LEGO: pedagogisch explosief materiaal voor kinderen?

Screenshot_8

De Turkse Cultuurgemeenschap in Oostenrijk eist op haar website van speelgoedfabrikant LEGO de verkoopstop van een “Star Wars”-bouwdoos. Beschuldiging: volksophitsing. De bouwdoos “Jabba´s Palace”, aldus secretaris-generaal Melissa Günes, lijkt op een moskee, de wachttoren op een minaret. De poppetjes zouden Oriëntaalse mensen voorstellen met geweren, zwaarden en kanonnen. Dit zou “pedagogisch explosieve materiaal” voor kinderen zijn:

Türkische Kulturgemeinde Österreich:

De Turkse Cultuurgemeenschap in Oostenrijk valt de speelgoedfabrikant LEGO in Duitsland, Oostenrijk en Turkije aan vanwege ophitsing respectievelijk volksophitsing met een voorstelling van zaken. Betreft: LEGO Star Wars 9516 – Jabba´s Palace. De bouwdoos kost ongeveer € 139,99. De raketten, kanonnen, wapens zoals laserguns, geweren en samoeraizwaarden, valluiken in de LEGO-burcht zijn voor de Turkse Cultuurgemeenschap in Oostenrijk pedagogisch bedenkelijk, zelfs “pedagogische explosief materiaal voor kinderen.”

Een Oostenrijkse vader meldde zich met Kerstmis bij de Turkse Cultuurgemeenschap in Oostenrijk en diende een klacht in. Zijn zuster had voor zijn zoon met goede bedoelingen de LEGO-bouwdoos “Jabba´s Palace” van de Deense speelgoedfabrikant LEGO gekocht. Het bleek echter dat de LEGO-bouwdoos pedagogisch explosief materiaal bevat. De vader reageerde juist en ruilde de bouwdoos in de winkel. Dr. Melissa Günes, de secretaris-generaal van de Turkse Cultuurgemeenschap in Oostenrijk, ging de klacht na en stelde inderdaad pedagogisch verwerpelijke gebreken en cultureel twijfelachtige associaties bij het product LEGO-Star Wars vast. Jabba´s Palace van LEGO is “zo realistisch mogelijk nagebouwd” op basis van het origineel van Star Wars, aldus Katharina Sasse, Junior Public Relations Manager van EUC Brand Relations (Lego Duitsland) op vragen van journalisten.

Bij nadere beschouwing blijken het LEGO-huis en de daarbij behorende toren echter een 1:1 kopie te zijn van de Hagia Sophia in Istanboel of van de moskee Jami al-Kabir in Beiroet en een minaret. Het poppetje in de toren zou dan met een voorbidder te associëren zijn (als een crimineel met een bijl en een machinegeweer!). In de toren bevinden zich meerdere machinegeweren. Het model lijkt echter niet alleen op een moskee, maar ook op een Karolingische Dom of op het Pantheon in Rome, tegenwoordig een katholieke Mariakerk, of op een hindoeïstische of boeddhistische tempel of een Tibetaans paleis. In werkelijkheid wordt Jabba´s Palace in Star Wars ook bevolkt door (pseudoboeddhistische) monniken. Kortom, het model lijkt op religieuze bouwwerken, of dit nu een kerk, een moskee, een synagoge of een tempel is. De terrorist Jabba houdt ervan om een waterpijp te roken en zijn slachtoffers te laten vermoorden. Het is duidelijk dat voor de figuur van de hatelijke booswicht Jabba en de hele scene gebruik werd gemaakt van racistische vooroordelen en gemene insinuaties tegenover Oriëntaalse en Aziatische mensen als achterbakse en criminele personen (slavenhouders, aanvoerders van criminele organisaties, terroristen, misdadigers, moordenaars, menselijke offers). Afschrikwekkend is ook de roodzwarte duivelstronie in de rechterbovenhoek op de doos, die in ieder geval een opvallend signaal is dat het spel niet onder de kerstboom op kerstavond zou moeten liggen. De Turkse Cultuurgemeenschap Oostenrijk behoudt zich het recht tot het nemen van juridische stappen voor en denkt erover na om in Duitsland volgens het Duitse Wetboek van Strafrecht § 300 “volksophitsing”, in Oostenrijk volgens het Oostenrijkse Wetboek van Strafrecht  § 283 “ophitsing” en in Turkije een aanklacht bij het desbetreffende Openbaar Ministerie in de vorm van een voorstelling van zaken tegen LEGO in te dienen.

