Engelen: Kamer snapt niet wat in EU op het spel staat

Screenshot_6

Prof. dr. Ewald Engelen (financieel geograaf, Universiteit van Amsterdam)

De Tweede Kamer debatteerde deze week over verkleining van het EU-takenpakket en over de Europese meerjarenbegroting. „Vreemd dat de Kamer wel uitgebreid spreekt over dit soort futiele zaken, maar niet een heel groot debat wijdt aan de overdracht van bevoegdheden naar de Commissie.”

Nederland „staat aan vooravond van een staatsgreep”, stelde onlangs financieel geograaf prof. dr. Ewald Engelen van de Universiteit van Amsterdam onomwonden in een column in De Groene Amsterdammer. „Een putsch van metaal en papier, juristen en technocraten, achterafkamertjes en persconferenties.”

Door „die vermaledijde EMU en de begrotingsunie die zij afdwingt”, betoogde Engelen, „worden wij, vrije burgers van Nederland, horigen van de koning van Brussel: de euro.”

De wetenschapper haalde als bewijs voor die stelling de laatste voorlichting van de Raad van State aan (zie kader) over de grootscheepse maatregelen die Brussel neemt en voorstelt om de economische en financiële crisis te bestrijden. Als die allemaal hun beslag krijgen, heeft Nederland volgens Engelen „geen parlement meer, maar een Raad van Toezicht.”

Lees verder…

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Brussel, EU, Eurocrisis, Europeanisering, EUSSR, Nederland, politici. Bookmark de permalink .

14 reacties op Engelen: Kamer snapt niet wat in EU op het spel staat

 1. baksteen zegt:

  het is 5 over 12, zondagochtend. Het RD neemt haar rustdag, maandag dan maar verder.
  Hier is het carnaval, de katholieken nemen het er nog van zo lang het kan vraag dat maar aan Roermond.

  Like

 2. Als de meest knappe Professoren zeggen wat wij als volk altijd hebben geweten en gezegd, wie zijn hier dan de domo’s?

  Like

 3. Trias Politica zegt:

  Ik word naar een refo nieuwssite gedirigeerd, die op zondag op zwart staat. Wat is dit voor kul?

  Like

 4. Tiny zegt:

  Bij lees verder, krijg ik de site van het Reformatisch Dagblad. Was dat de bedoeling?

  Like

 5. oogenhand zegt:

  We nemen niet in Nederland, maar in de EU de macht over. Dan gaan alle instuties in òns voordeel werken.

  Like

 6. luckybee zegt:

  Bij ons vind deze staatsgreep reeds na het einde van de Tweede wereld oorlog.

  Like

 7. Aegolius cs zegt:

  Omdat het Reformatorisch Dagblad zondagdienst draait hieronder het artikel:
  Referendum!

  Ewald Engelen

  http://www.groene.nl/2013/5/referendum

  Like

 8. E.J. Bron zegt:

  Tsja…het artikel verwijst door naar het volledige stuk op de site van het Reformatorisch Dagblad. En aangezien dat nogal van fijne huize is, beschouwt het de zondag nog als rustdag. Spijt me. Morgen dus even verder lezen… 😉

  Like

 9. koddebeier zegt:

  Snapt de kamer uberhaupt wel iets ?????

  Like

 10. Tiny zegt:

  @ Koddebeier:

  Nee, die snappen niks. Maar dat is ook de bedoeling, daarom zitten ze er ook. Stel je voor ze zouden het wel snappen. Dan hadden een paar bobo’s een probleem.

