Londen verwerpt het plan voor een megamoskee

Screenshot_25(Door: Soeren Kern)

“Wacht maar eens af hoe kwaad wij wel kunnen worden”.  Abjol Miah, activist, ‘Islamitisch Forum voor Europa’.

De overheid in Londen heeft een controversieel voorstel om een van de grootste moskeeën ter wereld in de buurt van het Olympisch Stadion van de stad te bouwen, dat ingediend werd door een radicale islamitische groepering, afgewezen. Prominente moslims hebben op het nieuws gereageerd door plechtig te beloven dat de ‘Labour Party’ bij toekomstige verkiezingen zal worden afgestraft, tenzij het besluit wordt teruggedraaid en de aanvraag om de moskee te mogen bouwen onmiddellijk wordt goedgekeurd.

Het ‘Strategic Development Committee’ (comité voor strategische ontwikkeling) van het door Labour geleide gemeentebestuur van Newham, de plaatselijke overheid van de ‘London Borough of Newham’, heeft op 5 december unaniem besloten om een aanvraag van de islamitische groepering Tablighi Jamaat om een ​​‘supermoskee’  in West Ham, Oost Londen, te mogen bouwen af te wijzen, na hevige oppositie en uitingen van bezorgdheid van de kant van de lokale burgers.

Als de aanvraag was goedgekeurd dan zou de supermoskee, beter bekend als het ‘Abbey Mills Riverine Center’, plaats hebben geboden aan maximaal 10.000 gelovigen, waarmee deze het grootste religieuze gebouw van Groot-Brittannië en de grootste moskee van Europa zou zijn.

Ter vergelijking; de grootste kathedraal van Groot-Brittannië, de Anglicaanse kathedraal in Liverpool, kan plaats bieden aan niet meer dan 3.000 gelovigen, en de ‘St. Paul’s Cathedral’, één van de beeldbepalende karakteristieken van de ‘skyline’ van Londen, heeft een capaciteit van 2.500.

Op het perceel van 6,6 hectare (16,5 hectare), op ongeveer een mijl afstand van het  Olympisch Dorp uit 2012 in West Ham, zouden bij de bouw twee minaretten van meer dan 12 meter hoogte zijn inbegrepen, een islamitische bibliotheek, een eetzaal, tennisbanen, sportfaciliteiten, acht appartementen voor het bezoeken van islamitische geestelijken en honderden parkeerplaatsen (foto’s hier).

Een groot deel van de financiering van de supermoskee, waarvan de kosten werden geschat op ongeveer £ 100 miljoen ($ 160 miljoen) zou, naar men verwachtte,  komen uit Saoedi-Arabië.

Het project om een ​​‘eigentijdse islamitische heilige plaats’ te bouwen was zo grootschalig van omvang dat critici zeiden dat de megamoskee  eigenlijk een rookgordijn was voor een ambitieus plan om de eerste door de islamitische sharia gecontroleerde enclave in Oost Londen te vestigen, waar meer dan 25% van de bevolking moslim is (vergeleken met ongeveer 9% in Londen als geheel).

Screenshot_26

De bouwplannen zijn ingediend door Tablighi Jamaat, een controversiële missionaire beweging van soennitische moslims met wortels in India. Tablighi Jamaat, wat in het Engels ‘genootschap voor de verspreiding van het geloof’ of ‘groepering die bekeerlingen maakt’ betekent, is de grootste groep van religieuze verkondigers, groter dan van welk geloof in de wereld dan ook.

Tablighi Jamaat is actief in Zuidwest- en Zuidoost Azië, Afrika, Europa en Noord-Amerika en heeft bijgedragen aan de explosieve groei van de islamitisch religieuze vurigheid en de bekering (tot de islam) over de hele wereld.

Hoewel Tablighi Jamaat voor zichzelf reclame maakt als zijnde open en sociaal geïntegreerd en ernaar streeft om een niet-bedreigend beeld te projecteren, is de groepering beschuldigd van niet alleen het radicaliseren van moslimjongeren, maar na 11 september 2001 van aanvallen op de Verenigde Staten, leden van de groep werden ook beschuldigd van het hebben van banden met islamitische terroristische organisaties.

Bovendien zijn twee van degenen die verantwoordelijk zijn voor de zelfmoordaanslagen in Londen op 7 juli 2005, Shehzad Tanweer en Mohammad Sidique Khan, evenals de mislukte poging van de bomschoen-terrorist Richard Reid, in verband gebracht met een Tablighi moskee in Dewsbury, West Yorkshire.

