Met deze subsidies maakt de EU zich belachelijk

Screenshot_41

Een haven zonder schepen, een skipiste in het vlakke Denemarken, een paardrijdroute door Oost-Duitsland: de EU verdeelt haar geld volgens het principe van de schenkkan. Maar dat gaat niet goed, zoals de volgende voorbeelden laten zien:

De leden van de begrotingscontrolecommissie in het Europees Parlement hebben al veel meegemaakt. Vaak echter zien ze ook: niets. Ze zien geen straat naar een nieuwe brug. Geen enkel vliegtuig op een al lang geopend vliegveld. Geen weiland, waar met EU-geld “duurzaam groen land” zou moeten ontstaan, geen schaapherder bij de boer, die juist daarvoor subsidie kreeg.

“Welke steen je ook omdraait, het krioelt eronder”, zegt de Europarlementariër van de CDU Inge Gräßle, die in de controlecommissie zit. Haar SPD-collega Jens Geier heeft net zijn rapport m.b.t. het vorige begrotingsjaar klaar, de basis daarvoor of de EU-commissie in mei decharge wordt verleend.

De dreiging geen decharge te verlenen, zou een “scherp wapen zijn dat behoedzaam moet worden ingezet”, zegt Geier – want het is een wapen, dat vermoedelijk deels de verkeerden zou treffen.

Het is immers niet zo dat er alleen in Brussel over de besteding van het EU-geld zou worden beslist, dat de sleur in de EU-centrale hiervoor alleen verantwoordelijk zou zijn, wat de Bond van de Europese Belastingbetalers bekritiseert: “Het verhaal van de verspilling van belastinggeld en subsidiebedrog is helaas net zo oud als de EU zelf”, zegt secretaris-generaal Michael Jäger.

Meer dan 80% van de Europese subsidies wordt besloten door het EU-bestuur en de landen samen. Dat creëert hebzucht en verworvenheden. Die zullen de regeringschefs deze week bitter verdedigen als ze in Brussel bij elkaar komen om een beslissing te nemen over het begrotingskader van de EU – voor zeven vette jaren.

Wat daarvan het resultaat zal zijn? Een budget van iets minder dan een biljoen euro, waarvan grote delen bestemd zijn voor landbouwsubsidies en structurele stimuleringsmiddelen, zoals altijd.

De machtige lobby´s

Beide terreinen bezitten machtige lobby´s: de boeren in Frankrijk en bijna heel Zuid- en Oost-Europa slaan alarm, omdat Britten, Zweden, Nederlanders en Duitsers graag zouden bezuinigen op de door hen begeerde financiële hulp voor achtergebleven regio´s.

In het Engels lijkt het in Duitse oren niet helemaal verkeerd te klinken, maar vertaald noet de groep landen, die meer betaalt dan ze terugkrijgt, zich in werkelijkheid: “Vrienden van het betere geld uitgeven.”

Dat vinden de Duitse controleurs in het Europees Parlement, over de partijgrenzen heen, niet ongepast, ook als de SPD-afgevaardigde Geier een steek onder water niet kan onderdrukken: “Ze zouden er morgen thuis onmiddellijk mee kunnen beginnen.”

Een verschuiving van de subsidie naar onderzoek en ontwikkeling, naar grensoverschrijdende infrastructuur, dat willen ze allemaal – ook als de dwang tot eenstemmigheid onder de regeringschefs de speelruimte eerder bescheiden houdt, betrekkingen eerder cementeert dan openbreekt.

Screenshot_65

Duitslands positie van nettobetaler zal het komende begrotingskader bijna vanzelf alleen maar groter worden, omdat veel Oost-Duitse regio´s intussen uit de subsidies zijn uitgegroeid. De Bondsrepubliek zal uit de EU-potten dus minder krijgen dan in de lopende periode.

Als je kijkt waar het geld, dat voor een gelijkschakeling van de levensomstandigheden in de EU moet zorgen, naartoe is gestroomd, hoeft dat geen nadeel te zijn: een skipiste op een eiland in de Oostzee subsidiëren, is wel een speciale interpretatie van het verheven doel.

