Britse mag kruis ook op de werkplek dragen

Screenshot_30

Trots poseert Nadia Eweida met haar kruisje, nadat rechters in Straatsburg hebben beslist dat zij dit op haar werkplek mag dragen

British Airways mag het een gelovige werknemer niet verbieden een kruis te dragen. Dat is volgens het Europese Gerechtshof van de Mensenrechten een overtreding van het recht op vrije religie-uitoefening.

Het Europese Gerechtshof voor de Mensenrechten (EGMR) in Straatsburg heeft het recht van christelijke werknemers erkend om op de werkplek een kruis aan een ketting zichtbaar te dragen. Beperkingen gelden echter voor verplegend personeel in ziekenhuizen of tehuizen. Dat blijkt uit een dinsdag in Straatsburg verkondigd vonnis. De aanklacht was gericht tegen Groot-Brittannië, maar kan ook voor andere Europese landen belangrijk worden.

In het geval van Nadia Eweida bij de luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) stelden de rechters een overtreding van haar godsdienstvrijheid vast. Ze gaven de 61-jarige medewerkster van het grondpersoneel een schadevergoeding van € 2000,- In september 2006 moest de werkneemster van BA haar werkplek verlaten, omdat zij weigerde haar kruis af te doen of onder haar werkkleding te verstoppen. De privé luchtvaartmaatschappij stond echter aan islamitische vrouwen of aan Sikhs wel toe om een hoofddoek of tulband in de kleuren van het uniform te dragen.

Nadat de zaak door de Britse media was opgepakt, veranderde de onderneming haar kledingvoorschriften en stond het dragen van kruisen toe. Eweida keerde daarna naar haar werkplek terug.

Cameron blij met het vonnis

De luchtvaartmaatschappij weigerde echter om haar werkneemster de bijna vijf maanden dat ze niet werkte uit te betalen. Alle aanklachten van de vrouw voor Britse rechtbanken werden afgewezen. Deze handelwijze werd door het gerechtshof in Straatsburg gelaakt als buiten verhouding

“Ik ben er heel gelukkig en blij over dat de christelijke rechten in Groot-Brittannië en Europa werden verdedigd”, zei Nadia Eweida in Londen. Daarmee zou het duidelijk zijn dat christenen zich niet zouden hoeven schamen om achter hun geloof te staan.

Ook de Britse minister-president David Cameron begroette het vonnis. “Ik ben blij dat het principe om op de werkplek religieuze symbolen te mogen dragen, behouden werd”, schreef hij op Twitter. Niemand zou vanwege zijn religieuze overtuigingen gediscrimineerd mogen worden.

Verwondinggevaar door kruis

Volgens het gerechtshof in Straatsburg werd de godsdienstvrijheid van een verpleegster echter niet overtreden. Omdat de verpleegster oude mensen zou verzorgen, zouden de bescherming van de gezondheid van de patiënten en de veiligheid in het ziekenhuis voorrang hebben, staat er in het vonnis. Het gerechtshof wees bovendien de aanklachten van een ambtenares van de burgerlijke stand en een sekstherapeute af. Deze hadden om redenen van geloof geweigerd om stellen van hetzelfde geslacht te trouwen respectievelijk te adviseren. Tegen dit vonnis kan nog in beroep worden gegaan.

Bron:

http://www.20min.ch/ausland/news/story/Britin-darf-Kruzifix-auch-am-Arbeitsplatz-tragen-22578625

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europa, Groot-Brittannië, Justitie, Religie. Bookmark de permalink .

7 reacties op Britse mag kruis ook op de werkplek dragen

 1. Trucker zegt:

  Ik herinner me nog als gisteren de tijd dat het de gewoonste zaak van de wereld was om met een kruis (mocht ook groot zijn) om je nek kon lopen.
  Tot de islamieten tsunami begon, toen zagen de linksen met op kop de socialisten het nut reeds in om een beeldenstorm te organiseren en onmiddelijk diende uit elke publieke plaats het kruisbeeld te verdwijnen, heb in mijn herinnering legio beelden voor me van grijnzend links tuig die de kruisbeelden in een emmer kwakten.
  Ik ging als kind school lopen, rijksschool met kruisbeeld vooraan, heeft me nooit gestoord.
  Wat echt pervers is dat schoolkinderen (ik reken de volwassen idioten even niet mee) met een pet of tshirt met de linkse verkrachter/ folteraar/moordenaar ché geuvara erop kan rondlopen, dat het linkse tuig dweept met “vadertje stalin” of dat de communisten van de pvda (schreef er reeds eerder over) nog steeds achter de massamoordenaars uit de communistische staten lopen en niks afzweren.
  Dat is allemaal niet erg maar een kruisbeeld op een publieke plaats bezorgt de haatbaarden een indigeste en dat mag nu net niet (Ik heb er zelfs één in mijn tuin staan).

  Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  En ik ben ervoor dat onze joodse medemensen hun keppeltjes mogen dragen, en daarbij teken ik aan dat de eerste de beste maroc, deze mensen te na komt, hardstikke dood valt!

  Like

 3. guusvelraeds zegt:

  Prima oordeel. Gelijke monniken gelijke kappen. Bij dagelijks gedwongen op straat zien van islamitische vlaggen (hoofddoeken) is het zien “”zo nu en dan”” van een kruis een verademing. Echter er zit een adder onder het gras. Als de islamisering van onze samenleving zoals tot nu door blijft gaan zal het openbaar dragen van een kruis op zeker moment alsnog moeten verdwijnen. Daar zorgt de sharia voor als dit rechtssysteem eenmaal democratisch wortel heeft geslagen in onze maatschappij. Tegen die tijd als christen een beroep indienen bij het EGMR is dan volledig achterhaald omdat met de implementatie van de sharia alle door mensen gemaakte wetgeving overbodig zal zijn geworden en de EGMR vervangen is door de sharia versie.

  Like

 4. jowitteroos zegt:

  Het feit alleen al dat je moet strijden om een ketting met een kruisje te dragen….inderdaad sinds de komst van de Islamitische invasie…………..

  Like

 5. tjonge zegt:

  beter helemaal geen religieuze toestanden op het werk want nu schep je dus een precedent voor die fucking kopvodden.
  die mogen ze dus nu ook op het werk dragen, ik ben tegen, die kopvodden moeten verboden worden !!

  Like

 6. G.Deckzeijl zegt:

  Dat betekent automatische, ja, en hou je vast: dat die verdomde hoofddoekdragers hun vlag*
  ook overal mogen dragen. Conclusie:dat EU-hof is zo politiek correct als de neten!!!!
  Zijn jullie nou blij???
  *zie pagina twee, knop links naast contact in de header, Alice Schwarzer.

  Like

 7. Pingback: GB: basisschool verbiedt 6-jarige een christelijke enkelband te dragen | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s