Fort Knox, een Amerikaanse goocheltruc

Screenshot_10

Fort Knox is niet de grootste opslag van goud in Amerika, dat zijn de kelders van het Federal Reserve gebouw in New York. Wel is Fort Knox de meest tot de verbeelding sprekende kluis ter wereld. Er zou in Fort Knox 4.578 ton goud moeten liggen en in New York 7.000 ton.  De voorraden zijn al jarenlang niet meer gecontroleerd en wetgeving om dat te doen wordt tegengehouden. De vraag is waarom er mysterieus gedaan zou moeten worden over de goudvoorraad.

Mediagenieke goudkluis

Goud is een vertrouwensanker zoals de Nederlandse Bank en overheid ons regelmatig melden. Omdat het pas in uiterste nood wordt gebruikt is voor overheden de illusie van goud tot die tijd net zoveel waard als goud zelf. In dat kader is Fort Knox en de ontstaansgeschiedenis ervan interessant om te bestuderen. In populaire films en televisieprogramma’s is het vaak het toonbeeld van veiligheid en zekerheid, het sieradenkistje van de VS. Iconen als James Bond, Superman en Bugs Bunny krijgen allemaal te maken met het wereldberoemde fort.

Screenshot_8

De Amerikaanse centrale bankiers en overheid zullen blij zijn met alle media-aandacht die Fort Knox krijgt. Hoe groter het fort in de verbeelding van Amerikanen en de rest van de wereld wordt, hoe meer mensen geloven in de betrouwbaarheid van Amerika’s financiële positie. Betrouwbaarheid op basis waarvan geld kan worden gedrukt. In dat kader zou een keer moeten worden berekend hoeveel miljard de VS heeft verdiend aan de James Bond film ‘Goldfinger’, waarin de Amerikaanse goudblokken de kijker letterlijk om de oren vliegen.

Screenshot_12

Trucs uit de oude doos

De bouw van Fort Knox vond plaats onder zo mogelijk nog slechtere economische omstandigheden dan de huidige. In 1934 schafte president Franklin D. Roosevelt (de 32ste president van Amerika) de goudstandaard in Amerika af en verbood particulieren goud te bezitten als investering. Munten en baren moesten worden verkocht aan de Fed. Tijdens het aantreden van Roosevelt was er paniek die dreigde uit te monden in een massale ‘bankrun’. Er moest iets gebeuren om de paniek te beteugelen.

Screenshot_14Roosevelt greep terug naar een beproefde truc die in 1792 voor het eerst was gebruikt. Toen heeft de leiding van ‘The Bank of North Amerika’ een paniek bezworen door het bankpersoneel dagenlang omzichtig met de goudvoorraden te laten sjouwen. Terwijl de bezorgde burgers in de rij voor de onderbemande loketten stonden werd goud en zilver dat even daarvoor uit de achterdeur naar buiten was gebracht met veel vertoon door de voordeur naar binnen gebracht. Dit ritueel werd net zolang herhaald tot de wachtenden gerustgesteld huiswaarts gingen.

In 1907 werd dezelfde truc ingezet. Bankbedienden werden ditmaal ingezet om grote zakken met bijna waardeloze muntjes te versjouwen en met veel gekletter achter een scherm te gaan zitten tellen. Ook ditmaal werkte de illusie van overvolle kluizen om de gemoederen te bedaren. Roosevelt perfectioneerde deze truc met de bouw van Fort Knox in 1937. In plaats van omslachtig te gaan sjouwen met goud of geld bouwde hij gewoon een gigantische kluis. Het sobere, bijna tempelachtige gebouw straalde de juiste robuuste betrouwbaarheid uit om de angst bij Amerikaanse spaarders weg te nemen.

Screenshot_13

Terwijl het afstappen van de goudstandaard de noodzakelijkheid van grote goudvoorraden had weggenomen werd het vertrouwen nu ondersteund door de illusie van nog grotere voorraden. Indertijd werden er treinen en colonnes vrachtauto’s naar het fort gereden om de show kracht bij te zetten. Eén trein was voldoende geweest om de daadwerkelijke hoeveelheid te vervoeren – die bovendien prima in al bestaande kluizen had gepast. Fort Knox was niet nodig, niet praktisch en inmiddels zelfs ongeloofwaardig, maar de show heeft de VS waarschijnlijk miljarden opgeleverd.

Ontgoocheling

Controle van Fort Knox zou dus weleens letterlijk tot ontgoocheling kunnen leiden. Lege schappen die als een aas uit de mouw van Roosevelt vallen. Misschien is het daarom wel begrijpelijk dat de Fed noch de Senaat de voorraden in Fort Knox wil laten controleren. Het is te hopen dat de schappen vol zijn, niet alleen voor Amerika, maar ook de rest van de wereld. Zolang dit echter niet wordt bevestigd, is het raadzaam rekening te houden met een monetaire goocheltruc van historische proporties.

Screenshot_9

Bron:

http://www.amsterdamgold.com/kenniscentrum/nieuws/fort-knox-een-amerikaanse-goocheltruc/

(h/t Peter Rissing)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in VS, Wereldcrisis, Westen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Fort Knox, een Amerikaanse goocheltruc

 1. peterselie1 zegt:

  De burgers worden in het duister gehouden en gevoerd met mest, wat gewoon is bij de teelt van champignons. Als er ergens informatie te vinden is van overheidswege, de aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is dat het desinformatie is.

  Een deel van de Tweede Kamer wil opheldering over de Nederlandse goudvoorraad, die grotendeels in het buitenland wordt bewaard. SP en CDA willen weten of de goudstaven er nog wel echt liggen, blijkt uit Kamervragen die de twee partijen hebben gesteld.

  http://www.nu.nl/beurs/2969111/sp-en-cda-bezorgd-nederlandse-goudvoorraad.html

  Ondanks dat er al jarenlang een grote financiële crisis is, geeft onze centrale bank, De Nederlandsche Bank (DNB), geen openheid van zaken over onze goudvoorraad- en vorderingen. DNB noemt het goud zelfs “ons nationaal appeltje voor de dorst”. In het jaarverslag 2011 worden de bewaarplaats(en) en de feitelijke voorraad niet genoemd.

  http://petities.nl/petitie/openheid-over-de-nederlandse-goudvoorraad

  Nederland staat momenteel op de 10e plek, met 612,5 ton goud. Dat was ooit veel meer. Nederland verkocht namelijk veel goud. Van 1970 tot begin 1990 had Nederland nog ongeveer 1.750 ton goud in bezit. Vanaf 1992 werd er door De Nederlandsche Bank veel goud verkocht. Via 925 vonden we deze grafiek hieronder, afkomstig van DNB.

  http://biflatie.nl/artikelen/46-edelmetalen/37459-nederlandse-goudvoorraad-fors-gedaald

  ROTHSCHILDS HEBBEN ONZE GOUDVOORRADEN!

  http://www.klokkenluideronline.net/artikel/19506/rothschilds-hebben-onze-goudvoorraden

  Like

 2. koddebeier zegt:

  Ga er maar vanuit dat alles allang verdwenen (gestolen) is.

  Like

 3. Het goud wat ooit in Fort Knox was is allang ‘veiliggesteld’ door de amerikanen die er zelf lekker misbruik van maken. Daarom staat Amerika ook niet toe dat de goudvoorraden gecontroleerd worden. Er ligt namelijk haast niets meer in Fort Knox.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s