Na 1000 jaar in Freiburg: Turken willen Nicolaas terug

Screenshot_5

Sint Nicolaas kathedraal in het Zwitserse Freiburg/Fribourg

Eerste het goede nieuws: Sint Nicolaas bestond echt. Hij is niet een of andere vette rendierruiter uit het noorden. Maar een christelijke bisschop uit het huidige Turkije. Sinds ongeveer duizend jaar verblijven zijn beenderen in Freiburg, in Zwitserland. Nu willen de Turken hem terug.

Zoveel staat vast: Nicolaas is geen Glühweindrinker uit het hoge noorden. Hij is afkomstig uit het zuidoosten, uit het huidige Turkije. Waarschijnlijk heeft hij zichzelf dus gevoed met kebab. Waarbij dat ook eerder onwaarschijnlijk is. Want destijds behoorde de streek tot het Byzantijnse rijk. Nicolaas leefde en werkte in Myra, dichtbij het huidige Demre, en ongeveer honderd kilometer ten zuidwesten van de huidige miljoenenstad Antalya ligt.

Er doen veel legendes over hem de ronde en er worden verschillende goede daden aan hem toegeschreven. Zeker is dat hij rijk was en zijn geërfde vermogen weldra aan de armen gaf. Ook zou hij tijdens de christenvervolging in het jaar 310 gevangen genomen en gemarteld zijn.

Nicolaas terug naar de Zwarte Zee?

Nu is er een ruzie ontstaan. De Turkse archeologieprofessor Nevzat Çevik eist dat de beenderen naar het land van herkomst terugkeren. Hij doceert aan de Akdeniz-universiteit in Antalya, dus in de nabijheid van het arbeidsveld van Nicolaas.

In het Zwitserse Freiburg reageert men uiteraard verontwaardigd op de eis. In de tweetalige stad is de Sint Nicolaas kathedraal een bepalend beeld van de historische, middeleeuwse kern van de stad Freiburg. Binnen de oude muren bevinden zich overgeleverde kostbaarheden. Waaronder ook een zilveren armrelikwie van Nicolaas, die nu door Anatolië wordt opgeëist.

Nicolaas belangrijk voor moslims

Screenshot_3Ieder jaar wordt Nicolaas op 6 december herdacht, waarbij hij niets met de inmiddels populaire Kerstman te maken heeft. Nicolaas zou op een 6 december overleden zijn. Zijn sarcofaag staat nu nog in Demre, dat al lang een pelgrimsoord is geworden.

Volgens het evangelische persbureau “epd” benadrukt professor Çevik: “De heilige Nicolaas is ook belangrijk voor de islamitische wereld. Hij heeft geprobeerd het christendom te verbreiden, dat ook een religie van God was.” Hij zou willen dat de beenderen van Nicolaas in het lege graf in Turkije zouden rusten en hoopt dat de Turkse regering de wens bekrachtigd.

De weg naar Freiburg

Christelijke zeelieden ontvreemdden de relikwieën in het jaar 1087 uit de kerk in Myra. Ze kwamen terecht in het Zuid-Italiaanse Bari. Zo zouden de schatten tegen de islamitische Saracenen beschermd moeten worden.

Het katholieke Freiburg benoemde in de 12e eeuw Nicolaas tot beschermheilige. Ongeveer 200 jaar later werden enkele van zijn beenderen naar Freiburg overgebracht. En daar moeten ze volgens “epd” blijven. Proost Claude Ducarroz wordt geciteerd: “De beenderen zijn van de kerk en het volk van Freiburg, ze hebben voor ons een enorme religieuze, historische en culturele waarde.” Van een diefstal ongeveer bijna 1000 jaar geleden zou hij niet vanaf weten: de relikwieën zouden zich altijd in christelijke handen hebben bevonden.

Bron:

http://www.jesus.ch/themen/gesellschaft/international/asien/232904-tuerken_wollen_nikolaus_zurueck.html

Auteur: Daniel Gerber

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Christendom, Islam, Religie, Turkije, Zwitserland. Bookmark de permalink .

19 reacties op Na 1000 jaar in Freiburg: Turken willen Nicolaas terug

 1. Louk Broug zegt:

  De schijnheiligen! In de 550 jaar, geloof ik, dat ze Klein-azie in hun poten hebben, is 99% van het christendom uitgeroeid en verdwenen. Zie de volkerenmoord op de Armeniërs of recent hun huishouden in Noord-cyprus, waar eeuwenoude kerken zijn verwoest. En nu willen ze zo graag een overleden christen terug. Daar zijn ze gek op…

  Like

 2. Er zou wel eens een hele andere gedachtegang achter kunnen zitten…

  Like

 3. BertG. zegt:

  Dit moet haast wel een hoax zijn. Dat kan toch niet anders.
  En sinterklaas martelde ook nog eens. Daar komt dan die roe vandaan.

  Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  @Louk Broug 20.36. uur. Dat doen deze MOSLIMS enkel om te KLIEREN! Alles doet Turkije om de christenen te treiteren, uit te dagen, en in een kwaad daglicht te stellen!

