Mensenrechtenorganisatie: Israël nog steeds het enige vrije land in het Midden-Oosten

Screenshot_45

Groen = vrij. Geel = gedeeltelijk vrij. Paars = niet vrij. Het groene stipje in het Midden-Oosten is Israël

Israël is in het Midden-Oosten de enige “vrije” staat, schreef de in de VS gevestigde Mensenrechtenorganisatie Freedom House vorige week in zijn jaarrapport. Een rangschikking die in scherp contrast staat met de critici van het land, zowel binnenlands als internationaal, die argumenteren dat de democratische waarden van de Joodse staat langzaam zouden weg slijten.

“Israël blijft het enige vrije land in het gebied”, staat in het rapport genaamd “Freedom in the World 2013”, dat net voor de verkiezingen in Israël werd vrijgegeven.

“De laatste jaren is er nogal wat controverse geweest omtrent een aantal voorgestelde wetten, die de vrijheid van meningsuiting en de rechten van organisaties van de burgerlijke maatschappij bedreigden,” leest het rapport. “Echter, in de meeste gevallen, werden deze maatregelen of verworpen door de overheid of het parlement, of afgewezen door het Hooggerechtshof. De Israëlische politiek werd ook geteisterd door een toenemende controverse over de rol van ultra-orthodoxe Joden en hun posities inzake kwesties zoals legerdienst en gendergelijkheid.”

De rangschikking van Israël staat in schril contrast tot de situatie van de Arabische burgerbevolking op de West Bank en in de Gazastrook – beiden onder de controle van de Palestijnse Autoriteit: Al Fatah op de West Bank en Hamas dat de Gazastrook bestuurt – en ze worden beiden geklasseerd als “niet vrij”. Blijkbaar is het Palestijnse zelfbestuur de bevolking niet bepaald ten goede gekomen.

Eveneens, zo luiden de bevindingen van het rapport, wordt Israël omringd door landen waar vrijheid niet echt het juiste wachtwoord is. Het rapport, dat de landen van de wereld rangschikt volgens politieke rechten en burgerlijke vrijheden, duidt Jordanië en Syrië aan als “niet vrij” en Egypte en Libanon als “gedeeltelijk vrij.”

Van “de ergste van de ergste” landen, bevinden zich van de negen landen met de slechtste klassering in de wereld, twee in het gebied: Saoedi-Arabië en Syrië. De Soedan staat ook in die lijst van negen geklasseerd. Daarnaast krijgen Algerije, Bahrein, Irak, Iran, Oman, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Jemen allen de classificatie mee als “niet vrij” en Tunesië, Koeweit, Libië en Marokko werden gedefinieerd als “gedeeltelijk vrij.”

¨Interessant is ook dat, terwijl de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan constant Israël beschuldigd voor het vermeend schenden van de mensenrechten, zijn land slechts de waardering “gedeeltelijk vrij” meekrijgt van het House of Freedom. Volgens het rapport, heeft Erdogan tijdens de eerste jaren van zijn bestuur een aantal belangrijke hervormingen door gedrukt die de burgerlijke vrijheden vastlegden en verbeterden, billijkheid tijdens verkiezingen, en eerste stappen zette naar meer rechten voor de minderheden.

“Echter meer recent, heeft zijn regering honderden journalisten, academici en ambtenaren van de oppositiepartij gevangen gezet en militaire officieren in een reeks processen beschuldigd van samenzwering tegen de staat en ook Koerdische organisaties laten vervolgen,” schrijft het rapport. “Turkije is momenteel aan de leiding wat betreft het aantal journalisten dat achter de tralies zit en verdedigers van de democratie drukken hun ernstige bezorgdheid uit voor de staat van persvrijheid en de rechtsstaat,” leest het rapport.

Volgens het rapport “heeft het afgelopen jaar dat de landen van het Midden-Oosten die lange tijd onder de hiel van de dictatuur leefden, snel ontwikkelen naar veerkrachtige en geïnformeerde burgermaatschappijen die bereid zijn om weerstand te bieden aan pogingen om de vrijheid van meningsuiting en gedachte tegen te houden, het verkiezingsproces te hervormen, of concentreert de macht in de handen van militaire of religieuze autoriteiten. “In deze context, krijgen de facties of de regeringen die de vrijheid willen beperken, het steeds maar moeilijker om dit te doen.”

Tezelfdertijd “terwijl het Midden-Oosten een aantal van de meest significante verbeteringen doormaakt, registreerde het ook belangrijke achteruitgang met een lijst van landen waar de situatie steeds rampzaliger wordt zoals in Irak, Jordanië, Koeweit, Libanon, Oman, Syrië en de Verenigde Arabische Emiraten.“ In de klasseringen van Freedom House, is een “vrij” land er een waar openlijke politieke competitie bestaat, waar een klimaat heerst van respect voor burgerlijke vrijheden, een beduidend onafhankelijk burgerlijk leven mogelijk is en waar onafhankelijke media kunnen functioneren.

