Brussel wordt islamitisch: Joden verlaten de stad

Screenshot_46

De oudste joodse school van Brussel wordt met sluiting bedreigd. De joden voelen zich in het tegenwoordig overwegend door moslims bewoonde deel van de stad niet meer veilig

De Maimonides-school is de oudste joodse school in Brussel. Nu moet de school sluiten of verhuizen, want in de binnenstad van Brussel voelen Joden zich niet meer veilig.

De Maimonides-school in de Brusselse binnenstad werd in 1947 als teken van de terugkeer van het joodse leven opgericht. Ongeveer 60 jaar later vecht de school om te overleven. Hij moet gesloten worden of een andere plek zoeken. Want de buurt in Brussel waar de school staat, is in de loop van de afgelopen jaren tot een overwegend islamitisch stadsdeel ontwikkeld. De Joden zagen zich steeds meer blootgesteld worden aan steeds meer en grotere vijandigheden. Het gevolg: een dramatische achteruitgang van de joodse bevolking en daarmee ook een nauwelijks op te lossen situatie voor de school, schrijft Pamela Geller op haar blog.

De Joden hebben het centrum van de stad verlaten en zijn naar de voorsteden van Brussel getrokken. “De geschiedenis van Maimonides is de geschiedenis van de joodse gemeenschap van Brussel en haar toenemende onbehagen”, legt Joel Rubinfeld, voormalig scholier van de Maimonides-school en vicevoorzitter van het Europese Joodse Parlement, uit aan de “Times of Israel”. In de plaats van de Joden kwamen er vooral islamitische immigranten naar de binnenstad van Brussel. Vooral het Gazaconflict zou hier tot extra antisemitisme hebben geleid. Ouders zouden er de voorkeur aan geven hun kinderen naar andere scholen te sturen. Het probleem van de school is nu een veiligheidsprobleem.

“De omgeving heeft een migrantenbevolking, die Joden niet erg positief gezind is”, zegt ook Agnes Bensimon, een woordvoerster van de Israëlische ambassade in Brussel. Voor de Maimonides-school betekent dat wellicht al spoedig het einde. De joodse school krijgt steeds minder aanmeldingen. Op dit moment bedragen de schulden van de school acht miljoen dollar. Dit jaar al zou de school dicht kunnen gaan. Om dit te verhinderen, wordt er nu over nagedacht om te gaan verhuizen – ook naar een van de voorsteden van de stad.

Gelijksoortige toestanden zouden te vinden zijn in Frankrijk en Nederland. Vooral als Joden als zodanig herkenbaar zouden zijn, bijvoorbeeld aan een keppeltje, zouden zij zich niet meer kunnen vertonen in bepaalde stadsgebieden. “Met een keppeltje op rondlopen is in veel Europese steden gevaarlijk”, aldus Rubinfeld. Ook in Berlijn kwam het vorig jaar augustus tot een overval op een rabbi door islamitische jongeren.

Update (21-01-2013):

Een lezer heeft ons op een interessant artikel gewezen: de school zit diep in de schulden, omdat het stadscentrum door de blijkbaar niet gecoördineerde immigratiepolitiek enorm verarmd is. Ook daarom is de school onder druk komen te staan en denkt erover na om te verhuizen naar een van de buitendistricten, waarin vooral mensen uit het burgerlijke milieu wonen. Naast het veiligheidsaspect is er dus ook sprake van een economisch aspect. Het joodse weekblad “Tachles” schrijft hierover:

“Volgens een bericht in de Belgische krant ´La Capitale´ spelen de verantwoordelijken van de joodse Maimonides-school in Brussel met het idee om te gaan verhuizen. Reden voor deze ontwikkeling zouden veiligheidsoverwegingen van de ouders m.b.t. de huidige standplaats van de school zijn. De school, die zich bevindt in de Boulevard Poincaré niet ver van het station Midi in de Belgische hoofdstad, zag zich de afgelopen jaren geconfronteerd met een constante terugloop van het aantal leerlingen. ´De buurt is kwalitatief voortdurend achteruit gegaan´, zei Jacques Wajc, bestuursvoorzitter van de school, tegen ´La Capitale´. Tegenwoordig wonen er in deze armoedige buurt van Brussel veel immigranten uit islamitische en niet-islamitische landen. Daarbij komen nog bedelaars, drugsdealers en enkele prostituees, die hun werkzaamheden illegaal verrichten buiten de door de regering aangewezen prostitutiezone.

Volgens Wajc zouden deze omstandigheden ertoe geleid hebben dat veel ouders hun kinderen uit angst voor hun veiligheid niet meer inschrijven op de Maimonides-school. De school, die volgens ´La Capitale´ ongeveer acht miljoen dollar in de schuld staat bij de Belgische staat en sociale instanties, heeft al enkele jaren gediscussieerd over het plan, maar nu schijnt de stap onvermijdelijk geworden te zijn. Een tijdstop om het plan in de praktijk om te zetten noemt de krant echter niet. In tegenstelling tot de zich in het stadscentrum van Brussel bevindende Maimonides-school, staan de beide andere joodse opleidingsinstituten van de stad in de relatief welgestelde buitenwijken Ukkel en Vorst, waar ook de meeste van de ongeveer tienduizend Joden van de stad wonen.”

Screenshot_47

De Grote Synagoge in Brussel

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/01/22/bruessel-wird-muslimisch-juden-verlassen-die-stadt/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Brussel, Islamisering, Joden, Jodendom, Jodenhaat, migrantengeweld, Moslims. Bookmark de permalink .

18 reacties op Brussel wordt islamitisch: Joden verlaten de stad

 1. Peter Hart zegt:

  Waar gaat dat naar toe ?