Muktar Said Ibrahim, de leider van een groepering die probeerde het openbaar vervoer in Londen op 21 juli 2005 te bombarderen, bezocht een Tablighi moskee in Oost-Londen, en de “vijfde bommenwerper” in de samenzwering van 21 juli, Manfo Kwaku Asiedu, heeft drie dagen deelgenomen aan een Tablighi bijeenkomst  in Dewsbury.

De groep heeft ook geopereerd vanuit moskeeën in Walthamstow, Oost-Londen, en High Wycombe, Bucks, waar een aantal van de samenzweerders van de aanval op de trans-Atlantische luchtvaartmaatschappij in 2006 de moskee bezocht. Assad Sarwar, de bommenmaker, en Waheed Zaman, een biochemisch student namen beiden deel aan weekendkampen die door Tablighi Jamaat werden geleid.

Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen hebben Tablighi Jamaat  een ‘werfterrein voor Al-Qaeda’ genoemd en ambtenaren van de Franse inlichtingendienst hebben de groepering als een ‘wachtkamer van het fundamentalisme’ omschreven. De Franse Tablighi expert Marc Gaborieau zegt dat het  uiteindelijke doel van de groepering niets minder is dan een ‘geplande verovering van de wereld’ in de geest van de jihad.

Naar schatting 3.000 van de megamoskee aanhangers, van wie sommigen helemaal naar Londen reisden vanuit  Bradford en Birmingham, verzamelden zich, voorafgaand aan de beslissing op 5 december, buiten het gemeentehuis van Newham. Sommigen van hen hielden borden omhoog waarop stond te lezen: “15 jaar wachten. Geen dag langer. Stem ‘ja’ voor het  Riverine Centrum”.

Later die avond kondigde de Newham gemeenteraad aan dat alle acht raadsleden van het ‘Strategic Development Committee’ tegen de aanvraag voor de bouw van de Tablighi moskee hadden gestemd op grond van het feit dat het gebouw ‘te groot’ was en niet zou voldoen aan de behoeften van de lokale gemeenschap.

Na de vergadering gaf raadslid Conor McAuley, uitvoerend lid voor ‘Regeneration and Strategic Planning’ van de gemeenteraad van Newham, een formele verklaring: “Raadsleden hebben deze aanvraag uitvoerig en zorgvuldig overwogen, alvorens te beslissen om die te verwerpen. De raad had  een zorgvuldig en uitgebreid overleg over de voorstellen in de aanloop naar deze beslissing”.

Screenshot_27

McAuley voegde eraan toe: “Onze beleidsplanning heeft voor de bebouwing van het ‘Abbey (abdij) Mills’ perceel een mix van wonen, werken en gemeenschappelijk gebruik in gedachten, om bij te dragen tot een nieuw buurtcentrum in de omgeving van West Ham station en op die manier het gebied nieuw leven in te blazen. Het creëren van nieuwe woningen en banen is een prioriteit van gemeenteraad van Newham. Deze toepassing wordt geacht niet in overeenstemming te zijn met dit beleid. Ook zijn er zorgen over de omvang van de voorgestelde gebouwen en de impact ervan op het parkeren en het verkeer in de omgeving”.

Hij zei ook: “Afgezien van het feit dat de voorstellen in strijd zijn met het ruimtelijk beleid voor dit perceel, zijn deze ook onaanvaardbaar om een aantal andere redenen. Te weten: Het voorgestelde moskeegebouw is (verhoudingsgewijs) te groot en dat zou gevolgen hebben voor belangrijke historische gebouwen in de buurt, het zal teveel verkeer veroorzaken, waardoor mensen zullen gaan parkeren in de straten van de plaatselijke bewoners; het bouwterrein is zwaar vervuild waardoor er veiligheidsproblemen zijn die niet goed worden aangepakt bij de aanvraag, bij de aanvraag wordt voorgesteld om bestaande gebouwen, die slecht zijn ontworpen, op het perceel te laten staan”.

De beslissing volgde op een uitgebreide openbare raadpleging die tot 29.888 reacties heeft geleid: 26.139 waren ervoor en 3749 waren tegen.

