Wat zit er achter de oproep tot een ‘economische intifada’ van Salam Fayyad?

Screenshot_11

De minister-president van de Palestijnse Autoriteit, Salam Fayyad

(Door: Khaled Abu Toameh)

In plaats van naar een manier te zoeken om de financiële crisis op te lossen, heeft Fayyad ervoor gekozen om een beroep te doen op de Palestijnen om alle Israëlische goederen te boycotten. Hij hoopt dat hij, door een oproep te doen tot een economische intifada, er in zal slagen de woede en de frustratie van het gewone Palestijnse volk om te leiden naar Israël. Dit is altijd de manier van de Palestijnse Autoriteit geweest om de verantwoordelijkheid te vermijden voor alles wat mis gaat – door alle schuld op Israël af te schuiven.

Salam Fayyad, de premier van de Palestijnse Autoriteit, heeft deze week opgeroepen tot een economische intifada tegen Israël. Fayyad, wiens regering wordt geconfronteerd met een ernstige financiële crisis, wil dat de Palestijnen alle Israëlische goederen gaan boycotten in reactie op het besluit van Israël om belastinginkomsten, die toebehoren aan de Palestijnse Autoriteit, in beslag te nemen. De opbrengsten werden in beslag genomen en overgedragen aan de Israël Electric Company om de schulden die de Palestijnen aan het bedrijf hebben te dekken.

Fayyad is boos, omdat de Israëlische Electric Company eindelijk de schulden die Palestijnse consumenten bij het bedrijf hebben heeft geïnd. In een gesprek met Palestijnse verslaggevers in Ramallah verwierp hij de overheveling van het kapitaal aan de onderneming als ‘illegaal en immoreel’. Fayyad weet beter dan wie ook dat, om verschillende redenen, veel Palestijnen hun elektriciteitsrekening niet hebben betaald.

Veel Palestijnen weigeren water, elektriciteit en andere rekeningen te betalen, omdat ze van mening zijn dat de internationale gemeenschap, met name de Amerikanen en Europeanen, al hun onkosten zouden moeten dekken. Anderen weigeren te betalen, omdat ze geloven dat het geld uiteindelijk in de handen terechtkomt van corrupte Palestijnse Autoriteit ambtenaren.

Eerder dit jaar kondigde de Palestijnse Autoriteit een reeks maatregelen aan om de Palestijnse consumenten over te halen hun elektriciteitsrekening te betalen, maar het mocht niet baten. De Palestijnse Autoriteit kondigde zelfs een nieuwe wet aan die het mogelijk maakt om elke Palestijn die wordt gesnapt met het in de praktijk brengen van het wijdverbreide fenomeen van ‘diefstal van elektriciteit’ gevangen te zetten.

Door de financiële crisis heeft de regering van Fayyad ook geen volledige salarissen aan haar werknemers betaald, wat een tweedaagse algemene staking van de publieke sector op de Westelijke Jordaanoever oever aanwakkerde.

De overdracht van de financiën aan de Israël Electric Company en het feit dat de Arabische wereld heeft gefaald beloften aan de Palestijnse Autoriteit financieel te ondersteunen, hebben een ernstige financiële crisis in de Palestijnse Autoriteit teweeggebracht.

Het is niet de eerste keer dat de Arabische landen de Palestijnen voorliegen. In de afgelopen twee decennia hebben Arabische landen de Palestijnen miljarden dollars aan hulp beloofd. Maar, volgens de ambtenaren in Ramallah hebben de Palestijnen minder dan 10% van wat hun was beloofd ontvangen.

In plaats van te zoeken naar manieren om de crisis op te lossen, heeft Fayyad ervoor gekozen een beroep op de Palestijnen te doen om alle Israëlische goederen te boycotten. Hoe zal dat helpen bij het oplossen van de financiële crisis? Fayyad had daar geen antwoord op. Hij wil alleen Israël straffen, omdat die de schulden van de elektriciteitsrekening wil innen.

Hij hoopt dat hij, door op te roepen tot een economische intifada, er in zal slagen om de groeiende woede en frustratie van het gewone Palestijnse volk in de richting van de Israëli’s om te buigen. Dit is altijd de manier van de Palestijnse Autoriteit geweest om de verantwoordelijkheid te vermijden voor alles wat mis gaat – door alle schuld op Israël te leggen.

Fayyad wil dat de Palestijnen Israël boycotten, maar tegelijkertijd is hij niet in staat om hen te voorzien van betere alternatieven. Denkt hij echt dat de Palestijnen bijvoorbeeld geen door Israël gefabriceerde medicijnen meer zullen kopen?

Zoals een Palestijnse ambtenaar zich afvroeg: “Hoe kan onze premier ons vragen om Israëlische producten te boycotten als we ons niet eens kunnen veroorloven om Palestijnse goederen te kopen, omdat hij onze salarissen niet betaalt”?

Een andere Palestijn, die 25 jaar als leraar op een school heeft gewerkt, voegde eraan toe: “Als Fayyad wil dat we Israël boycotten, waarom geeft hij zelf dan niet het goede voorbeeld? Waarom woont hij in Jeruzalem, onder Israëlisch bestuur, en geniet hij, samen met zijn familie, de meeste privileges die Israëlische burgers ontvangen? Vandaag ben ik er klaar voor om in een Israëlische nederzetting te gaan werken om mijn kinderen te voeden en het kan me niet schelen of Fayyad dat nu leuk vindt of niet”.

Bron:

http://www.gatestoneinstitute.org/3508/economic-intifada

Auteur: Khaled Abu Toameh

Vertaald uit het Engels door:

Wachteres

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestina", Israël. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s