Egyptes jeugd zal tegen jullie opstaan!

Screenshot_40

De Egyptische jeugd op het Tahrirplein eist gelijkberechtiging, respect, vrijheid en verantwoordelijkheid en demonstreert tegen de ondermijning van de democratie door de Moslimbroeders

(Door: Hamed Abdel-Samad)

Onze schrijver heeft Egypte, zijn land, opgegeven. Maar de revolutie van de jeugd op het Tahrirplein geeft hoop. Nu hebben de Moslimbroeders de macht naar zich toegetrokken.

Beste Moslimbroeders!

Als jonge student was ik in het begin van de jaren-90 enthousiast over jullie. Ik had geen andere keuze, want ik kwam van het platteland naar de hoofdstad Cairo en was heel onzeker. Als een vreemdeling in mijn eigen land was ik op zoek naar houvast, gemeenschappelijkheid en erkenning. Jullie vereniging vulde het sociale en emotionele vacuüm in me.

Jullie hebben me beloofd om te zorgen voor een radicale verandering in Egypte en de islamitische wereld van Marokko tot Indonesië onder de vlag van de profeet te verenigen. Jullie hebben mij geïntegreerd in een gemeenschap, die met mij als soldaat van Allah respectvol omging. Het beviel me hoe jullie gezorgd hebben voor de armen en de zwakken.

De Moslimbroederschap heeft de armoede beheerd

Overal in het land bezocht ik als aankomend lid jullie geheime kampen, waar men seminaria hield en lichamelijke training verzorgde. In jullie Utopia zocht ik toevlucht voor het land dat mij miskende.

Maar na twee jaar zag ik noch in Egypte noch in de Moslimbroederschap ook maar een zweem van verandering. Jullie hebben alleen maar gespeeld met de angsten van de mensen. Ik zag hoe jullie liefdadige instellingen de armoede niet bestreden, maar heel slim beheerd hebben.

Jullie hebben ervoor gezorgd dat de armen arm bleven en jullie je daardoor van hun volgzaamheid hebben verzekerd. Jullie waren op geen enkel moment een gevaar voor het regime van Moebarak. Dat stond jullie een opening voor jullie organisaties toe.

Twee kansen voor Egypte

Op zeker moment liet ik jullie achter mij, want ik geloofde niet meer in een verandering in Egypte. Ik vluchtte naar Duitsland, omdat ik Europeaan wilde worden. Ik verbrak bijna alle contacten tot Egypte en wachtte er alleen maar op dat de tikkende tijdbom aan de Nijl zou ontploffen. Ik wachtte op de ondergang.

16 jaar later, kort voor mijn 40e verjaardag, kreeg ik een uitnodiging op Facebook om aan de “Egyptische revolutie” op 25 januari 2011 deel te nemen. In het begin lachte ik om deze Facebook-jeugd, die net als in een videogame revolutie speelde. Maar de uitnodiging maakte oude dromen in me wakker.

Toen ik online mijn vliegtickets boekte, zei ik tegen mezelf: “Geef Egypte nog een kans!” Ik wist niet dat het Egypte was dat mij een tweede kans zou bieden.

Screenshot_42

De Egyptische president Mohammed Morsi

Geen Moslimbroeder op het Tahrirplein

Ik was verbaasd toen ik honderdduizenden jonge mannen en vrouwen op straat zag die voor vrijheid en menswaardigheid demonstreerden. Een generatie, die ik niet kende, stond op om te protesteren tegen de politiek van de stilstand. Een generatie die niet, zoals jullie, in geheime jarenlang over zelfopoffering hadden gepraat en zich toen op het beslissende moment had verstopt.

Op weg naar het Tahrirplein zag ik namelijk studenten, arbeiders, voetbalfans en boeren, maar geen Moslimbroeders. Jullie kwamen pas toen de dagen van Moebarak geteld waren. Ik vond het een eer om met deze jeugd te demonstreren en twee weken lang op het Tahrirplein door te brengen.

In dit twee weken lang durende kamp vierde ik mijn verjaardag en de geboorte van een nieuw Egypte. In deze twee weken is het ons gelukt wat jullie in de 83 jaar sinds de oprichting van de Moslimbroederschap niet gelukt is. Op het plein van de bevrijding beleefde ik het land van mijn dromen: gelijkberechtiging, respect, vrijheid en verantwoordelijkheid.

Bezeten van macht

Jullie zijn te laat naar Tahrir gekomen. Desondanks hebben we jullie verwelkomd en met jullie ons brood en onze dekens gedeeld. Ik dacht dat jullie lering zouden hebben getrokken uit het verleden en nu ook aan de kant van het volk zouden gaan staan.

