Waarom Joden in Duitsland vaak twee petten dragen

Screenshot_36

Antisemitisme blijft een probleem in Duitsland – ook 68 jaar na de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz. Veel Joden willen in het openbaar niet herkend worden, klagen over agressiever wordende vijandigheden. Het Midden-Oostenconflict speelt daarbij een grote rol.

Wanneer rabbi Daniel Alter zich op straat begeeft in Berlijn, draagt hij meestal twee petten: het keppeltje en daar overheen een andere – om redenen van zelfbescherming: “antisemitisme krijgt in het jongere verleden een nieuwe, openlijker en agressievere kwaliteit”, zegt de rabbijn.

Berlijn is de stad van Duitsland met de grootste joodse gemeenschap. Er wonen ongeveer 10.000 Joden in de hoofdstad. Steeds meer van hen willen echter niet als zodanig herkend worden. “Vele leden van onze joodse gemeenschap proberen het te vermijden om zich openlijk als Jood te identificeren”, zegt alter. Wat iemand kan overkomen als hij als Jood wordt herkend, heeft de Berlijnse rabbi vorig jaar aan den lijve ondervonden: voor de ogen van zijn kleine dochter werd hij door “jongeren” (opm.: aanhalingstekens door vertaler) in elkaar geslagen. Gewoon, omdat hij een Jood is.

Screenshot_39

De Berlijnse rabbi Daniel Alter

Aantallen stabiel, de thema´s veranderen

Ongeveer 20% van de Duitsers is latent antisemitisch. De aantallen, die het laatst door de onafhankelijke Deskundigenkring Antisemitisme werden bevestigd, zijn al jaren stabiel. De thema´s, die Jodenvijandige uitlatingen en daden voeden, veranderen echter. “Een grote rol daarbij speelt het Midden-Oostenconflict”, zegt Dr. Juliane Wetzel van het Centrum voor antisemitismeonderzoek van de TU Berlijn, die lid is van de deskundigenkring. Daar zou het inmiddels o.a. vaak gaan om de gelijkstelling van de Holocaust, dat Israël de Palestijnen hetzelfde onrecht zou toevoegen als nazi-Duitsland de Joden.

Als vuistregel van de desbetreffende onderzoeken geldt: hoe ouder en minder opgeleid de ondervraagden zijn, des temeer neemt het aandeel van hen met antisemitische opvattingen toe. “Bij thema´s zoals Israël echter gaat het veel meer om de intellectuele lagen en de middenklasse”, zegt Juliane Wetzel. Net zoals bij andere thema´s zoals het besnijdenisdebat, de Augstein-discussie of het Grass-gedicht. “Het enorme aantal commentaren m.b.t. deze thema´s op de internetforums van de dagbladen laten heel duidelijk zien welke vooroordelen er heersen”, aldus Wetzel.

Screenshot_37

Joodse begraafplaats in Berlijn-Tiergarten

“Ver uit het venster gehangen”

Aan de rand van zulke discussie zou zoveel opborrelen wat antisemitische vooroordelen zou versterken, zegt rabbi Alter. Daar zou nog bij komen dat delen van de elites in het kader van de debatten ver uit het venster zouden hebben gehangen, wat Jodenvijandige opvattingen actueel in de hand zou werken: “Als bijvoorbeeld een politica van de Groenen de rituele besnijdenis met weduweverbrandingen in India vergelijkt, dan kan dat bij veel luisteraars voor rare reacties zorgen.”

Dat “Jood” inmiddels niet alleen op Berlijnse schoolpleinen een gangbaar scheldwoord is, laat in beginsel zien hoe antisemitisme de jongste generatie verovert. “We moeten proberen preventief te werken”, zegt Alter. Als gevolmachtigde van de joodse gemeenschap van Berlijn tegen antisemitisme en voor interreligieuze dialoog beschouwt hij het als zwaartepunt om zich op scholieren te concentreren. “Een doel moet zijn scholen en aanbieders van informatieprogramma´s bijeen te brengen en te koppelen.” Even belangrijk zouden cursussen voor leerkrachten zijn: “Leerkrachten weten vaak niet hoe ze moeten omgaan met Jodenvijandigheid en marginaliseren daarom het thema.”

