Radicale islamieten woeden in Timboektoe

Screenshot_14

Extremisten van Al Qaida zijn ermee begonnen alle islamitische heiligdommen in het Noord-Malinese Timboektoe, een VN-wereldcultuurerfgoed, te vernietigen. De schendingen zijn blijkbaar een reactie op de VN-resolutie om vredestroepen naar Mali te sturen.

De in het noorden van Mali heersende radicale islamieten zijn ermee begonnen in Timboektoe de nog resterende mausolea van islamitische heiligen te vernietigen. “In Timboektoe zal geen enkel mausoleum overblijven. Allah houdt daar niet van”, zei Abu Dardar, een leider van de militante, radicaalislamitische groepering Ansar Dine zondag tegen het persbureau AFP. Verborgen mausolea zouden worden opgespoord en vernietigd.

Mohammed Alful, een vertegenwoordiger van de extremistengroepering Al Qaida in de islamitische Maghreb (AQMI), die samen met Ansar Dine in het noorden van Mali heerst, verdedigde het optreden ermee dat de mens alleen Allah zou mogen aanbidden en geen andere heiligen zou mogen vereren. In juli en oktober hadden de radicale islamieten al talrijke mausolea vernietigd.

Inwoners van de stad, die door UNESCO als wereldcultuurerfgoed werd geclassificeerd, bevestigden de informatie. De radicale islamieten gingen met pikhouwelen op de mausolea af, zei een ooggetuige. Een andere bewoner vertelde dat achter een huis in de buurt van de grote moskee van Timboektoe mannen een mausoleum vernietigd en daarbij “Allahu Akbar!” geroepen zouden hebben. De mausolea van Timboektoe, ook wel “stad van de 333 heiligen” genoemd, werden niet alleen op begraafplaatsen en in moskeeën opgericht, maar ook in kleine straatjes en privéwoningen.

Screenshot_16

Inzetten van troepen pas in september

De vernietigingen zouden wel eens een reactie op het besluit van de VN-veiligheidsraad kunnen zijn, die donderdag unaniem toestemming had gegeven voor een militaire inzet in het West-Afrikaanse land. De komende maanden is er echter geen optreden tegen de radicaalislamitische rebellen in het noorden van Mali te verwachten, want de resolutie bevat meerdere hindernissen voor een definitieve toestemming. Volgens diplomaten hoeven we niet te rekenen op een inzet voor september 2013.

De Malinese regering werd in maart door een militaire putsch ten val gebracht. Daarna brachten Toeareg-rebellen samen met radicale islamieten het noorden van het land onder hun controle. Daarna verdreven de radicale islamieten de Toeareg-rebellen echter uit de belangrijkste steden en riepen de sharia uit. Het islamitische recht werd al met draconische straffen zoals hand afhakken bij dieven en zweepslagen voor ongetrouwde stelletjes toegepast.

Screenshot_17

Bron:

http://www.fr-online.de/politik/mali-islamisten-wueten-in-timbuktu,1472596,21174204.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islam, Islamisering, Islamitisch fundamentalisme, Mali, UNESCO, Verenigde Naties. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s