Saoedi-Arabië: partner van het Westen en terreurexporteur

Screenshot_47

Het koninkrijk Saoedi-Arabië wil een betrouwbare partner voor het Westen zijn en doet graag alsof het open naar de wereld toe staat. Er komt echter uit geen enkel ander land zoveel geld voor islamitische terroristen en bovendien worden in het land de mensenrechten geschonden.

Van top tot teen versluierde vrouwen kopen jeans in luxe boetieks, futuristische wolkenkrabbers steken de hemel in, terwijl in andere gebouwen rechters mensen veroordelen tot zweepslagen. Saoedi-Arabië is voor een buitenstaander een land vol tegenstellingen. Ook daarom, omdat het wahabisme, een bijzonder conservatieve vorm van de islam, staatsreligie is. Veel Saoedi´s ondersteunen vanuit hun religiebegrip zelfs islamitische terroristen die met geweld tegen Westerse waarden vechten. “Als u denkt dat dit bijzonder godgevallig is, de clans, maar ook rijke individuele personen ondersteunen de terroristen”, motiveert de directeur van het GIGA Instituut voor Midden-Oostenstudies, Henner Fürtig, de geldstroom.

Volgens een door Wikileaks gepubliceerd bericht van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken krijgen terreurorganisaties zoals Al Qaida uit geen enkel ander land zoveel geld als uit Saoedi-Arabië. Deze groeperingen “verzamelen vermoedelijk kaarlijks meerdere miljoenen dollars van Saoedische bronnen, vaak tijdens de hadj en de ramadan”, staat er in de documenten. De Saoedische regering zou weliswaar geprobeerd hebben een einde te maken aan het contact van Al Qaida met Saoedische geldschieters. De staat zou echter weinig hebben ondernomen tegen de geldstromen aan de Taliban in Afghanistan of andere groeperingen.

Volgens Fürtig is de situatie voor het koningshuis niet gemakkelijk. “In veel gevallen lijkt het koningshuis de financiering van de terreurgroeperingen niet te willen verhinderen, in andere gevallen kan ze het niet.” Het land zit op twee stoelen, want het is een bondgenoot van Westerse landen.

Screenshot_1

Miljardeninvesteringen van de Saoedi´s in de VS  

Landen zoals de VS waarderen Saoedi-Arabië ondanks zulke verstrikkingen. “Enerzijds, omdat het land de meeste grondstoffen in het Nabije en Midden-Oosten bezit”, legt Fürtig uit in een gesprek met de Deutsche Welle. Anderzijds zou het koninkrijk sinds 1945 een sterke en betrouwbare partner zijn – er vinden geen constante regeringswisselingen plaats en geen opstanden. Bovendien ondersteunt het koninkrijk ook de autoritaire heersers van de buurlanden en stabiliseert daarmee de regio. Gezien de situatie aan de Golf ligt het koninkrijk strategisch gunstig, namelijk dichtbij terroristische centra zoals Jemen en Pakistan. De VS maken hier gebruik van en hebben in Saoedi-Arabië gewapende drones gestationeerd, die terroristen in de omringende landen moeten doden.

Tegelijkertijd kan Saoedi-Arabië het zich niet permitteren de VS met extreme opvattingen tegen zich in het harnas te jagen. Saoedi´s zouden 600 miljard dollar in de VS geïnvesteerd hebben, zegt Fürtig. Daarom zou het in zijn eigen belang zijn dat het economisch goed zou gaan met Amerika en het land niet zou worden getroffen door een aanslag zoals op 11 september 2011. Van de destijds 19 daders waren er 15 afkomstig uit Saoedi-Arabië. De goede relatie van het koningshuis met de VS wordt weliswaar niet door alle Saoedi´s graag gezien, maar dat speelt geen rol voor de buitenlandse politiek van de regering”, zegt de politieke wetenschapper F. Gregory Gause van de denktank “Brookings Institution” uit Washington in een interview met de Deutsche Welle. De regering en koning Abdullah presenteren zichzelf graag als open naar de wereld en vooruitstrevend.

