Hamas wil geen Europeanen aan de grensovergang Rafah

Screenshot_6

Hamas wil een Europese aanwezigheid aan de grensovergang Rafah verhinderen (op de foto: Britse hulpleveringen passeren de grens) 

Hamas wil de terugkeer van Europese waarnemers aan de grensovergang Rafah verhinderen. Een overeenkomst tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit (PA) legt daarentegen een aanwezigheid van de EU-politiemissie (EUBAM) aan de grens tussen de Gazastrook en Egypte vast.

“Sinds ze de zieken, die aan de grensovergang Rafah gestorven zijn en die hun ingrijpen nodig hadden, in de steek gelaten hebben, bestaat er geen noodzaak voor hun terugkeer”, zei Maher Abu Sabha, directeur van Hamas aan de grensovergang Rafah zondag. Volgens de overeenkomst over een wapenstilstand na het jongste Israëlische militaire offensief zouden de Europeanen de wens geuit hebben om naar Rafah terug te keren, bericht de internetkrant “Times of Israel”.

De grens zou een Palestijns-Egyptische grens zijn en daar zou geen plaats zijn voor buitenlanders, zei Ismail al-Ashkar, parlementslid van Hamas, maandag. De Palestijnen zouden de plaatsgevonden toestanden niet weer willen laten herleven. “De Europese waarnemers hebben de grens verlaten om nooit meer terug te keren”, zei Al-Ashkar. Hamas zou een Europese aanwezigheid alleen in overweging nemen als de EU Israël zover zou kunnen krijgen om de de haven en het vliegveld van Gaza weer te openen. Beide zijn sinds oktober 2000 gesloten.

EUBAM begon haar observerende taak aan de grensovergang Rafah in november 2005. Daarvoor hadden Israël en de Palestijnen een overeenkomst getekend, die het grensverkeer na de Israëlische terugtrekking uit Gaza vastlegt. In het kader van deze overeenkomst werd er – naast de aanwezigheid van Europese waarnemers – een systeem van bewakingscamera´s aan de grens geïnstalleerd. De camera´s leverden beelden van de activiteiten bij Rafah aan een Israëlisch controlecentrum aan de grensovergang Kerem Shalom. Toen Hamas in het jaar 2007 de controle over Gaza overnam, eindigde daarmee ook het werk van EUBAM aan de grensovergang bij Rafah.

Tegenwoordig opereert EUBAM uit de omgeving van Tel Aviv, Volgens haar zou het werk bij Rafah echter op korte termijn weer kunnen worden opgepakt.

Bron:

http://tinyurl.com/d77qlz7

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestina", EU, Gazastrook, Hamas, Israël. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s