Voor de radicale islam, tegen de Koerden

Screenshot_41

Met haar openlijke ondersteuning van de regimetegenstanders in Syrië wordt Turkije een speler in de burgeroorlog.

De beslissing van de NAVO om “Patriot” raketafweersystemen naar Turkije te sturen, zet de schijnwerper op de NAVO-lidstaat en zijn rol als speler in de Syrische burgeroorlog. Gezien de toenemende kracht van de Koerdische milities in Noord-Syrië voelt Ankara zich gerechtigd om, net zoals in Noord-Irak, ook in het noorden van het buurland Syrië militair te interveniëren.

Begin november werd de Syrische provinciestad Ras Al Ain aan de Turks-Syrische grens als eerste stad in de provincie Hassake door Syrische rebellen veroverd. De rebellen onder leiding van het radicaalislamitische Al Nusra-Front waren vanuit Turkije de grensstad binnengedrongen en hadden in een handomdraai de Syrische regeringssoldaten verjaagd. Datzelfde berichtten christelijke ooggetuigen uit de grensstad Derbasieh, waar de bewoners er al door oppositionele groepen, die zich aan de Turkse kant van de grens bevonden, ertoe waren opgeroepen om de stad te verlaten. In Derbasieh konden Koerdische milities echter, anders dan in Ras Al Ain, de verovering van de stad door de radicale islamieten verhinderen.

Na de verovering van Ras Al Ain was het eerst tot bloedige gevechten tussen Koerdische milities en die van het Al Nusra-Front gekomen, die tot nu toe weigeren om toe te treden tot het in Doha gesmede oppositionele bondgenootscha. Ze eisen zelfs openlijk een radicaalislamitische staat in die gebieden, waarin noch de Arabieren noch de soennieten een meerderheid vormen. De strijders van het Al Nusra-Front worden nog steeds vanuit Turkije met personeel en wapens verzorgd, opdat ze door kunnen gaan met hun gewelddadige optreden tegen Koerden en christenen. In deze situatie hebben de bisschoppen van het Syrische deel van Mesopotamië een dramatisch appèl tot de wereldgemeenschap gericht om de steden Hassaké en Kamishly, de beide grootste van de provincie, te verschonen van geweld en terreur. Daar bevinden zich al meer dan een half miljoen binnenlandse vluchtelingen, die niet meer weten waar ze in geval van een aanval door de radicale islamieten naartoe moeten vluchten.

Alle verbindingswegen van de regio Mesopotamië met Damascus, Homs en Aleppo zijn al in handen van de rebellen. Gezien de onzekere situatie vormden de autochtonen volkscomités, die de veiligheid en de verzorging in de stadswijken en voor de vluchtelingen moeten garanderen.

De provincie Al-Hasaka in het noordoosten van Syrië bezit met 15% het grootste aandeel christenen in heel Syrië. De grootste bevolkingsgroep in de provincie wordt met 50% gevormd door de Koerden. Soennitische Arabieren, die de opstand tegen het Assad-regime in Syrië aanvoeren, vormen echter slechts een derde deel van de bevolking. Een machtsvacuüm, dat in veel andere regio´s van Syrië de bevolking heeft blootgesteld aan willekeurig optredende boevenbendes, bestond hier tot nu toe nog niet. Het radicaalislamitische Al Nusra-Front dat in de Syrische provincie Aleppo behoort tot de militair sterkste rebellengroepen, wijst overigens ook de op druk van het Westen in Qatar gecreëerde nieuwe overkoepelende organisatie van de Syrische oppositie af. Het wil heel openlijk een radicaalislamitische staat in Syrië oprichten. Zonder de ondersteuning door Turkije zouden de rebellen van het zogenaamde Vrije Syrische Leger de stad Ras Al Ain nooit hebben kunnen veroveren. Turkije vecht in eigen land zelf een burgeroorlog uit tegen de Koerdische PKK, waarvan sinds 1980 al 40.000 mensen het slachtoffer zijn geworden. Nu maakt men zich ion Ankara grote zorgen dat er aan de Turkse zuidgrens na de val van het Assad-regime, net zoals in Irak, een nieuwe Koerdenstaat zou kunnen ontstaan, die zich met de al bestaande Koerdenstaat in Noord-Irak zou kunnen verenigen en die voor Turkije veel gevaarlijker zou zijn dan het Assad-regime, waarmee Turkije lange tijd samen tegen de PKK had gestreden.

Screenshot_40

Bron:

http://www.preussische-allgemeine.de/nachrichten/artikel/fuer-den-islamismus-gegen-die-kurden.html

Auteur: Bodo Bost

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islam, Islamitisch fundamentalisme, Koerden, Syrië, Turkije. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s