Maar enkele dagen na de val van Moebarak hebben jullie een bondgenootschap gesloten met de Militaire Raad tegen de revolutionaire jeugd. Het ene referendum na het andere moest jullie legitimiteit bezorgen. De strijd om vrijheid hebben jullie geruild tegen een stemming over hemel en hel. Wie aan jullie kant stond, was de ware moslim. Wie twijfelde aan jullie plannen was een ongelovige verrader.

Iedere keer waren jullie helemaal bedwelmd door jullie meerderheden. Net zoals Moebarak en zijn partij zijn jullie ook bezeten van de macht, luisteren niet naar de oppositie en proberen alle instellingen van het land in een razendsnel tempo onder jullie controle te brengen. Jullie hebben de nieuwe grondwet van het land in een bliksemsnelle actie geschreven en er in een prikkelbare stemming doorgejaagd.

De interne botsing van de culturen

Hartelijk gefeliciteerd, beste Moslimbroeders. Jullie hebben het referendum over de nieuwe grondwet gewonnen en jullie aanhangers het eeuwige paradijs verzekerd. Er gingen weliswaar honderdduizenden Egyptenaren tegen jullie de straat op, maar jullie zitten stevig in het zadel. Jullie hebben gewapende milities de straat op gestuurd.

Jullie zijn met velen en voelen je machtig. Maar hier loert voor jullie het grootste gevaar. Jullie denken dat Allah aan jullie kant zou staan en jullie tegenstanders zouden alleen maar vijanden van de islam zijn. Dat ontmenselijkt ons in jullie ogen en maakt geweld tegen ons legitiem.

Screenshot_41

De maand december is traditioneel het hoogseizoen voor het Egyptische toerisme. Maar de afgelopen maand december….

Nu heerst in de straten van Cairo de interne botsing van de culturen en deze strijd zou Egypte in een politieke chaos kunnen storten. Toeristen blijven weg, binnenlandse en buitenlandse investeerders slaan op de vlucht.

Jullie wilden niet praten met de vreedzame Facebook-jeugd, maar hoe zullen jullie met de hongerige, werkloze jeugd omgaan die op een gegeven moment tegen jullie zal opstaan? Deze jeugd kan geen sharia eten. Deze jeugd wil werk en brood en zal niet vreedzaam demonstreren.

Wat de sharia voor Egypte betekent

Jullie zijn door democratische verkiezingen aan de macht gekomen, maar jullie gebruiken de democratische spelregels nu als paard van Troje om de democratie van binnenuit te ondermijnen.

Met artikel II van de nieuwe grondwet dient de islam als fundament voor de wetgeving te gelden. Dit zou betekenen dat de geestelijken, net zoals in Iran, de macht over de justitie krijgen en alle wetten op hun shariaconformiteit kunnen controleren. De invoering van de sharia zou een alcoholverbod, totale scheiding van de seksen, zwemverbod voor vrouwen en een renteverbod betekenen.

Voor een land dat is aangewezen op toerisme en buitenlandse investeringen zou dat het einde betekenen.

Democratie is iets anders

Beste Moslimbroeders, begrijp nu eindelijk dat Egypte van alle Egyptenaren is: moslims, Kopten, Joden, Bahai of atheïsten. Begrijp dat democratie iets anders is dan de dictatuur van de meerderheid.

Kijk wat de vermenging van religie en staat van Iran, Soedan, Afghanistan en Somalië gemaakt heeft. Egypte heeft dankzij jullie een slechte grondwet en verkeert in slechte staat. Behoud jullie macht, maar maak ook plaats voor anderen, die meer van economie en politiek begrijpen.

Dit is geen verzoek van een verslagen minderheid, want wij zijn sterk en hebben de langere adem. De tijd en de geschiedenis staan aan onze kant. We willen jullie niet uit het land jagen, maar we dulden geen betutteling meer.

Screenshot_43

Hamed Abdel-Samad

Bron:

http://www.welt.de/debatte/kommentare/article112294747/Aegyptens-Jugend-wird-sich-gegen-Euch-erheben.html

Auteur: Hamed Abdel-Samad

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", democratie, Egypte, Islam, Moslimbroederschap, Moslims, nieuw fascisme. Bookmark de permalink .

11 reacties op Egyptes jeugd zal tegen jullie opstaan!

 1. DonnaDolce zegt:

  Mooi stuk, helaas tegen dovemansoren…………………

  Like

 2. vederso zegt:

  Een heel sterk stuk. De wal keert het schip, ook in Egypte.

