Turkije: moorden op vrouwen met 1400% gestegen

Screenshot_5

(Door: Michael Mannheimer)

Volgens het Turkse Ministerie van Binnenlandse Zaken en Justitie steeg het aantal moorden op vrouwen sinds 2002 met 1400%. Iedere dag worden twee van de vijf vrouwen het slachtoffer van geweld. Gemiddeld worden er dagelijks 5 vrouwen vermoord. Eén op de vier vrouwen in Turkije heeft minstens eenmaal in haar leven te maken gehad met lichamelijk geweld.

De politieke invloed van conservatieve moslims in Turkije neemt al jarenlang toe. De politieke islam in Turkije maakt dankzij minister-president Erdoğan een bloeiperiode door. Tegenwoordig zijn er naar verhouding meer mensen in Turkije religieus dan voor het begin van de regering van de radicaalislamitische AKP. Erdoğans AKP behaalde in 2002 de absolute meerderheid wat betreft parlementszetels.

Tegenwoordig duidelijk meer geweld tegen vrouwen dan vroeger

Deze cijfers werden door de vakbond “Diyanet-Sen” van de Turkse religieautoriteit (Diyanet) samengevat in een rapport. Diyanet-Sen beroept zich daarbij op officiële, maar ook onofficiële uitspraken uit de Turkse ministeries en autoriteiten, die in het rapport als bronnen worden aangehaald. De bereidheid tot geweld tegenover vrouwen zou al jaren toenemen. Het meeste geweld ontstaat binnen de families en gaat van de echtgenoot uit.

Verkrachtingen nemen eveneens toe

Het rapport van de Diyanet-Sen wijst ook op het toenemende aan tal verkrachtingen en seksuele intimidatie van vrouwen. De afgelopen 5 jaar werd 30% meer aangifte gedaan, het niet officieel geregistreerde aantal is onbekend. Tussen 2005 en 2010 zouden meer dan 100.000 vrouwen het slachtoffer van seksuele overvallen zijn geworden. Diyanet-Sen benadrukt dat een geschatte 40% van de gedupeerde vrouwen uit angst voor sociale veroordeling en nog meer geweld geen aangifte zou doen.

Meer imams, meer gelovigen, minder geweld

Diyanet-Sen stelt voor om de imams van de plaatselijke moskeeën beter te attenderen op dit thema en de waarde van de vrouw binnen het gezin te benadrukken. In het vervolg dienen ook imams mee te doen aan politieacties, eist Diyanet-Sen. Als reden noemt het rapport dat op deze manier beter scheidingen zouden zijn te voorkomen om zodoende het gezin bijeen te houden.

Oorzaken van het geweld volgens sociologie

Volgens de socioloog Prof. Dr. Yakin Ertürk is de duidelijke toename van geweld terug te voeren tot twee wezenlijke factoren. Enerzijds zou de samenleving gevoeliger op dit thema reageren, dat de afgelopen decennia wereldwijd in de belangstelling staat. De mediale verslaggeving zou het uitgeoefende geweld dus ook duidelijker benoemen en zodoende in het bewustzijn van de mensen brengen.

Anderzijds zou er inderdaad sprake zijn van een stijging van geweld bij veel mannen, die bang zijn om hun hegemoniale positie in de samenleving te verliezen. Deze angst berust volgens Ertürk op de emancipatie van de vrouw en haar streven naar meer autonomie en onafhankelijkheid (van de mannen), wat in tegenstrijd is met de traditionele opvatting van veel mannen. Daarom zouden veel mannen de afhankelijkheid van de vrouw en haar lichamelijke inferioriteit misbruiken om hun positie ook met het bedreigen met en toepassen van geweld te behouden.

Screenshot_7

Bron:

http://michael-mannheimer.info/2013/01/07/turkei-morde-an-frauen-um-1400-prozent-angestiegen/

Bron oorspronkelijk artikel:

http://www.humanist-news.com/turkei-morde-an-frauen-um-1400-prozent-angestiegen/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Mensenrechten, Turkije. Bookmark de permalink .

10 reacties op Turkije: moorden op vrouwen met 1400% gestegen

 1. Een Turks jongetje mishandelde zijn moeder. En de vader van dat jongetje moedige het zoontje alleen maar aan om harder te slaan. Dat gebeurt in Nederland.

  Like

 2. Dat kwam toch niet voor bij ‘de turken’? 1400% is geen kattenpis anders… gek toch dat alleen ‘ons’ dit soort berichten ‘bereiken’ en wij reageren… kennelijk niet rutte en consorten want anders zouden ze er toch wel een andere houding tegenover aannemen…. (ironische methode off weer)

  Like

 3. @Jack Terrible 22.39 uur; “moedige” hoort natuurlijk “moedigde” te zijn.

  Like

 4. luckybee zegt:

  Als ze minder turkse vrouwen hebben dan kunnen ze de onze gebruiken?vergeet het ,die hebben wij zelf nodig, we delen ze met niemand.Whaaaaaaaaahahaha

  Like

 5. peterselie1 zegt:

  De islamitische jongentjes of het nu Turkse of Marokkaanse betreft, worden en geen één uitgesloten opgevoedt met het idee dat ze meer zijn dan de meisjes, daar mee komt de achterlijke ideologie weer mee om de hoek kijken. De jongentjes worden behandeld als zijn de kleine kroonprinsjes, de meisjes worden met allerlei kleine en onaangename taken in de huishouding veroordeeld en moeten deze klusjes ook opknappen om bij voorbeeld: allerlei spullen halen voor haar broers, ect, waartoe die laatsten te beroerd zijn, de kleine kroonprinsjes zijn het evenbeeld van hun besnorde en bebaarde achterlijke bedoeinen vader en nemen heel vroeg deze misselijke en ongewenste mentaliteit over. Nog maals er is veel over dit onderwerp geschreven en gedoe over geweest en door de crypto communisten hebben de kritiek op deze ongewenste praktijken, die niet in Nederland thuis behoren te zijn, arrogant en neerbuigend weg gewuift.

  Like

 6. Richard zegt:

  Dat is nog erger dan in India! Walgelijk!

  Like

 7. louis-portugal zegt:

  Meteen in de EU inlijven dat land.
  Wat een idee.

  Like

 8. Jan zegt:

  Meer Turkse vrouwen vermoorden. Vooral doen want zo roei je jezelf binnen enkele generaties uit.

  Like

 9. En Erdogan zag dat het goed was….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s