Het zwijgen van de feministes

Screenshot_18

(Door: Theodore Dalrymple)

Zoveel onderdrukte islamitische vrouwen, zo weinig woorden over hen.

De Britse Justitie vroeg me onlangs om een ​​verslag over een jonge moslima van Pakistaanse afkomst te schrijven en om dat te doen moest ik haar thuis bezoeken. Ik sprak met haar in een kamer waar een tv-scherm zo groot als een bioscoop vocht om overwicht met geborduurde foto’s van Mekka en ingelijste citaten uit de koran.

Ze vertelde me een verhaal waar ik maar al te bekend mee was. Als eentje van acht broers en zussen ontdekte ze al snel dat er, terwijl haar broers alles konden doen wat ze wilden, met inbegrip van misdaad, van haar en haar zusjes verwacht werd een vlekkeloos leven van oneindige verveling en absoluut zonder keuzes te leiden. Op haar 16e werd ze, zonder haar toestemming, verloofd met een neef in Pakistan, die ze nog nooit had ontmoet en ook niet wilde ontmoeten. Ze liep weg om te voorkomen mee terug “naar huis” te worden genomen en onder dwang uitgehuwelijkt te worden; maar uit behoefte aan gezelschap en bescherming (die tot dan toe een virtuele gevangene in haar ouderlijk huis was), trouwde ze snel met een jonge man van Pakistaanse afkomst, die noch een metgezel, noch beschermend bleek te zijn, maar misdadig en gewelddadig. Uiteindelijk keerde ze terug naar haar ouders, die een minder dan warm welkom gaven aan de verloren dochter.

Ze smeekte om te mogen gaan werken, maar eerst zei haar familie dat dit de schande nog zou verhogen die ze over hen had gebracht door weg te lopen en door te weigeren om met haar neef te trouwen. Vooral haar broers beschuldigden haar ervan te denken dat ze een westerse vrouw zou zijn, wat (in hun ogen) de ergste belediging zou zijn. Uiteindelijk echter gaven ze toe, geld kan nuttig zijn. Ze was altijd aan het werk, gedurende ongeveer tien jaar.

Screenshot_17

Toen ze haar werk beschreef, veranderde haar manier van doen. Ze werd geanimeerd, bijna hartstochtelijk, na daarvoor bijna onderdanig te zijn geweest. Hoewel haar werk alleen een administratieve functie was (ze was een of twee keer gepromoveerd), sprak ze er met liefde over. Het was haar dagelijkse vrijlating uit de gevangenis, de enige keer dat ze buiten mocht komen, het was haar venster op de wereld, het was de totaliteit van haar sociale leven, het was lucht na de verstikking.

Het kwam in me op dat als ik een werkgever zou zijn, ik graag onderdrukte islamitische vrouwen zou willen om voor mij te werken. Een werkhouding zoals die van hen is niet gebruikelijk, althans niet in Groot-Brittannië. Voor hen vertegenwoordigt werk vrijheid en geluk, niet afstomping en uitbuiting.

Maar de houding van haar broers, immers in Groot-Brittannië geboren, kreeg ik niet uit mijn hoofd. Ze waren genoeg geïntegreerd om een verwesterd leven voor zichzelf te willen, maar niet geïntegreerd genoeg om zo´n leven voor hun zusters te willen. Het is niet moeilijk om hiervoor de redenen te zien. Maar waar zijn onze feministes, onbevreesd vechtend voor correct taalgebruik en het gebruik van het persoonlijk voornaamwoord  “zij” in academische boeken, wanneer vrouwen zoals deze aan zulke ernstige onderdrukking lijden? Nauwelijks een piep wordt van ze gehoord.

Screenshot_16

Bron:

http://www.city-journal.org/2012/eon1216td.html

Auteur: Theodore Dalrymple

Vertaald uit het Engels door:

Vederso (voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Feministes, Islam, Islamkritiek, Mensenrechten. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het zwijgen van de feministes

  1. oogenhand zegt:

    Zolang officiële “feministes’ abortusrechten belangrijker vinden dan euthanasierechten, hebben zij geen recht van spreken. Volwassen kinderen hebben nét zo veel recht hun demente, bejaarde ouders te doden, als mensen in de kracht van hun leven het recht hebben hun embryo’s te doden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s