Moderne burger wil referendum

Screenshot_44

(Door: Leon de Winter)

Wat er mis is met de Nederlandse politiek werd afgelopen woensdagavond akelig zichtbaar in de persoon van Halbe Zijlstra, de fractieleider van de VVD. Bij Pauw & Witteman weigerde hij de roep om een referendum te steunen aangezien we een vertegenwoordigende democratie hebben – dus kunnen politici na de volkse gang naar de stembus vrijuit hun gang gaan, aldus Zijlstra.

Ik heb het hier al vaker geschreven: de vertegenwoordigende democratie is een achterhaald negentiende-eeuws systeem. Het is afkomstig uit de tijd van de stoomtrein, gasverlichting en armen die geen tijd hadden om zich te verdiepen in actuele politieke zaken aangezien ze dag en nacht moesten werken om het hoofd boven water te houden. Zij hadden vertegenwoordigers nodig. De gebrekkige burger volgde gedwee de goedgebekte en alwetende vertegenwoordiger.

Maar in een tijd van welvaart, brede educatie en internet is het bespottelijk om één keer in de vier jaar – er gebeurt nu in een jaar meer dan vroeger in tien jaar – een stem uit te brengen op figuren die zich na die stem door geen electoraat laten tegenhouden.

De religieuze, ideologische en sociale bevolkingsgroepen die zich door politieke organisaties lieten leiden, bestaan niet meer.

Uitgebuite arbeiders zijn nog moeilijk te vinden. Slaafse volgelingen van meneer pastoor beleven hun geloof tegenwoordig op een geheel andere manier. De ongeletterde keuterboer is een hoogopgeleide agrariër geworden. En allemaal zijn we verbonden met The Cloud, waarin het wereldgeheugen zich momenteel aan het opladen is.

Halbe Zijlstra is geen echte volksvertegenwoordiger in de moderne zin van dat begrip. Hij houdt ons gegijzeld met zijn ’mandaat’. Wij, burgers, stemmen bij de verkiezingen noodgedwongen op een pakket. Daarin is de Europese kwestie meestal van ondergeschikt belang. We moeten de pakketten van de politieke partijen slikken omdat het systeem ons geen keuze laat.

Ik vind mijn belangen en voorkeuren niet in één partijprogramma terug. Ik moet programmapunten wegstrepen en op deze manier, via een negatieve selectie, mijn partij vinden. Wanneer we referenda zouden hebben, zou de burger veel meer greep krijgen op kwesties die hem aangaan, namelijk: per vraagstuk. Maar het referendum zou een probleem voor de politieke elites bieden: hun belang en het belang van hun netwerk nemen daardoor af.

Kaste

Politieke elites vormen in het model van de vertegenwoordigende democratie een eigen kaste. Zij beschouwen zich als leiders en gidsen, als opiniemakers en beslissers. Zonder twijfel hebben deze elites bijgedragen aan de explosief toegenomen welvaart (ja, zelfs ten tijde van een crisis zijn we onvergelijkbaar rijker dan tien jaar geleden) en aan de enorme kansen die bijna iedereen in onze samenleving krijgt aangeboden. En daarmee hebben deze elites zichzelf succesvol bewezen, en dus overbodig gemaakt. Dat is de paradox waaraan zij moeten wennen, maar die zij wensen te ontlopen.

Met het referendum kan de nieuwe hoogopgeleide burgerij zichzelf uitdrukken. Via een stem die slechts één keer per vier jaar wordt uitgebracht, lukt dat niet. In onze tijd volgen we niet meer de politieke partijen en hun leiders. We beschouwen hen niet als richtinggevend: we wijzen zelf de richting aan. We hebben de mogelijkheid om op basis van zelf bijeengebrachte feiten onze eigen belangen te formuleren. Een partijprogramma is daarvan niet meer dan een beperkte afspiegeling.