De subsidie moet voor banen zorgen en groei, moet niet alleen in stand houden en al helemaal niet worden uitgegeven, omdat hier nu eenmaal toestemming voor is gegeven. “Iedere euro die niet het gewenste effect behaalt, zou op een andere plek goeds doen”, zei de voorzitter van de begrotingscommissie van het Europees Parlement, de FDP-man Michael Theurer.  “Ook al zou het in de zakken van de belastingbetalers terechtkomen.”

Het quotum principe

Maar daar gaat het niet om. Er bestaat een principe in Europa en dat heet: quotum. Als het geld eenmaal onder de EU-leden is verdeeld en van daaruit is doorgegeven aan de regio´s, dan mag ieder verdeelstation er min of meer mee doen wat het wil, zolang daarbij de regels van een goed begrotingsbeleid niet overtreden worden.

En zo wordt er krachtig herverdeeld – en zelfs niet eens tussen arm en rijk. De denktank Open Europe onderzocht de regionale hulp eens nader. En jawel: de Duitse bijdragen gaan in de actuele periode van zeven jaar voor ruim 60% naar andere landen.

De rest blijft in Duitsland – en gaat daarmee voor een groot deel terug naar de regio waar het vandaan komt. Maar de belastingbetaler ontvangt geen teruggave, maar de behendigste van diegenen die jagen op subsidies kunnen zich verheugen in miljoen – of ze het geld nu nodig hebben of niet.

Ook daarom zou Brussel af moeten stappen van de huidige subsidiepraktijk volgens het schenkkanprincipe en over moeten gaan tot een individuele objectsubsidie, waarbij belang en noodzaak van het object het criterium voor het krijgen van subsidie is, aldus de secretaris-generaal van de bond van belastingbetalers Jäger.

Het zou toch echt niet te verkopen zijn dat zelfs gekroonde hoofden zoals de Britse koningin Elizabeth II landbouwsubsidies zouden krijgen: “Zij heeft dat geld niet nodig.”

Zaak 1: hoogtetraining zonder bergen

Stranden, meren, kastelen: de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern heeft aan toeristen veel te bieden. Wat de deelstaat aan de kust echter niet heeft, zijn bergen. De hoogste heuvels van de deelstaat, de Helpter Berge, zijn niet eens 180 meter hoog. Dat is ver beneden de boomgrens en voor de meeste mensen moeiteloos zonder zuurstofflessen te beklimmen. Desondanks bestaat er in Mecklenburg-Vorpommern nu ook een hoogtetrainingscentrum. Dankzij de EU.

De attractie van het viersterrenhotel “Bornmühle” aan de oever van het Tollensemeer, ziet er op het eerste gezicht uit als een normale fitnessruimte. Hometrainers, loopband – de gebruikelijke inrichting. De eigenlijke clou van het geheel is niet zichtbaar, want die is gasvormig.

De frisse lucht, die d.m.v. de airconditioning de ruimte wordt ingeblazen, bevat een verhoogd stikstofaandeel, waardoor met een druk op de knop verschillende hoogtes gesimuleerd kunnen worden. Een monitor aan de wand geeft de actuele hoogte aan waarop de sporter – afgemeten aan het luchtmengsel – op dat moment traint.

De installatie kan hoogtes tussen de 2500 en 4500 meter simuleren, vertelt de eigenaar van het hotel Richard Wiegert. Vooral ambitieuze amateur bergbeklimmers zouden nu regelmatig in zijn hotel trainen voor bergtochten, die dan echter buiten Mecklenburg-Vorpommern plaatsvinden. Onlangs zou een groep scheidsrechters hier aan zijn conditie hebben gewerkt.

De installatie, waartoe ook een luxe wellnessruimte behoort, heeft 2 miljoen euro gekost. Daarvan werd € 700.000,- door de EU betaald. Bergbeklimmen waar geen bergen zijn – zo kun je natuurlijk ook “de gelijkschakeling van levensomstandigheden” in Europa opvatten.

Zaak 2: haven zonder schepen

De Sicilianen hebben de zee voor de huisdeur en daarom is het logisch iets van de zeehandel te verwachten. Projecten betreffende de verkeersinfrastructuur zijn bijzonder populair in de EU, deze moeten namelijk zorgen voor groei en arbeidsplaatsen. In Augusta aan de oostkust van het eiland werd met EU-geld een leuke haven gebouwd.