  Like

 5. guusvelraeds zegt:

  Dat de Ottomanen en ook het moderne Turkije weinig op heeft met haar christelijke onderdanen staat buiten kijf. Ook op de dag van vandaag staat de christelijke minderheid in Turkije bloot aan onderdrukking, vervolging en zo nu en dan is christenmoord in dit bij uitstek tolerante land niet uitgesloten. Onder het oog van de wereld heeft Turkije in 1974 het christelijke (Grieks Orthodox) Noord Cyprus onder de voet gelopen en sindsdien is praktisch het gehele gebied gezuiverd van christenen, kerken en christelijke heiligdommen. De bevolking werd met opzet verdund en uiteindelijk gezuiverd door een enorm aantal “”vooral arme”” Turken uit het Turkse platteland over te brengen naar Noord Cyprus. Dit alles gebeurde onder het toeziend oog van Europa en de V.N. De V.N. bleef op een aantal resoluties na eveneens met de armen over elkaar staan. In 1983 verklaarde het door Turkije bezette noordelijke gedeelte zich onafhankelijk onder de naam Turkse Republiek Noord-Cyprus. Dit gebied wordt nu alleen door Turkije erkent terwijl de overige wereld de erkenning geweigerd heeft. De genocide gepleegd op de bevolking van het christelijke Armenië doorstaat zonder meer de vergelijking met de genocide op het joodse volk gedaan door de nationaal socialisten van de socialist Adolf Hitler. De Armeense genocide was net als de genocide op de Joden vooraf bewust gepland en met militaire precisie en logistiek tot uitvoering gebracht. Dat Turken na alles het lef hebben christelijke relikwieën op te eisen toont aan dat ze een groot hiaat hebben op het vlak van een algemeen gevormd geweten. In het licht van dit alles kan en mag Turkije nooit een vast onderdeel gaan uitmaken van een federatief Europa waarbij ik hoop dat het federatieve Europa met of zonder Turkije er hoe dan ook nooit zal komen.

  Like

 6. BertG. zegt:

  Dit soort verhalen kom je ook op discovery en geograhic channel en history channel tegen.
  Heen en weer gesjouw met van alles en nog wat aan botjes en of het wel of niet zal lukken.

  Like

 7. Turul zegt:

  zoals duidelijk is was Nicolaas geen turk (etnisch of cultureel) maar een byzantijn. Nicolaas heeft dan ook niets met het huidige Turkije of met de Turkse geschiedenis te maken.

  De beenderen zijn terecht meegenomen en net als al het andere Byzantijnse erfgoed, behoort het de Europese volkeren toe.

  De turken zien de Byzantijnse periode voor hun verovering ook niet als de eigen geschiedenis! Weer een staaltje van brutaal gedrag wat al deze volkeren uitproberen op ons.

  Like

 8. G.Deckzeijl zegt:

  Ze moesten een weten wat ik gvd terug wil.

  Like

 9. G.Deckzeijl zegt:

  … het moest uiteraard eens zijn, met een s dus.
  Dit om de pseudo-literaire zeikerds een paar slagen voor te zijn.

  Like

 10. luckybee zegt:

  Wat een onzin! Toen St Nicolaus in Anatolien leefde , waren de Turken nog allemaal in Centraal Asie.Whaaaaaaaaahahaha

  Like

 11. Tom Hendrix zegt:

  @GuusVelraeds 21.25. uur op 3/2. Daar ben ik het geheel mee eens!

  Like

 12. baksteen zegt:

  Vandaag in de krant dat ze van de Hagia Sofia weer een Moskee willen maken!
  Zoiets moeten wij eens proberen!
  Hoe veel aanleiding hebben de Joden wel niet gehad om de El Aksa af te breken en er de nieuwe Tempel te bouwen. Onbegrijpelijk geduld hebben die mensen. De Arabieren zullen het wel een weer lafheid vinden.

  Like

 13. Seculiere zegt:

  Wachters slepen Nederlanders ook niet elkaar voor de rechter?

  Like

 14. Tom Hendrix zegt:

  @Wachteres 15.44. uur. Dat klopt, echter in dit geval geef ik de scholier enig voordeel van de twijfel. En wel om het feit, dat hij zich schaart achter het gedachtegoed van Atatúrk. Zoals bekend mag worden gesteld, had Atatürk, een SPUUGHEKEL aan de ISLAM. Hij trachtte van Turkije een seculiere westerse maatschappij te maken. En wat zien we bij Erdogan, de ISLAMISTEN zijn weer de baas!

  Like

 15. Robbert zegt:

  Vooral dit stukje uit het geheel is curieus te noemen. Professor Çevik benadrukt: “De heilige Nicolaas is ook belangrijk voor de islamitische wereld. Hij heeft geprobeerd het christendom te verbreiden, dat ook een religie van God was.”

  Let op het woordje OOK. Deze professor beweerd dus dat de islam een religie van God is. Uiteraard is dit een sprookje maar we weten dat liegen en bedreigen toegestaan is binnen de islam ideologie mits dit de ‘godsdienst’ dient……

  Like

 16. Marjan zegt:

  Hij heeft geprobeerd het christendom te verbreiden, dat ook een religie van God was.” staat er onder andere. Wil hij daarmee zeggen dat de islam ook een religie van God is. Ik ben christen maar ken deze allah niet en wil hem/haar/het ook niet kennen 😦

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s