Jordanië: De “Arabische Lente” kan in januari aanbreken

Screenshot_2

Koning Abdullah II van Jordanië 

De Jordaanse koning Abdullah II vreest een verdere verbreiding van de “Arabische Lente”, wat, vanuit het standpunt van de monarch bekeken, door de nieuw “as” Turkije-Egypte-Qatar bevorderd zou kunnen worden.

Het zou niet uitgesloten zijn dat tegen de achtergrond van de burgeroorlog in Syrië en de zorgwekkende situatie in Jordanië zelf het beproefde scenario ook daar zou kunnen worden gerealiseerd. De koning zou het meest verontrust zijn vanwege het bondgenootschap van de als resultaat van de “Arabische Lente” ontstane as Turkije-Egypte-Qatar met de “Moslimbroeders”, delen regionale massamedia onder verwijzing naar deelnemers aan de jongste ontmoeting van de monarch met politici en stamhoofden in Jordanië mee. Abdullah II noemt de positie van Ankara in de kwestie Syrië sektarisch en uitsluitend gedicteerd door de religieuze vijandschap van de Soennieten tegenover het Alawieten-regime van Baschar el-Assad. De koning bespeurde ook de buitengewone activiteit van Qatar met betrekking tot Syrië. Volgens hem zou de waarschijnlijkheid groot zijn dat Damascus in het geval van de val van het Assad-regime zou worden betrokken bij de genoemde as.

De Jordaanse monarch heeft er inderdaad alle redenen voor om zich daarover bezorgd te maken. Als het regeren van de presidentendynastie Assad ten einde zal gaan, zou een uiteenvallen van Syrië onvermijdelijk zijn en zouden de gewelddadige handelingen overslaan naar de aangrenzende territoria, zegt Fjodor Loekjanov, chef-redacteur van het tijdschrift „Rossija w globalnoj politike“ (Rusland in de globale politiek):

“Maar niet iedereen is bang voor dit overslaan. Er wordt voortdurend over gesproken dat de volgende plaats waar iets dergelijks zou kunnen beginnen Jordanië, een buurland van Syrië, zou zijn. Daar pakken de ´Moslimbroeders´ ook hun spulletjes bij elkaar om naar de regering te verhuizen. En dat hoewel koning Abdullah toegetreden is tot de Raad voor de samenwerking van de Arabische landen aan de Perzische Golf en deze monarchieën, die zich inzetten voor stabiliteit, op alle mogelijke manieren steunt. Maar ook dat kan hem niet redden.”

De “Arabische Lente” heeft Jordanië al beroerd. Alleen in de afgelopen maanden zijn er meerdere personen bij protestacties in botsingen met de politie om het leven gekomen. De demonstranten eisten een daling van de brandstofprijzen, maar ze riepen ook op tot de val van de koning. Men moet zeggen dat koning Abdullah alles doet wat in zijn macht ligt om te laveren tussen de belangen van de aanhangers van de monarchie en de ambities van de oppositie. Deze dagen verleende hij gratie aan 106 bijzonder actieve demonstranten, maar tegen 13 grootste onruststokers loopt nog steeds een onderzoek.

De meeste zorgen baart de monarch de “Moslimbroeders”. Eind september waren ze van plan 50.000 mensen op straat te brengen. Maar Abdullah II nam onderhandelingen met de radicale islamieten op. Deze hebben hun koning in een moeilijke positie gemanoeuvreerd: ze eisen de constitutionele monarchie en een hervorming van het systeem met betrekking tot het systeem van de parlementsverkiezingen. Als Abdullah hiermee akkoord zou gaan, zullen de “Moslimbroeders” uitstekende kansen krijgen om op grondwettelijke wijze, net zoals dit al in Egypte is gebeurd, aan de macht te komen. Desalniettemin liet de koning zich in op concessies: op 4 oktober ontbond hij het parlement en beloofde dat de minister-president van het land vanaf 2013 door parlementariërs gekozen zullen worden en niet door de koning beroepen.

De radicale islamieten zouden zich verheugen in de ondersteuning van de meerderheid van de bevolking, die zou bestaan uit Palestina-Jordaniërs. De koning zou echter gesteund worden door de stamoudsten van de Bedoeïenstammen, die, wat betreft de hoeveelheid, dicht in de buurt zouden komen van de Palestijnen, merkte Fjodor Loekjanov op:

“Als daar 70 tot 80% van de bevolking Palestijnen zijn, dan hebben ze er toch recht op om hun leider te kiezen? De ´Moslimbroeders´ hebben nog steeds niet de val van de monarchie geëist. Ze zeiden gewoon: ook al is de monarch het ceremoniële hoofd, wij zullen de regering vormen. Alles is heel democratisch en ik denk dat ze de verkiezingen zullen winnen als ze daar gehouden worden.”

Maar de “Moslimbroeders” zijn van plan om de vooruitgeschoven parlementsverkiezingen op 23 januari te boycotten. De gebeurtenissen in andere landen laten zien dat de radicale islamieten niet zullen stoppen totdat zij de macht, of via de constitutionele manier of op andere wijze, in handen hebben genomen. De vooruitgeschoven verkiezingen zullen het theoretisch mogelijk maken het aanbreken van de “Arabische Lente” in Jordanië een poosje uit te stellen. Overigens is de toespitsing van de situatie in Jordanië slechts de volgende stap in de richting van de “bestuurbare chaos”, een strategie met behulp waarvan Qatar en Saoedi-Arabië, gesteund door de VS, het project van de “reconstructie van het grote Nabije Oosten” volgens plan in de praktijk omzetten.

Bron:

http://german.ruvr.ru/2012_12_14/98074278/

Auteur: Nikita Sorokin

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Islamisering, Jordanië. Bookmark de permalink .

Een reactie op Jordanië: De “Arabische Lente” kan in januari aanbreken

  1. Tom Hendrix zegt:

    Overal in Noord-Afrika wensen de extremistische moslimbroeders de MACHT over te nemen. En ze schuwen daarbij, zoals het de muzelmannen is aangeleerd, geen enkel middel. Ze zullen en willen heersen, eerst Noord-Afrika en dan zijn wij aan de beurt! En de vuile verrader in Washington kan zijn lol niet op!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s