De frustratie die veel moderne burgers kennen ten aanzien van het politieke proces, wordt door politici als Zijlstra aangewakkerd. De overdracht van autonomie naar een ongrijpbare bureaucratie in Brussel maakt veel burgers ongerust. Politici maken van de oppositie tegen de euro en de Europese besluitvorming altijd een karikatuur; dan waarschuwen ze ervoor dat we van Europa afhankelijk zijn en als we aan hun ambities rammelen straks straatarm in de kou zitten. Het is een leugen dat we elkaar met bommen gaan bestoken als we geen Europese president meer hebben. Dat is allemaal vuig bedrog, lege retoriek, vals gemanipuleer.

Federatie

De EU wil van de lidstaten federale staten maken. Laat hier geen misverstand over bestaan: de politieke elites zijn op weg naar een federatie die in een Europese context niet anders dan een verlichte tirannieke technocratie zal zijn. Europa is geen etnische, culturele, historische eenheid. Deze eenheid zal van bovenaf worden opgelegd en beheerst. En het zal gebeuren zolang de elites het referendum bij ons weghouden.

Het is nu van belang dat we de EU uitkleden tot vooral een economisch samenwerkingsverband. Natuurlijk passen grensoverschrijdende fenomenen als bestrijding van criminaliteit en terrorisme in dat verband, maar de federatieve tendensen moeten worden gestopt. Door ons, de mondige burger.

Ook al lijkt me meneer Zijlstra een aardige man, ik moest me inhouden om het tv-toestel waarop hij verscheen niet door het raam in de sneeuw te sodemieteren. Daar zat weer een volksvertegenwoordiger met een grijns te beweren dat wij ons lot in zijn handen hebben gelegd en dus niks hebben in te brengen aangezien hij dank zij een negentiende-eeuws middel vier jaar lang mag doen wat zijn partij en zijn kaste goedachten.

Onze betrekkingen met de Brusselse bureaucraten dienen te worden aangepast en gemodelleerd naar onze wensen, niet naar die van beroepspolitici. Wordt het niet tijd voor een brede beweging die aan de gedachte dat de burger een hulpbehoevend, zielig en onwetend wezen is een einde maakt?

De vertegenwoordigende democratie is het probleem, niet het referendum.

Bron:

http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/01/moderne-burger-wil-referendum

Auteur: Leon de Winter

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in democratie, EU, Europa, Nederland. Bookmark de permalink .

19 reacties op Moderne burger wil referendum

 1. Petrossa zegt:

  Be careful what you wish for, your risk getting it.
  Na de oranje gekte gister is wel duidelijk dat het overgrote deel van de NL bevolking volstrekt debiel is. Een EU referendum zou eerder pro dan anti EU uitpakken.

  Like

 2. Martien Pennings zegt:

  “De vertegenwoordigende democratie is het probleem, niet het referendum.”
  Ik zou zeggen:
  De huidige politici in de vertegenwoordigende democratie zijn het probleem, niet het referendum.

  De Winter geeft het zelf perfect aan:
  “Daar zat weer een volksvertegenwoordiger met een grijns te beweren dat wij ons lot in zijn handen hebben gelegd en dus niks hebben in te brengen aangezien hij dank zij een negentiende-eeuws middel vier jaar lang mag doen wat zijn partij en zijn kaste goedachten.”
  Het probleem is dus niet de vertegenwoordigende democratie, maar de vertegenwoordigers van de vertegenwoordigende democratie.

  Het is een kwestie van Mentaliteit.
  Daarom heet die politieke partij die ik nooit zal oprichten ook MIA: Mentaliteit Is Alles.
  No, it’s not the economy.
  It’s the mentality.
  Niet de Unterbau.
  Maar de Ueberbau.
  Niet “de sociaal-economische factoren”.
  Maar de cultuur.

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  Helemaal eens met het artikel van Dhr. de Winter. Zo een man als Dhr. Zijlstra zou eens moeten kijken hoe het in Zwitserland functioneert, daar kennen ze wel het referendum, en worden belangrijke besluiten eerst voorgelegd aan de kiezer!

  Like

 4. koddebeier zegt:

  De zgn. politieke ‘elite’ kunnen niet met echte democratie overweg omdat het een stel armzalige regenten zijn.
  En meneer Zijlstra het zou beter zijn als de VVD een andere naam zou kiezen, het komt nu over als een lachertje !!

