Van Rompuy waarschuwt Britten niet uit de EU te stappen

Screenshot_16

De Britse premier Cameron (links) en de president van de Europese Raad, Herman Van Rompuy

De Britten zijn nu 40 jaar lang lid van de EU. Veel mensen zeggen dat ze er nooit goed echt goed hebben ingezeten, anderen dat ze alweer van plan zouden zijn te vertrekken. In verband met het jubileum spreekt Brussel over de gevaren van een uittreding.

De president van de Europese Raad Herman Van Rompuy heeft Groot-Brittannië ter gelegenheid van de 40e verjaardag van de Britse EU-toetreding gewaarschuwd om de EU niet de rug toe te keren. “We zouden een vriend de woestijn in zien trekken”, zei hij tegen de Londense krant “The Guardian”in een vandaag gepubliceerd interview. “We zouden een gewaardeerd en invloedrijk lid kwijtraken.”

Het lidmaatschap zou ook in het Britse interesse zijn. “Ieder land profiteert van vrede en van de stabiliteit die de EU ons continent brengt, en van de structuren waarmee we onze wederzijdse afhankelijkheid organiseren en gezamenlijke oplossingen kunnen vinden voor gezamenlijke problemen.” Als handelsnatie zou Groot-Brittannië een speciaal interesse hebben in het succes van de EU.

Groot-Brittannië was op 1 januari 1973 samen met Denemarken en Ierland tot de EU toegetreden. Het land behoort niet tot de 17 landen met de euro. De conservatieve regeringschef David Cameron verzet zich op dit moment tegen de financiële begroting van de EU tot het jaar 2020. Hij verlangt de heroverdracht van EU-competenties naar de nationale staten in het kader van mogelijke verdragsveranderingen.

Van Rompuy zei dat veranderingen van EU-verdragen slechts zeer sporadisch nodig zouden zijn. Bovendien zouden alle regering unaniem hebben ingestemd met de overdracht van bepaalde competenties. “Groot-Brittannië denkt dat het uniek is. Maar dat geldt voor iedere EU-lidstaat. Geen enkele lidstaat is toegetreden om het eigen karakter of de eigen identiteit te verliezen.” “Krentenpikkerij” van de individuele lidstaten zou de ineenstorting van de EU betekenen.

Daarvoor had de voormalige president van de Europese Commissie, Jacques Delors, in het “Handelsblatt” de Britten een eigen weg aanbevolen. “Als de Britten de trend naar meer integratie in de EU niet verdragen, kunnen we desondanks vrienden blijven, maar op een andere basis”, zei hij. Het zou de Britten bij Europa alleen om economische belangen gaan. Hij zou zich “een vorm zoals de Europese economische ruimte kunnen voorstellen of een vrijhandelsverdrag” met Groot-Brittannië als “geprivilegieerde partner”.

Bron:

http://www.handelsblatt.com/politik/international/beitritts-jubilaeum-van-rompuy-warnt-briten-vor-verlassen-der-eu/7570794.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Brussel, EU, Eurocrisis, Europa, Europeanisering, Groot-Brittannië. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s