“Entroikado”

Screenshot_24

Anti-trojka demonstratie in Portugal

(Door: trias politica)

Internetgebruikers in Portugal hebben ‘entroikado’ (getrojkeerd) gekozen tot woord van het jaar 2012. Het nieuwe woord is ook al in een woordenboek opgenomen, met als definitie: “gedwongen te leven onder de voorwaarden die zijn opgelegd door de trojka.”

De trojka van Internationaal Monetair Fonds, Europese Commissie en Europese Centrale Bank heeft Portugal een hard bezuinigingsbeleid opgelegd. Het Zuid-Europese land moet aan de eisen voldoen in ruil voor internationale financiële steun. Vorig jaar werd al ‘soberheid’ tot woord van het jaar 2011 gekozen.

Ik zal het kort houden in dit stukje. Portugezen hebben gevoel voor humor. En het is een ‘sanguinisch’ volkje. In Lissabon worden per dag tientallen winkels gesloten. Van middenstanders. Van hardwerkende mensen die nu voor elke halve kop koffie een factuur moeten schrijven.

Die mensen maken er grapjes over. Wrange grapjes, dat wel. Want, bottom line is de boodschap aan de regering keihard: ‘U bent corrupt, waarom zouden wij ons wél conformeren aan de regels?’. Ziedaar in een notendop het huidige sentiment in Portugal. En neem het de mensen eens kwalijk.

Ik schreef het al eerder, maar de situatie in Portugal begint alarmerend te worden. Overvallen op supermarkten, het opblazen van geldautomaten, overvallen in villa wijken, tanken zonder te betalen, het is tegenwoordig schering en inslag.

En de politici? Wat doen ze? Ze doen alsof hun neus bloedt. Maar geen ingrepen in de ruime salariëring en overige emolumenten, verre van dat. Men gaat gewoon op oude voet door. De pensioenen van armlastigen worden gekort, maar de politici blijven buiten schot. Intussen eist Barroso van zijn landgenoten strikte hervormingen. Het is werkelijk je reinste communisme.

Dat is niet morgen, maar vandaag. En, waarde landgenoten, bereid u maar voor.

Binnenkort in dit theater als Marcos Ruttos en zijn baasje Samsommetje blijven doorgaan met het eurofiele beleid van de afgelopen tijd.

De Europese Unie beloofde een droom van welvaart en stabiliteit, maar we kregen een inktzwarte nachtmerrie van werkloosheid en ellende.

Bron:

http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/01/entroikado

Auteur: trias politica

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Europa, Europeanisering, Portugal. Bookmark de permalink .

5 reacties op “Entroikado”

 1. guusvelraeds zegt:

  Het begrip “”trojka”” werd ook veelvuldig gebruikt in de oude USSR. Vanaf Lenin tot en met Nikita Chroesjtsjov werd door de sovjet unie veelvuldig gebruik gemaakt van zogenaamde trojka’s, driemanschappen (officieel Russisch driespan met paarden) bestaande uit een Hoge partij bons, een hoge NKVD (later KGB) functionaris en een hoge bestuursfunctionaris. Vaak tot zeer vaak werden dit soort beruchte driemanschappen in de oude USSR ingezet om het rottingsproces van binnenuit te zuiveren en de communistische doctrine nieuw leven in te blazen. De communistische politieke zuiveringen uitgevoerd door deze trojka’s zijn zeer berucht geworden. Vooral toen Stalin de door hem samengestelde trojka’s het Russische achterland instuurde om flink opruiming te houden onder de gevangenen populaties in de honderden Goelags die door de vele deportaties volledig door hun opname capaciteit heen gingen. Hoe typisch mogen we het noemen dat juist ook nu de EUSSR zich met regelmaat gaat bedienen van zogenaamde trojka’s om in de diverse Europese gebiedsdelen orde op zaken te stellen.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Goelag

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Geen geschikte draad, dan maar hier, want het Argentijnse GELAZER van 30 jaar geleden dreigt geprolongeerd te worden. Hardleers zooitje, die Argentijnen.
  http://www.telegraaf.nl/buitenland/21199600/__Conflict_over_Falklands_laait_op__.html
  (dat wordt nog wat als W.A.v.Buren het stokje van z’n moeder overneemt…)

  Like

 3. luckybee zegt:

  Zijn vrouw heeft hem al benoemd als :” Een beetje dom.” weet je dat nog?Het was geloof ik in New York toen hij zijn aanstaande Vader van de Bruid probeerde te verdedigen.

  Like

 4. G.Deckzeijl zegt:

  Ha Luckybee, 07:40, je hebt ’t door: SUPER! Dat “beetje dom” was in Nederland, toen hij haar op tv aan het volk presenteerde.
  Nou, ik hou m’n hart vast, geloof dat maar. Prins Pils is wat mij betreft TOTAAL ONGESCHIKT om de taak van z’n moeder over te nemen, hier is het keiharde bewijs!
  http://tinyurl.com/66b3t9r

  Like

 5. G.Deckzeijl zegt:

  Heb ’t nog even voor je opgezocht, Luckybee.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s