  Like

 5. rotsus zegt:

  Ik walg van dit soort corrupte smeerlappen die als ze er eenmaal zitten alleen maar bezig zijn met zaken waar ze zelf beter van worden en vooral mee te lopen met de zittende garde!! (hier in limburg heeft men een prinsengarde, echter dat is voor een korte tijd, de gekke 5 dagen carnaval, en daar kun je het m.i. wel nog het beste mee vergelijken, lopen allemaal achter prins carnaval aan om………..vul zelf maar in).

  Er is voor mij maar 1 oplossing voor deze crisis en die moge duidelijk zijn:
  Uit de EUSSR, uit de EURO, grenzen terug in de staat van voor 1993 (toen in 1 seconde zo’n 350 miljoen mensen eerlijk werden…..jaaaaaa, hahahahaha). en terug naar de GULDEN!!!
  Dat gepeupel in Brussel a.s.a.p. ergens een snelstromende rivier in flikkeren en het Haagse addergebroek de hofvijver in en met prikstokken een minuutje of 5 onder water houden.

  Beste Halbe Zijlstra of hoe je ook heten mag…….het volk, yes US or we, you name it, wij willen een referendum, begrijp je het, een REFERENDUM over bovenstaande.

  En Pauw en Witteman……dit zijn niet meer dan een stelletje salonjournalisten die veel te veel op hun bankrekening bijgeschreven krijgen elke maand. Van journalistiek hebben ze misschien ooit gehoord echter nog nooit toegepast.
  Journalistiek is ECHTE EIGEN nieuwsvergaring, hier het BELANGRIJKSTE uitfilteren en dat aan de mensen in den lande KENBAAR maken, do you understand.
  Het wordt tijd dat we dit land dag na dag platgooien. Ik heb er een simpele maar oh zo effectieve oplossing voor. Het enige wat ik nodig heb zijn ongeveer 1000 personen, ja echt, 1000 personen van de ongeveer 17.000.000 die mee willen doen en over een auto beschikken en daarbij een klein, maar ook echt maar een piepklein risico willen lopen.
  Kankeren en zaniken op diverse sites HELPT NIET, nee NIET. Dat wat ik in petto heb met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid WEL.

  Een Limburger die 24 jaar voor deze ROVERHEID heeft gewerkt en er nu in totaal 37 jaar werken heeft opzitten, 5 kinderen heeft, 2 kleinkinderen en nog nooit aanspraak gemaakt heeft op enigerlei uitkeringen en nu aan de rand van de afgrond staat met een roverheidbuldozer in zijn ouwe rug!!!
  Hoop op reacties, van welke aard dan ook.
  Wens jullie verder een fijne dag toe,want ik moet gaan werken (erbij werken naast mijn eigen zaakje alwaar ik meer dan 80 uur per week draai en mijn vrouw idem) om belastingen, accijnzen, heffingen, leges etc etc te betalen en ongeveer -20% per maand overhou, ja, jullie lezen het geod…..-20%(min voor alle duidelijkheid).
  En die Halve Zijlstra (b opzettelijk vervangen!!) mag van mij de ………..krijgen! Jaaaaa, ik blijf netjes, maar zeer zeker niet meer lang, let op mijn woorden!!! En ik meen het.

  Like

 6. friki zegt:

  Heer de Winter geeft hiermee een haarscherpe analyse van de evoluerende geschiedenis. Zo eenvoudig kan het gezegd worden. Wanneer staan wij met z’n allen op om onze stem te laten horen, nu het nog kan?