Het strafbare feit van “volksophitsing” in de Bondsrepubliek Duitsland wordt in § 130, alinea 1 van het Wetboek van Strafrecht als volgt gedefinieerd: Wie op een wijze die ervoor geschikt is om de openbare orde te verstoren, 1. Tegen een nationale, qua ras, religieuze of door haar etnische afkomst bepaalde groep, tegen delen van de bevolking of tegen een individu vanwege zijn lidmaatschap van de hiervoor genoemde groep of tegen een deel van de bevolking tot haat opstookt, tot gewelds- of willekeurmaatregelen oproept of 2. De menselijke waardigheid van anderen erdoor aanvalt dat hij een hierboven genoemde groep, delen van de bevolking of een individu vanwege zijn lidmaatschap tot een hierboven genoemde groep of tot een deel ban de bevolking beschimpt, met opzet verachtelijk maakt of belastert, wordt met een gevangenisstraf van drie maanden tot vijf jaar bestraft.

Het Wetboek van Strafrecht definieert voor de republiek Oostenrijk in § 283 het strafbare feit van “ophitsing”. In Zwitserland wordt in artikel 261 van het Wetboek van Strafrecht het strafbare feit “rassendiscriminatie” bestraft.

Screenshot_7

De verwijten van de Turkse Cultuurgemeenschap Oostenrijk   

De raketten, kanonnen, wapens zoals laserguns, geweren, samoeraizwaarden en valluiken in de LEGO-burcht zijn pedagogisch bedenkelijk.

De combinatie van tempelbouw en bunker, waaruit geschoten wordt, kan voor kinderen tussen 9 en 14 jaar zeer zeker niet geschikt zijn, vooral met het oog op een vreedzaam samenleven van verschillende culturen in Europa.

Van een speelgoedfabrikant, die al decennia lang pedagogisch waardevol speelgoed en modellen produceert, mag men meer inlevingsvermogen en verantwoordelijkheidsbewustzijn verwachten.

De eisen van de Turkse Cultuurgemeenschap in Oostenrijk

We roepen LEGO ertoe op om pedagogisch en therapeutisch waardevol speelgoed volgens neurowetenschappelijke kennis voor kinderen van 9 tot 14 jaar te produceren en niet verder in ter zetten op oorlogsspeelgoed. Daarbij moet eraan gedacht worden dat ook jongere broertjes en/of zusjes met de spellen geconfronteerd worden.

We roepen ouders en pedagogen ertoe op om geen oorlogsspeelgoed of discriminerend speelgoed te kopen of cadeau te geven, laat staan het te gebruiken!

Al decennia lang waarschuwen pedagogen, therapeuten, psychologen, neurobiologen en gedragswetenschappers voor brutale en ophitsende spellen. Wat doet de politiek, wat doen de fabrikanten?

Wij zetten in op het verantwoordelijkheidsgevoel van ouders, pedagogen en familieleden om voor de kinderen geen gevaarlijk en pedagogisch verwerpelijk speelgoed aan te schaffen.

Wij roepen LEGO ertoe op om zich voor het kwetsen van religieuze en culturele gevoelens in het openbaar te verontschuldigen.

Vragen van de Turkse Cultuurgemeenschap Oostenrijk aan LEGO m.b.t. ethiek, religie en etnische cultuur

In Duitsland en Oostenrijk bestaat sinds de Tweede Wereldoorlog een sterke afkeer tegen oorlogsspeelgoed. Waarom wordt dit dan nog steeds geproduceerd en verkocht?