Een “gedeeltelijk vrij” land is er één waarin slechts beperkte eerbied bestaat voor politieke rechten en burgerlijke vrijheden, en een “niet vrij” land (zoals in de Palestijnse gebieden op de West Bank en in Gaza) is er één waar fundamentele politieke rechten afwezig zijn en burgerlijke vrijheden algemeen en systematisch worden ontzegd.

Bron:

http://tinyurl.com/ax7vggr

Likoed

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in democratie, Israël, Midden-Oosten. Bookmark de permalink .

5 reacties op Mensenrechtenorganisatie: Israël nog steeds het enige vrije land in het Midden-Oosten

 1. guusvelraeds zegt:

  Zolang de islam de dienst uitmaakt in landen rondom Israël zolang zullen deze landen geclassificeerd worden als onvrij. Enkel alleen de man vrouw verhouding en de vrijheid en onvrijheid hiermee gepaard onder invloed van islam is dermate verlammend op de totale maatschappelijke vrijheid dat werken aan vrijheden voor minderheden en andersdenkenden in zijn geheel niet aan de orde zijn, sterker als het überhaupt ooit zover komt. Niet eerder en pas al de islam herkent wordt als het enige grote kwaad en de vrouw evenveel vrijheid gunt wordt als de man dan pas kan vrijheid in deze landen tot ontwikkeling komen. Veel islam lovers zullen in hun hemel tergende onnozelheid (en als het dat niet is in hun kwaadaardigheid) zeggen dat de islam als religie niet bepalend is en dat de onvrijheid meer verbonden is aan de archaïsche clan cultuur en traditie. Zij vergeten echter of ontkennen dat het de afgelopen 1400 jaar juist de islam is geweest die als “”alleen macht”” cultuur vormend en bepalend is geweest. De verwevenheid tussen de islamitische ideologie en de oosterse cultuur is dermate dicht dat cultuurdragers van deze entiteit achteraf gezien zelfs een gevaar zijn gebleken voor alle vormen van verworven vrijheid in niet islamitische landen.

  http://www.katholieknieuwsblad.nl/opinie/item/2009-arabisch-deb%C3%A2cle.html?tmpl=component&print=1

  Like

 2. maria zegt:

  De Telegraaf vraagt liever de mening van Jaap Hamburger.
  http://www.telegraaf.nl/buitenland/21240574/__Israel_geen_normale_democratie__.html
  Een Ander Joods Geluid vergeet dat alleen al zijn bestaansrecht een teken is dat Israël een zeer open democratie is. Leden van Ander Palestijns Geluid zouden hun leven niet zeker zijn. Israëlis zijn zeer eigenwijze, intelligente en kritische mensen, die ook zeer verschillende meningen mogen hebben over de toestand van het land. Ook over het lot van de palestijnen wordt een open debat gevoerd. Kritische palestijnen kunnen rekenen op een kogel en daarna een ritje achter een scooter.
  Walgelijk om willens en wetens blind te zijn voor de onvoorstelbaar gruwelijke onderdrukking in met name Midden-Oosten en dan uitgerekend Israël de maat te nemen!

  Like

 3. maria zegt:

  Ben trouwens benieuwd hoe die lui van Freedom House hun huiswerk gedaan hebben.
  In welke van die Gele Landen kun je Jood of Christen zijn zonder bedreigd te worden?
  Israël is op Google Maps ook een groen stipje, maar dan in een bruin-gele woestenij….

  Like

 4. Het kaartje is overduidelijk gemaakt voor de arabische “lente”, nagenoeg alle nu nog geel gekleurde landen zijn niet langer “gedeeltelijk vrij” en kunnen binnen afzienbare tijd paars gemaakt worden. En het begint pas écht alarmerend te worden als je je realiseert dat het groene gedeelte nog niet 1/5 van het kaartje beslaat en onder druk staat.
  Heel soms ben je blij dat je niet meer van de jonge generatie bent en het waarschijnlijk onvermijdelijke niet mee hoeft te gaan maken, het enige dat voortknaagt is het gevoel van schuld voor het lot dat de jongeren straks te wachten staat, wij hebben het laten gebeuren, wij hebben de leugen van een maakbaar multicultureel land laten voortwoekeren als een zich uitdijent kankergezwel.

  Like

 5. Seculiere zegt:

  is India een vrij land en Rusland paars?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s