Tablighi Jamaat heeft vanaf 1999 ​​toestemming gevraagd om de moskee te mogen bouwen (in de oorspronkelijke plannen werd om een moskee met een capaciteit voor 70.000 gelovigen gevraagd) en men beweerde dat het gebouw nodig was om plaats te hebben voor de volgelingen in heel Londen.

In 2005 startte Alan Craig, een voormalig gemeenteraadslid van Newham,  met een campagne onder de naam “Megamoskee? Nee, bedankt!” om het project stop te zetten, waarvan hij zei dat het zou hebben geleid tot de oprichting van een ‘islamitische getto’ in Oost-Londen.

Nadat de gemeenteraad van Newham zijn besluit om aanvraag voor de moskee af te wijzen had bekend gemaakt, zei Craig: “Ik ben tegen zowel het karakter van de groepering  als de grootte van de moskee die ze wil bouwen. We hebben vrijheid van godsdienst en als Tablighi Jamaat een buurtmoskee zou willen bouwen, dan is dat prima. Maar ze willen een enorm hoofdkwartier bouwen in een gebied dat zo’n gebouw niet kan onderhouden​”.

Sommige lokale moslims hadden ook hun bezorgdheid uitgesproken dat zo’n gebouw een islamitische groepering een te grote machtspositie over de gemeenschap zou geven.

Het besluit van gemeenteraad van Newham werd onmiddellijk verworpen door aanhangers van het project, die plechtig beloofden om door te vechten en een rechterlijke toetsing van het besluit te eisen om de beslissing ongedaan te maken.

De leider van de Tablighi gemeenschap in Oost-Londen, Alauddin Ahmed, werd als volgt geciteerd door de BBC: “Er zijn 90.000 moslims in de wijk. De moslimgemeenschap groeit en er is behoefte aan groter gebouw voor de godsdienstuitoefening (faciliteiten). We zijn heel erg teleurgesteld. We denken dat het ongegrond is vanwege de eis van de lokale bevolking en de moslimgemeenschap”.

Alan Craig, de antimoskee activist, zei: “Tablighi Jamaat heeft laten zien dat ze heel veel geld hebben en vastbesloten zijn om hun ambitie voor een gigantisch internationaal centrum op dit perceel uit te voeren, ongeacht de lokale belangen. We kunnen verwachten dat ze in hoger beroep gaan over de hoofden van de gemeenteraad van Newham naar de Inspectie van Ruimtelijke Ordening in Bristol, zoals zij al eerder succesvol hebben gedaan en dat dit een langslepende kwestie zal worden”.

Moslims hebben Labour ook gewaarschuwd dat die een prijs zal betalen, omdat zij de aanvraag heeft afgewezen. Abjol Miah, een toonaangevende activist voor zowel de uiterst linkse ‘Respect Party’ als het extremistische ‘Islamic Forum of Europe’ zei: “Ik denk dat veel mensen die niet politiek betrokken waren na vanavond wel politiek betrokken zijn geworden. Het is een schande dat we hier raadsleden en commissieleden van Labour hebben. Je weet dat we in 2014 de raadsverkiezingen in Londen hebben en ik denk dat de bewoners anders zullen gaan denken. Ze zullen actiever worden. Het is een tijd voor verandering voor Labour. Wacht maar eens af hoe kwaad wij wel kunnen worden”.

Het gemeentebestuur van Newham  is ook betrokken bij een afzonderlijke juridische strijd tegen Tablighi Jamaat, die op dit moment een deel van de Abbey Mills kavel gebruikt om de London Markaz (ook bekend als Masjid-e-Ilyas) te huisvesten als een tijdelijk moskeecomplex dat plaats biedt aan maximaal 2.500 personen.

Het gemeentebestuur van Newham zegt dat Tablighi niet langer toestemming heeft om het terrein te gebruiken en heeft juridische stappen ondernomen om de groepering  te dwingen te stoppen met het gebruik van het Abbey Mills perceel als een moskee en om de tijdelijke gebouwen te slopen.

Soeren Kern is een ‘Senior Fellow’ aan het in New York gevestigde Gatestone Instituut. Hij is ook ‘Senior Fellow voor Europese Politiek’ aan de in Madrid gevestigde Grupo de Estudios Estratégicos / Groepering voor de Strategische Studies. Volg hem op Facebook.

Screenshot_28

Bron:

http://www.gatestoneinstitute.org/3490/london-rejects-mega-mosque

Auteur: Soeren Kern

Vertaald uit het Engels door:

Wachteres

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Groot-Brittannië, Islam. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s