Turkse mensensmokkelaars profiteren van EU-regels

Screenshot_37
Istanboel is de Europese hoofdstad voor de mensensmokkel geworden

Een jaar geleden moest een Afghaan nog € 1500,- betalen  om via Turkije de EU binnen te komen. Nu hebben Turkse mensensmokkelaars de prijzen verhoogd i.v.m. de nieuwe pogingen van de EU om de toestroom te stoppen: het binnensmokkelen kost nu tot € 8.500,-. De branche floreert en maakt steeds meer winst.

62% van de immigranten wil via Turkije de EU binnenkomen, 28% wil echter in Turkije blijven, aldus het resultaat van een actueel onderzoek van het Internationale Centrum voor Terrorisme en grensoverschrijdende Criminaliteit (UTSAM). Vooral Istanboel speelt hier een centrale rol. De handel van de professionele mensensmokkelaars in de miljoenenstad aan de Bosporus wordt op dit moment ondanks de opbouw van extra hindernissen zelfs nog steeds aantrekkelijker.

Want: hoe moeilijker de reis naar het doel, des te hoger de prijs. De groteske ontwikkeling toont aan: de mensensmokkel wordt door steeds nieuwe bureaucratische regels uit Brussel niet gestopt. Ze kunnen geen effectieve nationale grenzen vervangen, maar leiden er integendeel toe dat de georganiseerde mensensmokkel een steeds lucratievere zaak wordt.

Zo zouden smokkelaars uit Zeytinburnu afgelopen november € 1500,- gevraagd hebben om een Afghaan naar Griekenland te brengen, bericht de EU Observer. De mensen zouden daarvoor via Iran Turkije zijn binnengekomen. Na enkele dagen in Istanboel zou het dan derder gaan naar Izmir om op een boot te stappen. De hele reis van Kaboel tot Athene zou uiteindelijk tussen de € 5000,- en € 8.500,- gekost hebben. Afhankelijk van de kwaliteit en van de hindernissen die men onderweg zou tegenkomen.

Ook uit Turkije kwam er protest. Op Euronews verklaarde de Turkse EU-minister Egemen Bağiş vorig jaar februari al: “Dit is niet het moment om over nieuwe muren te discussiëren. Men zou er beter aan doen nieuwe bruggen te bouwen – tussen verschillende zienswijzen, verschillende culturen en verschillende landen.” Voor hem zou het grenshek een teken van scheiding tussen de landen van de EU en de landen buiten de EU zijn. En bovendien een heel duidelijk signaal van afgrenzing. Ook de EU had zich in het voorveld tegen het miljoenenproject uitgesproken. De vluchtelingenstroom zou door het grenshek niet worden gestopt, werd er gezegd.

Het Research Institute for European and American Studies  in Athene schat dat op dit moment een van de vier illegale immigranten contacten zou hebben met een netwerk van mensensmokkelaars. Frontex, het Europees Agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de lidstaten van de Europese Unie, in Warschau zou bovendien hebben aangegeven dat in het 3e kwartaal van 2011 ongeveer 18.000 mensen zouden zijn opgepakt die illegaal de grens wilden overschrijden, van wie bijna 50% Afghaanse staatsburgers waren. Mochten de geschatte prijzen dus kloppen, dan zou dat betekenen dat alleen al het Afghaanse netwerk van mensensmokkelaars in Istanboel deze drie maanden dik 3,5 miljoen euro zou hebben verdiend.

De smokkelaars, aldus EU Observer, werken in verschillende afdelingen – iedere afdeling uiterst gespecialiseerd. Terwijl de ene afdeling zich bijvoorbeeld volledig zou concentreren op de drugshandel, zouden anderen zich toeleggen op mensensmokkel. Voor Anna Triandafyllidou van het Robert-Schuman-Centrum van het Europese Hogeschoolinstituut (EUI) in Florence en coauteur van een boek over mensensmokkel bestaan er echter geen bewijzen voor dat hier bijvoorbeeld ook de maffia actief is. Bovendien zouden de smokkelaars in de regel dezelfde nationaliteit hebben als de mensen die ze Europa zouden binnensmokkelen. Volgens haar zou hier geen sprake zijn van een internationaal overstijgende structuur, die bijvoorbeeld van Griekenland tot Afghanistan zou reiken.