Hij wordt echter nauwelijks door schepen gebruikt – de Rekenkamer noemt de haven gewoon “ongebruikt”. Ook elders in Italië gaat dat zo. In Bari en Brindisi bijvoorbeeld zouden weliswaar schepen kunnen aanmeren. Maar waar moet men dan met de goederen naartoe. De verbinding met het achterland ontbreekt.

Zaak 3: skipiste in Denemarken

Anderen zien hier misschien slechts een onooglijke heuvel. Voor Ole Harild echter is het “de mooiste skipiste van Europa”. De grootste is het in ieder geval zeker niet. Want de heuvel, waar vanaf de Denen in het weekend naar beneden suizen, is maar 30 meter hoog.

Screenshot_66En de afdaling is maar net 240 meter lang. Geen wonder dus dat de piste op het Oostzee-eiland Bornholm tot nu toe niet werd opgenomen in de internationaal beroemde pistes.

Wat de wintersportfan Ole er niet van weerhield om precies hier zijn alpine droom te realiseren: een skipiste op een zonnig eiland in het midden van de mooie Oostzee. Harild kocht een paar tweedehands pistebulldozers, de eersten in heel Denemarken, een sneeuwkanon en 180 paar huurski´s. Dat is nu zes jaar geleden. Wat nog ontbrak, wist hij als landbouwadviseur heel goed: subsidie! Hij vulde de nodige formulieren in en jawel: Brussel ondersteunde zijn dappere project met € 50.000,- Kopenhagen deed er hetzelfde bedrag bij – ski heil!

“Zo raar is dat helemaal niet”, rechtvaardigt Harild zich. Bornholm zou weliswaar bekendstaan als badeiland, maar in de winter zou het hier ook regelmatig sneeuwen. Deze week was het dan weliswaar enkele graden boven nul, maar met sneeuwkanonnen en de pistebulldozers hoopt Ole Harild voor het weekend een 40 centimeter dikke sneeuwlaag bij elkaar te kunnen schuiven. Hij zou dit seizoen samen met nog 100 andere skiliefhebbers tien dagen op zijn piste hebben kunnen skiën. Dat is ook wel het maximum aantal skiërs tegelijk.

Toen de Deense pers lucht kreeg van de wintersportambities op Bornholm, werd er toch licht getwijfeld aan de toerekeningsvatbaarheid van de Europese commissies. Maar dit had blijkbaar geen negatieve gevolgen. Dit jaar gunt de Bornholmer Skiclub zichzelf zelfs een nieuwe lift, die in de zomer geleverd gaat worden. “Zoiets is duur”, zegt Harild, die zelf niet meer meedoet met deze investering. Anders dan de Europese belastingbetaler. Want ook de dkilift wordt door Brussel met tienduizenden euro´s gesubsidieerd.

Zaak 4: een koetsweg voor Oost-Duitsland

Hoefgetrappel, snuivende paarden, piepende dissels: zo moet het geweest zijn enkele honderden jaren geleden, toen de mensen nog in het zadel of met de koets door het land schommelden. Tegenwoordig maken we gebruik van de auto, de trein of het vliegtuig.

Desondanks vonden enkele “hippofiele” gemeentes dat het land in het begin van de 21e eeuw weer dringend een voor paarden geschikte interlokale verbinding nodig heeft, namelijk van de hoofdstad tot aan het strand van de Oostzee. Het plan voor een “paardrij- en koetsweg Berlijn-Usedom” was geboren.

Maar tot op de dag van vandaag zat er eigenlijk alleen maar schot in het plan in de Uckermark, waar inderdaad een 71 kilometer lange route met bordjes en alles erop en eraan ontstond. Totale kosten: ongeveer € 220.000,- waarvan bijna € 80.000,- EU-subsidie.

“De doelen zijn overwegend gelegen in het veiligstellen van arbeidsplaatsen in landelijke gebieden”, wordt er voorzichtig gezegd bij de Landkreis Uckermark in Brandenburg. Er zouden immers ook negen eetgelegenheden aan de weg staan.

