Het Pools is de tweede taal van Groot-Brittannië en bijna één op de vijf mensen in Londen spreekt alleen Engels als tweede taal

Screenshot_8

 • Het Pools is de hoofdtaal voor 546.000 mensen in Engeland en Wales
 • Een op de vijf mensen in Londen heeft een hoofdtaal die niet Engels is
 • Er worden 100 verschillende talen gesproken in het Verenigd Koninkrijk, met inbegrip van het Cornish, Manx Gaelic en het Creools uit het Caribisch gebied
 • Volgens de Census van 2011 gebruiken slechts 22.000 mensen gebarentaal 
 • De helft van de mensen gaat met de auto naar het werk en 80% zegt dat ze in goede gezondheid verkeren 

Volgens de officiële cijfers van gisteren is de tweede meest gesproken taal in het land (UK) nu Pools.

Na een analyse van de nationale officiële (volks)telling van 2011 bleek dat er 546.174 mensen in Engeland en Wales zijn die zeggen dat het Pools hun hoofdtaal is en dat het Welsh – dat lang de tweede taal in het Verenigd Koninkrijk was – wordt gesproken door 562.000 mensen.  Als Schotland en Noord Ierland de bevindingen van hun officiële telling publiceren dan zullen de nieuwkomers uit Polen in het Verenigd Koninkrijk het aantal Welsh sprekenden voorbij streven.

Een decennium geleden werd het Pools vrijwel niet gesproken in de straten van Groot-Brittannië, maar het gebruik ervan is enorm gestegen sinds het land vanaf mei 2004 is toegetreden tot de EU. De Labour regering uit die periode schatte dat per jaar slechts 13.000 Polen naar het Verenigd Koninkrijk zouden komen, maar tussen december 2003 en december 2010 is het aantal Polen dat in het Verenigd Koninkrijk woont gestegen van 75.000 tot 532.000.

De immigratie uit Polen was het hoogst in 2007 toen 96.000 Polen de UK binnenkwamen. Bijna een kwart van alle Poolse burgers in Groot-Brittannië woont in Londen. Ongeveer 148.000 Polen, dat is twee procent van de bevolking, wonen nu in de hoofdstad.

Er zijn ook hoge concentraties van mensen die Pools spreken in kleine steden in Groot-Brittannië, met name die met een agrarische industrie in het oosten van Engeland.

Boston, de stad in Lincolnshire, die op Question Time van vorige week op BBC1 het middelpunt van een ruzie over immigratie was, heeft 62.243 inwoners van wie 3.006 mensen, ongeveer een op de 20, Pools als hoofdtaal spreken.

De stad trok de aandacht, nadat een hoogleraar van Cambridge, Mary Beard , het publiek in de studio in Lincoln vertelde dat de lokale vrees voor immigratie een ‘mythe’ was en dat de ‘overheidsdiensten die wel aankunnen’. Ze werd terechtgewezen door Rachel Bull, een zakenvrouw en een afstammelinge van Poolse grootouders, die zei dat de diensten op het ‘breekpunt’ stonden .

Uit de cijfers van de officiële telling blijkt dat andere Oost-Europese talen nu op de lijst van de meest populaire talen staan, met inbegrip van het Litouws, dat gesproken wordt door 85.000 mensen, en het Lets, de hoofdtaal van 32.000 mensen.

Het Roemeens en het Bulgaars zijn andere talen die aan bod zullen komen –het duurt nog een jaar voor de burgers van Roemenië en Bulgarije, net als de Polen sinds 2004, toegang krijgen tot het Verenigd Koninkrijk. Het Roemeens is de moedertaal van 68.000 mensen in Engeland en Wales en het Bulgaars van 38.000 mensen.

Het grootste aantal talen wordt in Londen gesproken, waar in elke wijk, drie wijken uitgezonderd, meer dan 100 verschillende talen worden gebruikt. Onder de genoemde talen zijn het Deens, het Creools uit het Caribisch gebied, de zigeuner- of reizigertaal, het Nepalees, Pashto en Malayalam.

De officiële telling heeft ook ontdekt dat bepaalde claims die soms door talen worden gelegd overdreven zijn, namelijk dat die veel gesproken worden en cultureel belangrijk zijn.

Slechts 557 mensen zeiden het vorige jaar dat ze het Cornish als eerste taal spraken. Nog zeldzamer was het Gaelic Schots, waarvan 58 het spraken en Manx Gaelic, 33.

Het vorig jaar meldde een rapport van de Welsh Language Board dat het aantal mensen dat vloeiend Welsh spreekt daalt met ongeveer 3.000 mensen per jaar.

In totaal hebben vier miljoen mensen in Engeland en Wales een hoofdtaal die niet Engels is.

Van hen zeiden 726.000 dat ze niet goed Engels spreken en 138.000 spreken geen Engels.