Heel anders ziet dat Michel Koutouzis, een in Parijs wonende deskundige van Griekse afkomst. Volgens hem zou de handel vooral gedomineerd worden door Turkse maffiafamilies. En deze zouden daarmee ieder jaar meer dan 10 miljoen euro verdienen. Deze families zouden net zo georganiseerd zijn als het leger. Zelf zouden ze weliswaar niet direct meedoen aan de smokkelacties, ze zouden echter de volledige controle hebben en ook de noodzakelijke infrastructuur ter beschikking stellen. Al voordat de vluchtelingen in Istanboel zouden aankomen, aldus Koutouzis, zouden de families alles van hen weten en uitstekend zijn voorbereid. Tegelijkertijd is hij er van overtuigd dat niet-Turkse smokkelaarnetwerken lokale ondersteuning zouden krijgen d.m.v. het omkopen van Turkse instanties en autoriteiten. Zonder twijfel zouden hier corrupte ambtenaren mee in het spel zitten.

Volgens informatie van Triandafyllidou zou de reis van de migranten in meerdere etappes zijn onderverdeeld. Smokkelaarcellen zouden de mensen van het ene station naar het andere doorgeven. Daarvoor zouden ze o.a. mobiele telefoons gebruiken, die na gebruik zouden worden vernietigd. Op ieder nieuw station zouden de migranten cash moeten betalen. Niet zelden moet een deel vooruit worden betaald, meestal 50:50.

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/01/08/tuerkische-menschenhaendler-profitieren-von-eu-regulierungen/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Europa, Turken, Turkije. Bookmark de permalink .

6 reacties op Turkse mensensmokkelaars profiteren van EU-regels

 1. Wat een ellende is dit toch, eigenlijk kun je hier alleen nog enigszins ‘cynisch’ op reageren in de zin van dat je hier haast kunt spreken van de ‘echte entrepeneur’… en wellicht nog gesubsidieerd ook….

  Like

 2. guusvelraeds zegt:

  Op ieder nieuw station zouden de migranten cash moeten betalen. Niet zelden moet een deel vooruit worden betaald, meestal 50:50.

  Niet onmogelijk dat er ook vluchtelingen (die in werkelijkheid geen vluchteling zijn) onderweg simpelweg vermoord of op zijn minst beroofd en het geld op die manier van eigenaar veranderd. Bovendien is het logisch dat ook de bovenwereld en bepaalde N.G.O’s nauw betrokken zijn bij deze handel in mensen. Wilders wordt absoluut niet gedemoniseerd omdat hij racist, fascist of xenofoob zou zijn. Wel degelijk niet en zij die demoniseren weten drommels goed dat geen enkel van deze etiketten op Geert Wilders past. Geert Wilders wordt gedemoniseerd omdat hij, zou hij aan de macht komen, met grote zekerheid bepaalde macht, verdien en winst structuren gaat afbouwen. Macht belangen en financiële belangen waar de zogenaamde multiculturele en progressieve elite decennia aan gebouwd, verbouwd en uitgebouwd heeft laat men niet zomaar afbreken door de eerste de beste populist. De hele immigratie, vluchtelingen en integratie industrie inclusief het overheidsbeleid is verworden tot een grote geperverteerde geldmachine en het lot van de vluchteling speelt daarin geen enkele rol meer.

  Like

 3. peterselie1 zegt:

  @guusvelraeds

  Had het niet beter kunnen verwoorden als jij het hebt gedaan Guus, dat de macht en financiële belangen van de elite des vaderlands, niet als los zand aan elkaar hangt is bekent. Eerder de financiële belangen welke worden gefaciliteerd door het gedogen van de marihuana cultuur, die nauw verbonden is met het zogenoemde achterdeur beleid, welke gevoerd wordt door justitie, is zo helder als kristal. Het is bijna zo simpel te stellen dat die illegale aanvoer van de softdrugs via de achterdeur, om wordt gezet in legale uitvoer via de voordeur. Dus de status quo moet zo lang mogelijk gehandhaafd worden, immers men slacht niet de kip die gouden eieren legt.

  Like

 4. Wachteres zegt:

  http://tinyurl.com/bypswc6

  Toename salafisten aan de Duits-Nederlandse grens

  Like

 5. Jan zegt:

  Behalve Turkije speelt natuurlijk de Balkan de belangrijkste rol wat mensensmokkel en terreur betreft:
  Onder de ogen van de Europese politici is de Balkan het centrum van de georganiseerde misdaad geworden en poort van islamitische fanatice naar Europa
  http://michael-mannheimer.info/2013/01/10/unter-den-augen-europaischer-politiker-ist-der-balkan-zur-drehscheibe-des-organisierten-verbrechens-geworden-und-zum-einfallstor-der-islamistischen-fanatiker-nach-europa/#more-18340

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  Sluit mij aan bij de uitstekende analyse van Guus Velraeds van 10/1 om 18.11. uur.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s