Opwinding rondom bloeddorstige Netanyahu-cartoon op de Holocaust herdenkingsdag

Screenshot_27

Naar aanleiding van de Holocaust herdenkingsdag heeft de Britse zondagskrant “Sunday Times” een cartoon gepubliceerd waarop een brutaal optredende Benjamin Netanyahu staat afgebeeld. Op de tekening is de minister-president van Israël te zien hoe hij blijkbaar met Palestijns bloed een muur bouwt. Het Europese Joodse congres (EJC) eist nu een verontschuldiging van de krant.

De cartoon laat een grof gebouwde Netanyahu met een dikke neus zien, die zwaait met een troffel waar het bloed vanaf druipt ter wijl hij een muur aan het bouwen is, waarin zich stervende Palestijnen bevinden. Onder de tekening van Gerald Scarfe staat te lezen: “Gaat het inmetselen van de vrede verder?”

Mosche Kantor, president van het Europese Joodse Congres, zei hierover volgens het dagblad “Jerusalem Post”: Deze cartoon zou op ieder moment van het jaar beledigend zijn, maar om hem op de Holocaust herdenkingsdag te publiceren, is weerzinwekkend en openbaart een uitermate verontrustende denkwijze.” Kantor voegde er aan toe: “Deze gevoelloosheid verlangt naar een onmiddellijke verontschuldiging van beide, zowel van de cartoonist als de redactie van de krant.”

De “Sunday Times” verdedigde de tekening intussen en wees beschuldigingen van de hand volgens welke de cartoon antisemitisch zou zijn. “De Sunday Times is ervan overtuigd dat deze niet antisemitisch is. Hij is rechtstreeks gericht tegen meneer Netanyahu en zijn politiek, niet tegen Israël, laat staan tegen het joodse volk”, wordt er in een standpunt van de krant volgens een bericht in het dagblad “Jerusalem Post” gezegd. De cartoon zou vorige week zondag gedrukt zijn – in de eerste editie van de zondagskrant sinds de Israëlische verkiezingen op 22 januari. De “Sunday Times” zou ieder vorm van antisemitisme afwijzen.

De “Jerusalem Post” ttont een afbeelding van de volledige cartoon op deze website:

www.jpost.com/HttpHandlers/ShowImage.ashx.

Bron:

http://tinyurl.com/bzbawh8

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Groot-Brittannië. Bookmark de permalink .

10 reacties op Opwinding rondom bloeddorstige Netanyahu-cartoon op de Holocaust herdenkingsdag

 1. guusvelraeds zegt:

  Een goede cartoon moet moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

  1) Moet informatie geven die berust op een controleerbare waarheid.

  2) Moet treffend zijn in haar weergave en herkenbaar in een milliseconde.

  3) Moet vrij zijn van suggestieve haat aanwakkerde beelden en insinuaties.

  Aan al deze voorwaarden voldoet deze cartoon niet.

  Sterker, dit is een typische cartoon dat bewust niet getekend is om te dienen als kunstzinnige uiting van een politiek en/of maatschappelijk probleem maar is enkel en alleen ontworpen om haat, verdeeldheid en rancune aan te wakkeren. Dit soort cartoons kennen we ten overvloede uit de jaren dertig van de vorige eeuw waarmee nazibladen als “”Der Sturmer”” onder leiding van Julius Streicher het voorspel deden inluiden van de toen in voorbereiding zijnde holocaust.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Julius_Streicher

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Der_St%C3%BCrmer

  Like

 2. Jan zegt:

  Gerald Scarfe, de tekenaar, is bevriend met (Pink Floyd) beroepsantisemiet en nazi Roger Waters die voortdurend kritiek heeft op Israël, ook vanwege het hek, door hem ‘muur’ (The Wall) genoemd.