Bron:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2270638/Polish-second-language-Britain-nearly-140-000-people-living-speak-English-all.html

Auteur: Sean Poulter

Vertaald uit het Engels door:

Wachteres

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Groot-Brittannië, Immigratie, Polen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Het Pools is de tweede taal van Groot-Brittannië en bijna één op de vijf mensen in Londen spreekt alleen Engels als tweede taal

 1. E.J. Bron zegt:

  Tja…beter Pools dan Arabisch!! 😉

  Like

 2. Tiemen Veenstra zegt:

  Vroeger noemden we dat een Babylonische spraakverwarring. Nu hebben we het over multiculturele diversiteit…. 😦

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  Prima wachteres, weten we weer hoe geweldig de invloed van de EUSSR is-KOTS.

  Like

 4. Turul zegt:

  als je dit weer leest, is erg duidelijk hoe abnormaal de hele EU met zijn open grenzen is en de absurde ideologie die er aan te grondslag ligt.

  Het hele idee dat mensen het recht moeten hebben om overal te kunnen leven is totaal wereldvreemd en tegen de menselijke natuur in.

  Dit zal op een gegeven moment ontaarden in geweld, ook tegen immigranten uit Europese landen, ook dit is een kwestie van tijd.

  Like

 5. Wachteres zegt:

  @Tiemen Veenstra

  En dit is nog maar het begin… als de EU haar zin krijgt dan gaat dit decennia door, tot er niets over is van de originele landen en we allemaal ‘één pot nat’ zijn.

  Of zoals jij het zo mooi zegt: een grote ‘multicuturele diversiteit’.

  Wat kunnen we daar blij mee zijn.

  Hoe boosaardig moeten mensen wel zijn in hun denken om zulke duivelse plannen naar boven te kunnen brengen.

  Like

 6. jowitteroos zegt:

  ……..weg met de nationalistische gevoelens en eigenheid…dat is toch de bedoeling van die multiculti-minnende bende!

  Like

 7. Marc Bouwman zegt:

  Geen reactie op dit artikel. Toch wil ik alarm slaan over het feit dat moslims zich willen vergrijpen aan de Pier te Scheveningen. De hieronder volgende link is afkomstig van Tv-West Den Haag.

  http://www.omroepwest.nl/nieuws/31-01-2013/wij-maken-van-de-pier-een-moskee

  Like

 8. Marc Bouwman zegt:

  Hieronder nog een reactie dat geen verband houdt met dit artikel. Het gaat om de arrestatie van Firasat door de Spaanse overheid. Twee maanden terug verzocht ik het ministerie van Buitenlandse Zaken bij zijn collega te protesteren over de behandeling door de Spanjaarden van Firasat. Hieronder de reactie van Buza, gevolgd door mijn reactie daarop.

  —– Original Message —–
  From: Keulers, Peter
  To:
  Cc: COM-Liaison
  Sent: Thursday, January 31, 2013 2:58 PM
  Subject: Imran Firasat (referte E 1607973)

  Geachte heer Bouwman,

  Dank voor uw e-mail van 7 januari jl., waarin u de minister van Buitenlandse Zaken verzoekt contact op te nemen met de Spaanse regering om opheldering te vragen over de zaak van Imran Firasat.

  Ik kan u berichten dat de Nederlandse ambassade in Madrid goed op de hoogte is van de zaak en deze nauwlettend volgt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ziet thans echter geen aanleiding voor bemoeienis van de zijde van de Nederlandse overheid.

  Het is aan de Spaanse autoriteiten om te beoordelen of deze in Spanje verblijvende persoon al dan niet een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Hetzelfde geldt voor andere factoren die een rol kunnen spelen bij vragen rond diens verblijfstitel. Indien de heer Firasat het niet eens is met de beslissing omtrent zijn verblijf, staan de gebruikelijke rechtsgangen voor hem open.

  Met vriendelijke groet,

  Peter Keulers
  Directie Europa

  Ministerie van Buitenlandse Zaken

  Geachte heer Keulers,

  Behalve laat vind ik dit een buitengewoon laf politiek correct antwoord. Met andere woorden: hier hebben we helemaal niets aan.

  Het is te zot voor woorden dat democratisch gekozen politici, en de onder hen ressorterende ambtenaren, zich willens en wetens laten piepelen door ongezellige mensen die er ronduit voor uit komen die zelfde democratie, met alle vrijheden die daarbij horen, onderuit willen halen.

  Schaam u!

  Marc Bouwman

  Like

 9. Tom Hendrix zegt:

  @Marc Bouwman 18.56. uur. Hierop zeg ik voluit AMEN! U heeft volkomen gelijk.

  Like

 10. Trucker zegt:

  Groot Britagne is het eerste land in het Vrije Westen dat gedomineerd zal waorden door de islamieten,.
  De polen of wie dan ook gaan daar geen sikkepit aan (kunnen) veranderen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s