In hoeverre houdt LEGO zich bezig met verschillende culturen in Europa?

Wordt er rekening gehouden met de religieuze gevoelens van LEGO-werknemers en in hoeverre?

Is de toenemende etnische, culturele en religieuze verscheidenheid in Europa een thema voor LEGO?

Waar wordt in het productaanbod rekening gehouden met de verschillende religieuze en culturele aspecten?

Screenshot_6

Onze vragen aan LEGO m.b.t. de actuele wetenschappelijke kennis

Vindt LEGO speelgoedwapens en oorlogsspellen geschikt voor kinderen en volwassenen (ouders, pedagogen, therapeuten)?

Zo ja, waarom vindt LEGO speelgoedwapens en oorlogsspeelgoed geschikt voor kinderen?

Zo niet, waarom maakt LEGO dan speelgoedwapens en oorlogsspellen?

Welke maatregelen neemt LEGO om geschikt speelgoed voor kinderen en ouders te maken?

In hoeverre is LEGO geïnteresseerd in het neurobiologische en cognitieve leervermogen van kinderen tussen 5 en 10 jaar?

LEGO is een groot concern. Bestaat er een eigen onderzoeksafdeling bij LEGO om door pedagogisch minderwaardig speelgoed aangerichte schade te onderzoeken?

Door welke personen of ondernemingen wordt LEGO bij het bedenken en de planning van speelgoed geadviseerd?

Welke contacten bestaan er m.b.t. wetenschappelijk onderzoek? (pedagogische academies, universiteiten, instellingen, universiteitsklinieken, kinderklinieken).

In hoeverre houdt LEGO zich bezig met pedagogisch hersenonderzoek en is LEGO op dit terrein wetenschappelijk volledig up to date?

Kan LEGO als wereldwijd leidend concern wat betreft kinderspeelgoed beweren het beste te willen voor het samenleven van verschillende culturen en gemeenschappen?

Screenshot_9

Bronnen:

http://www.bz-berlin.de/archiv/sprengstoff-fuer-kinder-article1623994.html

http://www.turkischegemeinde.at/index.php?id=312

Auteur: Yüksel Karaman

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Cultuurstrijd, Hypocrisie, Islam, Islamisering, Multiculti, Oostenrijk, Turken. Bookmark de permalink .

20 reacties op LEGO: pedagogisch explosief materiaal voor kinderen?

 1. E.J. Bron zegt:

  Elke keer als je denkt dat het niet gekker kan worden, overtreffen de moslims zichzelf keer op keer! 😦

  Like

 2. BertG. zegt:

  Dit is toch met geen pen te beschrijven.
  Nou weer zeiken om lego blokkies.
  Als ze maar wat te zeiken hebben ergens over. Onderwerp doet er niet zoveel toe.

  Like

 3. Marc Bouwman zegt:

  Haha, die moslims. Natuurlijk was en is de Haghia Sofia een christelijk bouwwerk: het centrum van het universum vanuit Byzantijns perspectief. Dat die Turken later dat land veroverd en de gebouwen geconfisqueerd hebben is een zaak die ze niet willen weten voor zichzelf.

  Maar er is natuurlijk meer. Die geschutskoepel lijkt helemaal niet op de Haghia Sofia, maar vooral op de Franse en Belgische verdedigingswerken van na de Eerste Wereldoorlog langs hun grens met Duitsland. De aanvalstoren lijkt vreselijk veel op de torens waarvan de Romeinen zich in hun tijd bedienden.

  Deze moslims verdienen de mattenklopper!

  Like

 4. Jan zegt:

  “De Turkse Cultuurgemeenschap in Oostenrijk”. Cultuurgemeenschap, om je te bescheuren.

