiek. We moeten terughouding oefenen en het gebruik van scherpe munitie nog steeds als laatste middel beschouwen. We willen niet zomaar schieten en onschuldige personen in gevaar brengen. Mocht dit desondanks gebeuren, dan bieden we onmiddellijk hulp aan.”

Bron:

http://tinyurl.com/bcpsfoa

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestina", Israël. Bookmark de permalink .

7 reacties op Nieuwe richtlijnen voor Israëlische grenssoldaten

 1. Louis-Portugal zegt:

  Proberen je fatsoenlijk te gedragen tegenover palestijnen is dus weer een zaak die door hun als een overwinning wordt uitgelegd.
  Ophouden ermee en beantwoorden die agressie

  Like

 2. vlieger zegt:

  Als er Arabieren daar aanwezig zijn; Of het zijn herders, landbewerkers!! of wat vaak zeker is relschoppers. Van de eerste zal de soldaat geen last hebben die zijn aan het werk, de laatste zijn het die de confrontatie zoeken. dus zo wie zo potentiële slachtoffers die de confrontatie opzoeken. Geen medelijden mee hebben. Doen ze zeker niet met de Israëlieten die het stukje land dat ze bezitten verdedigen.

  Like

 3. Martien Pennings zegt:

  http://bit.ly/UdGBHc:

  De Tweede Kamer moet waarschijnlijk een debat houden over de muur die Israël heeft gebouwd op de Westelijke Jordaanoever. Een burgerinitiatief met ruim 65.000 handtekeningen, dat de Kamer oproept tot het debat, wordt na het kerstreces in januari aangeboden aan de Kamer door oud-premier Dries van Agt.

  De initiatiefnemers van ‘Sloop de Muur’ willen dat Israël de muur op Palestijns gebied afbreekt en de getroffenen schadeloos stelt. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft de bouw van de 700 kilometer lange muur in 2004 veroordeeld.

  Met het burgerinitiatief kunnen burgers een onderwerp op de agenda zetten van de Kamer. Daarvoor zijn 40.000 handtekeningen nodig.

  Like

 4. Henny Clemens zegt:

  Martien Pennings@
  Jij kent mij vast niet meer maar ik heb je eens ontmoet bij Nettie.
  Ik heb een vraag aan je, ik heb eens een stuk van jou gelezen, dat kreeg ik kado van Nettie.
  Het ging over een gesprek met je vader, en de zin die mij altijd is bijgebleven is : jongen de overheid maakt je bang, en als je eenmaal bang bent maken ze je nog banger..enz.
  Dat gesprek met je vader heb ik jaren lang op de toilletdeur gehad, maar het werd lelijk door de tijd.
  Op een geven moment moest ik het weghalen.
  Kun je mij dit op een of andere manier doen toekomen?
  Want het is nu nog steeds actueel, eigenlijk nog meer, daar de overheid nu echt mensen angst aanjaagt omdat mensen niet meer weten waar ze aan toe zijn, de hypotheek niet meer kunnen betalen, ondanks twee werkenden.
  Als je bereid bent mij dat stuk te laten toekomen, laat ik je weten waar je het naartoe kan zenden.
  B.V.D.

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  @Henny Clemens 00.11. uur, inderdaad de overheid is om bang van te worden. Onze overheid is er niet voor de oorspronkelijke bevolking, enkel voor de islamaanhang. Wij mogen maar 2 dingen, betalen en de mond houden.

  Like

 6. Pingback: Nieuwe richtlijnen voor Israëlische grenssoldaten | Likoed Nederland

 7. Pingback: Nieuwe richtlijnen voor Israëlische grenssoldaten - Likoed Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s