Zo kan het ook: Portugezen in Zwitserland

Screenshot_29

Eigenlijk hadden we er zin in om dit artikel zonder enig commentaar te plaatsen en op jullie reacties te wachten. Maar we geven toch een kleine aanwijzing: welke zijn de grootste groepen gastarbeiders in de andere Europese landen? In Duitsland zijn dat vermoedelijk de Turken. In Frankrijk vermoedelijk de Algerijnen. In Nederland de Marokkanen. In Groot-Brittannië de Pakistani.

In Zwitserland zijn het de Portugezen:

“Met de Portugezen de jackpot gewonnen”

In Zwitserland wonen ongeveer 230.000 Portugezen – dankzij de crisis worden het er steeds meer. Immigratiedeskundige Rosita Fibbi beschrijft ze voor swissinfo.ch: “Ze hebben weinig nodig, maar beschikken over veel zitvlees”.

Rosita Fibbi, van Italiaanse komaf, is professor aan de universiteit Lausanne. Al dertig jaar lang in Zwitserland, neemt ze deel aan het Zwitserse Forum voor Migratie- en Bevolkingsstudies van de universiteit Neuchâtel: een levensloop, die haar in staat stelt het complexe fenomeen van de immigratie beter te begrijpen.

In 2010 heeft ze een onderzoek gecoördineerd over de Portugezen in Zwitserland. Dit onderzoek werd door de autoriteiten in opdracht gegeven. Reden: zij schatten de Portugezen in als “onbekend en moeilijk te integreren”.

Swissinfo.ch: “De Portugezen maken 12% van de buitenlanders in Zwitserland uit. Dat is ongeveer de op twee na grootste groep buitenlanders. Waarom denkt men dat ze “slecht bekend” zouden staan?”

Rosita Fibbi: “Men weet weinig over de Portugezen, omdat ze zich in al die jaren als echte gastarbeiders hebben gedragen. Dus als arbeidskrachten, die hier naartoe worden gehaald om te werken en daarna weer naar huis teruggaan.

Swissinfo.ch: “In 2008 telde men 196.000 Portugezen, nu zijn het 234.000, dus een vijfde deel meer. Hoe valt dat te verklaren?

Rosita Fibbi: “De Portugezen zijn met velen en hebben zich hier sinds de jaren-80 gevestigd. Met het vrije verkeer van personen tussen de EU en Zwitserland is de situatie veranderd. Hiervan hebben vooral twee naties gebruik gemaakt – de Portugezen en de Duitsers. In vergelijking met andere naties, zoals de Turken en mensen uit de voormalige Joegoslavische republieken, neigen de Portugezen er veel minder toe om Zwitser te worden. Als EU-burger profiteren ze van een status die niet beter zou kunnen zijn. Daarom waren ze er lange tijd niet in geïnteresseerd om in te burgeren. Maar dat verandert, vooral bij de tweede generatie.

Swissinfo

Natuurlijk komen hier ook fricties en problemen voor. Bijvoorbeeld de taalkwestie; velen willen de taal niet leren: maar dat zijn alleen maar de Portugezen van de eerste generatie, en alleen in Duitstalig Zwitserland, omdat hier Zwitsers-Duits gesproken wordt, terwijl men op de taalcursus Hoogduits moet leren; anders dan in Romandië, in het Frans sprekende of Italiaans sprekende deel…

Al een beetje nijdig geworden? Nog niet? Lees dan het complete artikel van swissinfo.ch.

Bron:

http://www.kybeline.com/2013/01/07/so-kann-mans-auch-portugiesen-in-der-schweiz/#more-41228

Auteur: Kybeline

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Immigratie, Portugal, Zwitserland. Bookmark de permalink .

17 reacties op Zo kan het ook: Portugezen in Zwitserland

 1. luckybee zegt:

  Dat begrijp ik niet. De pakistani’s waren eens bewoners van de Collonie van Engeland, de Algerijers collonie van Frankrijk, maar Marokko was nooit een collonie van Holland geweest; waar om zitten ze nu hier bij ons en verpesten ons het leven? Iets klopt hier toch niet?