  Like

 7. Henk.V zegt:

  De gedachtegangen die Leon de Winter aan ons voorlegt zijn juist.
  Het idee dat wij bij verkiezingen onze stem gewoon afgeven, waarna de ontvangende partij er naar eigen goeddunken vrij over kan beschikken is te absurd voor woorden geworden en, wanneer je er goed over nadenkt, is een dergelijk politiek concept ook uiterst neerbuigend van aard, omdat er een suggestie in schuilt van een kudde onbenullen die hun stemmen maar afgeven aan ”mensen die er verstand van hebben” . Zoiets kan met geen mogelijkheid als een compliment aan het adres van stemmend Nederland worden opgevat.
  Dus inderdaad, het volk MOET het recht krijgen correcties in beslissingen aan te brengen, door middel van referendums, zeker als het gaat om deze vraag van absoluut levensbelang voor onze samenleving : ‘Willen wij nog deel uitmaken van de EU, nu de plannen van deze steeds meer dictatoriaal blijkende organisatie zichtbaar worden?”.
  Een zichzelf respecterend volk dat zeer aan de vrijheid hecht MOET in zo’n zaak gehoord worden!

  Wachteres maakte mij overigens opmerkzaam op iets wat ik persoonlijk vervelend vind.
  Op de site van de Dagelijkse Standaard werd dit artikel van Leon het eerst geplaatst.
  Onder degenen die op zijn stuk daar reageerden bevond zich ook een zekere Henk.V.
  Deze man verkondigt opvattingen waarin ik mij totaal niet kan vinden.
  Met andere woorden ,met die politiek correcte figuur wens ik nooit vereenzelvigd te worden.
  Het is maar dat jullie het weten 🙂

  Like

 8. Eye for an eye zegt:

  Ik ben niet zo’n Leon de Winter fan, maar hier mag hij over schrijven zoveel hij wilt zodat het tot iedereen doordringt (voor degene die het niet weten of niet willen weten) waar we hier mee te maken hebben.

  Like

 9. luckybee zegt:

  Het is de hoogste tijd dat wij terugkeren naar de Leer van Jezus Christus, en al die goddeloze partijen naar de sodamieter helpen.Socialisme heeft in deze wereld nergens gefunctioneerd.en de ideen van de Jacobijners (Liberaal) hebben voor al veel verdriet,foute beslissingen in de justitie en ook de dood veroorzaakt.Egalitee Fraternitee, en Libertee konden de fransen eerst na dat Napoleon de III door Bismarck verslagen wordt (Sedan),verwerkelijken.Hoe komt het dat wij zeggen; dat wij verlichting van de Fransen hebben geleerd? Terwijl de Geuzen republiek allang voor de franse revolutie geslaagd was?Wij hebben de adelstand afgeschaft, (Egalitee), de Trias politica in onze wetten ingevoerd(Fraternitee), All onze vijanden met de hulp van God verslagen (Libertee)

  Like

 10. dwz zegt:

  Helemaal mee eens.We zijn met zijn allen ontwikkeld genoeg om veel meer een aktief aandeel in de samenleving te vormen.Een democratie die uitbesteed wordt is een dictatuur in wording.

  Like

 11. Jean zegt:

  Mocht in zowel Nederland, België en alle overige Europese landen, beperkt tot een Europa van16 landen, het referendum ingevoerd worden dan was hier echte democratie aanwezig, momenteel is het de reinste dictatoriale particratie, iets zeer gevaarlijks gezien het zeer lage IQ bij politiekers.
  Een politieker ziet alles door een bril met links een dollarsymbool en rechts een eurosymbool en dat uiteraard in het eigen belang, nooit in het algemeen belang.
  Mocht het referendum een “verplichting” worden dan waren er ± 65% politiekers teveel en dat EU kot was dan totaal overbodig iets wat het in feite nu ook al is gezien de neerwaartse spiraal van Europa vanaf het ontstaan van dat gedrocht.
  Dat ze zichzelf zo belangrijk vinden is dagelijks te horen via de idioterie die ze uitkramen, nu was dat via die Zijlstra, morgen wéér eens door Di Rupo (wat afgrond betekend), overmorgen door Napoleon uit Frankrijk of die Duitse, één zaak staat vast, elke dag zakken wij Europeanen verder weg in de ellende, armoede én geweld a.g.v. het onverantwoord oerdom beleid én open grenzen beleid.
  Dé reden om het referendum te verplichten zodat er snel een einde komt aan die neerwaartse spiraal.