Elementaire belangen van de samenleving

Hoe jongeren onder elkaar kunnen handelen wat betreft antisemitisme, laat het project HEROES zien: “Palestijnen, Arabieren, Turken gaan hun eigen gemeenschappen in en houden zich bezig met hun alledaagse antisemitisme. Dat bezit uiteraard een veel grotere geloofwaardigheid dan wanneer wij of anderen daar naartoe zouden gaan – en dat vind ik waar om ondersteund te worden”, zegt Alter. Daarom droeg hij de “Bambi” voor integratie, die hij in november heeft gekregen, ook op aan dit jeugdproject.

Maar niet alleen de jeugd zou geïnformeerd moeten worden. “In de hele samenleving moesten we het bewustzijn verankeren dat we bij de strijd tegen antisemitisme niet alleen te maken hebben met een strijd voor de joodse gemeenschap. Het gaat om elementaire belangen van een democratische burgermaatschappij”, aldus Daniel Alter. “als ons dat lukt, hebben we waarschijnlijk een goede stap in de goede richting gedaan.” De Berlijnse rabbi draagt nog steeds twee petten ter bescherming tegen domme spreuken, pesterijen en lichamelijk geweld.

Screenshot_38

Bron:

http://www.heute.de/Warum-Juden-in-Deutschland-oft-zwei-M%C3%BCtzen-tragen-26319382.html

Auteur: Christian Busse

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Berlijn, Joden, Jodenhaat. Bookmark de permalink .

8 reacties op Waarom Joden in Duitsland vaak twee petten dragen

 1. Roni Thome zegt:

  Waar houdt deze idiote rabbijn zich mee bezig? Denkt hij werkelijk dat hij iets in een land als ‘Duitsland anno nu’ kan veranderen? Als de Duitse jeugd (en wat minder jonge mensen) zo achterlijk zijn om een vijand te zoeken onder een kleine nietige vreedzame (en meestal blanke) minderheid, moeten ze het zelf weten. Feit is dat hun land wordt nu letterlijk bedreigd door de importratten van Allah. Grote delen van diverse steden zijn No-Go zones en Autochtonen vrij. Terreuraanslagen met veel doden en gewonden kunnen op iedere willekeurig moment gebeuren. De Duitsers kunnen beter een voorbeeld nemen aan hun dappere noordelijke buren de Denen. Daar is het volk van een lange politiek-correcte slaap ontwaakt en laat zijn ferme stem horen. Hoe dan ook, een land waarin deze rabbijn en andere Joden met angst moeten leven, kunnen ze beter zo gauw mogelijk verlaten. Ook muizen en ratten verlaten een zinkend schip.

  Like

 2. maria zegt:

  Jonge allochtonen leren antisemitisme gewoon thuis. “Jehoed” is een algemeen geaccepteerd scheldwoord. Het Midden-Oosten conflict speelt daarin wel een rol, maar uitsluitend om emotionele redenen en niet op basis van enige (historische) kennis. (Islam heeft sowieso een eigen versie van de geschiedenis) Joden zijn per definitie slecht en palestijnen zijn onze “broeders”. Verder gaat hun benauwde wereldbeeld niet. En voor een partijtje mensen in elkaar slaan zijn ze natuurlijk altijd te porren.

  Like

 3. guusvelraeds zegt:

  Ongeveer 20% van de Duitsers is latent antisemitisch.

  Nu is mijn vraag, hoe groot is het percentage niet westerse allochtonen van deze 20%?

  Like

 4. luckybee zegt:

  Wat voor Duitsland geld geldt nu ook voor Nederland hoewel wij geen Lutheranen zijn maar Calvinisten.Ook onze parlement is beheerst door moslim vrienden , onze goddeloze partijen die meestal Socialistisch zijn.inclusief de Christelijke partijen die menen de leer van Jezus Christus met texten uit het Kapitaal van KAREL MARX moet verbeteren.De leer van Jezus Christus kan je niet verbeteren hij leeft eeuwig en weet ook hoe alles eindigd.

