Europa, zie de werkelijkheid onder ogen in Jeruzalem

Screenshot_9

Keert de Hoge Commissaris van Palestina terug naar het land Israël? Terwijl de Britten het land lange tijd geleden verlieten, is het hoofd buitenlands beleid van de Europese Unie Catherine Ashton, een Britse, niet opgehouden zich zorgen te maken, ons in de gaten te houden en ons te veroordelen – allemaal vanwege de beslissing van de nieuwbouw van huizen in Jeruzalem.

Jarenlang zetten Ashton en haar collega’s ons onder druk dat wij de realiteit zouden aanvaarden, de feiten onder ogen zien en het Palestijnse recht op een staat erkennen. Uiteindelijk, en tot grote ergernis van veel Israëli’s, kon zelfs premier Benjamin Netanyahu zich vinden in het idee.

Welnu, Miss Ashton, het is uw beurt. Het wordt tijd dat u en uw collega’s de werkelijkheid onder ogen zien. Het Jeruzalem waar u het vandaag over heeft, is heel anders dan dat van 45 jaar geleden en dat nog in uw hoofd lijkt te zitten. Deze stad, een wezenlijk deel van de Joodse identiteit, staat niet ter discussie, in de eerste plaats als gevolg van de voortdurende Joodse band door de eeuwen heen en ons eerstgeboorterecht over de stad (die nooit een Arabische politieke of culturele hoofdstad is geweest).

Naast deze factoren moet u echter nog een paar andere feiten in aanmerking nemen: het gebied dat u gewend bent “Oost-Jeruzalem” te noemen, met andere woorden, het gebied ten noorden en ten zuiden en ten oosten van de Groene Lijn die de stad in tweeën verdeelde tijdens de Jordaanse bezetting, is vandaag de dag het thuis van zo’n 200.000 Joden, d.w.z. bestaande uit 41 procent van alle bewoners in dit gebied. Vijfentachtig procent van de 295.000 Arabieren in Oost-Jeruzalem werd na 1967 geboren in de realiteit van een verenigd Jeruzalem onder Israëlisch bestuur en werd nooit blootgesteld aan de realiteit van een verdeelde stad.

Ze zijn extreem bang voor bestuur door de Palestijnse Autoriteit en een verdeling van de stad. Tienduizenden van hen stemden met hun voeten door de veiligheidsmuur in het noorden van Jeruzalem naar de Israëlische kant over te steken, of blijven binnen de verenigde stad. Daarbij hebben tienduizenden in enquêtes gezegd dat ze hetzelfde zullen doen als de stad opnieuw wordt verdeeld.

Israël heeft fouten gemaakt in Jeruzalem, maar het heeft ook veel goede dingen gedaan: de gezondheidszorg in Jeruzalem dient beide bevolkingsgroepen, net als de Hebreeuwse Universiteit, de wegen verkeersautoriteit, het openbaar vervoer, winkelcentra, elektriciteitsnetten, telefoonlijnen en de riolering. De buurten zelf zijn ook met elkaar verweven. Zelfs de barrières tussen de verschillende wijken in de Oude Stad worden steeds vager. Joden leven in de islamitische wijk, moslims wonen in de christelijke wijk. In tegenstelling tot de periode onder Jordaans bestuur staan de heilige plaatsen ​​open voor iedereen. De enige beperking is er voor Joden – op de Tempelberg.

Wanneer u wijken in Jeruzalem noemt, moet u nauwkeurig zijn: in Beit Tzafafa, een dorp gedeeld door hekken en muren die Jordanië en Israël gescheiden hielden, zijn de bewoners van vandaag dagelijks dankbaar dat de muren zijn neergehaald, ondanks de discriminatie waaronder zij lijden. Isawiya, waar uw woordvoerders af en toe naar verwijzen als “Oost-Jeruzalem”, maakte tot 1967 deel uit van de Israëlische Mount Scopus enclave.

Maar afgezien van “kleine” details zoals deze, moet u dit voor uzelf noteren: Jeruzalem opdelen is niet alleen onmogelijk, het is ook in tegenspraak met de wil van de meerderheid van de inwoners van de stad, de Joodse en Arabische in gelijke mate.

Bron:

http://www.israelhayom.com/site/newsletter_opinion.php?id=3092

Auteur: Nadav Shragai.

Vertaald uit het Engels door:

Vederso (voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Jeruzalem. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s