  Like

 12. M.A.L. Sion zegt:

  Leon de Winter heeft voor een groot deel gelijk. Het referendum is broodnodig om de burgers een echte stem te geven en moet zo snel mogelijk gebruikt worden om ONS zelf te laten beslissen of we dat federatieve Europa wensen of niet.
  Het referendum hoeft geen bedreiging van de politieke partijen te zijn, Eerder heb ik bepleit om een volksreferendum open te stellen voor burgers die een lidmaatschapskaart van een politieke partij kunnen overleggen. Dat kan zonder de anonimiteit van de stem aan te tasten als de registratie voor het referendum in onafhankelijke handen terecht komt. Dan zou dus niet gemeten kunnen worden hoe de leden van een partij gestemd hebben. De partijen zouden hun voorlichtende functie ten aanzien van bepaalde onderwerpen moeten intensiferen.
  Het zou een einde maken aan de afzijdige houding van de kiezers. Er is iets te zeggen voor de vrijheid om al dan niet lid van een politieke partij te willen zijn maar als dat er in ontaardt dat slechts 2% van de stemgerechtigden ook door een lidmaatschap aan de democratie deelneemt is er iets fout in de samenleving. Dat tendeert enigszins naar het profiteurschap.
  De politieke partijen zouden er goed garen bij kunnen spinnen omdat, wanneer vaker het volk gevraagd wordt zich via een referendum over een halszaak uit te spreken, de animo om lid te worden veel groter zal worden.
  Het kan ook nog een ander voordeel hebben. Thans laten de politieke partijen zich (noodgedwongen) ruimhartig subsidiëren uit de belastingpot. Als een meerderheid van de bevolking wel lid van een partij zou zijn is dat ook niet meer nodig en kan dat zelfs een gunstig effect hebben op de belastingafdracht. Ook op lokaal terrein zou de deelname aan het politieke gebeuren toenemen als men toch al lid zou zijn.

  Like

 13. rommel zegt:

  “Het is de hoogste tijd dat wij terugkeren naar de Leer van Jezus Christus”
  Van de regen in de drup.
  Het wordt is tijd dat we al die rare geloofjes met hun dictatoriaal gedrag en opgedrongen spelregeltjes naar de vuilnishoop van de geschiedenis vegen.

  Like

 14. Tom Hendrix zegt:

  @Rotsus 10.17. uur. Goed van U om te wijzen op de problemen die veroorzaakt worden door het kabinet Rutte 2. Het is diep treurig hoe het kleine zelfstandigen onmogelijk wordt gemaakt om hun nering uit te oefenen, het is juist het midden-en kleinbedrijf die ‘de motor zijn’, voor onze economie.
  Als men zo doorgaat in Den Haag, wordt de hele middenstand weggevaagd, dat mag en kan toch niet de bedoeling zijn?

  Like

 15. guusvelraeds zegt:

  Noem mij in alle oprechtheid “”een politicus”” die in de kamer zit om dienstbaar te zijn aan het volk. Noem mij een politicus die beschikt over voortschrijdend inzicht en aan de hand daarvan van koers kan en durft te veranderen. Noem mij een politicus die alles wil opofferen om de stem van het volk te laten doorklinken in het parlement en buiten de gangbare paden wil lopen. Als U die politicus kunt opnoemen dan weet U waar Uw stem bij de volgende verkiezingen naar uit moet gaan. Ziet U figuren als Pechtholt, Marijnissen, Roemer, Halsema, Rutten, Deijselbloem, Samson noem ze allemaal op breken met hun partij en een eenmansfractie starten omdat ze geloven in democratie en een man een man en een woord een woord? Hun angst voor een referendum is groot, want een referendum doorkruist de niet zichtbare agenda van een partij, doorkruist niet zichtbare persoonlijke belang en doel. De grootst gemiddeld zittende politicus van vandaag wenst geen referendum omdat hij weet dat democratie geen rol meer speelt in de huidige politiek en het maakt hem ook niet uit. De gemiddeld zittende politicus doorschouwd de mechanismen van de nationale en supranationale politiek en weet deze in te zetten voor persoonlijk gestelde doelen. Mocht het ooit zover komen dat er een EU referendum komt dan zullen we met zijn allen middels een meedogenloze media propaganda getuigen worden van de grote van de macht van de zittende politiek.

