Fatah viert jubileum 1e aanslag

Screenshot_14

Dit jongetje met Fatah-hoofdband houdt een raket vast met het opschrift: “Abbas 194”, een verwijzing naar de stemming in de VN waardoor Palestina de 194e lidstaat werd

Honderdduizenden Fatah-aanhangers bezochten vrijdag in Gazastad de eerste Fatah massabijeenkomst na de machtsovername door Hamas. Zij vierden het 48-jarig jubileum – niet van de oprichting van Fatah zoals ook Nederlandse media berichtten, maar van de eerste aanslag in Israël door een Fatahlid, op 1 januari 1965.

De massale viering van Fatah vrijdag in Gazastad was de eerste waarvoor het Hamasbewind toestemming gaf na de machtsovername in 2007. Hamas deed dit in het kader van de verzoeningspogingen tussen de twee rivalen, nadat de Palestijnse Autoriteit eerder toestemming had gegeven voor een massabijeenkomst in Nablus (klik hier voor een unieke videoreportage).

Hamas viert op dit moment zijn oprichtingsjubileum. Fatah deed vrijdag hetzelfde in Gaza, berichtten onder meer de NOS, Volkskrant en veel Engelstalige media, die spraken van het 48-jarig bestaan van de partij. Dit is echter onjuist, zoals vrijwel alleen pro-Israelische bloggers en twitteraars opmerkten.
Fatah, de ‘uitvinder’ van de term ‘Palestijn’, werd echter al opgericht op 10 oktober 1959, door onder meer Yasser Arafat en Mahmoud Abbas in Koeweit. Op dat moment had het echter nog geen ‘militair kader’; dit kwam er pas toen Syrië in 1964 terroristen ging werven en trainen voor Fatah.

Het 48-jarig jubileum dat werd gevierd was dat van de eerste ‘militaire actie’ op Israëlisch gebied. Dit was volgens onder andere deze Palestijnse bron een bomaanslag op het Israëlische waternet op vrijdag 1 januari 1965.

De feestelijke viering vrijdag werd door honderdduizenden mensen bezocht. Volgens sommige bronnen waren de bezoekers voor een deel niet echt aanhangers van Fatah, maar burgers die ontevreden zijn over het dictatoriale regime van Hamas.

De menigte luisterde naar een opname van PA-president Mahmoud Abbas, die vrijdag meedeelde dat de Westbank van nu af aan officieel ‘Palestina’ genoemd moet worden.
“Ons volk leeft onder een bezetting en een belegering en het is onze missie om onze pogingen te verenigen om onze hoofdstad Jeruzalem te redden. Maar de overwinning is nabij en wij zullen elkaar spoedig zien in Gaza”, zei hij onder meer. Andere citaten: “Gaza was het eerste Palestijnse gebied dat zich ontdeed van de Israëlische bezetting. Wij willen dat de blokkade wordt opgeheven, zodat het vrij kan zijn en verbonden met de rest van de natie.”
Verder prees Abbas verschillende shahids (‘martelaren’) van Fatah en van Hamas en andere Palestijnse facties. Hij noemde ondermeer Hamasoprichters Ahmed Yassin en Abed Aziz al Rantissi,  en die van de Palestijnse Islamitische Jihad, Fathi Shiqaqi.

De rally werd vroegtijdig afgebroken. Volgens de officiële lezing van plaatselijke Fatahleiders gebeurde dit door ‘het enorme aantal deelnemers en logistieke problemen’.
Getuigen zeiden echter tegen het persbureau AFP dat er een schermutseling uitbrak tussen aanhangers van Abbas en volgers van de voormalige Fatahcommandant in Gaza, Mohammed Dahlan. Dahlan is uit de Fatahpartij gezet wegens conflicten met Abbas. Volgens een andere getuige sprongen er honderden Dahlanaanhangers op het podium, waar zij slaags raakten met de Abbasaanhangers.

Volgens Gazaanse hulpdiensten vielen er naar schatting 55 gewonden, waarvan drie ernstig. Een 23-jarige man kwam om doordat hij zichzelf elektrocuteerde bij een poging om een vlag aan een elektriciteitsmat te hangen.

Bron:

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Fatach-viert-jubileum-1e-aanslag.html

 

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Fatah. Bookmark de permalink .

6 reacties op Fatah viert jubileum 1e aanslag

 1. Vasti zegt:

  Bloodrelations

  Like

 2. guusvelraeds zegt:

  Volgens Gazaanse hulpdiensten vielen er naar schatting 55 gewonden, waarvan drie ernstig. Een 23-jarige man kwam om doordat hij zichzelf elektrocuteerde bij een poging om een vlag aan een elektriciteitsmast te hangen.

  Nou dat is dan een gezellig feest geweest. Helemaal in de zin en traditie van beide terroristische organisaties. Maar van vechtpartijen zal de gemiddelde kijker naar de NOS journaals natuurlijk niets meegekregen hebben. Fatah en Hamas konden wel eens per ongeluk in een negatief daglicht gesteld worden. Stel je voor. Dit feestje benoemen als een 48 jarig jubileum is een aanfluiting.

  Like

 3. Jan zegt:

  Anja Meulenbelt, beroeps-antisemiet schrijft:
  Feest in Gaza, want Hamas en Fatah vieren de Palestijnse eenheid.

  Like

 4. luckybee zegt:

  Doet me denken aan hoe de Hitler Jugend eens heel jong al voor de oorlog gedrild worden.Zo kan je de jeugd heel vroeg beinvloeden.Dus nu alsweer.

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  @guusvelraeds 13.00. uur, neen, waarde Guus, onze NOORD KOREAANSE STAATSTV zal daar echt GEEN aandacht aan besteden, want voor hun zijn de HAATBAARDEN het uitverkoren volk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s