De economische droogte van de “Arabische Lente”

Screenshot_6

Twee jaar na de gewelddadige uitbraak van de “Arabische Lente” in Tunesië en Egypte is de economische situatie in beide landen slechter dan ooit. De weinige vonken hoop op hervormingen en liberalisering werden onmiddellijk in de kiem gesmoord.

In Tunesië beklagen seculiere oppositiepartijen dat in plaats van de beloofde economische hervormingen de heersende Ennahda-partij “vastbesloten is om een theocratie op te bouwen.” Nu worstelt Tunesië met een werkloosheidspercentage van 18% en werd door het ratingbureau Fitch vanwege “de langzame overgang naar een vrije economie” en onhoudbare dubbele schulden afgewaardeerd. Ook Standard & Poor heeft het land tot “junk” gedegradeerd. Naast de sowieso toenemende economische moeilijkheden bericht Al Jazeera dat “rechtbanken ervan beschuldigd worden de tegenstanders van de heersende Ennahda-partij op de korrel te nemen.” Volgens Amnesty International wordt de vrijheid van meningsuiting beperkt en worden regimecritici aangeklaagd wegens “overtreding van de openbare moraal”. En wie verwacht had dat de nieuwe Tunesische grondwet de mensenrechten beter zou beschermen, komt bedrogen uit. Vorige week klonk het protest van Human Rights Watch dat het tweede ontwerp van de grondwetgevende nationale vergadering NCA “mensenrechten bedreigt”.

De Jordaanse nieuwssite Albawaba.com zegt het volgende over de situatie in Egypte: “De economische problemen van de vriendjespolitiek onder Moebarak zijn niet verdwenen en de eisen naar ´brood, vrijheid en sociale gerechtigheid´, welke de wensen van de jeugd van het Tahrirplein in 2011 waren, komen opnieuw tevoorschijn. Misschien waren ze nooit verdwenen. De pogingen van de Moslimbroederschap om de armen met liefdadigheid te sussen, zouden in het actuele klimaat van onrust wel eens als cynisch beschouwd kunnen worden.”

De Egyptische president van de Moslimbroederschap Mohammed Morsi is ermee bezig zijn belofte van een “islamitische democratie” in te lossen. Weinig verrassend ontpopte deze zich als islamitische theocratie. Maar noch dat, noch zijn anti-Amerikaanse en antisemitische tirades of de voortdurende onlusten schijnen de Amerikaanse regering ervan af te houden haar overeenkomst voor 1,3 miljard dollar Amerikaanse militaire hulp en jaarlijks 250 miljoen dollar economische hulp in te lossen (het akkoord werd door Morsi´s voorganger Moebarak ondertekend). En als het Amerikaanse Congres akkoord gaat met het voorstel van senator John McCain, zou Egypte zelfs 500 miljoen dollar extra krijgen.

Op 20 januari berichtte de New York Times dat de jeugdwerkloosheid hardnekkig op 25% blijft staan. Maar Morsi, die een reddingsparaplu van het IMF en de Wereldbank verwacht van 12 miljard dollar, is nu bereid geringe hervormingen in te voeren. Vorig jaar mei sloeg Egypte een kredietaanbod van 3,2 miljard dollar van het IMF af, “omdat het de soevereiniteit van Egypte zou schenden. Ze wilden het geld, maar zonder verdere voorwaarden – geen obligatoire hervormingen of bezuinigingsmaatregelen.”

Als de VS en andere Westerse democratieën zich verder blijven overgeven aan het waanidee dat de Moslimbroederschap een “hervormingsbeweging” is, dan duurt het niet lang meer of Morsi krijgt zijn geld.

Bron:

http://www.audiatur-online.ch/2013/01/30/die-wirtschaftliche-duerre-des-arabischen-fruehlings/

Auteur: Rachel Ehrenfeld

Bron oorspronkelijk artikel:

http://econwarfare.org/viewarticle.cfm?id=5803

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", "Nuttige idioten", Egypte, Moslimbroederschap, Naïviteit, Tunesië. Bookmark de permalink .

7 reacties op De economische droogte van de “Arabische Lente”

 1. louis-portugal zegt:

  Net als de situatie in Griekenland waar men na allerlei beloften die gebroken worden toch geld geeft zal het in Egypte ook wel gaan.

  Like

 2. Het is een vloek die over de Amerikaanse politici ligt om kapitalen aan de Shariabeweging van
  Morsi over te maken. Zij doen er beter aan dit geld in Israël te investeren. Maar Hussein Obama is antisemiet, omringd door Moslim adviseurs, dus blijft hij voortgaan op een heilloze weg. Verblind
  door demonen.

  Like

 3. G.Deckzeijl zegt:

  Is geen lente, is gewoon NEP. Is de aanloop naar een wereldkalifaat.
  Punt. Einde oefening.

  Like

 4. Marcel zegt:

  Morsi is ermee bezig zijn belofte van een “islamitische democratie” in te lossen. Weinig verrassend ontpopte deze zich als islamitische theocratie.

  Weinig verrassend, zo is het.

  Langs de hele zuidgrens van de €USSR zit alleen zo de mediteranee er nog tussen en dan is alles daar handen van het radikale maatschappijmodel. Alleen Marokko in het westen, Algerije, tot Turkije in het midden Oosten zijn nog enigszins vrije maatschappijen.
  En hoe zat het nou precies met Algerije ? Nog geen arabische lente daar.
  Was het niet een paar jaar geleden dat radicale islamieten daar verkiezingen wonnen, waarna het leger ingreep ?

  Omdat het weinig verrassend is zouden clubs als HRW eens de voorstellen van Grote Broer hier in de €USSR om
  – de pers te willen accrediteren,
  – kontant geld te willen verbieden,
  – het onderwijs op Pallywoodachtige wijze bij de lurven heeft,
  – en werkelijk elk aspect van het leven te willen reguleren met een dwangmatige en hopeloos beperkende regelgeving in de openheid moeten rond roeptoeteren.

  In plaats van met dat afgezaagde opendeurennieuws van gisteren te komen.

  Like

 5. luckybee zegt:

  Demokratie zonder Jezus Christus heeft in deze wereld nog nergens gefunctioneerd.Ook niet met de Paus.

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  Ik moest laatst al KOTSEN van het feit dat de MOSLIMFANAAT 5 MILJARD EURO krijgt, van de FASCISTEN in BRUSSEL. Ik word geloof ik even niet meer goed….

  Like

 7. Jan zegt:

  Ik hou het op een zionistisch complot want Joden beheersen de media, dat weet iedereen (toch?) en zorgen dat hier in het Westen het echte nieuws over Egypte het niet haalt en binnenlands, in Egypte dat de agitatie tegen de naar democratie zuchtende regering van de democraat Morsi aanhoudt. Het is niet zo moeilijk, als je maar creatief, antisemitisch bent.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s