  Like

 3. Joop Klepzeiker zegt:

  Aha zoals in iran Vederso ??

  Dit zijn dezelfde eikels die morsi aan de macht hebben geholpen , door pure domheid !!!!

  Like

 4. koddebeier zegt:

  Goed verhaal, alleen zijn de machthebbers in een overwinning roes, ze willen niets horen en zien.
  Wat trouwens bekend voorkomt.

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  De SALAFISTEN hebben schijt aan wat deze meneer te berde brengt. En er zal NIKS verbeteren daarzo, want LINKS in heel EUROPA pampert elke islamaanhanger, en vindt het prachtig wat daar gebeurt! O ja, ook OBAMADRAMA zal met genoegen toekijken hoe de ISLAMITISCHE bende hun eigen volk zullen gaan knechten. Wat een fijne arabische lente toch?

  Like

 6. luckybee zegt:

  Dat moet ik eerst zien dat het zal lukken, hoe dan ook het is tegen dat, wat in de koran hierover geschreven staat.

  Like

 7. Petrossa zegt:

  Ik weet niet precies waar ik het vandaan heb, maar uit mijn geheugen put ik dat meer dan 60% van de totale bevolking serieus old skool moslim is. De plattelanders. Dan in de steden heb je een soort van elite die engiszins vrijdenkend is, maar die ligt ergens rond de 20%,. De rest is ergens daar tussenin.

  M.a.w. dat Egypte veranderd in een vrije democratie is de eerste paar eeuwen niet logisch te verwachten. In het ‘beste’ geval komt er weer een leger staatsgreep, maar nu dat die het Suez kanaal hebben gekregen denk ik dat die zich wel afzijdig houden.

  Alles wat Morsi hoeft te doen is de economie draiend te krijgen en de moslim broderschap zit vastgelijmd in het zadel. aangezien randdebiel Obama echt gelooft dat de MB ‘moderate’ zijn en ze volstopt met geld en militaire voorraden heeft de ‘jeugd’ pech.

  Afstuderen en emigreren is hun beste optie. Heb ik ook gedaan (emigreren) en ben best tevreden.

  Like

 8. oogenhand zegt:

  Die jeugd zal krachtige methoden moeten gebruiken. Moslims in Egypte zijn geen Christenen in Europa, die je er makkelijk onderkrijgt, zoals Links-Liberalen in Europa is gelukt.

  Like

 9. guusvelraeds zegt:

  Hamed Abdel-Samad verwoord prima wat op dit moment aan de hand is in Egypte en ook de rest van Noord Afrika. Hamed Abdel-Samad spreekt als gewezen moslim en als ex aspirant moslimbroeder met de kracht van informatie uit de eerste bron. Kort geleden een boek gelezen van zijn hand. getiteld “”De ondergang van de Islamitische wereld””. Uitgeverij contact. ISBN 978.90.254.3657.5 aanrader te lezen. Kort en duidelijk zet Hamed uiteen dat het huidige gekrakeel uit de Islamitische wereld inclusief de jihadistische aanslagen in wezen de laatste stuiptrekkingen zijn van een cultuur en religie die aan de vooravond staat van haar dood. Hij schrijft dat de Islam absoluut geen aansluiting kan vinden bij de toekomstige moderne samenleving die zich nu wereldwijd aan het ontwikkelen is. Zolang de Islam als een gesloten bolwerk kon functioneren was het in staat samen met haar inherent geweld het Islamitisch totalitair systeem staande te houden. Het olie geld dat nu (vooral door Wahabitisch Saoedi Arabië) met miljarden in het westen gepompt wordt om de Arabische cultuur met vals bedrog en onversneden omkoping een positief gezicht te geven zal in de ogen van Hamed het Islamitisch desintegratie proces enkel vertragen maar uiteindelijk niet stoppen.

  Like

 10. Petrossa zegt:

  Abdel-Sama zal best gelijk hebben, maar waar het om gaat is tene erste de tijdschaal, hoe lang gaat nog duren, en ten tweede welke verschrikkingen laten ze los in hun stuiptrekkingen. Als ik denk aan Iran en hun Mahdi onzin, die zijn echt heus wel in staat en zelfs graag, om een aardig atoomfikkie te stoken en de rest te vergassen.

  Voorlopig zolang de olie stroomt blijven islamisten aan de macht.

  Like

 11. Pingback: Oproep van islamisten: Vermoord Hamed Abdel-Samad | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s