  Like

 5. Ik kreeg toen ik kind was een cowboypistool en holster. En ik keek graag cowboyfilms (westerns). Of dat zo erg is volgens de ‘culturele verrijking’… Zelf geven ze echte machinepistolen, bomgordels en korans aan hun zonen!

  Like

 6. BertG. zegt:

  Grappig dit zinnetje, bedenkelijk, zelfs “pedagogische explosief materiaal voor kinderen.”
  En daar is bij de koran uiteraard geen sprake van. Dat is alleen maar vrede uiteraard.

  Like

 7. G.Deckzeijl zegt:

  De islam an sich is uitermate explosief voor de hele wereld! En dat slaat niet alleen op al die zwaar geïndoctrineerde Palestijnse C-4-bodywarmerdragers die bijna alle dagen van het jaar dood en verderf zaaien op Israëlisch grondgebied.
  http://tinyurl.com/6fl3tpo

  Like

 8. @BertG. om 14:19: En ondertussen leren ze hun nageboortes hoe de ongelovigen te haten, tot de dood erop volgt. Enige vorm van zelfreflectie is aan hen niet uitbesteed!

  Like

 9. Tom Hendrix zegt:

  O, maar de geitenneukers in Palestina, mogen uiteraard wel hun kinderen uitdossen in gevechtskleding en met een geweer in hun handen, dat dus wel? Wat zijn deze MOSSELS toch HUICHELAARS van de ergste soort (KOTS). IESLAM ies vrete, laat me niet lachen!

  Like

 10. Seculiere zegt:

  1 individueel Turk klaagt en er wordt hier gesproken over heel de Turkse gemeenschap?amai…

  Like

 11. Seculiere zegt:

  In Rotterdan is maar 1 procent een Nederlander de dader van alle straat roven.
  Wel spijtig dat ze de Turken samen met de Oost blok landen wordt berekent.

  http://forum.fok.nl/topic/1922734/1/25

  Like

 12. Henny Clemens zegt:

  De volgende keer mogen kinderen” niet touwtje springen: rokjes gaan omhoog? Knikkeren: het potje lijkt misschien? Walgelijk en nog erger, het is nieuws en ik mag toch hopen dat Lego, Oostenrijk en Duitsland zich er niets maar dan ook NIETS van aan trekken.

  Like

 13. Richard zegt:

  Het zegt waarschijnlijk meer over de klagers dan over Lego……

  Like

 14. Waar hebben die individuen uberhaubt geen klachten over? is het niet een fraaigevormde bilpartij van een knappe dame dan is het wel een Lego-bouwsel. Straks is het bouwen van een boomhut door kinderen ook een belediging omdat het lijkt op het spreekgestoelte van Mo? Kom op zeg!

  Gaan ze hier ook commentaar op leveren?

  Like

 15. Robbert zegt:

  Eisen, eisen en nog eens eisen dat is het enige wat moslims elke dag doen. Door hun linkse kameraadjes krijgen ze ook heel voor mekaar. Ik hoop dat LEGO gewoon voet bij stuk zal houden en dit speelgoed niet zal verwijderen alleen omdat islamieten dit wensen.

  Like

 16. Jan zegt:

  Student geschorst wegens foto van kalashnikov.
  Nadat pa gedreigd had dit de media te vertellen werd de schorsing snel ingetrokken. Laat het vunzige gedrag en de morele terreur van marksisten (linxse spelling)weer overduidelijk zien.
  http://weaselzippers.us/2013/02/02/high-school-student-suspended-for-having-a-picture-of-a-gun-on-his-laptop/

  Like

 17. Jan zegt:

  Moslim-victorie over Lego

  Danish toy giant says production of ‘Jabba’s Palace’ building set was always slated to
  cease at the end of 2013
  http://www.independent.co.uk/news/world/europe/the-racist-menace-muslims-declare-victory-in-fight-over-antiislamic-lego-8555610.html

  Like

 18. Pingback: “Islamvijandige” LEGO-bouwdoos uit de handel | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s