Minachting van de mensenrechten

Toen de koning in 2007 een ontmoeting had met paus Benedictus XVI, schreef hij geschiedenis: het was de eerste keer dat een Saoedische koning een paus bezocht. De ontmoeting zou laten zien: wij tolereren andere religies. Met de acceptatie in eigen land wil het echter niet goed vlotten. Amnesty International schrijft in het jaarrapport: “Rechtbanken legden opnieuw gruwelijke, onmenselijke en vernederende straffen op, die ook ten uitvoer werden gebracht, vooral zweepslagen. Vrouwen en meisjes werden nog steeds zowel door de wetgeving als in het dagelijks leven zwaar gediscrimineerd en leden onder geweld.” Honderden mensen, die deelgenomen zouden hebben aan protestacties, zouden zijn gearresteerd.

“Het land wordt verscheurd door twee aan elkaar tegenstrijdige stromingen”, zegt Midden-Oostendeskundige Fürtig. De ongeveer 88-jarige heerser Abdullah zou de situatie tot nu toe goed hebben opgelost met compromissen. Er bestaat geen groot conflict van de regering met de ondersteuners van de terreurgroepen. “Ik denk niet dat de mensen die organisaties in bijvoorbeeld Syrië financieren, denken dat ze hiermee tegenstrijdig zouden handelen aan het regime. Het mag dan tegenstrijdig zijn m.b.t. de buitenlandse politiek van het koninkrijk, maar het tornt niet aan de regering in het land zelf”, zegt F. Gregory Gause. Ook een opstand van de bevolking tegen het regime zou onwaarschijnlijk zijn. “Het grootste deel van de Saoedische bevolking bleef rustig toen de rest van de Arabische wereld in opstand kwam”, wordt dit gemotiveerd door de Saoedi-Arabië deskundige. Een reden zou zijn dat de oppositie van soennieten en sjiieten het gewoon niet zou lukken hun verschillende religieuze opvattingen te overwinnen.

Screenshot_2

Bron:

http://www.dw.de/partner-des-westens-und-terror-exporteur/a-16586161

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Saoedi-Arabië, Terrorisme, Westen. Bookmark de permalink .

8 reacties op Saoedi-Arabië: partner van het Westen en terreurexporteur

 1. delamontagne zegt:

  Zijn dat “harem-zweepjes”, hetgeen ik tussen die twee “hoogstaande figuren zie op de eerste foto??
  gereedschap voor de openhaard kan het niet zijn bij buiten-temperaturen van 50gr.

  Like

 2. Pingback: SAOEDIE ARABIË: PARTNER VAN HET WESTEN EN TERREUREXPORTEUR « Nieuws van deze tijd…

 3. oogenhand zegt:

  “Van top tot teen versluierde vrouwen kopen jeans in luxe boetieks”

  Hé jeans, is dat niet het naäpen van de goddeloze Westerlingen?! Overigens, Israël is in een zeer goede positie om Saoedi-Arabië op te volgen:
  http://www.foxnews.com/opinion/2013/01/31/why-israel-will-rule-new-middle-east/?intcmp=obnetwork

  Like

 4. luckybee zegt:

  Niet vergeten dat de Arabieren geen koning hebben maar inplaats hier van Sheiks (Opperhoofd)

  Like

 5. Pingback: Barack Hoessein Obama en Hillary Clinton zijn lid van de Moslimbroederschap | E.J. Bron

 6. koddebeier zegt:

  Een land wat van leugens en bedrog aan elkaar hangt.

  Like

 7. Jan zegt:

  Mooi (niet dus). Saoedi-Arabië heeft zijn ballistische raketten voor atoomkoppen van China ontvangen.

  Saudi Arabia reveals country’s ballistic missiles
  The Kingdom unveils missiles capable of carrying nuclear warheads purchased from China; but while Israel used to be Saudi’s main target, Riyadh and Jerusalem now have a common enemy – Iran.
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4515597,00.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s