Screenshot_67

Eentje daarvan, de “Uckermark-Pension”, wordt geëxploiteerde door de Berlijnse Kerstin Bitterroff. Ze heeft alle mogelijke voorbereidingen getroffen voor een mogelijk bestorming door bereden clientèle. Het pension met acht bedden beschikt over een stal en een omheind stuk grasland, een plaats om de paarden vast te binden en een watertrog. Wie hier logeert, weet dat zijn dier uitstekend wordt verzorgd.

Op de website van het pension staat zelfs een speciale rubriek “Reizen met een paard”.  Aan Bitterroff kan het dus niet liggen dat de balans van het ruitertoerisme in de Uckermark na vier jaar tamelijk ontnuchterend is””Ik had slechts één maal een ruiter als gast”, zegt de waardin. “Dat was drie jaar geleden.”

Zaak 5: reclame voor de kerstrozen

Hebt u op dit moment niet echt iets nuttigs te doen? Lijm dan eens drie korte kaneelstokken tot een driehoek aan elkaar. Haal de hanger van een kerstbal af, geef de bal een naam en lijm de bal met de opening naar boven op de driehoek van kaneelstokken.

Nu snijdt u nog een tak van een kerstroos af en houdt u het snijdgedeelte boven de vlam van een kaars om de houdbaarheid van de tak te verlengen. Dan steekt u de tak in de met water gevulde kerstbal. En klaar is Kees! Het individuele accessoire voor uw feesttafel!

Goeie tip? Bedankt u ons niet, maar bedank u zelf! Want zonder de royale ondersteuning van de Europese belastingbetaler zouden de afleveringen van “Kerstroos TV”, waarin het knutselen wordt gepresenteerd aan de hand van gezellige beelden en zachte muziek, nooit zijn ontstaan.

Net zomin als de vele andere videodocumentaires, teksten en spelletjes op de website “Kerstroos TV”, waar voor belangstellenden allerlei weetjes staan over het kweken, de verzorging en het decoratieve gebruik van de bloem.

De EU sponsort met 1,06 miljoen euro afzetsubsidie een driejarige marketingcampagne van een lobbyorganisatie van de “Kerstroos TV”producent met de klinkende naam “Stars for Europe”. Het doel is in de eerste plaats – wie zou het hen kwalijk moeten nemen – om nog meer kerstrozen te verkopen. Tot 120 miljoen verkochte stekjes in heel Europa is gewoon niet genoeg.

Daarom werden er vorig jaar in de adventstijd o.a. 40 journalisten uit acht landen uitgenodigd naar Londen om in het Institute of Contemporary Arts geïnformeerd te worden over tafeldecoraties met gebruikmaking van kerstrozen. Voor zeven vakjournalisten uit Duitsland, Nederland, Polen en Frankrijk werden daarbij ook heel gul de reiskosten betaald – met EU-geld uiteraard.

Screenshot_69

Zaak 6: landbouwexport bij het eten boven de wolken

Een typische Economy-passagier verbindt hieraan een sportieve uitdaging: op een uitklaptafeltje ter grootte van een vel papier de in folie verpakte en gesealde spijzen en drankjes door middel van een breekbaar plastic bestek dusdanig te verwerken dat de broek van de passagier naast hem er niet onder komt te zitten.

Een EU-functionaris ziet hierin echter nog veel meer. Voor hem is de maaltijd op 10.000 meter hoogte een agrarisch exportartikel.

De Lufthansa-dochter LSG-Sky Chefs bereidt alleen in Frankfurt per dag 77.000 maaltijden voor 53.000 passagiers. Wereldwijd worden er jaarlijks 490 miljoen maaltijden voor Lufthansa en andere vliegtuigmaatschappijen gemaakt. “Juist zogenaamde verse producten zoals fruit en groente worden daarbij doelbewust lokaal ingekocht”, wordt er door de onderneming gezegd.

En op het moment wanneer binnen de EU gekochte agrarische producten buiten de EU-grenzen op het plasticbordje terechtkomen, zijn ze in zekere zin toch een agrarisch exportproduct. Dat vond men bij de Lufthansa-dochter en men diende een subsidieaanvraag in. Met succes: de onderneming zou ongeveer € 100.000,- exportsubsidie hebben opgestreken.