  Like

 2. Jaantje zegt:

  Marokko was een franse kolonie,ergens heeft men na de tweede wereldoorlog besloten de voormalige kolonieen te verdelen,daar nederland suriname en de antillen had met een kleine bevolking in vergelijk met de andere landen,heeft de nederlandse regering de franse kolonie marokko in zn maag laten splitsen,dat zag men toen niet zo,er reisde meteen wervers voor/van de grote bedrijven hier naar marokko,er is toen veel gebeurd hier staking in de haven voor gelijke monniken gelijke kappen en terrecht daar men net zoals nu met de oostblokkers broodroof pleegden.Inmiddels had onze regering nauwe banden met de koning van marokko en in hun gretigheid om de hoogconjuctuur(dachten dat die altijd zou blijven)van arbeiders te voorzien hebben ze een contract(oneindig?) getekend dat ze elk jaar een x aantal marokanen op te nemen.
  De koning van marokko vond het goed op (nog)een voorwaarde en dat was hij wees het gebied aan waar men de arbeiders kon werven/ronselen en ja je raad het al dat was het rifgebied.
  Waarom het rifgebied?ten eerste is er daar in het verleden iets gebeurd waardoor ze in een ongenade zijn gevallen en achtergesteld bij de rest van marokko.
  Verder was het gebied achtergebleven in veel opzichten onderwijs gezondheidszorg werk ontwikkeling incest enz
  Dus als deze groep naar Nederland gaat is dat fijn voor de koning lastpakken ver weg,en ze krijgen hier alles wat daar niet is en dat word daar geinvesteerd.een verbetering dus waarvoor ze de koning dankbaar zijn.strak plan.
  Ergens zijn dus contracten die ons hebben geketend.

  Like

 3. Jaantje zegt:

  Het zou trouwens geen slecht idee zijn als iemand is uitzocht wat er in die contracten staat,
  denk dat er veel grote bedrijven mee zijn gemoeid oa:Hoogovens en philips.

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  @Jaantje 18.45. uur, ik kan mij niet voorstellen dat wij als nederlandse bevolking deze “uitvreters”, hebben uitgenodigd, neen Jaantje, dat deze zandvreters hier zijn hebben wij te danken aan verraders van politici. Om te beginnen, in het begin van het kabinet van de ROOIE JOOP den UYL, met zijn toestemming tot gezinshereniging van de Turken en Marokkanen, daarna het verraad bekend als ” De resolutie van Straatsburg”. En tenslotte de gore handjeklap samenwerking van de BILDERBERGMAFFIA en de Nederlanse Werkgevers onder de klootzak Wientjes, die gedaan kregen van VVD en CDA kabinetten om nog meer toestroom toe te staan. Uiteindelijk alles om uiteindelijk de nederlander te beroven van zijn identiteit en zijn bestaanszekerheid.

  Like

 5. Anneke zegt:

  Van fouten zou men kunnen leren, maar HELAAS onze totaal verblinde poitici en multinational directie’s zijn nog onder hypnose van het duistere kwaad!!! Inderdaad de geschiedenis blijft zich maar eindeloos herhalen, men blijft gelijke fouten maken. In veel te veel ‘hoofden’ van onze leidinggevenden overheest de FANTASIE-wereld….!!! Wàt zouden ze graag zichzelf voor ‘eeuwig’ op de borst kloppen en zich vastnagelen aan de ZOGENAAMDE roem- en machtsstatus. We leven in een fase waarin ‘alles naar benee’ gaat; ‘alles wordt daadwerkelijk teruggeschroefd’. Binnen afzienbare tijd leven we op het niveau van de jaren-60 uit de vorige eeuw. Velen zullen letterlijk PANISCH worden, daar ze totaal niet (meer) weten wàt te ondernemen om ’t hachie te redden!!! Bij velen in de maatschappij is deze periode al aangebroken!!! “Och; iedere levensfase heeft zo z’n slechte -, maar toch eveneens goede kanten”. Zelf verlang ‘k nog weleens terug naar die zestiger-jaren fase. We waren met minder heel tevree, men had (nog) oog voor elkaar, het egotrippertje was niet zo immens vertegenwoordigd in de maatschappij. Er was méér geluk, liefde en dus rust op het psycho-sociale vlak!!! Het gezinsleven werd als zeer belangrijke hoeksteen van de samenleving gezien en dus gewaardeerd!!! “Ieder huisje draagt (altijd) z’n kruisje, ieder land z’n rotte vruchtenmand….Perfect is het nergens”.

  Like

 6. Jaantje zegt:

  Hendrix waar staat dat ?dat ik schrijf dat wij ze hebben uitgenodigd?
  Lees nog eens rustig.

  Like

 7. Tom Hendrix zegt:

  Islam ga dood, islam ga dood, islam ga dood, mag ik dat zeggen, ja…achterlijke linkse onderkruipsels dat mag IK zeggen. Als de schoft RIESSEN 1 miljoen nederlanders mag bedreigen met concentratiekampverblijf, en demonen 66 justitie vindt dat goed, dan mag ik zeggen islam ga dood!! Verder eens met Anneke 19.18.uur.