  Like

 2. Jan zegt:

  Interieur van de synagoge

  Like

 3. BertG. zegt:

  Ik vind de reden zoals geld niet eens belangrijk in het verhaal.
  Ze worden gewoon weg geterroriseerd. Door de oprukkende islam.

  Like

 4. luckybee zegt:

  Onze Goddeloze joden (Ed van Thijn, Job Cohen,Diederik Samsom,) voelen wel degeleijk thuis hier bij ons, ik wouw dat het anders is, ik kan ze kwijt als kiespijn, liever vandaag als morgen.

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  Overal, waar de WOESTIJNRATTEN/MOSLIMS opduiken is het gedaan met veiligheid en vrede. Takkevolk, het beste is dat moslimtuig z.s.m. terug te schoppen naar ARABIRIË!

  Like

 6. Je ziet het overal steeds vaker gebeuren. Kleine Joodse gemeenschappen die besluiten te vertrekken. Niet alleen hier in Nederland en België maar in nagenoeg alle Europese landen zie je dezelfde situatie ontstaan waarbij Joden zich niet langer veilig voelen en zich genoodzaakt voelen te vertrekken. Ook de overheid is hieraan debet aangezien ze al jaren niet meer de bevolking beschermen maar de islam als het ware opnieuw en opnieuw vrij baan geven.

  Overigens vraag ik me dan meteen af waarheen zij vertrekken. Israël zou mijn eerste keuze zijn als ik Joods zou zijn. Maar wellicht zijn er meerdere plekken op deze planeet waar de Joodse gemeenschappen nog vredig kunnen vertoeven. Waarschijnlijk zullen ze daar weinig of geen informatie over verstrekken om te voorkomen dat ook in die omgevingen opnieuw het antisemitisme aangewakkerd wordt door Jodenhaters en meelopers/vazallen van de islam.

  Gezien de huidige situatie in Brussel en andere grote Europese steden lijkt het me toe dat dergelijke steden een rood bestuur hebben wat nauwe banden heeft van de islam. Zoveel is mij inmiddels wel duidelijk!

  Like

 7. Jan zegt:

  Radicale moslims in België

  Like

 8. Tom Hendrix zegt:

  @Jan 19.04. uur. Het is om te janken, als we beseffen hoe ver de MUZELMANNEN al gekomen zijn met de bezetting van ONS land en de rest van de europese landen. Walgelijk en schofterig hoe politici in 1973, ons hebben verkocht aan de MUZELMANNEN, puur om de belangen te dienen van de BILDERBERG MAFFIA- Bea van Amsberg, de OLIECONCERNS, de WERKGEVERS o.l.v. de verrader WIENTJES. Deze vileine organisaties en personen hebben door aanname van ” De Resolutie van Straatsburg”, ons oorspronkelijke bewoners VERRADEN!

  Like

 9. Ik begrijp ZOOOO je gevoelens Tom Hendrix, ik weet gewoon niet meer wàt te zeggen… ik zit eigenlijk constant in tranen, ik zet t neer op mijn FB maar het is niet GENOEG! IEDEREEN moet tegen de islam en de islamisering optreden… voor de rest heb ik alleen t gevoel in herhaling te treden terwijk ik ACTIE wil, AFDOENDE ACTIE voor NU en ALTIJD!!!!

  Like

 10. madeleine meersman zegt:

  “Uccle en Forest” : Ukkel en Vorst maken deel uit van het Brussels hoofdstedelijke Gewest en zijn bijgevolg TWEETALIG. In een Nederlandstalige tekst kan men dus best de Nederlandse benaming gebruiken : Ukkel en Vorst.

  Like

 11. Tom Hendrix zegt:

  @Scarlatti Bombatti 20.08. uur. Bedankt voor uw reactie, en uw bevestiging van de gevoelens die we delen omtrent ons … Vaderland. Als ik toch terugdenk aan de jaren ’50 van de vorige eeuw beste Scarlatti, dan word ik verteerd door melancholie, ons mooie kleine christelijk liberale landje van toen, waar is het gebleven. Inderdaad, er moet Actie komen!

  Like

 12. Ad zegt:

  Kan “luckybee” misschien een cursus nederlandse taal gaan volgen, het is niet om aan te zien.

  Like

 13. E.J. Bron zegt:

  @madeleine

  Bedankt! Inmiddels gewijzigd.

  Webmaster

  Like

 14. G.Deckzeijl zegt:

  Ben je hier soms door besmet geraakt, zjoz.?? (20:20)
  http://tinyurl.com/3z6csvp of… http://tinyurl.com/3k6a3qn
  Nee, met haar erover praten gaat niet meer, je had veel van haar
  kunnen leren… Echter, ze overleed op 4-12-2012.
  http:tinyurl.com/8766bq4

  Like

 15. G.Deckzeijl zegt:

  2 X forward slash vergeten… http://tinyurl.com/8766bq4

  Like

 16. G.Deckzeijl zegt:

  Ik kan ’t ergens wel begrijpen dat steeds meer joden de Brusselse binnenstad verlaten.
  Maar ergens ook weer niet. Dat wordt ingegeven door de wetenschap dat ze de Seuz-crisis hebben overwonnen, de Zesdaagse Oorlog en Yom Kippoer in hun voordeel hebben beslecht.
  Sterk volk, als je ’t mij vraagt, sterker dan die geschifte Van Agt en F.Timmermans, om maar eens een paar dwarsstraten te noemen. Aldus joodse bewoners van de Brusselse binnenstad:
  FITE DEM BACK! http://tinyurl.com/cyjy63

  Like

 17. Pingback: De Malmö-catastrofe: hoe een stad het voorbeeld voor Europa wordt om lering uit te trekken | E.J. Bron

 18. Pingback: De Joden worden uit Brussel verdreven | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s