  Like

 11. Roni Thome zegt:

  De internationale rechtsgeleerde Prof. Afshin Ellian (universiteit Leiden) heeft in een van zijn blogs uitgelegd hoe veranderingen in het politiek klimaat plaats vinden. De Iraanse Ayatollah Chomeini zei eens: als de intellectuelen in de oppositie gaan, is het niet erg. Als de studenten hun protest laten horen, moet men de zaak serieus nemen. De echte revolutie komt echter wanner ook de middelbare scholieren zich aansluiten bij het nieuwe gedachtegoed.
  In het geval van de EU is het echter omgekeerd gegaan. Het begon helemaal onderaan bij de gewone burgers. De burgers begonnen, direct na de uitvoering van de Euro, in te zien wat voor schade de EU en Euro aan hun land en persoonlijke leven toebrengen. De prijzen die met meer dan 100% zijn gestegen. Met de hoge prijzen kwam ook de armoede. Mensen die met hun guldens goed konden rondkomen, werden met de Euro met de dag armer.
  Boven op de financiële schade kwam de dictatoriale bemoeizucht van de heersers uit Brussel. Sinds het jaar 2000 neemt de EU, in rap tempo, de plaats van de nationale regeringen over. In 1989-1990 is het ijzeren gordijn gevallen en de Sovjet Unie is opgehouden te bestaan. Echter de Culturele Marxisten in Brussel zagen hun kans schoon voor een nieuwe Sovjet Unie van Europa. Het verdrag van Schengen spande de kroon met een non stop tsunami van honderd duizenden (misschien wel miljoenen) van mensen die de oude EU landen overspoelen en de criminaliteit met honderden procenten laten stijgen. De EU is net als de ‘Koekjes Monster’ van ‘Sesam Straat’. De honger van de machthebbers naar meer macht en het hunker meer gebieden en landen bij te sluiten is onverzadigbaar. Alles moet erbij horen; ongeacht wat voor mensen in een bepaald land wonen. Het kan een corrupte berenput zoals Roemenië of een zwaar corrupt land zoals Hongarije, waar de merendeel van de mensen hunkeren naar de wederkomst van jongens zoals Ferenc Szálasi en zijn fascistische Kruis Pijl partij uit de Tweede Wereldoorlog. De nieuwe kandidaten zijn nu: Servië, Albanië, Turkije, Kosovo, Bosnië Herzegovina misschien ook paar landen in de Kaukasus zoals Georgië. Waarom niet? The sky is the limit!. Voor de rijke en stinkend rijke Liberalen zijn nieuwe landen een nieuw goudmijn voor loonslaven. Voor de linksen een gelegenheid hun marxistische multiculturele ideologie uit te breiden naar nieuwe gebieden en de oude natiestaten in Europa sneller om zeep te helpen. De Top Bobo’s zoals Barosso, Van Rompuy, Guy Vanderhofstadt, Angela Merkel enz. leven in een grote egotrip met het gevoel die Napoleon Bonaparte had bij zijn ontstaan van zijn imperium (ik zal geen de voorbeeld van Adolf Hitler gebruiken).

  De intellectuelen en de ‘Schijn Elité van de Valse Munters’ (naam boek Martin Bosma) van de meeste parijen en de media doen hun best om de ‘Tokkies Volk’ de mond te snoeren. De mensen die slecht over de EU denken, zijn dom en onwetend. Zij begrijpen niet hoeveel goeds de EU brengt ze iedere dag!. Wij kunnen zonder de EU niet leven. Het zelfde gedachtegoed dat velen in Nazi Duitsland en de Sovjet Unie. Men dacht dat Duitsland en Rusland zouden zonder het Nazi regime of de Sovjet Unie niet kunnen voortbestaan.

  Bij het sluiten van mensen zoals Prof. Dr. Engelen bij de kritiek over de EU zien wij een keerpunt in Nederland. Het zijn niet meer de PVV’ers, de Tokkies en ‘Querulanten uit de zwart kijkers scène’. Het zijn nu ook intellectuelen die ter strijde gaan en kritiek leveren. Er is licht aan het eind van de tunnel. Zeker als deze Prof. Van Engelen schrijft voor een super linkse krant zoals de Groene Amsterdammer.

  Like

 12. Petrossa zegt:

  Engelen snapt niet dat wij hier geen vrije keuze in hebben. Nu vragen ze het beleef(t)(d)(dt), straks is het een decreet.

  Waarom kan nou niemand de gevolgen van qualified majority uit het verdrag van Lissabon begrijpen?

  Like

 13. Engelen heeft eigenlijk alles in zijn conclusie samengevat:
  “Als Van Rompuy zijn zin krijgt, heeft Nederland geen parlement meer maar een Raad van toezicht. Dat is de COUP. En als kabinet en parlement daarmee instemmen, schenden zij eenzijdig de bepalingen van het eeuwenoude contract tussen volk en staat dat onze grondwet belichaamt. Volgens John Locke heeft de demos dan het morele RECHT om het sociale contract te ontbinden.”
  Laten wij dat ook massaal doen, want dit is onze (misschien wel enige) kans om onder dit dictoriale (bijna radicale) EU-bewind uit te komen! DUS STEMMEN VOOR EEN BINDEND REFERENDUM!

  Like

 14. Makropoelos zegt:

  Zoals altijd geeft Prof.Dr. Ewald Engelen een duidelik beeld van de situatie waarin we, door de EU, verkeren. Zoals ook nu: Nederland ” staat aan de vooravond van een staatsgreep”..

  Maar wie zitten hier achter? Zou dat niet een opgave zijn voor de media om hier meer duidelijk over te geven?

  Maar voor het overgrote deel van de media is een bericht waar de “Bilderberg Group” bij betrokken is TABOE.
  Waarom? Omdat de “Bilderberg Group” de belanghebbende zijn van die bewuste “Staatsgreep” waar uiteindelijk 500 miljoen Europeanen onder gaan lijden.

  Dan hebben we nog de aardige bijzonderheid dat onze huidige Koningin Beatrx en onze toekomstige Koning Willem-Alexander lid zijn van de “Bilderberg Group” en dit genootschap neemt beslissingen achter gesloten deuren waar geen mens, buiten de leden, ook maar iets vanaf weet.

  Wel ondervinden wij dagelijks de gevolgen van de beslissingen genomen door de “Bilderberg Group” en dat via de Bilderberg lakeien; van Rompuy. Barosso, Vanderhofstadt, Merkel, Rutte enz enz.

  Mogen we dan stellen dat het Koningshuis er voor ons Nederlanders is?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s