Lufthansa benadrukt dat zij al vijf jaar geen gebruik meer zouden maken van deze subsidieregeling. Dat ligt er niet aan dat de EU niet meer bereid zou zijn om te betalen. Sky Chefs ziet vrijwillig van de subsidie af: de administratieve rompslomp om de subsidie aan te vragen zou gewoon te groot zijn.

Screenshot_68

Zaak 7: bouwexplosie in Litouwen

De EU stelde de lidstaten sinds het jaar 2000 5 miljard euro ter beschikking voor investeringen in energie-efficiëntie – ze zouden dus een deel van de meerkosten voor goede gebouwenisolatie uit Brussel krijgen.

Daarachter zit de indrukwekkende doelstelling om 20% op het voorspelde energieverbruik tot 2020 te bezuinigen. Maar nu worden dat naar schatting van de Europese Commissie slechts 9% want enkele landen gebruikten de geldzegen gewoon, zonder echt te letten op de energiebesparing. Ze “investeerden blindelings in beton”, klaagt de voorzitter van de begrotingscontrolecommissie van het Europees Parlement, de FDP-afgevaardigde Michael Theurer.

De Rekenkamer berispte vooral Italië en Litouwen. Zij zouden hun leven moeten beteren, eist Theurer: “Anders is het beter om de subsidie helemaal stop te zetten en de belastingbetaler te ontlasten.”

Zaak 8: brutale Italianen

Het jaarverslag van de Europese Rekenkamer is een goudmijn van uitgekooktheid. De controle van een project in Lombardije bracht verbazingwekkende dingen aan het licht: daar zou een gebouw met twee verdiepingen op het terrein van een boerderij gebouwd worden om daar een “laboratorium voor de verwerking van fruit en andere landbouwproducten” in te vestigen. In de plannen stonden ook een opslagplaats en een terras voor het drogen van vruchten getekend, een mooi subsidieproject. Maar de Rekenkamer moest vaststellen: het gebouw droeg “overwegend de kenmerken van een woongebouw.”

Wat wil zeggen: op het terras zit nu een mislukte boer heerlijk in het zonnetje te zonnebaden. Hij heef tin totaal € 221.205,- aan subsidies gekregen. De Europese Commissie blijft de zaak volgen – met het doel het geld terug te krijgen.

Bron:

http://www.welt.de/wirtschaft/article113327516/Mit-diesen-Subventionen-macht-sich-die-EU-laecherlich.html

Auteur: Florian Eder en Steffen Fründt

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", Brussel, Elite, EU, Eurocrisis, Europeanisering, Graaien, Linkse Kerk, Naïviteit. Bookmark de permalink .

10 reacties op Met deze subsidies maakt de EU zich belachelijk

 1. Wachteres zegt:

  Als ik dit lees, dan komt er plotseling een gedachte bij me op:

  “Wordt het geen tijd dat we de EUSSR, het zinkend schip, verlaten”? 😆

  Like

 2. jowitteroos zegt:

  Heerlijk toch die geldverslinders voor idiote hobby’s van ons geld…………………..

  Zomaar even wat weetjes:
  ( zie hier: http://www.franklinterhorst.nl euroBabel%20en%20de%20vrouw%20op%20het%20beest.htm)

  Het continent Europa ontleend haar eigenlijke naam aan de vrouw in de Griekse mythologie die werd verkracht door Zeus (Nimrod). De Griekse mythologie vertelt dat Zeus, het meisje Europa, dochter van het Fenicische koningspaar Agenor en Telephassa, op zekere dag samen met haar vriendinnetjes aan het strand zag spelen in de buurt van Sidon (het huidige Libanon), en haar bespiedde. Zeus werd getroffen door de charmes van het meisje en begeerde haar. Om aan de achterdocht van zijn jaloerse echtgenote Hera (Semiramis) te ontsnappen, maar ook om het meisje met zijn goddelijke verschijning niet af te schrikken, veranderde Zeus zichzelf in een oogverblindende witte stier met horens als een wassende maan en ging aan haar voeten liggen.