  Like

 16. guusvelraeds zegt:

  Tom Hendrix zegt:
  29 januari 2013 om 12:29

  Als men zo doorgaat in Den Haag, wordt de hele middenstand weggevaagd, dat mag en kan toch niet de bedoeling zijn?

  Jawel Tom Hendrix,
  Het is voor de roden en aanverwante geesten juist wel de bedoeling dat de middenstand (het burgerdom) weggevaagd wordt. De roden hebben altijd 2 doelen voor ogen gehad. Doel 1 afbraak van het klassieke gezinsmodel en doel 2 afbraak van het burgerdom (de middenstand). Waarom ze dat willen? Omdat binnen het klassieke gezin en in een zelfstandig opererende middenstand mensen optimaal hun eigen keuzen kunnen bepalen en hun eigen verantwoordelijkheden kunnen, willen dragen en uitoefenen. In het klassieke gezin werden kinderen opgevoed tot zelfstandigheid en verantwoordelijk gedrag t.o.v. hun keuzen en consequenties daaraan. Bij een goed functionerende middenstand geldt hetzelfde. Mensen leerden spaarzaamheid, leerden afzien en het allerbelangrijkste ze leerden een eigen mening te vormen. De roden wensen geen mensen die eigen verantwoordelijkheid dragen en een eigen mening hebben. De roden willen een groot leger van afhankelijken creëren die in alle levensfasen terug moeten vallen op de hulp van een overheid met een waterhoofd. Dit zelfde fenomeen zien we ook binnen de islam. Ook binnen de islam zijn de geesten bewust geïndoctrineerd tot afhankelijkheid en is keuze vrijheid het eigen leven richting te geven taboe. Dit gegeven zal onbewust ook de rede zijn waarom de roden in alle opzichten de islam als hun partner beschouwen in hun ideologisch gevormde wens de maatschappij onomkeerbaar te veranderen.

  Like

 17. Macacco zegt:

  Een zeer juist artikel van de Winter, en een uit het hart gegrepen reactie van de Hr Rotsus. Wat is er nou nog meer nodig zou je menen, om dat NLse volk een keer in opstand te krijgen tegen alles dat met den Haag en Brussel te maken heeft. Te meer na het zien van die ….Guy Verhofstad bij Buitenhof de laatste keer. Zou het niet weten.

  Like

 18. Tom Hendrix zegt:

  @GuusVelraeds 14.34. uur. Bedankt Guus Velraeds, voor deze uitleg. Ik zou denken dat een VVD toch niet links zou zijn, maar sinds 12 september weten we wel beter. Als zoon van een kleine zelfstandige weet ik maar al te goed hoe hard deze mensen moeten werken. Daarom is het ook een groot schandaal, hoe deze regering van MARX RUTTE, het Midden en Kleinbedrijf het “mes op de keel zet”, met de vele lastenverzwaringen. Deze regering is zo rood als het maar kan zijn. Maar dat komt de EUSSR natuurlijk ook goed uit, daarom mocht dijsselbloem nog een extra baantje binnen hengelen. Verder ben ik het ook met U eens, dat kleine zelfstandigen hun gezin altijd de juiste waarden bijbrachten en bij brengen. Mijn vader is al jaren overleden, maar ik ben dankbaar voor alle elementaire waarden die hij en mijn moeder mij hebben bijgebracht. Socialisme is volledig in tegenstelling daarmee, het maakt van mensen uiteindelijk slaven.

  Like

 19. @Henk.V. om 11:12: Bedankt voor de melding. Ik snapte het al even niet wat daar door een ‘jou’ werd gemeld. Blijkbaar schept links er inmiddels ook genoegen in andersdenkenden onder valse voorwendselen in een vuil daglicht te plaatsen. Schandelijk!

  Was er eerder niet hier op E.J. Bron’s blog een artikel over linkse jongeren die de alternatieve media maar moesten gaan vergiftigen met leugens en onwaarheden in opdracht van de overheid/EUSSR? Dit zou wel eens een voorbode kunnen zijn!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s