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  @Roni Thome 20.53. uur. Precies zoals U het zegt. En het is een grote schande, dat anno 2013, onze joodse medemensen weer moeten vrezen voor hun bestaan. Niets heeft men geleerd van de Holocaust!

  Like

 6. Henny Clemens zegt:

  Even wat Nederlandse Jodenhaters, Dries van Agt, Gretta Duisenburg, van Bommel.
  “mensen” die altijd een podium krijgen en daar smerig gebruik van maken.

  Like

 7. Roni Thome zegt:

  @Tom Hendrix onze wereld kent geen schande. Het maakt niets uit in welke jaar of tijd wij leven. De Joodse medemensen moeten altijd op hun hoede zijn, maar dat zijn ze helaas niet!. De Amerikaanse generaal George Patton heeft eens (over zijn soldaten en vijanden) gezegd: ze hoeven niet van mij te houden …als ze maar bang voor mij zijn!. De man had gelijk. De bange en kwetsbare houding van de Joden maakt van ze een makkelijke doelwit. Het is niet erg klappen te vangen, maar laat je vijand weten dat jij kan ook terugslaan!. Waarom sturen ze hun kinderen niet zo vroeg mogelijk naar een gevechtsport? De kleintjes naar Judo of nog beter Jiu Jitsu, de wat grotere naar Karate en Thaiquando en de jongeren naar Krav Maga? Niemand wil vechten tegen een vechtmachine en onze Allahratten al helemaal niet!. Dat is trouwens helemaal geen slecht idee ook voor de autochtone bevolking van Nederland die in gemengde buurten moet leven. Ik heb trouwens gehoord dat de Arabieren in Israël zijn behoorlijk bang voor Russische Joden. Mensen met de genen van Poetin hebben weinig geduld voor schijthopen die proberen rottigheden uit te vreten. In de film ‘Red Heat’ (met Arnold Schwarzennegger als een Rus) zegt .de Russische commandant Danko dat Sovjet methoden zijn ‘economischer’. .

  Like

 8. Dit is zeker niet alleen in Duitsland en Nederland/België alleen het geval. Overal ter wereld worden Joden in het nauw gedreven om hun geloofsovertuiging en de wens dat kenbaar de maken aan de omgeving. Het meest belachelijke is dat moslims precies het zelfde doen maar vanuit deze groep is de haat jegens moslims zo enorm groot dat de rest er gewoon in mee gaat. Antisemitisme wordt niet alleen binnen gezinnen beoefend en geleerd maar ook tussen twee totaal verschillende gemeenschappen wordt deze haat jegens Joden aangewakkerd, niet alleen omdat dat cool zou zijn maar ook om er bij te horen en niet als Jodenlover te worden gebrandmerkt! Overigens is het gewoon schandelijk dat men van het verleden niets heeft geleerd. Ook niet vreemd overigens wanneer je ziet dat bijvoorbeeld tijdens geschiedenislessen de Holocaust niet of nauwelijks meer wordt aangehaald. Er lijkt wel een soort van taboe op te bestaan. Wellicht om de linkse meerderheid (?) te vriend te houden en uiteraard zullen velen het hoofd laten hangen naar de wens van de islam. Het gebeurd zelfs op openbare scholen, ja en ook hier in Nederland. Het maakt daarbij niet uit of het nu in het Noorden of het Zuiden van Nederland is. Het gebeurt gewoon steeds vaker dat dat gevoelige gedeelte uit de donkere geschiedenis van de 2e Wereld Oorlog bewust wordt weggelaten.

  Juist hierdoor ontstaat de mening dat de holocaust niet is gebeurd om dat het niet wordt genoemd tijdens de lessen over diezelfde periode!

  Waar is men dan zo bang voor? De waarheid of voor een specifieke bevolkingsgroep die verschrikkelijk lange tenen hebben?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s