  Toen het meisje Europa op de rug van de stier was geklommen, ging hij er plots met haar vandoor. Hij liep de golven in en zwom in één stuk door naar het eiland Kreta. Daar aangekomen voerde hij volgens sommigen zijn geliefde naar de stad Gortys, waar hij zich in zijn ware gedaante aan het meisje vertoonde en met haar, in de schaduw van een plataan, de liefde bedreef. Europa baarde een zoon en na haar dood ontving ze goddelijke eer en werd ook zij, evenals Semiramis, met “Koningin des Hemels” aangesproken.

  Rembrandt, ontvoering van het meisje Europa

  De leiders in Brussel zijn net als Nimrod bezig God uit te dagen en zijn zo overmoedig en arrogant te denken dat zij daarin ook zullen slagen. De vrouw Europa wordt uitvoerig vereerd in de Europese Unie waar zij onder meer is te zien op een ‘sculptuur’ buiten het gebouw van de Raad van Europa in Brussel, op postzegels, beelden, euromunten, schilderijen, in de luchthavenhal van Brussel, een Duitse telefoonkaart en op een oud Duits bankbiljet van vijf mark. Het beest waarop de vrouw Europa zit is dus Zeus (Nimrod).

  Op de Griekse 2euromunt is eveneens een vrouw op een beest te zien.

  In 2013 wordt een nieuwe serie eurobiljetten in omloop gebracht met daarop de Griekse godin Europa. Dat heeft president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) aangekondigd. Draghi onthulde een deel van het nieuwe ontwerp, waar een portret van de godin Europa in het watermerk en het hologram te zien zal zijn.

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  Logisch toch dat misbruik.
  Hier is veel van dat geld geïnvesteerd in pickups.

  Like

 4. luckybee zegt:

  Mijn kerk denk dat God alles voor ons regelt.Dat kan.

  Like

 5. koddebeier zegt:

  De EU is vreselijk goed…..in het geld uitgeven van anderen, het maak niet uit waar je het aan uitgeeft, als je het maar uitgeeft..
  Als het mensen betreft zeggen we……Die heb ook een gat in z’n of haar handen..

  Like

 6. Jan zegt:

  Lijkt veel op het programma ‘Over de balk’ van Kas van Iersel waarin het krankzinnig gedrag van ambtenaren aan de kaak gesteld werd die belastinggeld verkwistten/verkwisten aan onzinprojecten.

  Een vaste brug was de oplossing maar moest een ophaalbrug worden en dus ontstond verkeershinder terwijl nooit 1 boot door de sloot voer, hooguit een een eend. Een paar maal per dag moest de brug open om te zorgen dat alles goed bleef werken. Een brug die je ter plekke zag wegroesten wegens voorgeschreven ‘verf’, een viaduct dat in het niets eindigde (stond ook bij mij 500m verderop in Geuzenveld, reed je door lag je 10 m lager met gebroken nek of benen), een voetgangersbrug die zo steil was dat als er sneeuw op lag of ijzel je er alleen over kon met stijgijzers enz enz.
  Ik denk dat dergelijke programma’s nooit lang op de tv zijn want de belastingbetaler zou eens gaan nadenken en het klojovolk dat in de gemeenteraad zit wegsturen.
  http://www.veronicastory.nl/over-de-balk/

  Like

 7. Jan zegt:

  Door de EU gesubsidieerd ‘Palestijns’ nieuwsagentschap publiceert artikel waarin de Holocaust wordt ontkent:

  Among its many hateful claims, the article calls the Holocaust a myth. “The Zionists are marking the 68th anniversary of the creation of the ‘Holocaust’ myth” the article contends. Further claims made are that “there is no basis for [claims about] what happened to the Jews in Germany and that they were cremated in gas chambers.”
  http://www.algemeiner.com/2013/02/12/european-funded-palestinian-news-agency-publishes-article-denying-the-holocaust/

  Ma’an nieuws is dé bron van Hamas-fans Meulenbelt en Hijmans (Abupesoptimist)

  Like

 8. Pingback: En daar gaat weer 300 miljard | Lang Leve Europa!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s