Godsdienstoorlog: massa-executie in Pakistan

Screenshot_4

Militante radicaalislamitische groepen hebben zondag in Pakistan 41 mensen vermoord. Bij de twee verschillende aanvallen raakten bovendien veel mensen gewond. Extremistische, soennitische terreurorganisaties zijn in opmars in Pakistan en proberen het land aan de rand van de burgeroorlog te brengen.

Vorige week al werden 21 Pakistani door een paramilitaire groepering gevangen genomen en ontvoerd. Zondag werden alle gijzelaars geëxecuteerd. Tegelijkertijd botste er een auto met een bom aan boord met een bus en doodde 20 sjiietische pelgrims, 24 anderen raakten gewond. De slachtoffers waren op weg naar de Iraanse grens. De Taliban nam de verantwoordelijkheid op zich voor de massa-executies.

Dat is het resultaat van twee doelgerichte terreuraanslagen zondag in Pakistan. In totaal werden dit jaar 320 sjiieten het slachtoffer van aanslagen, bericht de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Het onvermogen van de Pakistaanse regering om de daders op te sporen is voor de organisatie een teken van “onverschilligheid”.

Screenshot_6

De executies in Pakistan zijn een signaal tussen een dreigende godsdienstoorlog tussen soennitische en sjiietische islamitische groeperingen. Hoewel de beide bekendste terroristische groeperingen Taliban en Al Qaida in het internationale centrum van de belangstelling staan, treedt ook de onbekendere groepering Lashkar-e-Jhangvi steeds vaker als destabiliserende kracht in de regio op de voorgrond.

Het doel van de aanslagen is om het land aan de rand van een burgeroorlog te brengen. De VS bekritiseren dat de Pakistaanse regering niet genoeg zou doen om terreurorganisaties te stoppen. Steeds opnieuw worden er op leden van de sjiietische en soennitische geloofsgemeenschappen zelfmoordaanslagen gepleegd.

Pakistan is als atoommacht een bondgenoot van de VS. Islamabad ondersteunt de acties van de Amerikanen in Afghanistan en heeft tot nu toe alle aanvallen van de Amerikanen met onbemande vliegtuigen tegen de Taliban op Pakistaans grondgebied geaccepteerd. Veiligheidsdeskundigen denken dat de Amerikaanse aanvallen met de onbemande vliegtuigen zouden kunnen zorgen voor een radicalisering bij de Taliban (meer hier).

Screenshot_7

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2012/12/30/religionskrieg-massen-exekution-in-pakistan/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Al Qaida, Pakistan, sjiieten, soennieten, Taliban, VS. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s