  Roger Waters presents: ‘Star of David’ bombs
  Anti-Defamation League criticizes rock music icon for using imagery associated with stereotypes about Jews, money as part of a segment of his ‘The Wall Live’ Tour that takes aim at Israel’s West Bank separation fence

  Waters ondersteunde het “Russell Tribunal on Palestine” (een neptribunaal geid door blankenhaters, antisemieten en internationale socialisten; heeft met recht niets te maken) waarin antisemieten zitting hadden ( Alice Walker, Cynthia McKinney, Noam Chomsky en moordenares Angela Davis

  Angela Davis (nog even geschift als vroeger):
  “We are considering this new notion called sociocide,” she said. “It’s close to genocide. It’s the breaking down of a particular society. It may not be genocide in the sense that all the people are killed or the biological-reproductive capacity of the people is assaulted, but rather the structures of society are so dismantled that it is impossible for the Palestinians to continue to exist as a people.”

  I asked why the tribunal wasn’t hearing an Israeli perspective. “That’s not what it’s for,” he said. “It is a people’s tribunal and we do invite the other side to attend.”
  Israel on Trial in New York
  http://online.wsj.com/article/SB10000872396390444024204578044213457310392.html

  Roger Waters: “Why I became a juror of the Russell Tribunal”

  Like

 3. Dat heb je allemaal mooi door, Guus!

  Like

 4. baksteen zegt:

  De Engelsen zijn altijd al smerige antisemieten geweest, voor de oorlog, tijdens de oorlog en na de oorlog, niets nieuws onder de zon. Ze willen hetzelfde als van Agt en zijn vrienden, de muur weg zodat er weer Joodse schoolkinderen opgeblazen kunnen worden en dat daar ook in 20% van de gevallen een Israelische arabisch kind bij zit, jammer dan.
  Het is ongelooflijk hoe rot en dom veel mensen en vooral de media zijn als het om Israel gaat.

  Like

 5. G.Deckzeijl zegt:

  Zo, zo… dus het Europees Joodse Congres wil excuses van de Sunday Times-redactie?
  Omdat Netanyahu een muurtje metselt met behulp van palestijnse* koppen?
  Is daar niet een speciaal soort specie voor nodig? Een snel uithardende toch?
  Sinds wanneer nemen joden het op voor islamofascisten..???
  * het palestijnse volk is een verzonnen volk! http://tinyurl.com/7p636na

  Like

 6. Marc Bouwman zegt:

  Jammer. Nou kan ik nooit meer gewoon naar Pink Floyd luisteren.

  Like

 7. maria zegt:

  Van arabische antisemieten is bekend dat ze zeer slechte antisemitische cartoons maken. Maar sinds het in Europa salonfähig is geworden om Israël met nazi’s te vergelijken kunnen we dit soort “cartoons” ook in onze (en niet alleen de linkse!) pers verwachten. De grootste misdaden tegen het “palestijnse” volk zijn echter niet door Israël gepleegd, maar door hun eigen “broeders”.

  Like

 8. maria zegt:

  @ Jan : Het blijft verbijsterend hoe mensen het zelfgekozen lot van de palestijnen tot “grootste ramp in onze geschiedenis” aan te merken en zichzelf tot moreel verhevene benoemen, terwijl er toch echt wel grotere en bloediger rampen zijn. Jammer ook om te zien dat iconen als Angela Davis (voor wie zelfs mijn rechts-gereformeerde ouders nog respect hadden) zich hiermee verlaagt.

  Like

 9. toetssteen zegt:

  zolang men niet erkent dat de elite zo rot is als in de tijd van Jezus toen die van leer trok tegen diezelfde lui, zal er nooit wat veranderen. En nee, ik ben niet religieus, maar waarom trok deze man zo van leer en waarom wilde men hem dood hebben???

  Juist ja, om een en dezelfde reden, hij sprak de waarheid en keihard ook. U weet wel die witgeschilderde graven enzovoort.

  Maar als u meent dat Zijn woorden, noch die van u enige verandering zullen brengen…. vergeet het maar.
  Het gaat bankiers niet om woorden.

  Like

 10. Bah! Ik vind deze cartoon (wat het eigenlijk helemaal niet is) walgelijk en stuitend! Het geeft duidelijk aan hoe de Sunday Times en andere kranten daadwerkelijk over deze situatie denken en plaatsen zij zichzelf in het hoekje Jodenhaters! Bah!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s