  Like

 8. Tom Hendrix zegt:

  @Jaantje 19.28. uur, dat heb ik ook niet zo bedoeld. Wat ik als reactie gaf was een OORZAAK/GEVOLG duiding.

  Like

 9. Jaantje zegt:

  Tom Hendrix:Nogmaals waar staat in hetgene ik geschreven heb dat de Nederlandse bevolking ze heeft uitgenodigd?

  Like

 10. Jaantje zegt:

  oh okeej:) schrok al.

  Like

 11. G.Deckzeijl zegt:

  Liever Portugezen dan al die ellendige allahschreeuwers!
  http://tinyurl.com/7zl4y95

  Like

 12. Tom Hendrix zegt:

  @Jaantje 20.11. uur, is al oké hoor Jaantje, ik reageer ook wel eens te fel of te snel.

  Like

 13. louis-portugal zegt:

  Ik ken enkele portugezen die in Zwitserland gewerkt hebben om geld te verdienen en terug zijn gekomen.
  Ze spreken allemaal een soort zwitserfrans.
  Ongeveer de helft van de bevolking in Andorra zijn daar werkende portugezen.
  Ook in Luxemburg en Frankrijk zitten veel portugezen.
  Vereweg de meesten komen terug naar Portugal.
  Er zijn weleens kinderen van die lui die in het buiteland zijn geboren en opgevoed die liever in hun nieuwe land blijven.
  Duitsers werven op het ogenblik in Portugal omdat ze ondanks de 3.ooo.ooo werkelozen een gebrek hebben aan o.a. medisch personeel.

  Het zijn geen moslims en ze werken serieus.

  Like

 14. Jaantje 18.45
  U maakt een veelgemaakte fout die ik me ook vele jaren heb laten aanpraten..
  In het boek van Fleur Jurgens oorspronkelijk geschreven in opdracht van Politie en Wetenschap en bedoeld voor gebruik op de politieacademie genaamd “Het Marokkanendrama” wordt aangetoond dat de eerste generaties Marokkanen niet uit het Rifgebergte kwamen en ten tweede dat de eerste lichtingen gastarbeiders na verloop van tijd terug zijn gegaan, pas daarna kwam een grote groep uit het Rifgebergte maar die waren niet geronseld maar kwamen op eigen gelegenheid.
  Deze berbers worden in Marokko met de nek aangekeken en hevig gediscrimineerd, en deze gelukszoekers kwamen dus met het plan te blijven, hetgeen ze (tot ons verdriet) ook gedaan hebben.
  Het Linkse sprookje van de arme geronselde Marokkaan die na jaren zwaar werk met een kapotte rug op de bank zit is dus eenvoudigweg niet waar.
  Het boek is alleen nog tweedehands verkrijgbaar via Bol.com ISBN 978 90 290 79921/NUR 747
  Er staan vele dingen in waar wij als eenvoudige stervelingen niet van op de hoogte zijn en die de regering het liefste zo wil houden, er wordt daar bijv. al gewaarschuwd dat de volgende lichting zware criminelen van Marokkaanse komaf zullen zijn, iets wat sinds kort ook al werkelijkheid blijkt te zijn.

  Like

 15. treintrien zegt:

  Ik heb dat boek liggen en het is echt een eye-opener:
  En dan te bedenken dat maar een heeeel klein deel van de benaderde mensen uberhaupt mee wilde werken aan dat boek… er is dus nog veel meer…snif..

  Like

 16. jaantje zegt:

  Weet ook dat voordat de gastarbeiders kwamen,er hier een heuse propaganda is geweest om de toendertijd goed geschoolde mensen en net aan volwassen jeudigden enz naar de nieuwe landen te “deporteren”.onder het mom van er waren geen woningen klein land geen perpectief enz.
  Bijna elke familie heeft wel iemand overzee.
  Terwijl men de bevolking naar de boten praten kwamen tergelijkertijd de eerste gastarbeiders binnen…bedonderd zijn we.

  Like

 17. Tom Hendrix zegt:

  @Jaantje 19.44. uur, inderdaad belazerd en bedonderd zijn we, en dat al 40 jaar lang. Toen is LINKS overal begonnen binnen te dringen, en hebben met succes het onderwijs, maatschappelijke organisaties en overheidsdiensten geinfiltreerd. En tevens de gehele omroep!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s